EUROLEAGUE

Ή αλλάζεις ή επιμένεις

Ή αλλάζεις ή επιμένεις

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος δεν ασχολείται με την ήττα του Ολυμπιακού στη Βιτόρια από τη Λαμποράλ Κούτσα, αλλά επιμένει στο φετινό μείγμα.

Είναι λογικό οι μεγάλες ομάδες, ακόμη να ψάχνονται και να έχουν προβλήματα. Είναι λογικό οι περισσότεροι παίκτες (ειδικά αυτοί που "τράβηξαν κουπί" στο Ευρωμπάσκετ) να ακολουθούν διαφορετικούς ρυθμούς, πολύ πιο χαμηλούς από αυτούς που περιμένετε να δείτε και που θα δείτε στο μέλλον.

Είναι λογικό ο Ολυμπιακός να μην είναι έτοιμος και να δείξει καλύτερο πρόσωπο στο μέλλον. Εγώ δεν πρόκειται άλλωστε ούτε μια στιγμή το ξέρετε και από τις προηγούμενες σεζόν) να σας κάνω να πιστέψετε ότι από τον Οκτώβρη η ομάδα αυτή θα κατακτήσει το σύμπαν, ούτε θα περιμένω μια καλή νίκη για να σας πείσω ότι είναι πανέμορφο να βλέπετε τον Ολυμπιακό. Ο καθένας κάνει επιλογές και όλοι σας έχετε το δικό σας κριτήριο. Ναι, δικαιολογίες υπάρχουν πολλές και μπορούμε να τις αραδιάσουμε. Όπως επίσης, να πω και άλλη μια ψυχρή αλήθεια. Η ήττα με 96-89 στη Βιτόρια δεν "καίει" σε τίποτα τους "ερυθρόλευκους".

Όλα αυτά είναι αλήθειες, αλλά οφείλω να τονίσω και κάποιες αλήθειες που τις βλέπουμε όλοι: Η επιλογή τριών ξένων σέντερ, παραμένει άλυτος γρίφος. Όσο παικταράς και να είναι ο Μιλουτίνοφ, πόσο θα παίζει; Και τι θα κάνει; Εκτός αν τον… ψήνει ο Ολυμπιακός για την επόμενη ομάδα του. Ο Χάντερ έχασε αυτά που πέρυσι έβαζε, αλλά ακόμη δεν έχει ρυθμό. Ο Γιάνγκ πρέπει να μάθει πολλά, μη λέμε τα ίδια, είναι αθλητικότατος, αλλά finisher δεν είναι. Και τους τρεις, ο Μπουρούσης τους "έκανε μια χαψιά" πραγματοποιώντας συγκλονιστική εμφάνιση.

Την ώρα που στη θέση "5" ο Ολυμπιακός έχει τρεις ξένους, στη θέση "4" τρεκλίζει. Ο Πρίντεζης όσο αντέχει. Και πιστέψτε με αντέχει πολύ. Ο Αγραβάνης; Δε πήγε και στο Ευρωμπάσκετ. Μακριά από αυτά που περιμένουμε όλοι. Κάπου εδώ τελειώνει η αναφορά στο "4". Γνώμη μου; Τραγικό να διώχνεις τον Πέτγουεϊ και να μην παίρνεις ξένο.

Να πάω στο "3"; Ο Λοτζέσκι δεν είναι αυτή τη στιγμή "3". Είναι τα… πάντα. Τα πάντα όλα που θα ‘λεγε και ο Νίκος Αλέφαντος. Από ‘κει και πέρα ο Παπαπέτρου δεν έχει ρυθμό(ούτε αυτός ήταν στο Ευρωμπάσκετ), αλλά θεωρώ ότι θα βρει. Και χρησιμοποιήθηκε στο "4" αυτός και όχι ο Αγραβάνης. Οπότε μάλλον χωράει και ο Παπανικολάου έτσι δεν είναι; Ο Στρόμπερι τούτη τη φορά δεν ήταν κακός, στην άμυνα. Εντάξει, καλάθι δε βάζει με σουτ, αλλά έχει ενέργεια περισσότερη από άλλους. Και ας ψάχνεται, όπως συμβαίνει με τον Γιάνγκ, αλλά και τον Χάκετ.

Στο "2"; Ο Σπανούλης με 3/15 σουτ δεν είναι καλά, όμως εκεί παίζει ο Λοτζέσκι. Και όχι ο Στρόμπερι όπως υπολογιζόταν, αφού δε μπορεί να σουτάρει ο άνθρωπος. Το ντουέτο (αλλαγών) Μάντζαρη (τρομερός) - Χάκετ μοιάζει το πιο ισορροπημένο. Πιστέψτε με…

Ή αλλάζεις ή επιμένεις

Τι ψάχνει ο Σφαιρόπουλος; Πρώτον να βρουν ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Δεύτερον, να συνεργαστούν με ασφάλεια, τώρα που ακόμη… σέρνονται. Γιατί οι νίκες δε δίνουν κούπες αυτή την εποχή, αλλά χαρίζουν ψυχολογία και ηρεμία. Ο ίδιος ο Σφαιρόπουλος μπορεί να "ισιώσει" την κατάσταση. Όπως πέρυσι δεν πείραξε τη "γεμάτη" ομάδα που βρήκε, πρέπει και τώρα να αποφασίσει αν θα αντέξει ο Ολυμπιακός με αυτό το υλικό μέχρι να μπει στις… ράγες το τρένο ή αν θα πρέπει να κάνει αλλαγή/αλλαγές.

Η Λαμποράλ δεν είναι καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό. Όμως σε μια εποχή που δεν υπάρχουν ισορροπίες και καθαρά μυαλά. Σε μια εποχή που το σώμα δεν ακολουθεί το μυαλό, σύνολα που παίζουν "παλαβό μπάσκετ" μπορεί να σε διαλύσουν. Ο Ολυμπιακός σε πέντε επίσημα ματς, έχει τρεις ήττες. Καμία καταστροφή. Όμως κανείς δεν πρέπει να είναι κουφός. Χτυπάνε καμπανάκια. Και επιμένω: Τρεις σέντερ ξένοι; Και πιο χαμηλά φτώχια καταραμένη; Τι γίνεται; Και στο κάτω- κάτω, ακόμη και ο πιο άσχετος με το άθλημα δικαιούται με αυτά που βλέπει να κάνει και τις εξής ερωτήσεις: Ο Λαφαγιέτ με ποιο σκοπό απομακρύνθηκε; Ο Ντάρντεν για ποιο λόγο; Ο Πέτγουεϊ δεν αντικαταστάθηκε (από τη στιγμή που ήταν το θέμα του ώμου) με ποιο κριτήριο; Ο Χάκετ δε χρησιμοποιείται ως αντι Σλούκας, αλλά ως αντι Λαφαγιέτ. Ως τώρα. Ο Λοτζέσκι γίνεται... Σλούκας (καλά αυτός γίνεται πλέον και Σλούκας και Σπανούλης και Γκάλης και Κόμπι, αλλά τέλος πάντων) και ο Στρόμπερι αντιΝτάρντεν, σουτάροντας διπλάσιες φορές από τον προκάτοχό του, που στην τελική είχε διαλύσει τον Διαμαντίδη(μη γελάτε ο Γκίστ δεν έφυγε από τον ΠΑΟ, λόγω Σπανούλη, ο Ολυμπιακός είχε βρει το αντίδοτο του Διαμαντίδη και το έδιωξε).

Θεωρώ ότι ο Παπαπέτρου θα ανέβει κατακόρυφα. Για τον Ιωάννη δεν ανησυχώ. Στο "4" υπάρχει θέμα ως τώρα και στο "5" τα 'παμε… Ο περσινός Ολυμπιακός είχε μεγαλύτερο ροτέισον ακόμη και για τα πρώτα άσχημα βράδια του. Πλέον χάνουν και ενέργεια οι ίδιοι παίκτες από τόσο νωρίς στη σεζόν.

Κι έτσι το πρώτο ημίχρονο ήταν πάρτι για τον Γιάννη Μπουρούση. Τον ψηλό που βρήκε κάποια σουτ και τα έβαλε. Ναι, την ώρα που ο Ολυμπιακός κατάφερε να φράξει τους διαδρόμους στους κοντούς της Λαμποράλ που είχαν κάνει τη ζημιά, οι Βάσκοι υποχρεώθηκαν να τελειώσουν τις μπάλες στα χέρια του διεθνή μας σέντερ. Έλα όμως που ο Γιάννης το "έχει το σουτάκι" και θα έπρεπε στην ελληνική ομάδα να το γνωρίζουν. Το +9 του 20λεπτου, πραγματικά δεν ήξερες αν ήταν καλό ή κακό. Γιατί στη θέση της Λαμποράλ ίσως άλλη ομάδα να κέρδιζε περισσότερο. Όμως δε μας νοιάζει η ξένη ομάδα, ας μείνουμε στην ελληνική. Δέχθηκαν 48 πόντους στο πρώτο μέρος και φανέρωσαν και πάλι τις αδυναμίες τους. Δε θα επαναλάβω τις απορίες που τόνισε στην αρχή του κειμένου. Παραμένει νωρίς, παραμένει Οκτώβρης, ο δρόμος είναι μακρύς.

Αλλά πρώτον πρέπει να συζητάμε για την εικόνα και δεύτερον δε γίνεται να μην κάνουμε κριτική κάθε αγώνα ξεχωριστά. Αλλιώς να μην ασχολιόταν κανείς με το μπάσκετ και να περιμέναμε να δούμε αγώνες μετά τον Απρίλη. Και να έπαιζαν σε άδεια γήπεδα, αν ήθελαν να μην κριθούν. Ο Ολυμπιακός πάει να παίξει όπως πέρυσι, δίχως να έχει την περσινή ομάδα. Και όσοι έχουν μείνει από εκείνο το ρόστερ, είτε ακόμη δεν έχουν έρθει στην καλή κατάσταση, είτε δεν αντέχουν να σηκώσουν μόνοι το φορτίο. Η Λαμποράλ πίεσε σε όλο το γήπεδο, οδήγησε σε κακοτοπιές τον Σπανούλη, ειδικά στην πρώτη περίοδο. Και ήταν ο Χάντερ ο μοναδικός που όρθωσε ανάστημα. Σιγά το νέο. Ο Ολυμπιακός επέλεξε να δώσει τρεις θέσεις ξένων στους σέντερ. Αυτή η μεταγραφή του Μιλουτίνοβ, μακάρι να προσφέρει τόσα, ώστε να μας αναγκάσει να πούμε ότι "έβγαλε τα λεφτά του".

Αμφιβάλουμε όμως. Όσο ταλέντο και να έχει το παιδί, είναι ο τρίτος σέντερ. Και για να αποκτηθεί αυτός, ο Ολυμπιακός στη θέση "4"είναι μέχρι τώρα προβληματικός. Η Λαμποράλ είχε ξεσπάσματα. Αυτή είναι εξάλλου. Έτσι κάνει πάντα. Δεν αλλάζει το DNA μιας ομάδας. Οι Βάσκοι είναι αλλοπρόσαλλοι. Παίζουν πότε σούπερ, πότε χάλια, μέσα σε ένα δεκάλεπτο. Βρε σε ένα πεντάλεπτο μπορούν να σας τρελάνουν. Η άμυνα λοιπόν για τον Ολυμπιακό στο "ένας εναντίον ενός", αλλά και απέναντι στο passing game των αντιπάλων του, ήταν λειψή. Και ο Σφαιρόπουλος όσο κι αν ούρλιαζε δεν έβλεπε αυτά που ήθελε.

Τον σφυγμό η ομάδα τον έδειξε όταν γύριζε το ματς. Στο τελευταίο δεκάλεπτο (από τα μέσα του τρίτου) βγήκαν και σωστές φάσεις, καλές επιλογές και ήρεμες αποφάσεις. Τα πάντα όμως ήταν πίσω από το μεγαλείο του Λοτζέσκι. Λυπηθείτε τον… Και αν ο Σπανούλης αποφάσιζε πιο σωστά στο φινάλε του 40λεπτου, ίσως να ‘χε κερδίσει ο Ολυμπιακός. Όμως επαναλαμβάνω, μικρή σημασία έχει. Δεν είναι εποχή να στέκεσαι στο αποτέλεσμα. Θα 'ρθουν κι άλλες ήττες, να 'στε σίγουροι. Εδώ χάνουν άλλοι κι άλλοι, ο Ολυμπιακός θα γλιτώσει. Όμως το ζήτημα είναι ποιος έχει αληθινά περιθώρια βελτίωσης. Με αυτό το ρόστερ, πόσο καλύτερος μπορεί να γίνει ο πρωταθλητής Ελλάδας; Εγώ συνεχίζω να πιστεύω ότι χρειάζεται προσθήκη. Ίσως και μια αλλαγή. Σίγουρα χρειάζεται σωστές αποφάσεις και όχι εγωισμούς. Τα λάθη είναι για να γίνονται. Το κακό είναι να μην διορθώνονται..

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ