EUROLEAGUE

Απόδραση απ' το Αλκατράζ

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / DARUSSAFAKA - OLYMPIAKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / DARUSSAFAKA - OLYMPIAKOS EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό που έγινε ο τέλειος "δραπέτης" στην Πόλη, επικρατώντας της Νταρουσάφακα (77-71).

Στεναχωρήθηκαν πολύ οι Ολυμπιακοί από την ήττα της ομάδας τους με τη Μακάμπι. Και είχαν τα δίκια τους. Μετά από δυο νίκες με Μπάρτσα, Παναθηναϊκό, οραματίζονταν τρίτο σερί ροζ φύλλο, αλλά οι Ισραηλινοί δε συμφώνησαν με αυτό.

Έτσι η ελληνική ομάδα έπρεπε στο σπίτι της Νταρουσάφακα όχι απλά να γυρίσει στις νίκες, αλλά και να δείξει σωστό αγωνιστικό πρόσωπο. Αποτέλεσμα; Θετικότατο ! Ο Ολυμπιακός ήταν διαβασμένος, μελετημένος, ισορροπημένος, ψύχραιμος, ταπεινός και συνεπής σε αυτά που έπρεπε να κάνει. Επίσης, χρειάζεσαι "εργαλεία" για να σε βοηθήσουν και να μην στηρίζεσαι αποκλειστικά και μόνο στους πρωταγωνιστές σου. Ίσως να 'ταν και το πρώτο ματς που δούλεψε τόσο καλά όλη η ομάδα. Που εμφάνισε ισορροπία. Που ήρθαν από τον πάγκο οι παίκτες και έκαναν αυτό που οι ίδιοι ήθελαν αλλά και έπρεπε να κάνουν.

Πέρα από αριθμούς και τον αναθεματισμένο χρόνο συμμετοχής που μπορεί να… διαλύσει ένα σύνολο. Όταν δεν υπάρχουν εγωισμοί, υπάρχει αποτέλεσμα. Οι "ερυθρόλευκοι" στα 40λεπτα που ήταν συσπειρωμένοι μέχρι… αηδίας, έκαναν φοβερή δουλειά. Ο Ολυμπιακός μετά το 1/3 της νέας Ευρωλίγκας, έχει 6-4 με τρεις σπουδαίες εκτός έδρας νίκες, αλλά και δυο εντός έδρας χαμένα ματσάκια. Ο Σφαιρόπουλος είχε και πάλι συμμετοχή στη νίκη, αλλά κακά τα ψέματα, το να λέγεται ή να γράφεται, κάπου μειώνει και τον άνθρωπο, αφού η δουλειά του είναι.

Όταν το προβάλεις είναι σαν να λες ότι άλλες φορές δε το έχει κάνει. Η μοίρα των προπονητών ε; Τέλος πάντων, ο τεχνικός του Ολυμπιακού και οι παίκτες του, ήταν πολύ σωστοί σε αυτό το παιχνίδι και κέρδισαν με τη μαγκιά τους.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / DARUSSAFAKA - OLYMPIAKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / DARUSSAFAKA - OLYMPIAKOS EUROKINISSI SPORTS

Σε όσους λοιπόν ζουν καθημερινά τη συγκεκριμένη ομάδα, δεν έκανε την παραμικρή εντύπωση η εικόνα και ο τρόπος με τον οποίο μπήκε για να αντιμετωπίσει την Νταρουσάφακα. Υποψιασμένοι 100%, μελετημένοι 100% και πάνω απ’ όλα δεν είχαν διάθεση να πάθουν ό,τι με τη Μακάμπι. Γιατί και με τους Ισραηλινούς ήξεραν από τι κινδύνευαν αλλά δε τους σταμάτησαν. Αυτή τη φορά όμως, έπρεπε να… δραπετεύσουν από ένα δύσκολο γήπεδο, γνωρίζοντας ότι η Νταρουσάφακα λειτουργεί πιεστικά και βασανιστικά στο δικό της Αλκατράζ. Ο καλός δραπέτης λοιπόν, έχει μεθοδικότητα. Ηρεμία, επιμονή, τέλειο σχέδιο, τάιμινγκ και "απαντήσεις" κάθε φορά που πάει να του χαλάσει το πλάνο.

Ο Ολυμπιακός τα έκανε όπως έπρεπε στη μεγαλύτερη διάρκεια και απέδρασε πανηγυρικά! Είδαμε λοιπόν, τον πρωταθλητή της χώρας μας να βγάζει στο πρώτο μέρος με παθητικό 34 πόντων. Και να αναγκάζει τους Τούρκους να έχουν στα χαρτί της στατιστικής τους, μόνο 7 ασίστ. Πολύ σημαντικό για έναν Ολυμπιακό, που αν είχε πονοκέφαλο, αυτός δεν ήταν άλλος από τον Κλάιμπερν. Αυτό τον "δαιμονισμένο" τύπο με το μαλλί που έχει παιδέψει όλες τις ομάδες μέχρι τώρα.

Πήγαινε στο "ένας με έναν" και ειδικά όταν έβρισκε τον Λοτζέσκι έκανε ζημιές. Όμως ο Ματ, είχε φροντίσει και ο ίδιος από νωρίς να αφήσει το στίγμα του. Έδωσε απίστευτη ώθηση με τα φαρμακερά του σουτ και σε ένα διάστημα, όπου οι Σπανούλης - Πρίντεζης κάθονταν στον πάγκο, ο Αμερικανός κράτησε ψηλά τον Ολυμπιακό στο σκοράρισμα. Ο Μιλουτίνοβ έκανε καλή αρχή και χάρισε μπόλικη ασφάλεια στους συμπαίκτες του . Μη νομίζετε, οι κατοχές για το πρώτο ημίχρονο αυτού του αγώνα, ίδιες ήταν, αλλά εδώ γεννήθηκαν σημαντικές διαφορές:

Τα ποσοστά των "ερυθρόλευκων" ήταν υποδειγματικά και η παραγωγή στο χαμηλό ποστ υποδειγματική και με απόλυτη συνέπεια. Ο Σφαιρόπουλος είχε επιλέξει τον δρόμο με τον οποίο θα έπρεπε να αμυνθεί ο Ολυμπιακός. Οι αλλαγές απαγορεύονταν στα σκριν. Κοντός με κοντό πάντα, ψηλός με ψηλό και ο στόχος ένας και μοναδικός. Να μη βρουν ελεύθερα σουτ οι παίκτες του Μπλατ. Είπαμε, τουρκική ομάδα η Νταρουσάφακα είναι στα χαρτιά μόνο.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / DARUSSAFAKA - OLYMPIAKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / DARUSSAFAKA - OLYMPIAKOS EUROKINISSI SPORTS

Στο ρόστερ και στη φιλοσοφία, "βρωμάει Αμερική". Ε, τον πρώην προπονητή του Κλίβελαντ έχει, τι θα έπαιζαν; Ελληνικό μπάσκετ; Και το "ξεχείλωσαν" εντελώς και αναγκαστικά, όταν κόντυναν το σχήμα οι Τούρκοι, μετά τα μισά της τρίτης περιόδου. Μια ομάδα ρυθμού, που μόνο ρυθμό δεν είχε και ο Ολυμπιακός είχε ρίξει μπόλικο… υπνωτικό στο σπίτι της. Η κίνηση αυτή όμως του Μπλατ, έδωσε πίεση, έφερε δυο τρίποντα του Μπέρτανς και πάνω απ’ όλα ξανάβαλε το γήπεδο στο ματς. Άρχισαν να σκούζουν οι Τούρκοι και αν δεν έβαζε ένα τζαμπ- σουτ ο Γκριν να τους "παγώσει" λίγο , ίσως ήταν χειρότερα τα πράγματα.

Στην τελική ευθεία, οι Τούρκοι πλησίασαν ακόμη περισσότερο με παιχνίδι στο ζωγραφιστό. Ξανάρθε εκεί ο Γκριν να επιβάλλει τον δικό του νόμο και κάθε φορά που θα μπορεί να το κάνει, ως ένας έξτρα κίνδυνος των αντιπάλων, τότε ο Ολυμπιακός θα πορεύεται και με μεγαλύτερη ασφάλεια προς την επιτυχία. Το έπραξε λοιπόν την κατάλληλη ώρα και ενώ παράλληλα είχε αγριέψει ο Χάκετ και άντεξαν οι ψηλοί να βγάλουν το ματς, παρά τη φθορά τους.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / DARUSSAFAKA - OLYMPIAKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / DARUSSAFAKA - OLYMPIAKOS EUROKINISSI SPORTS

Ο Παπαπέτρου, ο Μάντζαρης, ο Παπανικολάου δεν έχουν υψηλά νούμερα, αλλά πιστέψτε με έκαναν πολλά από αυτά που ‘χε ανάγκη η ομάδα. Είπαμε, η τέλεια απόδραση θέλει σωστό πλάνο από όλους. Αποβλήθηκε ο Μπίρτς, τελείωσε το ματς ο Μιλουτίνοβ και τους βοήθησε ένα 12λεπτο ο Γιανγκ.

Ο Ολυμπιακός που είχε 24 πόντους πρώτο δεκάλεπτο και μετά 19 , 14 και 20, λειτούργησε έξυπνα και πεισματικά στην άμυνά του. Εκεί θριάμβευσαν και ο Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του, γιατί πολύ απλά, ο χειρότερος αντίπαλος είναι ο απρόβλεπτος. Και η Νταρουσάφακα είναι μια τέτοια ομάδα. Χαμηλό σχήμα, τρεχάλα και σουτ. Όσα όμως αναφέρθηκαν στο ξεκίνημα του άρθρου αποτέλεσαν και την αφορμή της νίκης της ελληνικής ομάδας. Σε 6- 4 το ρεκόρ και την επόμενη αγωνιστική αντίπαλος η Ούνικς. Ώρα να τελειώσουν τα εντός έδρας δώρα…

ΥΓ. Τόσα κινητά σκριν δε θυμάμαι να ‘χουν σφυρίξει διαιτητές σε άλλη ομάδα!

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ