EUROLEAGUE

Το... ελληνικό όνειρο

Το... ελληνικό όνειρο

Ο Γιάννης Ντεντόπουλος αναλύει, πως τέσσερις μετανάστες, ο Ζήσης, ο Καϊμακόγλου, ο Βουγιούκας και ο Κατζούρης, μαζί με τον Τρινκιέρι βάζουν "πλάτη" για να νικήσει η Ούνιξ Καζάντην Βαλένθια και να κατακτήσει το Eurocup.

Παρότι η Βαλένθια είναι μια από τις πιο συμπαθείς ευρωπαϊκές ομάδες, είναι προφανές ότι στον διπλό τελικό του Eurocup, οι πιο θερμές ευχές των Ελλήνων συνοδεύουν την Ούνιξ Καζάν. Πρώτα και πάνω απ’ όλα για την γαλανόλευκη τριπλέτα του παρκέ: Νίκος Ζήσης, Κώστας Καϊμακόγλου, Ιαν Βουγιούκας.

Αλλά μήπως και ο Ιταλός κόουτς Αντρέα Τρινκιέρι, δικός μας άνθρωπος δεν είναι; Άλλωστε, μέχρι να λυθεί επισήμως το συμβόλαιό του με την Ελληνική Ομοσπονδία, παραμένει εν δυνάμει τεχνικός της Εθνικής ομάδας. Συν ότι άμεσος συνεργάτης του είναι ο Ηλίας ο Κατζούρης. Μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού από το φάιναλ φορ του Μιλάνου, είναι ό,τι πιο... ελληνικό διεκδικεί φέτος μια κούπα, αν συμφωνήσουμε ότι Παπανικολάου (Μπαρτσελόνα) , Μπουρούσης (Ρεάλ Μ.) και Σχορτσανίτης (Μακάμπι) αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις.

Πάντως, πιο κλασσικό ζευγάρι από αυτό που σχηματίστηκε για να διεκδικήσει τον φετινό τίτλο, δεν μπορούσε να προκύψει. Είναι δυο τυπικές ομάδες της διοργάνωσης, οι οποίες δεν έχουν άλλη διέξοδο για να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στην Euroleague. Ποντάρουν σ’ αυτήν και την κυνηγάνε με νύχια και με δόντια. Η Βαλένθια , με σαφώς μεγαλύτερη παράδοση, έχει κατακτήσει τον τίτλο δυο φορές: το 2003 και το 2010. Η Ούνιξ Καζάν μία: το 2011.

Η ιδιομορφία αυτή τη φορά είναι ότι ο νικητής θα προκύψει από διπλές αναμετρήσεις. Η πρώτη θα γίνει την Πέμπτη (1/5) στην Βαλένθια και η ρεβάνς μια εβδομάδα μετά (7/5) στο Καζάν. Αυτή η αλληλουχία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο , με δεδομένο ότι το ταξίδι στο Καζάν είναι μια δύσκολη υπόθεση, όπως φάνηκε και από τον τρόπο που βοήθησε τους Ρώσους να αποκλείσουν στον ημιτελικό τον Ερυθρό Αστέρα, ανατρέποντας το -11 του Βελιγραδίου.

Οι απέναντι

Σε αγωνιστικό επίπεδο υπάρχει μια ξεκάθαρη αντίθεση: Αναμετρώνται δυο ομάδες που έχουν διαφορετικό προφίλ.

Η Βαλένθια βασίζεται κυρίως στην επιθετική της λειτουργία (5η στην διοργάνωση) που της αποφέρει κατά μέσο όρο 84.3 πόντων ανά παιχνίδι την φετινή σεζόν , οι οποίοι συνοδεύονται από πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας :53.1% στα δίποντα 43,6% στα τρίποντα και 83.9% στις βολές.

Το... ελληνικό όνειρο

Τα νούμερα αυτά είναι απόρροια του γεγονότος ότι είναι μια ομάδα που δουλεύει για 3 χρονιά με τον ίδιο προπονητή, τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο οποίος της έχει δώσει ομοιογένεια διατηρώντας τον ίδιο κορμό και ρυθμό. Ο Κροάτης τεχνικός, που ήδη επέκετεινε το συμβόλαιό του για έναν ακόμη χρόνο, παίρνει πολλούς πόντους από το δίδυμο των ψηλών που συγκροτούν ο Αμερικανός Τζάστιν Ντόλεμαν ( μ.ο 14.5 π.) και ο Μαυροβούνιος "rising star" της χρονιάς Μπόγιαν Ντούμπιεβιτς (14,2 π.), ο οποίος πήρε ακόμη περισσότερο αέρα μετά την σοβαρή απώλεια του Ουκρανού Λίστσουκ, που κλόνισε στη μέση της σεζόν την ομάδα, αλλά δεν την αποσυντόνισε.

Ιθύνων νους κι αυτός που με την εμπειρία που έχει από την Euroleague (Πρόκομ , Εφες, Ζαλγκίρις) αποφασίζει στα κρίσιμα σημεία που θα πάει η μπάλα είναι ο Αμερικανός γκαρντ Όλιβερ Λαφαγιέτ (9π., 4 ας,). Στο πλευρό τους έχουν πολλούς έμπειρους παίκτες όπως ο πρώην φόργουορντ του Παναθηναϊκού, Ρομέιν Σάτο, ο Τσέχος Λιούμπος Μπάρτον και γκαρντ όπως ο αρχηγός Ράφα Μαρτίνεζ, ο Πάου Ρίμπας και ο Βέλγος Σαμ Βαν Ρόσομ.

Η Βαλένθια είναι σκληροτράχηλη ομάδα, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 2η θέση της ACB και την περασμένη Κυριακή έγινε η πρώτη ισπανική ομάδα που νίκησε φέτος την Ρεάλ Μ. . Για να φτάσει μέχρι εδώ η Βαλένθια έχει τρέξει ένα όχι και τόσο μεγάλο ρεκόρ με 13 νίκες και 9 ήττες εκ των οποίων 2 από την Ούνιξ (εντός και εκτός) στην δεύτερη φάση, ενώ στην έδρα της έχασε στην πρώτη φάση κι από την Ολίμπια Λουμπλιάνας, αλλά χωρίς κόστος. Στους 16 απέκλεισε την Χίμκι την οποία νίκησε στην Βαλένθια με 16 πόντους και στην Ρωσία έχασε με 15, Η πρόκριση αυτή ήταν ουσιαστικά το πρώτο σημάδι ότι οι «νυχτερίδες» μπορούν. Στους «16» θύμα τους ήταν η Αλμπα και στα ημιτελικά η Νιζνί.

Το... ελληνικό όνειρο

Η Ούνιξ Καζάν, με τον Τρινκιέρι για πρώτη χρονιά στον πάγκο της, παρουσίασε μια εκπληκτική πρόοδο στην άμυνα. Με παθητικό μόλις 64,4 πόντους έχει ήδη πετύχει την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του Eurocup κι αυτός ήταν ο βασικότερος λόγος που ο Ιταλός αναδείχθηκε «προπονητής της χρονιάς».

Η Ούνιξ είναι πιο ακριβή και θεωρητικά πιο γεμάτη από την Βαλένθια, αλλά είναι και μια ομάδα που ουσιαστικά προσπαθεί να ξεχάσει την περσινή απογοητευτική σεζόν που σημαδεύτηκε από την αποτυχία της στα προκριματικά της Euroleague και τον μετέπειτα αποκλεισμό από την... Βαλένθια στα προημιτελικά του Eurocup. Δεν ξέρουμε αν αυτός μπορεί να ήταν ένας ακόμη λόγος που ο Κώστας Καϊμακόγλου άφησε τόσο μακριά γενειάδα, εις ένδειξη αφοσίωσης, αλλά το σίγουρο είναι ότι η προσθήκη του πολύπειρου Νίκου Ζήση (7.1 π., 3.3 ας.) την έχει βοηθήσει να γλιτώσει από κακοτοπιές.

Για παράδειγμα, παρότι το βαρύ πυροβολικό της είναι ο Αμερικανός πρώην Λέικερ, Αντριου Γκούντελοκ των 19.1 πόντων και των 3,3 ασίστ ανά παιχνίδι, ο Νικόλας ήταν αυτός που έβγαλε τα κάστανα από την «φωτιά» σκοράροντας 26 πόντους, όλους στο δεύτερο ημίχρονο της ρεβάνς του ημιτελικού με τον Ερυθρό Αστέρα, τότε που οι «πράσινοι» έδειχναν σημεία πανικού. Γιατί μέχρι τότε, έκαναν πασαρέλα αποκλείοντας με δυο νίκες, κατά σειρά, την Νίμπουργκ (16) και την Ανκαρα(8).

Το... ελληνικό όνειρο

Ο Ίαν Βουγιούκας είναι δεύτερος σκόρερ με 11,2 πόντους ενώ όλοι οι άλλοι σκοράρουν μονοψήφιο. Ο Κώστας Καϊμακόγλου (8π., 4.8 ρ.) με την εμπειρία του και τη μαχητικότητά του, αποτελεί όχι μόνο εγγύηση για την συνέπειά του στην άμυνα αλλά και για την ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι από το low post. Πάντως και οι τρεις Έλληνες προσθέτουν τεχνογνωσία,, αφού όλοι τους έχουν κατακτήσει Euroleague στο παρελθόν. Ο Ζήσης με την ΤΣΣΚΑ, Καϊμακόγλου και Βουγιούκας με τον Παναθηναϊκό.

Παίκτες όπως ο Τσακ Εϊντσον γνωστός από τα κατορθώματά του στην Μακάμπι, ο Μακ Κι, ο Κουρμπάνοφ, ο Βερεμένκο και ο πρήν Καβαλίερ Λιουκ Χαραγκόντι, αποτελούν ένα πολύ δυνατό support group, το οποίο τα πήγε περίφημα φτάνοντας στον τελικό με ρεκόρ 20-2, αλλά όλοι ξέρουν ότι η πιο δύσκολη αποστολή που έχει να φέρει σε πέρας, είναι να μη χάσει τον έλεγχο στο πρώτο ματς εκτός έδρας. Αν κρατήσει τη διαφορά σε λογικά επίπεδα, στην ρεβάνς έχει τον τρόπο να αξιοποιήσει τα δικά της πλεονεκτήματα και να πετύχει τον μεγάλο στόχο.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ