EUROLEAGUE

Εικονική πραγματικότητα

Εικονική πραγματικότητα

Ο Γιάννης Ντεντόπουλος αναλύει την πραγματική εικόνα και τα προβλήματα που έχει να λύσει ο φετινός Παναθηναϊκός και όχι η αντιπροσωπεία του, που εμφανίστηκε στο Κάουνας και εξηγεί γιατί η κατάστασή του δεν είναι τόσο τραγική.

Η ομάδα που εμφανίστηκε στο τουρνουά του Κάουνας, δεν ήταν Παναθηναϊκός. Δεν ήταν καν ο φετινός Παναθηναϊκός. Ήταν απλά μια αντιπροσωπεία του.

Για να το θέσουμε απλά και χωρίς περιστροφές, η κατάσταση στον νταμπλούχο Ελλάδσας, στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο τραγική όσο θα μπορούσε να υποθέσει κανείς , παρακολουθώντας τον Ιβάνοβιτς και τους παίκτες του, να μην μπορούν να κοντράρουν ούτε την Ζαλγκίρις , ούτε την Γαλατασαράι.

Είναι προφανές ότι οι ''πράσινοι'' εκτός από το γεγονός ότι βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο, με πολλές αλλαγές και κυρίως με νέο προπονητή, δεν μπόρεσαν να κάνουν την προετοιμασία που ήθελαν. Κυρίως λόγω των πολλαπλών μυϊκών τραυματισμών οι οποίοι φυσικά είναι ένα πρόβλημα το οποίο οφείλουν να εξετάσουν. Ή θα πρέπει να δεχθούμε ότι όλοι αυτοί οι παίκτες ήταν αγύμναστοι και δεν είχαν καμία υποδομή ή ότι η προπονητική προσέγγιση του σκληροτράχηλου Ιβάνοβιτς είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που είχαν συνηθίσει. Και το λέμε αυτό γιατί τέτοιους τραυματισμούς υπέστησαν και παίκτες που πέρυσι έπαιζαν στο''τριφύλλι'' (Φώτσης, Μαυροκεφαλίδης) και άλλοι που ήρθαν από μεταγραφή.

Η κατάσταση ''δεν είναι τόσο τραγική'' για τον απλούστατο λόγο ότι οι ''πράσινοι'' έχουν κρατήσει έναν βασικό κορμό από πέρυσι, πάνω στον οποίο μπορούν να βασιστούν. Διαμαντίδης, Γιάνκοβιτς, Παππάς, Φώτσης, Γκιστ και Μαυροκεφαλίδης είναι μια εξάδα η οποία έχει πολλές δυνατότητες, αφού συμμετείχε στην κατάκτηση του περσινού νταμπλ. Αν σε αυτούς προσθέσουμε τον έτοιμο και αξιόμαχο Εστέμπαν Μπατίστα που ήρθε και προσαρμόστηκε αμέσως , παίζοντας σχεδόν μόνος του στα ματς που οι υπόλοιποι έδειχναν ζαλισμένοι συν τον Μποχωρίδη που έπαιζε πέρυσι στον Άρη και δεν ανήκει στην κατηγορία των άλλων μικρών που αποκτήθηκαν φέτος, μιλάμε για μια επτάδα-οκτάδα , η οποία σε πρώτη φάση , μπορεί να σηκώσει τις απαιτήσεις της ομάδας. Άλλωστε, πέρυσι, όλη τη σεζόν ο Παναθηναϊκός με επτά-οκτώ παίκτες δεν έπαιζε; Κι αν θυμάμαι καλά όλοι επέμεναν ότι ο Παππάς και ο Γιάνκοβιτς ήταν οι αδικημένοι της υπόθεσης και έπρεπε να παίζουν περισσότερο; Να λοιπόν η ευκαιρία να το αποδείξουν.

Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα μπλέξιμο, με την έννοια ότι οι τραυματισμοί των Σλότερ και Νέλσον , δεν επέτρεψαν τη σαφή αξιολόγησή τους και κυρίως τη χημεία τους σε σχέση με τους νέους συμπαίκτες τους. Πιθανώς να μπερδεύτηκε και ο Ιβάνοβιτς. Αυτό φάνηκε με την αναζήτησή του στις προσθήκες της τελευταίας στιγμής. Ο Ράιτ είναι ψηλός, τα ονόματα των γκαρντ που συζητιούνται κινούνται από πλέι μέικερ μέχρι εκτελεστή. Πάντως, αυτή τη στιγμή, στη θέση του πλέι μέικερ, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί μια πρώτη βασική αδυναμία.

Επί της ουσίας, ο προβληματισμός και η ανησυχία εκπορεύεται από το γεγονός ότι στην πρώτη τους επίσημη αγωνιστική υποχρέωση , στον νοκ άουτ προημιτελικό του κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό, στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ, παίζεται ένας τίτλος. Σε αντίθετη περίπτωση , η συζήτηση θα ήταν πολύ πιο ήπια και περισσότερο φιλολογική.

Όσο για τους μικρούς, μηδέ του ''παλιότερου'' Χαραλαμπόπουλου συμπεριλαμβανομένου; Όσοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε επίπεδο Euroleague, από φέτος , πλανώνται πλάνην οικτρά. Στο ελληνικό πρωτάθλημα και για λίγο. Ούτως ή άλλως, όπως απαριθμήθηκαν οι θέσεις παραπάνω, είναι ζήτημα ένας ή δυο να καταφέρουν να μπουν στην δωδεκάδα, ειδικά αν όλοι οι υπόλοιποι είναι υγιείς.

Φυσικά όταν συζητάμε για το ματς που έρχεται με τον Ολυμπιακό, μιλάμε για ένα παιχνίδι, που συνήθως επηρεάζεται περισσότερο από το όνομα και το βάρος της φανέλας και λιγότερο από την δυναμικότητα και την ετοιμότητα των ρόστερ. Επίσης, αναφερόμαστε στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν που εκ των πραγμάτων έχει ιδιαιτερότητες γιατί καμία ομάδα δεν έχει παγιοποιήσει αγωνιστικό ρυθμό και ταυτότητα. Ακόμη θυμόμαστε πώς ο ίδιος ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς , την περίοδο 2003-04, ως τυπικά γηπεδούχος σε ουδέτερο, είχε αποκλειστεί σε αντίστοιχη φάση από τον Απόλλωνα Πάτρας του Ντάντε Τζόουνς (40πόντοι) , με 90-82 , στο ντεμπούτο των Δημήτρη Παπανικολάου, Μάικ Μπατίστ και Νίκου Χατζηβρέττα με την πράσινη φανέλα .

Υπό αυτές τις συνθήκες, στο κύπελλο, την πίεση την έχει μόνο ο Ολυμπιακός (έστω χωρίς Ντάρντεν και Παπαπέτρου), ο οποίος θα έχει και μια βασική δυσκολία: τί scouting να κάνει , από τη στιγμή που ούτε ο Ιβάνοβιτς ξέρει τη χημεία της ομάδας του; Και στο φινάλε, ο ίδιος ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όταν χάραζε την πορεία για την φετινή σεζόν, είχε ξεκαθαρίσει ότι ''οι τίτλοι δεν είναι αυτοσκοπός''.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ