EUROLEAGUE

Ο χάρτης των playoffs!

Ο χάρτης των playoffs!

Πόσες χώρες εκπροσωπούνται στα playoffs της Euroleague 2014-'15; Ποια ομάδα έχει εξελιχτεί σε σύγχρονη Βαβέλ; Σε ποια πόλη οι Αμερικανοί νιώθουν σαν στο σπίτι τους; Το Euroleague Greece χαρτογραφεί το TOP-8.

Τα playoffs της Euroleague έχουν εξελιχτεί σε σταυροδρόμι λαών, θρησκειών και πολιτισμών, με παίκτες που προέρχονται από την Ουρουγουάη και το Μεξικό ως την Τυνησία, την Γκαμπόν, τη Γεωργία και την Πολωνία! Παράλληλα οι προπονητές των ομάδων που συνεχίζουν στο TOP-8 καλούνται να συνεννοηθούν με 123 αθλητές από 27 χώρες!

Οι εκ των ΗΠΑ ορμώμενοι συνιστούν το 26.8% επί του συνόλου των παικτών που έχουν δηλώσει οι οκτώ ομάδες που συνεχίζουν στα playoffs! Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ελλάδα με 23 παίκτες (ήτοι, 18.6%) εκ των οποίων οι 19 αγωνίζονται σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ενώ οι άλλοι τέσσερις βγάζουν το... ψωμί τους στο εξωτερικό! Ακολουθεί ο πίνακας με την εκπροσώπηση των χωρών στα προημιτελικά καθώς και τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν.

Οι ΗΠΑ είναι παντού, ειδικά στο Τελ Αβίβ!

Ο αμερικάνικος... επεκτατισμός επιβεβαιώνεται περίτρανα στα playoffs της Euroleague, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ έχουν εκπροσώπους σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο TOP-8. Παράλληλα, οι 33 Αμερικανοί που συνεχίζουν να αγωνίζονται στη διοργάνωση συνιστούν την πλειοψηφία μεταξύ των 123 παικτών που έχουν δηλωθεί στα ρόστερ των 8 ομάδων.
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μακάμπι είναι η ομάδα που διαθέτει στις τάξεις της τους περισσότερους Αμερικανούς (9): Τζέρεμι Πάργκο, Μαρκίζ Χέινς, Ντέβιν Σμιθ, Μπράιαν Ραντλ, Νέιτ Λίνχαρτ, Άλεξ Τάιους, Σίλβεν Λάντεσμπεργκ, Τζο Αλεξάντερ και Τζόσεφ Φορτέ συνιστούν την αμερικανική παροικία στο Τελ Αβίβ! Ειρήσθω εν παρόδω, οι Τάιους και Λάντεσμπεργκ αγωνίζονται στην "ομάδα του λαού" σαν γηγενείς. Από την άλλη πλευρά, Φενέρ κι Εφές έχουν μόλις από δυο Αμερικανούς στο ρόστερ. Τους Γκάουντλακ, Χίκμαν και Τζάνινγκ, Ντρέιπερ αντίστοιχα.

Ο χάρτης των playoffs!


- Ο Τζέρεμι Πάργκο είναι ένας από τους 9 Αμερικανούς της Μακάμπι Τελ Αβίβ

Η χαρτογράφηση των playoffs 2014-15

ΧΩΡΑ ΑΡΙΘΜΟΣ %
1. ΗΠΑ 33 26.8%
2. Ελλάδα 23 18.6%
3. Τουρκία 15 12.1%
4. Ρωσία 7 5.6%
5. Ισπανία 6 4.8%
6. Σερβία 5 4%
7. Ισραήλ 5 4%
8. Κροατία 4 3.2%
9. Γαλλία 3 2.4%
10. Τσεχία 2 1.6%
11. Σουηδία 2 1.6%
12. Αργεντινή 2 1.6%
13. Κύπρος 1 0.8%
14. Λευκορωσία 1 0.8%
15. Γεωργία 1 0.8%
16. Ουρουγουάη 1 0.8%
17. Λετονία 1 0.8%
18. Βραζιλία 1 0.8%
19. Γερμανία 1 0.8%
20. Βοσνία 1 0.8%
21. Πολωνία 1 0.8%
22. Σλοβενία 1 0.8%
23. Λιθουανία 1 0.8%
24. Μεξικό 1 0.8%
25. Τυνησία 1 0.8%
26. Γκαμπόν 1 0.8%
27. Μαυροβούνιο 1 0.8%

Οι "αιώνιοι" και οι Έλληνες της διασποράς

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας φιγουράρει η χώρα μας με 23 αθλητές ενώ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διαθέτουν από 10 και 9 Έλληνες παίκτες, αντίστοιχα. Για την ακρίβεια, οι Χαραλαμπόπουλος, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς, Φώτσης, Παππάς, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης, Διαμαντάκος, Παπαγιάννης και Λούντζης από τη μια πλευρά, συν τους Σπανούλη, Παπαπέτρου, Σλούκα, Πρίντεζη, Αγραβάνη, Μάντζαρη, Καββαδά, Κατσίβελη και Τσαϊρέλη αποτελούν τους "εκπροσώπους" των "αιωνίων". Η "γαλανόλευκη" λίστα διευρύνεται αν προστεθούν και οι Έλληνες του εξωτερικού. Ο Νίκος Ζήσης (Φενέρ), ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης (Μακάμπι), ο Γιάννης Μπουρούσης (Ρεάλ) και ο Στράτος Περπέρογλου (Αναντολού Εφές) είναι τα "δικά" μας παιδιά που βγάζουν το... ψωμί τους εκτός συνόρων και διεκδικούν με αξιώσεις την πρόκρισή τους στο Final Four της Euroleague.

Ο χάρτης των playoffs!


- Ο Νίκος Ζήσης με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ

Η Αφρική και η πρωτιά του Μέζρι

Ο Σαλάχ Μέζρι έβαλε την μουσουλμανική χώρα στον διευρυμένο χάρτη της Euroleague ως ο πρώτος Τυνήσιος που πάτησε παρκέ στην κορυφαία διοργάνωση . Στις 25 Οκτωβρίου 2013 ο 28χρονος σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης αγωνίστηκε 15'31'' κόντρα στην γερμανική Μπάμπεργκ έχοντας οκτώ πόντους, τέσσερα ριμπάουντ, ένα κόψιμο κι ένα λάθος. Έτσι πέρασε στα πρακτικά ως ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που έχει ρίζες από την αφρικανική χώρα! Φέτος θέλει να ολοκληρώσει αυτό που άφησε στη μέση στο περσινό Final Four, αποτελώντας έναν εκ των δυο Αφρικανών που συνεχίζουν στα playoffs μαζί με τον Γκαμπονέζο Στεφάν Λασμέ, της Αναντολού Εφές.

Ο χάρτης των playoffs!


- Ο Σαλάχ Μέζρι έγινε ο πρώτος Τυνήσιος που αγωνίστηκε στα playoffs

Μπαρτσελόνα, η σύγχρονη Βαβέλ

Το μπασκετικό καμάρι της Καταλονίας με διακρίσεις εντός κι εκτός συνόρων διαθέτει στο ρόστερ μόνο δυο Ισπανούς, τον αρχηγό Χουάν Κάρλος Ναβάρο και τον Άλεξ Αμπρίνες! Κάπως έτσι, λοιπόν, οι "μπλαουγκράνα" συνιστούν την πιο πολυπολιτισμική ομάδα των προημιτελικών ! Ο Καταλανός Τσάβι Πασκουάλ καλείται να... βγάλει άκρη με τους Τζάστιν Ντόλμαν, Ντεσόν Τόμας, Μπραντ Όλεσον (ΗΠΑ), Λουκ Χάκανσον, Μάρκους Έρικσον (Σουηδία), Μάριο Χεζόνια, Άντε Τόμιτς (Κροατία), Μαρσελίνιο Χουέρτας (Βραζιλία), Τόμας Σατοράνσκι (Τσεχία), Έντουιν Τζάκσον (Γαλλία), Τίμπορ Πλάις (Γερμανία), Ματσέι Λάμπε (Πολωνία), Μπόστιαν Νάχμπαρ (Σλοβενία), Εμίρ Σουλεϊμάνοβιτς (Βοσνία, αγωνίζεται ως Φινλανδός) και Στεφάν Πένο (Σερβία)! Μιλάμε, δηλαδή, για μια ομάδα με 17 παίκτες στο ρόστερ εκ των οποίων οι 15 προέρχονται από 11 διαφορετικές χώρες, πλην της Ισπανίας!

Ο χάρτης των playoffs!


- Ο Μπόστιαν Νάχμπαρ είναι ένας από τους 15 μη Ισπανούς παίκτες της Μπαρτσελόνα!

Ισορροπία στους προπονητές

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (Ολυμπιακός) και ο Δημήτρης Ιτούδης (ΤΣΣΚΑ ) εκπροσωπούν τη μεγάλη των κόουτς ελληνική σχολή στα προημιτελικά της Euroleague. Μαζί τους, οι Σέρβοι... μετρ του είδους και κουμπάροι Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Φενέρμπαχσε/Ούλκερ) και Ντούσαν Ίβκοβιτς (Αναντολού Εφές), οι οποίοι οδήγησαν στο παρελθόν τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Βάσκος Πάμπλο Λάσο και ο Καταλανός Τσάβι Πασκουάλ κοουτσάρουν τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, αντίστοιχα, ο Μαυροβούνιος Ντούσκο Ιβάνοβιτς επέστρεψε φέτος στα playoffs της Euroleague με τον Παναθηναϊκό ενώ ο Ισραηλινός (και συγχρόνως, πρωτάρης) Γκάι Γκούντες αντικατέστησε τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μακάμπι και καλείται να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής με την "ομάδα του λαού".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ