EUROLEAGUE

Ο Μπουέσα πίσω από την Arena

Ο Μπουέσα πίσω από την Arena

Οι σχέσεις του Φερνάντο Μπουέσα με την Μπασκόνια, ο αγώνας εναντίον της ΕΤΑ και η δολοφονία από τους αυτονομιστές. Το Euroleague Greece γράφει για τον Βάσκο πολιτικό που έδωσε το όνομά του στο γήπεδο όπου ο Παναθηναϊκός θα ψάξει το break (PHOTOS).

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο δηλαδή η ανακαινισμένη ''Fernando Buesa Arena'' να λογίζεται ως ένα από τα πιο σύγχρονα και λειτουργικά γήπεδα της Euroleague, πρέπει να γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω.

Ένας χώρος όπου έβοσκαν αγελάδες αγοράστηκε από την Σάσκι Μπασκόνια με σκοπό την κατασκευή ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού γηπέδου! Το 1990 έγιναν τα εγκαίνια του Pabellón Araba ενώ αργότερα, το 2000, πήρε το όνομα του Φερνάντο Μπουέσα, ενός πολιτικού που δολοφονήθηκε από την ΕΤΑ.

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στη Βιτόρια διεκδικώντας τουλάχιστον μια νίκη στο "κάστρο" της Λαμποράλ Κούτσα (σ.σ. μετράει 11 νίκες σε 12 ματς, φέτος ) για να προκριθεί στο Φάιναλ Φορ του Βερολίνου και το Euroleague Greece γράφει για τον άνθρωπο που έδωσε το όνομά του στο γήπεδο που χρησιμοποιεί το μπασκετικό καμάρι των Βάσκων.

Ο Μπουέσα πίσω από την Arena


Οι εργασίες για την αντικατάσταση του παρκέ στο Pabellón Araba, το 1991!

Γεννημένος στο Μπιλμπάο, δικηγόρος στο επάγγελμα, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, ο 53χρονος σοσιαλιστής πολιτικός δολοφονήθηκε από την ΕΤΑ στις 22 Φεβρουαρίου 2000 λίγο πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Ισπανία όταν πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, στον δρόμο από το σπίτι στο γραφείο του! Ο άτυχος Μπουέσα ήταν ενάντιος σε κάθε μορφή ένοπλου αγώνα. Περίπου μια εβδομάδα πριν από τη δολοφονία του, παρέμεινε στο Σαν Σεμπαστιάν όπου συμμετείχε σε ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην τρομοκρατία της ΕΤΑ και τις ανελευθερίες στη Χώρα των Βάσκων.

Οι σχέσεις του με την Σάσκι Μπασκόνια

Την περίοδο που ο Φερνάντο Μπουέσα ήταν πρόεδρος στην Επαρχεία της Άλαβα (1987-91), έδωσε την έγκριση για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου για την Σάσκι Μπασκόνια, την ομάδα που μετέπειτα μετονομάστηκε σε Ταουγκρές, Τάου, Κάχα Λαμποράλ και εσχάτως Λαμποράλ Κούτσα. Η χωρητικότητα του Pabellón Araba προέβλεπε αρχικά 5.000 θέσεις, εν συνεχεία αυξήθηκαν σε 9.000 για να φτάσουμε στις 15.504 της ανακαινισμένου από τον Απρίλιο του 2012, γηπέδου. Το μπασκετικό καμάρι των Βάσκων είχε πλέον το δικό του σπίτι και εν συνεχεία εξελίχτηκε σε μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Μετά τη δολοφονία του Μπουέσα, το γήπεδο μετονομάστηκε σε ''Fernando Buesa Arena'' προς τιμήν του.

Ο Μπουέσα πίσω από την Arena


Το πρώτο τζάμπολ (15/09/1990) στο Pabellón Araba ανάμεσα στην Ταουγκρές και την Ατλέτικο Βιγιάλμπα από τον Φερνάντο Μπουέσα!

Οι τελευταίες του κουβέντες!

Λίγες ώρες πριν από την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή του, ο Μπουέσα μίλησε στο Κοινοβούλιο της Βασκονίας, απαιτώντας από το συντηρητικό κόμμα PNV να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία των δρόμων (σ.σ. την περίφημη kale borroka) με θύματα τους ανυποψίαστους πολίτες! ''Σταματήστε επιτέλους να είστε απλοί θεατές σε όσα συμβαίνουν γύρω σας! Δώστε την προσοχή σας στους πολίτες της Βασκονίας. Είναι στόχοι τρομοκρατών, δεν έχουν ασφάλεια και ελευθερία! Δώστε ένα τέλος σε όλο αυτό'' ήταν οι τελευταίες κουβέντες του Φερνάντο Μπουέσα προς τους εκπροσώπους του κόμματος Herri Batasuna που λειτουργούσε ως πολιτικό προκάλυμμα της ΕΤΑ και τέθηκε εκτός νόμου το 2002. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η ΕΤΑ έφτασε να θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο περίπου 800 ατόμων, από τις 7 Ιουνίου 1968 όταν εξαπέλυσε την πρώτη βομβιστική επίθεση στη Χώρα των Βάσκων ως σήμερα. Οι μισοί από αυτούς ήταν απλοί πολίτες, ανάμεσά τους και 30 παιδιά.

Ο Μπουέσα πίσω από την Arena


Ο Βάσκος πολιτικός ήταν σφοδρός πολέμιος της ΕΤΑ

Το τέλος της εκεχειρίας

Η ΕΤΑ εξήγγειλε εκεχειρία απροσδιόριστης διάρκειας στις 13/09/1998, εγκαινιάζοντας περίοδο προσωρινής ειρήνης στη βόρεια επαρχία της Ισπανίας. Παρ’ όλα αυτά, οι συνομιλίες με την κυβέρνηση για την ανεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έτσι οι δυο πλευρές διέκοψαν κάθε ουσιαστικό διάλογο, από τη στιγμή μάλιστα που η ΕΤΑ έθεσε ως προϋπόθεση του αφοπλισμού των μελών της τη δημιουργία ανεξάρτητου βασκικού κράτους, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και μέρος της νοτιοδυτικής Γαλλίας! Κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό, αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ ξεκαθάρισε πως ο επανακαθορισμός των συνόρων στην Ευρώπη είναι εκτός ατζέντας, προτείνοντας οι διαπραγματεύσεις να περιοριστούν στον αφοπλισμό και τους όρους αποφυλάκισης μελών της οργάνωσης.

Η στιγμή της έκρηξης

Η εκεχειρία κράτησε ελάχιστα ενώ λίγους μήνες αργότερα η ΕΤΑ εξαπολύει νέα βομβιστική επίθεση στην ''καρδιά'' της Χώρας των Βάσκων, τη Βιτόρια, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο σοσιαλιστής πολιτικός Φερνάντο Μπουέσα και ο σωματοφύλακάς του, Χόρχε Ντίεθ ενώ τραυματίστηκαν ακόμα δύο άτομα. Η δολοφονική επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βιτόρια, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από το Κοινοβούλιο των Βάσκων, όταν ανατινάχτηκε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο με 20 κιλά εκρηκτικά! Ο Μπουέσα είχε μόλις αφήσει τον γιο του στο σπίτι και κατευθυνόταν προς το γραφείο του όταν ο εκρηκτικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε με τηλεχειριστήριο στις 16:38, σκοτώνοντας ακαριαία τους δύο άντρες. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα της εποχής, ο Βάσκος πολιτικός είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του ενώ αποτελούσε στόχο των αυτονομιστών της ΕΤΑ από το 1995!

Ο Μπουέσα πίσω από την Arena


Το παγιδευμένο αυτοκίνητο που στοίχισε τη ζωή στον Μπουέσα και τον σωματοφύλακά του

Συλλαλητήριο και 105 χρόνια κάθειρξη

Οι Ισπανοί βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη νέα βομβιστική επίθεση της ΕΤΑ. Στη Βιτόρια όπου έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα, συμμετείχαν οι ηγέτες όλων των κομμάτων, προεξέχοντος του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ''ο πολιτικός κόσμος της Ισπανίας είναι αποφασισμένος στο σύνολό του να μην υποκύψει στη βαρβαρότητα, το φόβο και τον εκβιασμό των τρομοκρατών''. Ο πρόεδρος της αυτόνομης κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων, Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε, κήρυξε τριήμερο πένθος στην περιοχή και σε ολόκληρη τη χώρα διακόπηκε προσωρινά η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 12ης Μαρτίου. Πάντως, η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ Herri Batasuna, αρνήθηκε να καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση, ενώ απείχε και από την ψηφοφορία στο βασκικό Κοινοβούλιο, όπου εγκρίθηκε καταδικαστικό ψήφισμα!

Ο Μπουέσα πίσω από την Arena


Ο ''Τσαπότε'' καταδικάστηκε σε κάθειρξη 105 ετών για τη δολοφονία του Φερνάντο Μπουέσα

Ο δολοφόνος του Μπουέσα και πρώην στρατιωτικός ηγέτης της ΕΤΑ, Χαβιέρα Γκαρσία ''Τσαπότε'' Γκαζτέλου συνελήφθη το 2001 στη Γαλλία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 105 ετών από την ισπανική δικαιοσύνη.

PHOTO CREDITS: baskonistas.com

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ