EUROLEAGUE

Μπαρτσελόνα Vs Παναθηναϊκός: Πάλι οι δυο τους

Μπαρτσελόνα Vs Παναθηναϊκός: Πάλι οι δυο τους
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός και η Μπαρτσελόνα θα αναμετρηθούν απόψε για 11η συνεχόμενη χρονιά και το Euroleague Greece θυμάται 10 από τα πιο σημαντικά παιχνίδια που έχουν δώσει στο παρελθόν οι δύο ιστορικές ομάδες.

Αν υπάρχει μία ομάδα που ο Παναθηναϊκός έχει... βαρεθεί να βλέπει μπροστά του στην EuroLeague, αυτή είναι η Μπαρτσελόνα. Οι δύο ομάδες δεν έχουν αναμετρηθεί απλά 36 φορές στο παρελθόν. Η Μπάρτσα είναι η μόνη ομάδα που ο Παναθηναϊκός βρίσκει μπροστά του σε οποιαδήποτε φάση της EuroLeague τα τελευταία 11 χρόνια!

Από το συναπάντημα τους στο Top 16 της σεζόν 2006-07 και ύστερα, ο Παναθηναϊκός και η Μπαρτσελόνα είναι πάντα συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού τους. Οι δύο μεγάλοι αποψινοί αντίπαλοι έχουν αναμετρηθεί στην κανονική περίοδο, στο Top 16, στα Playoffs και στο Final Four της EuroLeague. Σε κάθε φάση, με άλλα λόγια. Εχουν δώσει αδιάφορα παιχνίδια, αλλά και πάρα πολλά ματς που έκριναν μία πρόκριση, έναν τίτλο.

Απόψε η Μπαρτσελόνα και ο Παναθηναϊκός θα αναμετρηθούν για 37η φορά στην ιστορία τους, με τους Καταλανούς να έχουν σαφές προβάδισμα στις νίκες (23-13). Επί την ευκαιρία λοιπόν της 37ης κόντρας τους το Euroleague.sport24.gr γύρισε στο μακρινό και στο πρόσφατο παρελθόν, προκειμένου να θυμηθεί 10 από τις πιο αξιομνημόνευτες αναμετρήσεις τους, οι οποίες έχουν ως αφετηρία το 1981 και καταλήγουν στην κανονική περίοδο της περασμένης σεζόν.

Μπαρτσελόνα Vs Παναθηναϊκός: Πάλι οι δυο τους

1. Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 67-66

Πού και πότε: Το βράδυ της 11ης Απριλίου 1996 ο Παναθηναϊκός δεν κατέκτησε απλά το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του, επικρατώντας της Μπαρτσελόνα με 67-66 στον τελικό του Final Four. Ταυτόχρονα χάρισε και στο ελληνικό μπάσκετ την πρώτη του EuroLeague, έπειτα από έξι αποτυχημένες προσπάθειες. Ακόμα κι αν δεν έχεις βιώσει εκείνη τη βραδιά, σίγουρα θα έχεις δει, θα έχεις διαβάσει για το πως ο Παναθηναϊκός πήγε να χάσει ένα “δικό του” παιχνίδι, μέχρι να κόψει ο Βράνκοβιτς τον Μοντέρο 4,2'' πριν από τη λήξη. Το πιο “θρυλικό” κόψιμο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ έγινε εκείνο το βράδυ στο Παρίσι.

Το στατιστικό: Ο Ντόμινικ Γουίλκινς έκανε νταμπλ-νταμπλ στον τελικό του 1996 (16 πόντοι, 10 ριμπάουντ) αλλά ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ήταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με 17 πόντους και 7/10 σουτ.

2. Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 65-66

Πού και πότε: Η δεύτερη επική σειρά που μας χάρισαν ο Παναθηναϊκός και η Μπαρτσελόνα στην EuroLeague (προηγήθηκε εκείνη του 2011) έγινε στα Playoffs του 2013. Το τελικό αποτέλεσμα (3-2 υπέρ των Καταλανών) δεν ήταν το προσδοκόμενο για τους “πράσινους”, εντούτοις τα τρία πρώτα παιχνίδια της σειράς κρίθηκαν με συνολική διαφορά πέντε πόντων -και στο τελευταίο σουτ! Στο πρώτο ματς η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε παράταση για να καταβάλει τον Παναθηναϊκό με 72-70, αλλά στις 11 Απριλίου 2013 ήταν η σειρά των “πράσινων” να σπάσουν την έδρα. Πως; Χάρις στο αλησμόνητο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη 8,4'' πριν από τη λήξη ενός συγκλονιστικού αγώνα που κρίθηκε εν τέλει από ένα άλλο (άστοχο) τρίποντο, αυτό του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Εκ του αποτελέσματος δεν ήταν το πιο σημαντικό “διπλό” του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη (βλ. Νο. 4), ήταν όμως το πιο αξιομνημόνευτο.

Το στατιστικό: Ο Παναθηναϊκός δεν είχε παίξει καλά εκείνο το βράδυ. Αυτό φαίνεται και από τα 17 λάθη και τις μόλις 10 ασίστ που είχε μοιράσει στο παιχνίδι η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη.

3. Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 65-63

Πού και πότε: Πέντε ημέρες μετά τη νίκη-θρίλερ μέσα στη Βαρκελώνη, ο Παναθηναϊκός το έκανε ξανά. Αυτή τη φορά στο “σπίτι” του, στο ΟΑΚΑ. Στις 16 Απριλίου 2013 οι “πράσινοι” νίκησαν τη Μπαρτσελόνα 65-63 και έκαναν το 2-1 στη σειρά, σε άλλο ένα ματς γεμάτο με εναλλαγές στο σκορ και για γερά νεύρα. Εκείνο το βράδυ ο Παναθηναϊκός έχασε διαφορά 13 πόντων, βρέθηκε πίσω με 5 στην τέταρτη περίοδο, αλλά στο φινάλε κατόρθωσε να πάρει στη νίκη. Το τελευταίο λεπτό περιείχε μόνο... λάθη, άστοχα σουτ και πεταμένες βολές. Ο Τόμιτς έχασε δύο στα 52'', ο Γκιστ μία και στο τέλος το παιχνίδι κρίθηκε από ένα άστοχο τρίποντο του Ναβάρο με το... αριστερό χέρι στην εκπνοή.

Το στατιστικό: Δύο ελεύθερες βολές είχε χάσει εκείνο το βράδυ η Μπαρτσελόνα, που είχε συνολικά 6/8. Ήταν όμως οι πιο κρίσιμες του αγώνα (του Τόμιτς), με 52'' να απομένουν και το σκορ 64-63 υπέρ του Παναθηναϊκού.

4. Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 71-75

Πού και πότε: Δύο ημέρες μετά την ήττα από τη Μπαρτσελόνα με 83-82 στα Playoffs του 2011, ο Παναθηναϊκός μπήκε στο “Παλάου Μπλαουγκράνα” αποφασισμένος να κάνει το “μπρέικ”. Και το έκανε. Χρειάστηκε... απλά μία ανατροπή 16 πόντων και την καλύτερη εμφάνιση του Ρομέιν Σάτο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (18 πόντους με 4/5 τρίποντα είχε εκείνο το βράδυ ο Κεντροαφρικανός φόργουορντ) για να αλώσει τη Βαρκελώνη με 75-71, να ισοφαρίσει τη σειρά σε 1-1 και να την πάρει με 3-1, στο δρόμο προς το Final Four της Βαρκελώνης, όπου κατέκτησε εν τέλει τον έκτο ευρωπαϊκό τίτλο του. Αυτό το “διπλό” είναι το πιο σημαντικό από τα τέσσερα που έχουν πετύχει οι “πράσινοι” στη Βαρκελώνη.

Το στατιστικό: Ο Ρομέιν Σάτο έπαιξε συνολικά 44 φορές με τον Παναθηναϊκό στην EuroLeague τις σεζόν 2010-11 και 2011-12. Εκείνη η εμφάνιση, πάντως, στη Βαρκελώνη ήταν αυτή που θα θυμούνται όλοι οι φίλοι του “τριφυλλιού”. Είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του με τον Παναθηναϊκό σε πόντους (18) και Index Rating (20).

Μπαρτσελόνα Vs Παναθηναϊκός: Πάλι οι δυο τους
INTIME SPORTS

5. Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 83-82

Πού και πότε: Η σειρά των Playoffs του 2011 μεταξύ της Μπαρτσελόνα και του Παναθηναϊκού ήταν μία από τις πιο συγκλονιστικές που έχουμε παρακολουθήσει στη σύγχρονη εποχή της EuroLeague. Τα τρία από τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της σειράς κρίθηκαν με συνολική διαφορά επτά πόντων και το πιο συναρπαστικό όλων ήταν το εναρκτήριο και έγινε στις 22 Μαρτίου 2011 στο “Παλάου Μπλαουγκράνα”. Τι ακριβώς έγινε εκείνο το βράδυ; Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω στο σκορ με 77-82 στα τελευταία δευτερόλεπτα αλλά ο Διαμαντίδης πέτυχε πέντε διαδοχικούς πόντους (μεσολάβησε μόνο μία βολή του Λάκοβιτς) και με 1,7'' να απομένει είχε την ευκαιρία να “κλέψει” και το ματς. Μόνο που το τρίποντο του "3D" δεν βρήκε στόχο...

Το στατιστικό: Οι 26 πόντοι που πέτυχε σε εκείνον τον αγώνα ο Δημήτρης Διαμαντίδης (με 4/10 δίποντα, 4/7 τρίποντα και 6/6 ελεύθερες βολές) αποτελούν το ρεκόρ καριέρας του στην EuroLeague.

6. Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 55-56

Πού και πότε: Δεν ήταν δα και ένα από τα ωραιότερα παιχνίδια αυτό που έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2008. Ήταν όμως ένα από τα πιο συναρπαστικά και περιείχε ένα από τα πιο άγρια φινάλε στις αναμετρήσεις μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Μπαρτσελόνα. Ο Κώστας Τσαρτσαρής είχε πετύχει 20 πόντους και ήταν ο κορυφαίος των “πράσινων” σε εκείνο το παιχνίδι, ωστόσο οι “ήρωες” της τελευταίας στιγμής ήταν δύο άλλοι. Αφενός ο Βασίλης Σπανούλης, που ευστόχησε σε τρίποντο 31,8'' πριν από τη λήξη και έκανε το σκορ 54-55, και αφετέρου ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που έκοψε αρχικά τον Λάκοβιτς και εν συνεχεία δυσκόλεψε το τρίποντο του Μπαζίλε στην τελευταία φάση του αγώνα.

Το στατιστικό: Ο Παναθηναϊκός είχε 7/34 δίποντα σε εκείνο το παιχνίδι. Ο Διαμαντίδης ήταν ο μόνος που έβαλε δύο (δίποντα), ενώ ουδείς παίκτης των “πράσινων” σούταρε με ποσοστό άνω του 50% στα δίποντα!


7. Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 64-67

Πού και πότε: Ήταν πρωταπριλιά του 2004 και έμοιαζε σαν ψέμματα... Έπειτα από τρεις ήττες με 18,3 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο στο “Παλάου Μπλαουγκράνα”, ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να σημειώσει την πρώτη του νίκη στη Βαρκελώνη με 67-64. Χρειάστηκε μάλιστα ένα τρίποντο του Κώστα Τσαρτσαρή από την αριστερή γωνιά στην εκπνοή του αγώνα για να τα καταφέρει, σημειώνοντας έτσι τη δεύτερη νίκη του σε πέντε αγώνες στο Top 16. Αυτό το αποτέλεσμα πάντως δεν ήταν αρκετό για να του χαρίσει και την πρόκριση στα Playoffs. Κι αυτό διότι τα είχε κάνει θάλασσα τις προηγούμενες εβδομάδες, βάζοντας τον εαυτό του σε δύσκολη (βαθμολογικά) θέση...

Το στατιστικό: Ο Χάρις Μουγιεζίνοβιτς είχε σημειώσει συνολικά πέντε πόντους σε τέσσερις αγώνες στο Top 16 της σεζόν 2003-04. Σε εκείνο το παιχνίδι στη Βαρκελώνη έβαλε 15 και μαζί με τον Λάκοβιτς (17π., 5κλ.) ήταν οι “κολώνες” του Παναθηναϊκού.

8. Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 66-84

Πού και πότε: Επτάμισι χρόνια είχαν να αναμετρηθούν ο Παναθηναϊκός και η Μπαρτσελόνα μετά τους έξι αγώνες που έδωσαν σε διάστημα δύο ετών (1994-1996). Το συγκεκριμένο παιχνίδι πάντως που έγινε στις 18 Μαρτίου 2004 δεν θα το θυμούνται οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού για τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του (η Μπαρτσελόνα είχε νικήσει εύκολα με 84-66), αλλά πριν από την έναρξη του. Ήταν, βλέπετε, ο πρώτος αγώνας του Ντέγιαν Μποντιρόγκα ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού και το κλειστό των Πατησιών (η έδρα των “πράσινων” εκείνη τη χρονιά) είχε φορέσει τα καλά του για να υποδεχτεί τον πρώην ηγέτη του Παναθηναϊκού με ένα συγκλονιστικό standing ovation.

Το στατιστικό: Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο και ο Βλάντο Ιλιέβσκι έκαναν ό,τι ήθελαν εκείνο το βράδυ στα Πατήσια. Το περιφερειακό δίδυμο της Μπαρτσελόνα είχε 43 πόντους με 6/6 βολές, 8/9 δίποντα και 7/11 τρίποντα.

Μπαρτσελόνα Vs Παναθηναϊκός: Πάλι οι δυο τους

9. Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 74-95

Πού και πότε: Εκείνο το ματς, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής στην κανονική περίοδο, στις 10 Ιανουαρίου 1996, σε ένα παιχνίδι που προκάλεσε πολλές και έντονες αναταράξεις στο “πράσινο στρατόπεδο”. Όχι όμως επειδή ήταν η πρώτη εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια. Ούτε μόνο επειδή ήταν η 4η ήττα στους τελευταίους πέντε αγώνες. Ο κύριος λόγος ήταν κάποιες δηλώσεις που έκανε μετά το παιχνίδι ο Ντόμινικ Γουίλκινς κατά του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και τα συστήματα που χρησιμοποιούσε: “ Βαρέθηκα να μου συμπεριφέρονται σαν σκ@τό και να με βλέπουν σαν σκυλί. Αν δεν θέλουν να με παίξουν, δεν θα παίξω κι εγώ”. Στην πορεία, βέβαια, ο "Νικ" όχι μόνο έπαιξε, αλλά οδήγησε και τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του τίτλου.

Το στατιστικό: Εκείνο το βράδυ η Μπαρτσελόνα είχε 12/20 τρίποντα στο ΟΑΚΑ και έναν απροσδόκητο πρωταγωνιστή: τον Μανουέλ Μπος, που πέτυχε 17 πόντους με 6/7 σουτ και 2/2 βολές.

10. Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 100-83

Πού και πότε: Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων σε επίπεδο EuroLeague έγινε στις 21 Απριλίου 1994, στον μικρό τελικό του Final Four που διεξήχθη στο Τελ Αβίβ. Ήταν επίσης και η πρώτη νίκη των “πράσινων” επί των “μπλαουγκράνα”. Λίγοι θα θυμούνται αυτό το παιχνίδι, κι ας μπήκαν συνολικά 183 πόντοι, ανοίγοντας με ιδανικό τρόπο την αυλαία για τον μεγάλο τελικό που θα επακολουθούσε, μεταξύ του Ολυμπιακού και της Μπανταλόνα. Ήταν πάντως η πρώτη κόντρα τους στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το στατιστικό: Ο Νίκος Γκάλης και ο Αλεξάντερ Βολκόφ ήταν οι δύο πρωταγωνιστές του αγώνα. Ο πρώτος είχε 30 πόντους με 11/17 σουτ και ο δεύτερος 29 πόντους, 10/13 σουτ και 10 ριμπάουντ.

Οι 36 προηγούμενες αναμετρήσεις τους

Ημερομηνία

Αγώνας

Σκορ

Φάση

1981-82

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

113-83


1981-82

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

79-89


21/04/94

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

100-83

Μικρός τελικός

02/11/95

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

63-57

10/01/96

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

74-95

11/04/96

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

67-66

Τελικός

25/09/96

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

77-58

13/11/96

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

79-75

18/03/04

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

66-84

Top 16

01/04/04

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

64-67

Top 16

21/02/07

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

102-82

Top 16

21/03/07

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

87-66

Top 16

15/11/07

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

76-66

Καν. περίοδος

10/01/08

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

55-56

Καν. περίοδος

30/10/08

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

90-66

Καν. περίοδος

11/12/08

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

76-87

Καν. περίοδος

11/02/10

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

83-71

Top 16

25/02/10

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

67-70

Top 16

22/03/11

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

83-82

Playoffs

24/03/11

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

71-75

Playoffs

29/03/11

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

76-74

Playoffs

31/03/11

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

78-67

Playoffs

13/05/12

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

69-74

Μικρός Τελικός

09/04/13

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

72-70

Playoffs

11/04/13

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

65-66

Playoffs

16/04/13

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

65-63

Playoffs

18/04/13

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

60-70

Playoffs

25/04/13

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

64-53

Playoffs

31/01/14

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

56-63

Top 16

28/03/14

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

84-62

Top 16

14/11/14

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

78-69

Καν. περίοδος

19/12/14

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

67-80

Καν. περίοδος

09/01/15

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

80-76

Top 16

05/03/15

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

77-81

Top 16

29/10/15

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

77-52

Καν. περίοδος

04/12/15

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

93-86

Καν. περίοδος

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ