EUROLEAGUE

Final Four: Η έδρα δεν φέρνει πάντα την ευτυχία

Final Four: Η έδρα δεν φέρνει πάντα την ευτυχία

Η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να κατακτήσει τον τίτλο της Euroleague έπειτα από 20 χρόνια και να γίνει μόλις η τέταρτη ομάδα στην ιστορία των Final Four που πανηγυρίζει στην έδρα της! Βέβαια υπάρχει και το... χειρότερο σενάριο.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ξεπέρασε το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στα ημιτελικά και προκρίθηκε στον τελικό της Euroleague για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, αισιοδοξώντας ότι η κατάληξη θα είναι διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις σε Λονδίνο και Μιλάνο.

Παράλληλα η "Βασίλισσα" θέλει να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια και να γίνει μόλις η τέταρτη ομάδα στην ιστορία των Final Four που πανηγυρίζει στην έδρα της. Υπάρχει, βέβαια, και το... αντίστροφο σενάριο, εκεί όπου οι διοργανωτές αποχώρησαν με σκυμμένο το κεφάλι στο τέλος της ημέρας.

Όταν η έδρα του Final Four δίνει κούπα

Μπαρτσελόνα, 2003 - Mε MVP τον Μποντιρόγκα

Η Μπαρτσελόνα των Μποντιρόγκα, Γιασικεβίτσιους και Ναβάρο ήταν φόβος και τρόμος στην Euroleague 2002-'03, που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του τίτλου στο Palau Sant Jordi, κόντρα στην Μπένετον του Έτορε Μεσίνα. Νωρίτερα ο Σβέτισλαβ Πέσιτς παρουσιάστηκε στην Καταλονία στη θέση του Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες, με σκοπό να ξορκίσει την "κατάρα" των προηγούμενων 19 χρόνων και των πέντε χαμένων τελικών στους τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αρχής γενομένης από το 1984 και την ήττα από τη Βίρτους Ρόμα! "Ντελίριο!" ήταν ο τίτλος της "Mundo Deportivo" έπειτα από τον θρίαμβο επί της Μπένετον στον τελικό της 11ης Μαΐου 2003.

Ο Ρομπέρτο Ντουένιας άνοιγε τις σαμπάνιες μαζί με τον μετέπειτα ΝΒΑer Άντερσον Βαρεζάο, ο Σάρας κάπνιζε το πούρο της νίκης στα αποδυτήρια ενώ ο Μποντιρόγκα παραλάμβανε τον τίτλο του MVP. Έναν χρόνο μετά την Μπολόνια, ο Σέρβος σούπερ σταρ έκανε το repeat με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα ενώ αναδείχθηκε και Πολυτιμότερος Παίκτης για δεύτερη φορά στην καριέρα του. "Είμαι πολύ περήφανος για όσα πετύχαμε. Είναι ακόμα πιο συναρπαστικό αφού πρόκειται για την πρώτη Euroleague στην ιστορία της Μπάρτσα! Αυτή η Euroleague ήταν ένα νέο στοίχημα για μένα, μετά από τον Παναθηναϊκό" ανέφερε σχετικά ο Μποντιρόγκα.

Μπαρτσελόνα – Μπένετον Τρεβίζο 76-65
Τα δεκάλεπτα
: 23-25, 42-34, 55-48, 76-65.
Μπαρτσελόνα (Πέσιτς): Ροντρίγκεθ 2, Φούτσκα 17 (1), Φέμερλινγκ 9, Μποντιρόγκα 20 (1), Ναβάρο 5, Ντουένιας 3, Γιασικεβίτσιους 8 (1), ντε λα Φουέντε 11, Βαρεζάο 1.
Μπένετον Τρεβίζο (Μεσίνα): Νικόλα 5, Έντνι 16, Λάνγκτον 8 (2), Πίτις 4, Μαρκονάτο 10, Μπουλέρι 11 (1), Λόντσαρ, Μαρκοϊσβίλι 2, Γκαρμπαχόσα 9.

Διαβάστε ακόμα: Η Dream Team της Μπαρτσελόνα

Final Four: Η έδρα δεν φέρνει πάντα την ευτυχία


- Η Μπαρτσελόνα της σεζόν 2002-03, μια από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία της Euroleague

Μακάμπι, 2004 - Ο τελικός των ρεκόρ

Η διαστημική Μακάμπι σκόρπισε την Σκίπερ Μπολόνια στη NOKIA Arena μπροστά σε 11.000 οπαδούς της με το εκκωφαντικό 118-74, σε μια παράσταση άνευ προηγουμένου στην ιστορία των τελικών της Euroleague! To +44 αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφορά ενώ ρεκόρ συνιστούν και οι 55 πόντοι του ημιχρόνου (σ.σ. 55-30). Το showtime συνεχίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο με τα καρφώματα του MVP του Final Four, Άντονι Πάρκερ, και το τρίποντο... παραλήρημα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Τι άλλο πέτυχε η "ομάδα του λαού" στο συγκεκριμένο ματς;

Περιόρισε τη Σκίπερ Μπολόνια σε μόλις 13 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, ευστόχησε στα περισσότερα σουτ εντός παιδιάς σε τελικό Euroleague (42) κι έβαλε τα περισσότερα δίποντα (28), ενώ διατηρεί και το ρεκόρ ευστοχίας στα δίποντα (69%). Στο μεταξύ μοίρασε τις περισσότερες ασίστ σε έναν αγώνα (31) κι έχει και το ρεκόρ πόντων σε ένα δεκάλεπτο τελικού (38π.)! Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον θρίαμβο της Μακάμπι, ο Γκέρσον διέκοψε δυο φορές για να μιλήσει με τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν!!! Σε αυτό το Final Four είχε πει και την κορυφαία ατάκα, την ημέρα πριν από τον τελικό: "Ακούω τον Βούγιανιτς που λέει δεν φοβάμαι, αλλά ακούω και τα μπαλάκια του που τρέμουν από τον φόβο...".

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Σκίπερ Μπολόνια 118-74
Τα δεκάλεπτα
: 31-13, 55-30, 80-51, 118-74.
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Γκέρσον): Μπεν Τσίμολ 2, Μπαστόν 9, Σαρπ 9 (3), Βούιτσιτς 9, Πάρκερ 21 (1), Σέλεφ 2, Μπερστάιν 17 (1), Χαλπερίν 7 (1), Γιασικεβίτσιους 18 (4), Σούντοφ 4, Τόμας, Μπλούθενταλ 20 (4)
Σκίπερ Μπολόνια (Ρέπεσα): Μότολα 7 (1), Μπαζίλε 10 (2), Μαντσινέλι 3, Μπελινέλι 3 (1), Σμόντις 2, Ποτσέκο 10 (1), Βούγιανιτς 21 (2), Βαν Ντε Σπίγκελ 3, Λόρμπεκ 7, Πράτο 2, Ντελφίνο 6.

Final Four: Η έδρα δεν φέρνει πάντα την ευτυχία


- Το... μακέλεμα της Σκίπερ στον τελικό συνδυάστηκε με μια σειρά από ρεκόρ

Παναθηναϊκός, 2007 - Θρίαμβος στο κατάμεστο ΟΑΚΑ

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια και τον θρίαμβο στην Μπολόνια, σε έναν συγκλονιστικό τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Θοδωρή Παπαλουκά. Ήταν ο τέταρτος τίτλος για τους "πράσινους", που έγιναν η ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια από καταβολής Final Four! Παράλληλα ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά το ΟΑΚΑ ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης για τον Παναθηναϊκό που συνδύασε τον τίτλο με δυο ρεκόρ σε τελικούς Euroleague, αυτό των περισσότερων εύστοχων (38) και συνολικών βολών (46).

Ο Παναθηναϊκός είχε έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων ενώ ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έγινε μόλις ο έβδομος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης με τέσσερα πρωταθλήματα Ευρώπης! Από την άλλη πλευρά, ο Θοδωρής Παπαλουκάς έκανε τα πάντα για να κρατήσει όρθια την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ. Τελείωσε το ματς με 23 πόντους (ρεκόρ καριέρας), 9/10 δίποντα και 8 ασίστ όμως οι προσπάθειες του "Τεό" δεν ήταν αρκετές για την "ομάδα του στρατού". "Τι μπορώ να πω; Όπως ξέρετε, πριν από αυτό το ματς μόνο ο Αλβέρτης και ο Παπανικολάου ήταν πρωταθλητές Ευρώπης. Πλέον είμαστε όλοι! Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί δουλεύω σε μια ομάδα με σπουδαίους χαρακτήρες" εξήγησε ο πολυνίκης κόουτς του θεσμού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93 - 91
Τα δεκάλεπτα
: 18-17, 46-36, 65-57,93-91.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 10 (2), Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (2), Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12 (1)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Παπαλουκάς 23, Σμόντις 18 (1), Χόλντεν 11 (3), Πασούτιν, Άντερσεν 4, Σαβρασένκο 4, Τόρες 9 (1), Πονκρασόφ, Λάνγκντον 16 (3), Βαν ντεν Σπιγκελ 6.

Final Four: Η έδρα δεν φέρνει πάντα την ευτυχία


- Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον τίτλο σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ!

Όταν οι γηπεδούχοι τα... έχασαν

Μπολόνια, 2002 - Πάσχα, με απονομή

Αν στο τέλος της καριέρας του ρωτήσουν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς ποιος ήταν το τρόπαιο που θυμάται περισσότερο, σίγουρα αυτό που κατέκτησε στην πρωτεύουσα της Emilia Romagna το 2002 θα έχει ξεχωριστή θέση. Ενδεχομένως να το έβαζε στην ίδια μοίρα με εκείνο της Παρτίζαν το 1992 (το πρώτο του) ή το άλλο με την Μπανταλόνα, δυο χρόνια αργότερα στο Τελ Αβίβ. Γιατί η νίκη του Παναθηναϊκού στη Μπολόνια επί της Κίντερ (83-89) των Τζινόμπιλι, Ριγκοντό και Γιάριτς, είναι αλήθεια ότι είχε μεγάλες δόσεις έκπληξης, αλλά και ενός προπονητικού αριστουργήματος που υπέγραψε φαρδιά-πλατιά ο "Ζοτς". Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν φαβορί, αλλά κατάφερε να νικήσει τόσο τη Μακάμπι Τελ Αβίβστον ημιτελικό, όσο και την Κίντερ Μπολονια στον τελικό που έγινε ανήμερα του Πάσχα. Δηλαδή τις δυο πρωταθλήτριες Ευρώπης της περασμένης χρονιάς. Η Μακάμπι είχε κατακτήσει την Σουπρολίγκα στο Παρίσι (νικώντας στον τελικό τον ΠΑΟ), η Κίντερ είχε επικρατήσει της Ταουγκρές στη σειρά των τελικών της νεοσύστατης Euroleague!

Κίντερ Μπολόνια - Παναθηναϊκός 83-89
Τα
δεκάλεπτα: 23-23, 48-40, 61-64, 83-89.
Κίντερ Μπολόνια (Μεσίνα): Τζινόμπιλι 27 (3), Μπεσίροβιτς 4, Γκρέιντζερ 10 (2), Φροζίνι, Άντερσεν 3, Ριγκοντό 3 (1), Γκρίφιθ 2, Σμόντις 23 (2), Γιάριτς 11.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11 (1), Καλαϊτζής, Ρότζερς 7 (2), Μουλαομέροβιτς 6, Μποντίρογκα 21 (1), Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22 (4), Παπαδόπουλος 12, Σάντσεθ.

Final Four: Η έδρα δεν φέρνει πάντα την ευτυχία


- Ανήμερα του Πάσχα, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρίτο ευρωπαϊκό της ιστορίας του

Μόσχα, 2005 - Το κάζο των Ρώσων

Το καλοκαίρι του 2002 ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποδέχτηκε την πρόταση της ΤΣΣΚΑ κι ανέλαβε την ''ομάδα του στρατού'' με σκοπό την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 1971, φέρνοντας στη Μόσχα τους Δήμο Ντικούδη, J.R. Χόλντεν από την ΑΕΚ και τον Θοδωρή Παπαλουκά από τον Ολυμπιακό. Τρία χρόνια αργότερα η ΤΣΣΚΑ θα σκορπούσε τον τρόμο σε όλη την Ευρώπη! Οι Ρώσοι μετρούσαν δύο συνεχόμενες αποτυχίες σε Βαρκελώνη (2003) και Τελ ΑΒίβ (2004) ενώ η διεξαγωγή του Final-4 στη Μόσχα ήταν το μεγάλο κίνητρο των παικτών του Ίβκοβιτς. Η ΤΣΣΚΑ έφτασε ως το τέλος της διαδρομής. Και έφτασε με... στυλ, μετρώντας 53 (!) νίκες και μόλις μια ήττα σε ρώσικο πρωτάθλημα και Euroleague. Ήταν ένα ασύλληπτο νούμερο, ένας αριθμός αδιανόητος για οποιαδήποτε ομάδα, με την ΤΣΣΚΑ να ''καταπίνει'' τον έναν μετά τον άλλον τους αντιπάλους της εντός κι εκτός συνόρων.

Η μοναδική ήττα της σεζόν ήρθε στο TOP-16, με την Μπαρτσελόνα να επικρατεί 68-79 και να υπενθυμίζει ότι η ΤΣΣΚΑ δεν είναι ανίκητη. ''Αυτή η ομάδα δεν είχε προετοιμαστεί για ρεκόρ ή σερί νικών. Πολύ απλά, όλοι ξέρουν τους ρόλους τους και η ομάδα ξέρει πώς να κερδίζει. Δεν πρέπει να μας παρασύρουν όλα αυτά. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο Final-4 αλλιώς θα την πατήσουμε'' δήλωνε προφητικά ο ''Ντούντα''. Κι όντως, η ΤΣΣΚΑ την... πάτησε από την Τάου στον ημιτελικό που εξελίχτηκε σε μέγα κάζο για τους Μοσχοβίτες! Σαν να μην έφτανε το σοκ της ήττας από τους Βάσκους, ήρθε και η ήττα από τον Παναθηναϊκό στον μικρό τελικό για να δέσει το γλυκό.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Τάου 78-85
Τα δεκάλεπτα
: 17-25, 40-47, 59-67, 78-85
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 9,Μπράουν 12 (1), Πανόφ, Άντερσεν 10, Ντικούδης 13, Χόλντεν 20 (4), Μόνια 6 (2), Μιούρσεπ 3, Ζαβρασένκο, Γκρέιντζερ 5 (1)
Τάου (Ιβάνοβιτς): Σκόλα 10, Πριτζιόνι 9 (1), Χάνσεν 3 (1), Ματσιγιάουσκας 23 (2), Καλντερόν 13 (2), Βιντάλ, Ντάβιντ 11, Σπλίτερ, Γκαμπίνι 7 (1), Μπετς 5

Related content
- Ματσιγιάουσκας και Καλδερόν... ξέραναν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο "Ολιμπίνσκι"

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ