EUROLEAGUE

Δύο προπονητές της EuroLeague δίνουν προβάδισμα στον Παναθηναϊκό

Δύο προπονητές της EuroLeague δίνουν προβάδισμα στον Παναθηναϊκό

Οι Ντέγιαν Ράντονιτς και Χάουμε Πονσαρνάου, προπονητές των Μπάγερν Μονάχου και Βαλένθια αντίστοιχα σχολιάζουν στο Sport24.gr το ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Το προβάδισμα στο... ΟΑΚΑ, οι παίκτες "κλειδιά" και τα σημεία που θα το κρίνουν.

Δύο προπονητές που αντιμετώπισαν και τις δύο ομάδες, οι Ντέγιαν Ράντονιτς ( Μπάγερν) και Χάουμε Πονσαρνάου ( Βαλένθια) μιλούν στο Sport24.gr για το ντέρμπι που ξεχωρίζει στη 12η αγωνιστική της EuroLeague και το οποίο αμφότεροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, αφού οι ομάδες τους αγωνίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης (5/12).

Ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός κέρδισε πρόσφατα την Μπάγερν στο Μόναχο, για να ακολουθήσει η ευρεία νίκη επί της Βαλένθια στο ΟΑΚΑ. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο Μόναχο στην -ίδια- "διαβολοβδομάδα" όπου βρέθηκαν εκεί και οι "πράσινοι", ενώ στη δεύτερη αγωνιστικής της EuroLeague, στο ντεμπούτο του Κεστούτις Κεμζούρα ως πρώτος προπονητής στον "ερυθρόλευκο" πάγκο είχε επικρατήσει εύκολα της Βαλένθια.

Συνεπώς, τα λόγια των δύο προπονητών για τους "αιώνιους" έχουν ειδικό βάρος, τόσο λόγω τεχνογνωσίας όσο και λόγω timing, αφού δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που τους συνάντησαν. Αμφότεροι έδειξαν την περίοπτη θέση που έχει το εν λόγω ντέρμπι (αυτό καθ' αυτό) στην μπασκετική τους συνείδηση και προτίμηση, παρέθεσαν τα στοιχεία και τους παίκτες που θα το κρίνουν, ενώ έδωσαν και ένα μικρό προβάδισμα στον Παναθηναϊκό.

"ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ, Η ΑΜΥΝΑ... ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ"

Δύο προπονητές της EuroLeague δίνουν προβάδισμα στον Παναθηναϊκό

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς θέλησε αρχικά να πάρει θέση αναφορικά με τα εξωαγωνιστικά ζητήματα, λέγοντας: "Για το μπάσκετ είναι πάντα καλό, δύο εξαιρετικές ομάδες όπως αυτές, να ανταγωνίζονται μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα τόσο σπουδαίο ντέρμπι, ένα από τα μεγαλύτερα στο μπάσκετ. Πρέπει πάντα να κρίνονται στο παρκέ".

Εν συνεχεία, ο προπονητής της Μπάγερν έδωσε ένα μικρό προβάδισμα στον Παναθηναϊκό λόγω έδρας: "Και οι δύο ομάδες είναι πολύ έμπειρες. Ο Παναθηναϊκός, όμως, έχει ένα πλεονέκτημα, αυτό της έδρας. Ως γηπεδούχος έχει ένα αβαντάζ που μπορεί να αποδειχτεί κομβικό".

Όσο για το κλειδί της αναμέτρησης; Αυτό δεν είναι άλλο απο την άμυνα, με τον τεχνικό των Βαυαρών να τονίζει και εδώ το δύσκολο έργο που έχει ο Ολυμπιακός απέναντι στην πολύ παραγωγική επίθεση του "τριφυλλιού": "Το δεύτερο σημείο που ίσως να αποδειχτεί κλειδί της αναμέτρησης δεν είναι άλλο από την άμυνα. Ο Παναθηναϊκός έχει μία από τις καλύτερες επιθέσεις στη EuroLeague, συνεπώς για τον Ολυμπιακό θα είναι πολύ σημαντικό το πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό αμυντικά. Αυτό ίσως να κρίνει και το ντέρμπι. Από την άλλη, όμως, ο Ολυμπιακός έχει βελτιωθεί αισθητά στα τελευταία του παιχνίδια στην επίθεση, έχοντας δύο συνεχόμενα ματς στα οποία σκόραρε πάνω από 90 πόντους, άρα αυτό αφορά και την άμυνα του Παναθηναϊκού. Όπως συμβαίνει πάντα, λοιπόν, στο μπάσκετ η άμυνα θα αποφασίσει".

Τέλος, ο Ντέγιαν Ράντονιτς στάθηκε και σε έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να αποδειχτει καθοριστικός: "Σε μία τόσο μεγάλη αναμέτρηση, παίζει τεράστιο ρόλο το ξεχωριστό κίνητρο και η επιρροή από τους παίκτες πρώτης γραμμής. Αυτός είναι πάντα ένας σημαντικός παράγοντας που είναι κλειδί σε ένα τέτοιο ντέρμπι".

"ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΥΤΑ ΜΑΤΣ, ΘΑ ΤΟ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ... ΚΟΝΤΟΙ"

Δύο προπονητές της EuroLeague δίνουν προβάδισμα στον Παναθηναϊκό

Από την πλευρά του, ο τεχνικός της Βαλένθια, Χάουμε Πονσαρνάου προλόγισε την τοποθέτησή του με ανάλογο διθυραμβικό σχόλιο σχετικά με την αγωνιστική εμπορικότητα του "αιώνιου" ντέρμπι: " Είναι ένα από τα πιο καυτά παιχνίδια που μπορούμε να φανταστούμε στην Ευρώπη. Έχουνε πολύ καλά ρόστερ, έχουν πολύ ταλέντο, έχουν πολύ ανταγωνιστικούς παίκτες και σίγουρα θα απολαύσουμε ένα απίστευτο παιχνίδι".

Ο Ισπανός προπονητής κατέδειξε τον έλεγχο του ρυθμού ως το σημείο που θα διαδραματίσει τον σπουδαιότερο ρόλο για την εξέλιξη του ντέρμπι, ενώ έχρισε ως "ρυθμιστές" του τους περιφερειακούς παίκτες των δύο ομάδων: "Ο ρυθμός είναι πολύ σημαντικός. Ο έλεγχός του θα κρίνει το ματς. Είναι σημαντικά τα λάθη, τα ριμπάουντ, ενώ πολύ σημαντικό είναι και το πώς θα αντιμετωπίσουν οι δύο ομάδες το ένας εναντίον ενός του αντιπάλου. Είναι καλές σε αυτό το το κομμάτι και θα παίξει μεγάλο ρόλο. Το ματς αυτό θα το κρίνουν οι... κοντοί. Ο Καλάθης, ο Φρεντέτ, ο Ράις, όλοι οι περιφερειακοί του Παναθηναϊκού θα έχουν δύσκολο έργο στους αντίστοιχους του Ολυμπιακού που ειναι πολύ υψηλού επιπέδου και δεν αναφέρομαι μόνο στον Σπανούλη, αλλά σε όλους τους περιφερειακούς του. Ίσως ο Παναθηναϊκός να έχει λίγο περισσότερο ταλέντο στην περιφέρειά του, μιας και έχει πιο πολλές επιλογές εκεί, ωστόσο και ο Ολυμπιακός έχει πολύ ταλαντούχους παίκτες.

Θα είναι επίσης πολύ σημαντικό το ματσάρισμα του Ντεσόν Τόμας με τον Γιώργο Πρίντεζη. Πρόκειται για δύο παίκτες που είναι πολύ σημαντικοί για τις ομάδες τους, ειδικά στο σκοράρισμα. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στο πώς θα αντιμετωπίσει τον Μιλουτίνοφ. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους ψηλούς της EuroLeague, άρα ίσως να έχει δύσκολο έργο εκεί ο Παναθηναϊκός".

Εν συνεχεια, ο Χάουμε Πονσαρνάου επεσήμανε τις αγωνιστικές ομοιότητες και διαφορετικές των δύο ομάδων, λέγοντας: "Η φιλοσοφία δεν είναι πολύ διαφορετική, γιατί και οι δύο ομάδες βασίζονται στο ταλέντο, κυνηγούν πολύ το ένας εναντίον ενός, το παιχνίδι απομόνωσης αλλά και το πικ εν ρολ. Επίσης, ψάχνουν πολύ το low post, εκεί όμως ο Ολυμπιακός έχει περισσότερους παίκτες που μπορούν να απειλήσουν. Αυτή είναι η βασική διαφορά".

Τέλος, ο Ισπανός δεν δίστασε να χαρακτηρίσει "φαβορί" τον Παναθηναϊκό, λόγω... ΟΑΚΑ: "Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός είναι φαβορί, όχι γιατί πιστεύω ότι είναι καλύτερη ομάδα, αλλά γιατί παίζει στην έδρα του. Στη EuroLeague και ειδικά σε ένα τέτοιο ντέρμπι, το να είσαι γηπεδούχος είναι σημαντικο αβαντάζ".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ