EUROLEAGUE

Δεσπόζουν Μπαρτσελόνα, Σιένα

Regal FC Barcelona Boniface Ndong (R) vies with Montepaschi Siena's Bo McCalebb (L) during the Euroleague basketball match Regal FC Barcelona vs Montepachi on December 23, 2010 at the Palau Blaugrana hall, in Barcelona.    AFP PHOTO/ JOSEP LAGO (Photo credit should read JOSEP LAGO/AFP/Getty Images)
Regal FC Barcelona Boniface Ndong (R) vies with Montepaschi Siena's Bo McCalebb (L) during the Euroleague basketball match Regal FC Barcelona vs Montepachi on December 23, 2010 at the Palau Blaugrana hall, in Barcelona. AFP PHOTO/ JOSEP LAGO (Photo credit should read JOSEP LAGO/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Στον Δ' όμιλο Μπαρτσελόνα και Σιένα μοιάζουν να έχουν ήδη... εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο TOP-16, ενώ οι άλλες τέσσερις θα δώσουν σκληρές μάχες. Το Sport24.gr αναλύει...

Η κληρωτίδα για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, έφερε δύο από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης στον ίδιο όμιλο. Ο λόγος για τις Μπαρτσελόνα και Σιένα οι οποίες και φέτος κληρώθηκαν μαζί.

Τον Δ' όμιλο συμπληρώνουν, η Ολίμπια Λιουμπλιάνας, η Πρόκομ, η Ούνικς Καζάν και η ενισχυμένη Γαλατάσαραϊ που πήρε την πρόκριση από τον προκριματικό όμιλο του Βίλνιους.

Με μία πρώτη ματιά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Μπαρτσελόνα και η Σιένα αναμένεται να βρεθούν στις θέσεις "1" και "2" του ομίλου, καθώς αφενός έχουν την δύναμη και αφετέρου την εμπειρία για να μην έχουν προβλήματα απέναντι στις άλλες ομάδες.

Ωστόσο, ο όμιλος δεν είναι εύκολος. Το αντίθετο... Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες δείχνουν όλες ικανές να πάρουν το εισιτήριο για το TOP-16 της διοργάνωσης. Από τη ρωσική Ούνικς που κατέκτησε πέρσι το Eurocup έως την πρωταθλήτρια Πολωνίας, Πρόκομ και από την εξαιρετική πέρσι Ολίμπια μέχρι την τουρκική Γαλατάσαραϊ που μπήκε στον όμιλο τελευταία.

Μετά το στραπάτσο της περασμένης σεζόν, στην Μπαρτσελόνα κρατούν χαμηλότερους τόνους. Βλέπετε η απουσία τους από το φάιναλ φορ που έγινε στην ίδια τους τη χώρα τους στοίχισε πολύ. Ο Πασκουάλ άλλωστε πρόσφατα ξεκαθάρισε πως η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι ο Παναθηναϊκός και όχι η "Μπάρτσα".

Η Σιένα του Νίκου Ζήση θέλει για μία ακόμα φορά να δώσει το "παρούσα" στο φάιναλ φορ, με τη διαφορά ότι πλέον είναι έτοιμη για το κάτι παραπάνω. Από την άλλη, η Γαλατάσαραϊ ενισχύθηκε πάρα πολύ και δείχνει ικανή για μία αξιόλογη πορεία.

Μπαρτσελόνα: Στόχος η επιστροφή στην κορυφή

Κακά τα ψέματα στην Μπαρτσελόνα το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι πως θα επιστρέψουν φέτος στην κορυφή της Ευρώπης. Μετά τον περσινό αποκλεισμό τους από τον Παναθηναϊκό, έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας, φέτος είναι όλοι πιο προσγειωμένοι. Παραμένει μία εξαιρετική ομάδα που με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο σε εκπληκτική κατάσταση από το Ευρωμπάσκετ μπορεί να "σκοτώσει" οποιονδήποτε αντίπαλο. Έχει πάρα πολλές πιθανότητες να φτάσει στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης.

Προπονητής: Τσάβι Πασκουάλ

Ο Τσάβι Πασκουάλ έγινε το 2005 ο νεότερος προπονητής που κατέκτησε ποτέ την Ευρωλίγκα και συνεχίζει να εντυπωσιάζει, καθώς την περσινή πρόσθεσε το ισπανικό νταμπλ στη συλλογή του. Στα 39 του χρόνια, έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη, έχοντας όμως και την τύχη να κοουτσάρει ένα σύνολο από εκπληκτικούς παίκτες. Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1972 και ξεκίνησε την καριέρα του από την Ολέσα (2000-01).

Ήρθαν: Ροντρίγκο Ντε Λα Φουέντε, Μαρτσελίνιο Χουέρτας, Τσακ Έιντσον, Τσάβι Ραμπασέδα (ήταν δανεικός), Μάρκους Έρικσον

Έφυγαν: Ρίκι Ρούμπιο, Γιάκα Λάκοβιτς, Άλαν Άντερσον, Ρότζερ Γκριμάου

Το ρόστερ

Όνομα Ηλικία Ύψος
Βίκτορ Σάδα 27 1.92
Μαρτσελίνιο Χουέρτας 28 1.90
Χουάν Κάρλος Ναβάρο 31 1.92
Κόστα Πέροβιτς 26 2.17
Φραν Βάσκεθ 28 2.09
Σι Τζέι Ουάλας 29 2.06
Τζο Ινγκλς 24 2.03
Μπονιφάσε Εντόνγκ 34 2.13
Τσαβιέ Ραμπασέδα 22 1.97
Έραζεμ Λόρμπεκ 27 2.08
Τσακ Έιντσον 31 2.02
Πιτ Μάικλ 31 1.97

Πρόκομ: Αισθητή την παρουσία της

H μόνιμη πρωταθλήτρια Πολωνίας εδώ και οχτώ συνεχόμενα χρόνια, ξεκινάει την μάχη της φετινής Ευρωλίγκας, έχοντας σαν στόχο να κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία της. Ενισχυμένη σε μεγάλο βαθμό με παίκτες ταλαντούχους όπως οι Μοτεγιούνας, Λαφαγιέτ θέλει να φτάσει αρχικά στο Τοπ 16, ξεπερνώντας αρχικά τον σκόπελο ενός ομίλου με δυνατές ομάδες, που θα δώσουν μάχη πίσω από την Μπαρτσελόνα και γιατί όχι να κάνει και ένα βήμα παραπέρα

Ο προπονητής: Τόμας Πατσέσας

Ο 40χρονος Λιθουανός τεχνικός, θα βρεθεί για 4η σεζόν στον πάγκο της Πρόκομ και ήδη έχει αρχίσει να γράφει την δική του ιστορία στον σύλλογο. Ο ίδιος έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα, από νέους και ταλαντούχους παίκτες οι οποίοι έχουν όλα τα φόντα, να οδηγήσουν την ομάδα σε μια αξιόλογη πορεία ανάλογη με αυτή των περασμένων ετών.

Ήρθαν: Αλόνζο Γκι, Τζέρελ Μπλάσινγκγκέιμ, Ντονάτας Μοτεγιούνας, Λερόι Νομπς, Ντέβιν Μπράουν, Φεντόρ Ντμιτρίεφ

Έφυγαν: Κόβαλτσουκ, Βάρντα, Μπάλτσερζακ, Μπάρελ, Πριμπισέφσκι, Ζουμπάργκα, Γιούιν, Κοζίνσκι

Το ρόστερ

Όνομα Ηλικία Ύψος
Ντονάτας Μοτιεγιούνας 21 2.13
Λερόι Νομπλς 24 1.95
Κρζίστοφ Σζουμπάργκα 27 1.78
Λούκασζ Σζέβεριν 29 1.96
Τζέρελ Μπλάσινγκεϊμ 30 1.75
Πρέμισλαβ Φρανσούκιεβιτς 32 2.02
Άνταμ Λάπετα 24 2.17
Πρέμισλαβ Ζαμόισκι 25 1.86
Πιοτρ Σζότκα 30 1.96
Ντέβιν Μπράουν 33 1.96
Αλόνζο Τζι 24 1.98
Άνταμ Χρίτσανιουκ 27 2.05

Ολίμπια Λιουμπλιάνας: Με οδηγό την περσινή σεζόν

Με μεγάλο της όπλο τη νεόδμητη Στόζιτσε Αρίνα η οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες έδρες της Ευρώπης, η Ολίμπια ρίχνεται στο φετινό μαραθώνιο της Ευρωλίγκας, με στόχο να επαναλάβει μια πορεία ανάλογη με την περσινή. Η ομάδα του Σάσο Φιλιπόφσκι, θέλει να βρεθεί για 2η σερί σεζόν στο TOP-16, και παρά το γεγονός ότι έχασε κάποιους παίκτες κλειδιά το καλοκαίρι, θέλει με την παρουσία των Ντάνι Γκριν και Ράτκο Βάρντα, να γεμίσει και πάλι τους οπαδούς της με αισιοδοξία και υπερηφάνεια..

Ο προπονητής: Σάσο Φιλιπόφσκι

Ο 37χρονος τεχνικός ξεκίνησε από πολύ μικρός τα…βάσανα της προπονητικής μιας και βρέθηκε στον πάγκο της Ολίμπια ως μέλος του τεχνικού τιμ από την σεζόν 1996-1997. Έχει στο παλμαρέ του, δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα ως τεχνικός της σλοβένικης ομάδας, ενώ μεταξύ άλλων έχει καθήσει και στον πάγκο της Ρόμα, της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά και άλλων ρωσικών ομάδων.

Ήρθαν: Ντάνι Γκριν, Μπεν Γούντσαϊντ, Ντίον Τόμσον, Ράτκο Βάρντα, Αλεξάνταρ Τσάπιν, Ντέιβις Μπέρτανς, Ρόμπερτ Ρόθμπαρτ, Γιάκα Μπλάζιτς

Έφυγαν: Βλάντο Ιλιέφσκι, Σάσο Όζμπολτ, Κέβιν Πίνκνεϊ, Κένι Γκρέγκορι, Γκιόργκι Σερμαντίνι, Σάμο Ούντριχ, Βλάντιμιρ Μπόισα

Το ρόστερ

Όνομα Ηλικία Ύψος
Αλεξάντερ Τσάπιν 29 1.86
Ρόμπερτ Ρόθμπαρτ 25 2.17
Γιάκα Μπλάζιτς 21 1.93
Ντιόν Τόμπσον 23 2.03
Μπεν Γούντσαϊτ 26 1.80
Ντίνο Μούριτς 21 1.99
Γκόραν Γιαγκόντνικ 37 2.02
Σασού Σαλίν 20 1.92
Ντάνι Γκριν 24 1.98
Ράτκο Βάρντα 32 2.13
Νταμίρ Μάρκοτα 26 2.08
Ντέιβις Μπέρτανς 19 2.05

Σιένα: Καραδοκεί η πρωταθλήτρια Ιταλίας

Πέρσι βρέθηκε για 4η φορά στην ιστορία της στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού σε Final 4 ωστόσο δεν κατάφερε και πάλι να βρεθεί στον τελικό. Ας όψεται ο Παναθηναϊκός... Τι σημαίνει αυτό για τους Ιταλούς; Ότι θέλουν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και να διεκδικήσουν ότι τους αναλογεί σε έναν μεγάλο τελικό. Έχουν καλή ομάδα, έστω κι αν το περασμένο καλοκαίρι δεν παρασύρθηκαν από τις σπατάλες της Αρμάνι, έναν εξαιρετικό προπονητή (βλ. Σιμόμε Πιανιτζάνι) κι έναν πρόεδρο (Φερντινάντο Μινούτσι) πανταχού παρών.

Ο προπονητής: Σιμόνε Πιανιτζάνι

Το περασμένο καλοκαίρι δεν κατάφερε να διακριθεί με την Εθνική Ιταλίας, ωστόσο οι συμπατριώτες του τον στηρίζουν ακόμα και παρά το γεγονός ότι η "σκουάντρα ατζούρα" πρέπει να δώσει προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ του 2013. Ο Σιμόνε Πιανιτζάνι (31/5/69) στα πρώτα χρόνια της καριέρας του δίπλα σε μεγάλους προπονητές όπως ήταν ο Νταλμόντε, ο Ρουσκόνι, ο Αταμάν και ο Ρεκαλκάτι. Ξεκίνησε να κοουτσάρει σε ηλικία 19 ετών και στα 37 βρέθηκε στο τιμόνι της Σιένα με την οποία έχει κατακτήσει πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα Ιταλίας.

Ήρθαν: Ντέιβιντ Άντερσεν, ΝταΧουάν Σάμερς

Έφυγαν: Μαλίκ Χέρστον, Μίλοβαν Ράκοβιτς (δόθηκε δανεικός), Τζελίλ Ακιντέλε, Μάρκο Γιάριτς

Το ρόστερ

Όνομα Ηλικία Ύψος
ΝταΧουάν Σάμερς 23 2.03
Ντέιβιντ Άντερσεν 31 2.12
Μπο ΜακΚάλεμπ 26 1.83
Νίκος Ζήσης 28 1.95
Μάρκο Καραρέτο 31 1.96
Κσίστοφ Λαβρίνοβιτς 31 2.09
Ριμάντας Καουκένας 34 1.92
Τόμας Ρες 31 2.08
Αντρέα Μικελόρι 31 2.02
Σον Στόουνρουκ 31 2.01
Πιέτρο Αραντόρι 21 1.94
Ντέιβιντ Μος 28 1.96

Ούνικς Καζάν: Ανέβηκε επίπεδο

Τα τελευταία χρόνια φλέρταρε έντονα με την Ευρωλίγκα και τελικά φέτος βρίσκεται στους ομίλους της άξια, όντας η κάτοχος του περσινού Eurocup. Η ρωσική ομάδα με τον Εβγκένι Πασούτιν στον πάγκο της, κράτησε τον βασικό κορμό που την οδήγησε πέρσι στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου. Η παραμονή των Τέρελ Λάιντεϊ και Κέλι ΜακΚάρτι αναμένεται να βοηθήσει σε συνδυασμό με τον ερχομό των έμπειρων Ντόμερκαντ, Ουίλκινσον και Ζεβροσένκο. Από την "καυτή" έδρα της στο παγωμένο όμως Καζάν, δύσκολα θα περάσουν οι άλλες ομάδες.

Ο προπονητής: Εβγκένι Πασούτιν

Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1969 και είναι ίδια "σειρά" με τον Πιανιτζάνι. Πριν την Ούνικς Καζάν είχε αναλάβει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας χωρίς να καταφέρει να πείσει. Ωστόσο, πέρσι οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του Eurocup. Στην Ούνικς παίζει και ο μικρός του αδερφός Ζακάρ Πασούτιν. Η πρόκριση στο TOP-16 θα είναι σίγουρα επιτυχία για τα αδέρφια Πασούτιν.

Ήρθαν: Χένρι Ντόμερκαντ, Νέιθαν Τζαουάι, Μάικ Ουίλκινσον, Αλεξέι Ζεβροσένκο, Πετρ Γκουμπανόφ, Ντμίτρι Γκολόβιν.

Έφυγαν: Ματσέι Λάμπε, Ερλ Κάλογουεϊ, Ρίκι Μίναρντ, Μάρκο Πόποβιτς, Ρίζβιτς,

Το ρόστερ

Όνομα Ηλικία Ύψος
Μάικ Ουίλκινσον 30 2.04
Τέρελ Λάιντεϊ 33 1.91
Ντιμίτρι Γκολόβιν 23 1.92
Πετρ Σαμοϊλένκο 34 1.86
Ζακχάρ Πασούτιν 37 1.96
Βλάντιμιρ Βαρεμέενκο 27 2.08
Αλεξέι Ζεβροσένκο 32 2.15
Πετρ Γκουμπανόφ 24 2.06
Κέλι ΜακΚάρθι 36 2.01
Νέιθαν Τζάουαϊ 25 2.07
Χένρι Ντόμερκαντ 31 1.93

Γαλατάσαραϊ: Με σούπερ ρόστερ για την έκπληξη

Μπορεί να μπήκε από το... παραθυράκι στους ομίλους ωστόσο η Γαλατάσαραϊ απέδειξε ότι έχει δημιουργήσει μία άκρως σημαντική ομάδα. Παρά το βάρος του φαβορί που είχε στα προκριματικά τα κατάφερε μία χαρά, κατακτώντας παλικαρίσια το εισιτήριο απέναντι στη γηπεδούχο Λιέτουβος. Πρόσφατα απέκτησε τον Ζάζα Πατσούλια για όσο διαρκέσει το λοκ άουτ, όμως το ρόστερ της ήταν ήδη πλούσιο σε καλούς παίκτες όπως οι γνωστοί μας Γιάκα Λάκοβιτς, Τζαμόν Γκόρντον, αλλά και ο Ντάριους Σονγκάιλα.

Ο προπονητής: Οκτάι Μαχμουτί

Γιόρτασε την πρόκριση της ομάδας του στους ομίλους με λίγο κρασάκι όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο Τούρκος προπονητής υπήρχε σκέψη να αναλάβει τεχνικός διευθυντής της Γαλατάσαραϊ ωστόσο παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία. Γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1968 και ξεκίνησε από πολύ μικρός την προπονητική. Η πρώτη του εμπειρία ήταν στα τμήματα υποδομής Εκζασίμπασι Ίνσταμπουλ, ενώ στα 24 του χρόνια βρέθηκε στο τεχνικό τιμ της Εφές, όπου κι έμεινε 8 χρόνια, πριν αναβαθμιστεί σε χεντ κόουτς. Ακολούθησε η Μπενετόν Τρεβίζο.

Ήρθαν: Εντέρ Αρσλάν, Ζάζα Πατσούλια, Γιάκα Λάκοβιτς, Τζαμόν Γκόρντον, Ντάριους Σονγκάιλα, Φουρκάν Αλντεμίρ

Έφυγαν: Μελίχ Μαχμούτογλου, Χουσέιν Κοκσάλ, Τέιλορ Ρότσεστι, Ράντοσλαβ Ράντσικ, Χαλούκ Βιλντιρίμ, Ερμάλ Τούρκογλου, Εβρέν Μπουκέρ.

Το ρόστερ

Όνομα Ηλικία Ύψος
Τζόσουα Σιπ 25 1.96
Γιάκα Λάκοβιτς 31 1.86
Κανέρ Τοπάλογλου 26 2.00
Πρέστον Σούμπερτ 31 1.98
Τουτκού Ατσίκ 31 1.94
Λούκσα Άντριτς 26 2.10
Σερτάκ Σάνλι 20 2.09
Φουρκάν Αλντεμίρ 20 2.07
Τζαμόν Λούκας 27 1.91
Ντάριους Σονγκάιλα 31 2.06
Εντέρ Αρσλάν 28 1.88
Τσεβχέρ Οζέρ 28 2.05
Ζάζα Πατσούλια 27 2.04

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ