EUROLEAGUE

Άσε τη σφυρίχτρα και πήγαινε να πλύνεις κάνα πιάτο #not

Άσε τη σφυρίχτρα και πήγαινε να πλύνεις κάνα πιάτο #not

Η Anne Panther είναι η μόνη γυναίκα μεταξύ των κορυφαίων διαιτητών της Ευρώπης. Έκανε ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα 19 χρόνια έπειτα από εκείνο της Violet Palmer στο ΝΒΑ.

Tο βράδυ που ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής από το Μediolanum Forum ( 86-85 επί της Αρμάνι ), στο διαιτητικό τρίο υπήρχε γυναίκα: η Anne Panther έκανε παρέα στους Dani Hierrezuelo και Damir Javor, στο 5ο παιχνίδι της στην Ευρωλίγκα.

H γεννημένη στις 18/6 του 1982, Anne, έκανε ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα στις 10/11 του 2016, στο ματς της Μπαρτσελόνα με τη Ζάλγκιρις (92-86). Πέρυσι παρουσιάστηκε σε δέκα ματς (του τύπου Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας, Γαλατασαράι-Παναθηναϊκός). Φέτος μετρά ήδη πέντε.

Άσε τη σφυρίχτρα και πήγαινε να πλύνεις κάνα πιάτο #not

Η ελίτ της Ευρώπης απέκτησε την πρώτη γυναίκα ρέφερι δεκαεννιά (19) χρόνια μετά το ΝΒΑ. Κάπου εδώ να θυμίσουμε ότι στις 31/10 του 1997, ανήμερα του Halloween, η Violet Palmer είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε ματς του “άλλου πλανήτη”.

Η, ύψους 1.75, Palmer, η οποία εργάζεται full time ως HR (Human Resources) σε νοσοκομείο της Γερμανίας, είχε γίνει και η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφύριξε αγώνα ανδρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο “και εξεπλάγην από τα τηλεφωνήματα που είχε δεχθεί από πολλές συναδέλφους μου, για να με συγχαρούν. Ήταν κάτι που δεν περίμενα”.

Πώς της ήλθε η ιδέα να γίνει διαιτητής; “ Ομολογουμένως πρέπει να είσαι τρελός με το μπάσκετ, για να θες να κάνεις κάτι τέτοιο” είχε εξηγήσει στην ιστοσελίδα usc-hd.de.

Έπαιζε μπάσκετ, ως combo γκαρντ -ενόσω έπαιρνε άδειες να σφυρίζει

Ασχολήθηκε με το σπορ ως παίκτρια (combo γκαρντ), στην πόλη της, το Rockstock. Έπαιξε σε περιφερειακή λίγκα. Έφτασε έως την BG Rentrop Bonn. Το 2012 χρειάστηκε να μετακομίσει στο Heidelberg, για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους και αγωνίστηκε στην τοπική USC. Από τα 15 ωστόσο, είχε ξεκινήσει τη διαδικασία που της έδωσε την πρώτη άδεια (D). Ένα χρόνο μετά πήρε την επόμενη (C) που της επέτρεπε να σφυρίζει στην Oberliga (πέμπτη κατηγορία) και την Regionalliga (τέταρτη κατηγορία).

Από εκεί έως την Ευρωλίγκα, όλα έγιναν γρήγορα. Στις 4/5 του 2009 διεύθυνε για πρώτη φορά ματς της BBL (Cologne-Nördlingen) και έδωσε τρεις τεχνικές ποινές, δυο αθλητικά και ένα ντισκαλιφιέ. Ο μισθός της ήταν 500 ευρώ τον αγώνα.

Από την πρώτη χρονιά στην κορυφαία γερμανική λίγκα, την πλησίασαν από τη FIBA για να γίνει διεθνής. Πέρασε και αυτές τις εξετάσεις το 2012 (διήρκεσαν δυο εβδομάδες) και η πρώτη διεθνής αποστολή ήταν στο U18 European Championship του 2012.

Έπειτα πήγε στο Παγκόσμιο U19 του 2013, στο Παγκόσμιο Γυναικών του 2014 (σφύριξε και στον τελικό και στο ματς της Ισπανίας και της οικοδέσποινας Τουρκίας, χρέωσε με τεχνική ποινή τον... γηπεδούχο κόουτς). Μετά ήλθε ο τελικός της Eυρωλίγκα γυναικών, το Ευρωπαϊκό γυναικών του 2015 και μετά η Ευρωλίγκα ανδρών.

Αρχικά συμπεριφερόμουν σαν άνδρας

Όταν αποφάσισε να μπει σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο, αρχικά σκέφτηκε πως “ για να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο πρέπει να γίνω καλύτερη από τους άνδρες. Άρχισα λοιπόν, να συμπεριφέρομαι σαν άνδρας”.

Ο Winfried Gintschel, Γερμανός διεθνής προπονητής διαιτητών, επιβεβαίωσε, όταν εξήγησε σε αφιέρωμα της διοργανώτριας αρχής ότι “ άρχισε να τρέχει σαν άνδρας και να δουλεύει πάρα πολύ στις εκφράσεις της, ώστε να μη χαμογελά”.

Πέρασε μια διετία, με προτεραιότητα να μην υπολείπεται σε κάτι των συναδέλφων της, σε ένα άκρως ανδροκατούμενο χώρο “ ώσπου με πλησίασαν οι άνθρωποι που μας κρίνουν, για να μπούμε στην Ευρωλίγκα, για να μου πουν “Anne δεν χρειάζεται να συμπεριφέρεσαι σαν άνδρας. Είσαι γυναίκα, να φέρεσαι ως γυναίκα, να είσαι ο εαυτός σου και όλα θα είναι μια χαρά, όσο είσαι καλή στη δουλειά σου, στο να διευθύνεις αγώνες”.

Οι Γερμανοί εκπαιδεύονται με ψυχολόγο αστυνομίας

Κάπου εδώ θα ήταν χρήσιμο να καταθέσω ότι οι Γερμανοί χρησιμοποιούν ψυχολόγο της αστυνομίας στην εκπαίδευση που κάνουν στους διαιτητές, ώστε να μάθουν από τους καλύτερους πώς να διατηρούν τη ψυχραιμία τους, υπό τις όποιες συνθήκες, μαζί και την αυτοπεποίθηση τους. “ Είναι πολύ σημαντικό το πώς χρησιμοποιούμε τα χέρια μας, οι εκφράσεις του προσώπου μας και οι χειρονομίες μας" έχει πει και η Anne, "κάποιες φορές... θυμίζουμε μαέστρο (γελάει). Άλλες χρειάζεται να επιστρατεύσουμε όλη τη δύναμη που έχουμε, για να μην ξεσπάσουμε και αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι εξοντωμένος, πνευματικά, μετά το ματς”.

Άσε τη σφυρίχτρα και πήγαινε να πλύνεις κάνα πιάτο #not

Ο Andrea Trinchieri, ο οποίος γνώριζε την Panther από το γερμανικό πρωτάθλημα -πριν εκείνη πατήσει το πόδι της στη σκηνή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ- σχολίασε πως “ σε κάποιες καταστάσεις, οι γυναίκες είναι πιο δυνατές από τους άνδρες. Οπότε, νιώθω πολύ χαρούμενος για ό,τι κάνει. Είναι πολύ σημαντική για το γερμανικό μπάσκετ. Κάποιες φορές προκύπτουν στη ζωή πράγματα ή άνθρωποι που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης.

Όταν ήλθα στη Γερμανία, πριν τρία χρόνια, ήταν “η γυναίκα διαιτητής”. Τώρα είναι “διαιτητής”, κάτι που μπορεί να εμπνεύσει και τους νέους παίκτες, που πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βρίσκουν στο διάβα τους, όπως διεκδικούν την καθιέρωση τους σε ένα ρόστερ, σε μια λίγκα, απέναντι σε εγνωσμένης αξίας παίκτες. Αρκεί να δουν τι έχει καταφέρει εκείνη”.

ΟΙ ΕΠΤΑ ΑΠΟΒΟΛΕΣ

Mια από τις ιδιαίτερες στιγμές της ήταν η αποβολή επτά παικτών, σε ματς της Alba Berlin με την Telekom Baskets Bonn, πέρυσι: στα 27'' πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου και ενώ οι γηπεδούχοι προηγούνταν 69-49. Τότε ξέσπασε καβγάς μεταξύ των Sean Marshall (Bonn) και Kresimir Loncar (Αlba), έπειτα από αγκωνιά σε διεκδίκηση ριμπάουντ. Ξαφνικά, άρχισαν τα γρονθοκοπήματα, μπήκαν και άλλοι στη μέση, ώσπου επενέβησαν οι... διαιτητές για να λήξουν το θέμα. Η Palmer πήγε να δει το υλικό από τις κάμερες, στη γραμματεία και μαζί με τους συναδέλφους της αποφάσισαν την έξοδο επτά παικτών με ντισκαλιφιέ.

Βρήκε τη θέση της στους κορυφαίους

Ο Lucca Staiger επίσης εξέφρασε το σεβασμό του “ γιατί πέρασε από διαδικασία που περνούν εκατοντάδες, έδωσε τη μάχη της και νίκησε. Όχι μόνο σφυρίζει στη γερμανική λίγκα, αλλά έχει βρει τη θέση της στους κορυφαίους διαιτητές της Ευρώπης”.

Ομολογουμένως, το ταξίδι της 34χρονης έως τη λίστα των κορυφαίων διαιτητών δεν ήταν εύκολο. “ Για να είμαι ειλικρινής, υπήρξαν κάποιες καταστάσεις που με έκαναν να σκεφτώ αν πραγματικά αυτό είναι κάτι που θέλω να κάνω. Ιδιαίτερα όταν αντιλήφθηκα πως οι δημοσιογράφοι, τα media και ο κόσμος στα social media μπορούν να γίνουν πολύ σκληροί”.

Άσε τη σφυρίχτρα και πήγαινε να πλύνεις κάνα πιάτο #not

Ο Gintschel ήταν παρών σε αυτές τις στιγμές, ως προπονητής της “ και αυτό που είδα ήταν να σηκώνεται αμέσως από το έδαφος, να διώχνει από πάνω της όλες τις κακίες που είχαν εκτοξεύσει προς το μέρος της, να τακτοποιεί το στέμμα στο κεφάλι της και να συνεχίζει. Δουλεύει πάρα πολύ σκληρά και μετά κάθε αγώνα παρακολουθεί τι έκανε, ώστε να διορθώνει τα όποια λάθη”.

Η ίδια διευκρίνισε πως “ πάντα τσεκάρω αν πήρα σωστές αποφάσεις και αν όχι, γιατί έκανα λάθος και επίσης, αν υπάρχουν στιγμιότυπα από την επικοινωνία μου με τους παίκτες, αν ήμουν συνεπής, αυστηρή και ακριβοδίκαιη, όπως έδειχνα με τα χέρια μου την παράβαση”.

Τη ρώτησαν για τη διαφορά ύψους. Απάντησε “αυτό που κάνω είναι να μην τους κοιτώ στα μάτια και να τους μιλώ, αφότου έχω κάνει ένα βήμα πίσω. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουν πως εσύ έχεις την εξουσία και για αυτό προσέχω πολύ τη γλώσσα του σώματος”.

Για την ιστορία, η ποδοσφαιρική Bundesliga επίσης, έκανε την πρωτοπόρο κίνηση να δώσει άδεια και ματς σε γυναίκα, με την Bibiana Steinhaus να γράφει ιστορία .

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ