EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: τα ερωτήματα της αναδιαμόρφωσης

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πόσο θα αλλάξει ο Παναθηναϊκός με την προσθήκη των Τζέιμς - Πέιν; Τι πρέπει να κάνει ο κάθε ένας για να μπει στο rotation με αποτελεσματικότητα; Πως θα τους χωρέσει όλους στο παιχνίδι ο Τσάβι Πασκουάλ; Το Hoop Fiction προσπαθεί να "διαβάσει" τα δεδομένα.

Με το βλέμμα στην τελική ευθεία και με απόλυτο στόχο το ταξίδι στο Βελιγράδι, ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε Μάικ Τζέιμς και Άντριαν Πέιν σε περιφέρεια και φροντ λάιν. Αναμένοντας, λοιπόν, τις πρώτες εικόνες στην επερχόμενη αναμέτρηση με την Χίμκι, ακολουθεί μια προσπάθεια καταγραφής απαντήσεων γύρω από τα σημαντικότερα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τις ανακατατάξεις του πράσινου ρόστερ.

Ποιες οι αγωνιστικές προσδοκίες από την προσθήκη των δύο παικτών;

Για να δοθεί η απάντηση, χρειάζεται κανείς να αναρωτηθεί γύρω από το ποιες ήταν οι καταστάσεις στις οποίες ο Παναθηναϊκός προβληματίστηκε περισσότερο τη φετινή σεζόν. Με τους πράσινους να είναι ένα σύνολο που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην αποτελεσματική λειτουργία του άξονα Καλάθη - Γκιστ, αν κανείς δει τη λίστα των φετινών αγώνων που ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε να επιβάλλει το δικό του ρυθμό, τα κοινά δεδομένα θα είναι είτε η απουσία του Καλάθη από το παρκέ, είτε μία βραδιά που ο Γκιστ δεν κατάφερε να βρει ρυθμό, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει κάποιον ψηλό που ήταν ικανός στο να κινείται στο χαμηλό ποστ - ο Άντε Τόμιτς εκτέλεσε και δημιούργησε βάζοντας στην πλάτη του τους ψηλούς του Παναθηναϊκού, οι πράσινοι δυσκολεύτηκαν να βρουν χώρους στη ρακέτα της Φενέρμπαχτσε, ο Αντάνας Καβαλιάουσκας έκανε ρεκόρ καριέρας και ο Παναθηναικός κέρδισε την Ζαλγκίρις στην τελευταία επίθεση, ενώ στη Βαμβέργη οι Γερμανοί πέταξαν τους πράσινους εκτός ρακέτας καταφέρνοντας να τους διαλύσουν.

Επιμέλεια: Ευάγγελος Καραγιαννακίδης

Προσθέτοντας, λοιπόν, τους Τζέιμς και Πέιν, οι πράσινοι θέλουν να διατηρήσουν την ποιότητα και την έντασή τους σε ολόκληρο το παιχνίδι, καλύπτοντας έτσι τα λεπτά που ο Καλάθης βρίσκεται στον πάγκο (κι αυτό προφανώς υπογραμμίζει πως οι καλοκαιρινές επιλογές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα) αλλά και πιθανές καταστάσεις που ο Γκιστ δε θα μπορέσει να ενταχθεί στο κλίμα ενός αγώνα, διατηρώντας παράλληλα την ταχύτητά τους ως σύνολο.

Τι αναμένεται από τον Πέιν σε άμυνα και επίθεση;

Πρώτο στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί για τον Αμερικανό είναι ο πολυδιάστατος επιθετικός του χαρακτήρας. Ο Πέιν μπορεί να σουτάρει από μέση και μακρινή απόσταση (χωρίς αυτό να είναι το δυνατότερο χαρακτηριστικό των επιθετικών του κινήσεων, είναι κάπως αργός στη διαδικασία της εκτέλεσης), είναι ικανός να σκοράρει μετά από επαφή με τον αντίπαλο αμυντικό, το παιχνίδι με πλάτη στο χαμηλό ποστ δεν είναι κάτι ξεχωριστό αλλά σίγουρα μπορεί να κινηθεί τελειώνοντας τη φάση με χουκ, ενώ παράλληλα μπορεί να σπάσει και την περιφερειακή άμυνα επιχειρώντας μία ντρίπλα και μπάσιμο μέχρι το καλάθι.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για τον Παναθηναϊκό, όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε δυνητικές επιθετικές επιλογές, και για μια ομάδα που προβληματίζεται αρκετά όταν ο αντίπαλος κερδίσει χώρους και θέσεις μέσα στη ρακέτα ο Πέιν είναι μια προσθήκη που δείχνει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάτι που πρέπει να υπογραμμιστεί, σε συνάρτηση με το κατά πόσο ο Αμερικανός είναι παίκτης που θα μπορέσει να κατανοήσει άμεσα τα ζητούμενα ώστε να ενταχθεί με ουσιαστικά λεπτά στο σύνολο, είναι αυτό που σημειώνεται στις αναφορές που υπάρχουν στο draftexpress, όταν το καλοκαίρι του 2014 ολοκλήρωνε την κολεγιακή του πορεία και προετοιμαζόταν για την είσοδό του στο ΝΒΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ντέρεκ Μπόντνερ, πρώην αναλυτής του draftexpress και νυν αρθρογράφος για τους 76ers στην ''The Athletic'' :

'' Η μεταμόρφωση του Πέιν σε κεντρικό άξονα της επίθεσης του Μίσιγκαν με την πάροδο των ετών ήταν ένα γεγονός άξιο προσοχής. Η πρόοδος του Πέιν αποτυπώνεται στις πολλές διαστάσεις του επιθετικού του ρόλου, καταφέρνοντας να σκοράρει το ίδιο ισορροπημένα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους''.

Αν κάτι μπορεί να προβληματίσει, αυτό είναι το κατά πόσο ο Αμερικανός θα προσαρμοστεί στον τρόπο λειτουργίας της ομαδικής άμυνας. Το συγκεκριμένο μειονέκτημα υπογραμμίζεται στο βίντεο που είχε ετοιμάσει το draftexpress για τον Πέιν με την παρουσίασή όλων των αγωνιστικών χαρακτηριστικών του κι είναι ένα στοιχείο που θα παίξει κρίσιμο ρόλο αν σκεφτεί κανείς το πόσο πολύ στηρίζονται οι πράσινοι στις συνεχείς αλλαγές σε όλα τα σκριν.

Πώς θα διαφοροποιηθεί ο Παναθηναϊκός προκειμένου να απορροφήσει το παιχνίδι του Μάικ Τζέιμς;

Το πρώτο που χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ο Αμερικανός γκαρντ είναι πως δεν είναι ίδιος ο Παναθηναϊκός. Την περσινή σεζόν, οι πράσινοι διέθεταν ένα σύνολο που στηριζόταν πολύ περισσότερο στις ατομικές προσπάθειες και στην ικανότητα του Μάικ Τζέιμς να κινείται κάθετα διασπώντας την άμυνα, ενώ φέτος ο Τσάβι Πασκουάλ έχει διαφοροποιήσει αρκετά τα όσα συμβαίνουν στην πράσινη επίθεση: περισσότερες συνεργασίες μεταξύ δύο ή τριών παικτών, καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας, σκριν μακριά από την μπάλα με στόχο την παραγωγή σουτ για όσους βρίσκονται ακροβολισμένοι στα φτερά και στις γωνίες, και πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση των καταστάσεων αιφνιδιασμού.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, ο Μάικ Τζέιμς χρειάζεται να ελέγξει τον εαυτό του, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για έναν παίκτη που είναι από τους καλύτερους σε ένας εναντίον ενός καταστάσεις στην Ευρώπη. Η ισορροπία γίνεται ακόμα πιο εύθραυστη αν συνυπολογίσει κανείς την MVP σεζόν που διανύει ο Νικ Καλάθης, στοιχείο που απαιτεί από τον Τζέιμς ακόμα μεγαλύτερο αυτοέλεγχο.

Προσωπική εκτίμηση είναι πως ο Τσάβι Πασκουάλ θα προσπαθήσει να διαταράξει τις ισορροπίες όσο λιγότερο γίνεται, κι αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σχήματα με Καλάθη - Γκιστ - Σίνγκλετον - Θανάση συν κάποιον γκαρντ που θα μπορεί να λειτουργήσει και να κινηθεί χωρίς την μπάλα στα χέρια του προκειμένου να βγει από τα σκριν για να εκτελέσει (Ντένμον για όσο είναι εκτός ο Λοτζέσκι ή Ρίβερς), ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να καταρτίσει και εναλλακτικά σχήματα που θα έχουν ως κεντρικό επιθετικό άξονα το κάθετο παιχνίδι του Μάικ Τζέιμς και σε δεύτερο ρόλο καταστάσεις στις οποίες θα εκτελεί ο Ρίβερς.

Αν κάτι είναι δεδομένο, αυτό είναι πως θα δούμε τον Τζέιμς εντός παρκέ όταν προκύψουν παιχνίδια που θα κριθούν στις τελευταίες κατοχές. Η ευθύνη του μεγάλου σουτ είναι αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας του Αμερικανού, ο Παναθηναϊκός διανύει μια περίοδο που η επίθεσή του δείχνει αρκετά περιορισμένη λόγω της απουσίας του Λοτζέσκι, και ως αποτέλεσμα η ώθηση που μπορεί να δώσει ο Τζέιμς μοιάζει απαραίτητη -είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς το πόσο διαφορετικά θα ήταν τα δεδομένα αν οι πράσινοι έκλειναν τα παιχνίδια με Φενέρ και ΤΣΣΚΑ με τον Τζέιμς να βρίσκεται στο παρκέ.

Πώς θα διαταραχθούν εκ νέοι οι ισορροπίες με την επιστροφή του Λοτζέσκι;

Αν κανείς ρωτούσε ποιος παίκτης δεν έπρεπε να απουσιάσει προκειμένου να μη δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα στη στελέχωση της περιφερειακής γραμμής των πρασίνων, η απάντηση θα ήταν ο Ματ Λοτζέσκι. Ο Αμερικανός είναι παίκτης που προσέφερε χωρίς να χρειάζεται την μπάλα στα χέρια του, εξελίχθηκε σε αναπόσπαστο στοιχείο της βασικής πεντάδας του Παναθηναϊκού λειτουργώντας ως εκτελεστής στις συνεργασίες τριών παικτών, και διέθετε εμπειρία που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη σε στιγμές που οι πράσινοι έδειξαν να βραχυκυκλώνουν επιθετικά.

Οταν ο Λοτζέσκι επιστρέψει, ο Παναθηναϊκός θα γίνει ακόμα πιο δυνατός, όσο κι αν αυτό επηρεάσει χρόνους και διαχείριση ρόλων στο υπόλοιπο ρόστερ. Από τη στιγμή που οι πράσινοι προχώρησαν στην απόκτηση δύο παικτών που απαιτούν χρόνο ενώ παράλληλα περιμένουν τον Λοτζέσκι και δεν έχει προκύψει ρεπορτάζ για αποχώρηση, αυτό σημαίνει πως δεδομένα θα προκύψουν ανακατατάξεις στους χρόνους και τη διαχείριση όσων έπαιζαν μέχρι τώρα.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Εφόσον ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε κινήσεις με τη λογική '' προσθέτω ποιότητα ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να μείνουν ανεκμετάλλευτα τα στοιχεία που λειτουργούν σε χαμηλότερο επίπεδο'' είναι προφανές πως συγκεκριμένοι παίκτες θα αναγκαστούν να παίξουν λιγότερο, αιωρούμενοι μεταξύ πάγκου και λίγων λεπτών στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός γίνεται δυνατότερος στη γραμμή των ψηλών κι αυτό θα αφήσει πίσω τον Κένι Γκάμπριελ, ο Μάικ Τζέιμς θα πάρει λεπτά από την τριάδα Λεκαβίτσιους - Ντένμον - Παππά, ενώ οι χρόνοι θα γίνουν ακόμα πιο ασφυκτικοί αν επιστρέψει ο Λοτζέσκι.

Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για τις νέες ισορροπίες είναι οι δηλώσεις και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του Τζέιμς. Ο Αμερικανός δήλωσε επανειλημμένα πως νιώθει ότι επέστρεψε σπίτι του (το ίδιο και ο αδερφός του αλλά και η μητέρα του με δημοσιεύσεις σε κοινωνικό δίκτυο), ενώ είπε πως μίλησε με τον Καλάθη ο οποίος τον προέτρεψε να έρθει ξανά στο ΟΑΚΑ, τη στιγμή που ξεχωριστό post υποδοχής έκανε και ο Νίκος Παππάς.

Ο Παναθηναϊκός έγινε δυνατότερος σε μια χρονική περίοδο που η ανάγκη για την επιπλέον ώθηση ήταν απαραίτητη, έχει μπροστά του ικανό αριθμό αγώνων προκειμένου να απορροφήσει τις προσθήκες μέχρι τα πλέι-οφ, και οι πράσινοι μοιάζουν ξανά έτοιμοι να παλέψουν επί ίσοις όροις για μια θέση στο Βελιγράδι. Αν ο Παναθηναϊκός θέλει να ακολουθήσει την προοπτική της επιστροφής στο στάτους της εποχής Ομπράντοβιτς, το μόνο που απαιτείται να κάνει είναι να αφήσει τα κλειδιά στα χέρια του Τσάβι Πασκουάλ.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ