EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Fenerbahce: Αρχιτέκτονες και εργάτες

Παναθηναϊκός - Fenerbahce: Αρχιτέκτονες και εργάτες
EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το δικαίωμα στη νίκη μέσω της άμυνας, η Fener έδειξε πως έχει αρκετή απόσταση να διανύσει μέχρι να μάθει να επιβιώνει χωρίς Bogdanovic-Udoh, και ο Νίκος Παππάς έδωσε τη νίκη με ένα από αυτά τα σουτ που καθορίζουν την καριέρα ενός αθλητή. Το Hoop Fiction αναλύει.

Ο coach Pasqual προσάρμοσε τη βασική πεντάδα έτσι ώστε ο Παναθηναϊκός να έχει απάντηση στην ενέργεια του Jan Vesely, επιλέγοντας να αφήσει στον πάγκο τον Ίαν Βουγιούκα, και ξεκινώντας με Καλάθη, Denmon, Rivers, Gist και Singleton. Οι πράσινοι στόχευσαν την δεξιά πλευρά της επίθεσης, ως επί το πλείστον μέσα από συνεργασίες του Καλάθη με τον Gist, έχοντας τη δυνατότητα της επιλογής ενός από τα τρία παρακάτω σενάρια:

Πρώτον, screen του Gist στον Καλάθη, και διείσδυση του τελευταίου προσπαθώντας να τελειώσει την φάση με lay-up, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του απέναντι στον ψηλό που έβγαινε πάνω του μετά την αλλαγή.

Δεύτερον, πάσα του Καλάθη στον James Gist μετά το roll, με τον Αμερικανό να προσπαθεί να φτάσει με πρόσωπο μέχρι το καλάθι, ή, στην χειρότερη περίπτωση, να παίξει με πλάτη τον προσωπικό του αντίπαλο.

Τρίτον, πάσα στην αδύναμη πλευρά της επίθεσης, με τον Singleton να δίνει το screen στον KC Rivers, με στόχο ο τελευταίος να έχει την ευκαιρία για σουτ τριών πόντων.

Ο Obradovic προσπάθησε να περιορίσει αρκετά αυτό το τελευταίο σενάριο, με την άμυνα της Fener να δείχνει σε κάθε στιγμή απόλυτη ετοιμότητα για να καλύψει την weak side, γνωρίζοντας πως από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν θα βρει σκορ μέσα από την περιφερειακή εκτέλεση, η επίθεσή του θα μοιάζει εγκλωβισμένη μεταξύ pick n roll συνεργασιών Καλάθη-Gist (από τις οποίες δύσκολα θα προέκυπταν πολλά έχοντας τον Vesely να ελέγχει τους χώρους ψηλά) και προσπαθειών των υπόλοιπων να δημιουργήσουν το δικό τους σουτ. Και είναι γεγονός πως κατάφερε να πετύχει τον στόχο, μιας και ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε ευκαιρίες για ελεύθερα σουτ, μεταφέροντας το κέντρο βάρους της επίθεσής του στη ρακέτα των Τούρκων.

O Denmon πρόσθεσε μία ακόμα μη πειστική εμφάνιση δείχνοντας χαμένος για το ποιος είναι ο ρόλος του και το πώς θα καταφέρει να προσφέρει ουσιαστικά, ο Lojeski δεν κατάφερε να ξεχωρίσει, κι ο Παναθηναϊκός έψαχνε την επιπλέον επιθετική λύση, ή αλλιώς τον απροσδόκητο παράγοντα που θα του έδινε τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει επιθετικά τα όσα κέρδιζε μέσα από την ένταση της άμυνάς του. Όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Νίκος Παππάς.

ΠΑΠΠΑΣ ΟΠΩΣ... JAMES

Ο Έλληνας guard ήταν απολαυστικός, και το παιχνίδι απέναντι στην Fener έμοιαζε σαν να είναι η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός διαθέτει έναν περιφερειακό ικανό να δώσει τη νίκη μέσω της επιθετικότητάς του, μετά τη φυγή του Mike James στους Phoenix Suns. Ο Παππάς στόχευσε στην καρδιά της τουρκικής άμυνας και πέτυχε πόντους διεισδύοντας ανάμεσα σε δύο και τρεις αντιπάλους, όμως το σημαντικότερο είναι πως το έκανε χωρίς φόβο παρά τις στιγμές της αποτυχίας.

Παναθηναϊκός - Fenerbahce: Αρχιτέκτονες και εργάτες
EUROKINISSI

Αυτό γίνεται φανερό όταν δει κανείς τις εύστοχες και μη προσπάθειες της τελευταίας περιόδου. Πριν το μεγάλο σουτ του τέλους, ο Παππάς είχε αστοχήσει σε δύο συνεχόμενες διεισδύσεις, ενώ από τις συνολικά τέσσερις φορές που επιτέθηκε μέχρι μέσα είχε ευστοχήσει μόλις σε μία. Παρά την πίεση, πήρε το τρίποντο και μαζί ολόκληρο το παιχνίδι. Κι είναι πλέον αποκλειστικά στο δικό του χέρι. Ο Παναθηναϊκός διανύει μια σεζόν που χρειάζεται κάθε βοήθεια προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Κι έφτασε η στιγμή που ο Νίκος Παππάς οφείλει να είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που θα πάρουν την ευθύνη. Πέρα από τους δύο πόντους της νίκης, κέρδισε και το βλέμμα των συμπαικτών του. Την επόμενη φορά που οι πράσινοι θα χρειαστούν ένα μεγάλο σουτ, ο Παππάς θα είναι ο πρώτος που θα κοιτάξουν.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ

Εκτός όμως από τον Έλληνα guard, ο έτερος παίκτης που ήταν καταλυτικός ώστε να φτάσει ο Παππάς στη στιγμή του μεγάλου σουτ, ήταν ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. Αστείρευτη ενέργεια (υπήρξε στιγμή που έκοψε ψηλά τον αντίπαλο και σχεδόν αμέσως επανέλαβε ένα ακόμα ψηλότερο άλμα προλαβαίνοντας στον αέρα τον Vesely) και αμυντική προσήλωση, ενώ η συνολική του εμφάνιση προσθέτει μια νέα διάσταση στην γραμμή των ψηλών του Παναθηναϊκού.

Παναθηναϊκός - Fenerbahce: Αρχιτέκτονες και εργάτες
EUROKINISSI

Για να καταλήξουμε στο ποια είναι αυτή, ξεκινάμε από το ευρύτερο πλάνο. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε την Fener επενδύοντας στην αμυντική του ένταση. Ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της τρίτης περιόδου, οι πράσινοι απέκλεισαν κάθε διάδρομο, ενώ σε ολόκληρο το παιχνίδι ήταν προφανές πως ο Παναθηναϊκός μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στην πίσω γραμμή άμυνας όταν συνυπήρχαν Gist και Singleton. Ο Ίαν Βουγιούκας δείχνει πως μπορεί να προσφέρει μόνο απέναντι σε ψηλούς με χαρακτηριστικά παρόμοια με τα δικά του.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι πράσινοι πρέπει να επιλέξουν τα δίδυμα που θα φέρουν την περισσότερη ενέργεια, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερες κατοχές. Υπήρξαν στιγμές που μετά τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα, ο Vesely βρέθηκε να ποστάρει τον Καλάθη ή τον Lojeski. Ο Παναθηναικός μοιάζει να δυσκολεύεται περισσότερο από οτιδήποτε στο να καλύψει τον ψηλό που δίνει βοήθεια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ευνοικά mismatches για τους αντίπαλους ψηλούς. Σ’ αυτό ακριβώς το πρόβλημα, ο Θανάσης μπορεί να δώσει μια πολύτιμη λύση.

Είναι γεγονός πως τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Αντετοκούνμπο δεν βοηθούν ώστε να διακριθεί επιθετικά. Ο Θανάσης δεν θα βάλει την μπάλα στο παρκέ για να διεισδύσει, θα πάρει ελάχιστες προσπάθειες για σουτ από οποιαδήποτε απόσταση, ενώ ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να σκοράρει με συνέπεια είναι το να υποδεχθεί την μπάλα με τρόπο τέτοιο που θα τη δίνει τη δυνατότητα να τελειώσει τη φάση με πρόσωπο, εκμεταλλευόμενος την αθλητικότητά του. Επιπλέον, είναι σαφές πως δεν θα βρει πολλές ευκαιρίες για να πάρει χρόνο στη θέση 3, έχοντας μπροστά του τον Rivers και τον Lojeski, ακόμα κι αν αυτοί οι δύο υπάρχουν περιπτώσεις που κατεβαίνουν στη θέση 2 παίζοντας ως shooting guard. Αν ο Παναθηναϊκός ψάχνει τον τρόπο για να εκμεταλλευτεί τα όσα είναι ικανός να προσφέρει αμυντικά ο Θανάσης, αυτό πρέπει να γίνει στη θέση 4. Είτε σαν δίδυμο με τον Gist, είτε με τον Singleton, ο Αντετοκούνμπο προσθέτει στοιχεία που οι πράσινοι έχουν ανάγκη.

Η ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΚΙ ΟΙ... ΕΡΓΑΤΕΣ

Κάνοντας έναν ψυχρό απολογισμό, το 2-2 του Παναθηναϊκού δεν μοιάζει καθόλου άσχημο. Οι πράσινοι πέτυχαν το σημαντικότερο που μπορούσαν προστατεύοντας το ΟΑΚΑ, συνεχίζουν στη Vitoria απέναντι στην Baskonia που θα παίξει υπό τις οδηγίες καινούριου προπονητή (τα προβλήματα των Βάσκων δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την ελλειμματική καθοδήγηση του Prigioni, αλλά υπάρχουν σοβαρά θέματα στελέχωσης για τα οποία θα μιλήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα), και το μόνο που ψάχνουν είναι οι ελάχιστες εκτός έδρας νίκες που μαθηματικά εξασφαλίζουν την είσοδο στα play-offs (νίκες για τις οποίες καμία βιασύνη δεν πρέπει να υπάρχει). Δεν γίνεται, όμως, να μην παραδεχτεί κανείς πως το ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων μοιάζει με ευκαιρία.

Παναθηναϊκός - Fenerbahce: Αρχιτέκτονες και εργάτες
EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να λειτουργεί ακριβώς όπως δήλωσε ο Xavi Pasqual σε σχέση με την άμυνα μετά την χτεσινή νίκη: "Πρέπει να παίξουμε σαν εργάτες, όχι σαν αρχιτέκτονες. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε". Οι πράσινοι χρειάζονται εργάτες, κι είναι γεγονός πως στο πρόσωπο του Θανάση κέρδισαν έναν εργάτη σπουδαίο με τα όσα έγιναν απέναντι στην Fener. Κάτι ακόμα πιο θετικό, θα είναι τελικά να αποδειχθεί πως κέρδισαν κι έναν αρχιτέκτονα.

Επιμέλεια: Ευάγγελος Καραγιαννακίδης

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ