ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας: Η διαχείριση της περιφέρειας

Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας: Η διαχείριση της περιφέρειας

Οι Hoop Fiction γράφουν στο Sport24.gr για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα και την συνύπαρξη των Νικ Καλάθη και Μάικ Τζέιμς στην ίδια πεντάδα που δεν φαίνεται να αποτελεί βιώσιμη λύση για τους "πράσινους".

Απέναντι στον Ερ. Αστέρα, ο Παναθηναϊκός δεν έπρεπε να κάνει κάτι παραπάνω από τα βασικά. Χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερη αντίσταση από την πλευρά των Σέρβων, οι πράσινοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε στιγμή της αναμέτρησης: ο Καλάθης βρήκε διαδρόμους και ευκαιρίες για άμεσο σκορ και εκτέλεση, ο Κρις Σίνγκλετον επέστρεψε στο επίπεδο των περσινών του εμφανίσεων, ο Λεκαβίτσιους έδωσε ρυθμό όταν τοποθετήθηκε στη θέση 1, ενώ ο Άντριαν Πέιν κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Αν ένα στοιχείο χρειάζεται να συζητηθεί αναλυτικότερα, αυτό είναι η σαφής πλέον πρόθεση του Τσάβι Πασκουάλ να χρησιμοποιήσει τον Μάικ Τζέιμς δίπλα στον Καλάθη --από τα περίπου 20 λεπτά που ο Τζέιμς βρέθηκε στο παρκέ, μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα κύλησαν χωρίς τον Καλάθη να βρίσκεται στην ίδια πεντάδα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι προφανές:

Είναι η συνύπαρξη Καλάθη-Τζέιμς μια βιώσιμη λύση για την περιφέρεια;

ΠΕΝΤΑΔΑ ΜΕ ΜΟΛΙΣ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΣΟΥΤΕΡ

Ψάχνοντας την απάντηση, χρειάζεται κανείς να καταγράψει τα αρχικά δεδομένα:

Τοποθετώντας τον Τζέιμς δίπλα στον Καλάθη, το οποιοδήποτε σχήμα θα αποτελείται από τουλάχιστον δύο περιφερειακούς που χρειάζονται την μπάλα στα χέρια τους. Στα περισσότερα φετινά παιχνίδια της Ευρωλίγκας, οι πράσινοι έχουν ξεκινήσει με τους εξής τέσσερις: Καλάθης, Αντετοκούνμπο, Σίνγκλετον, Γκιστ. Με τον Τζέιμς να είναι ο πέμπτος (όπως, δηλαδή, συνέβη απέναντι στον Αστέρα), ο Παναθηναϊκός διαθέτει μόλις έναν που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική απειλή έξω από τα 6,75 (Σίνγκλετον), στοιχείο που επιβεβαιώνεται απόλυτα από τους αριθμούς.

 

Θεωρούμε ως δεδομένο το ότι τόσο ο Θανάσης όσο και ο Γκιστ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν σουτέρ, οπότε επικεντρωνόμαστε στους υπόλοιπους. Από τα 82 τρίποντα τα οποία εκτέλεσε στη φετινή Ευρωλίγκα, ο Νικ Καλάθης έχει ευστοχήσει στα 22 (26,8%), ενώ από τα 26 τα οποία εκτέλεσε ο Μάικ Τζέιμς, έχει ευστοχήσει μόλις στα 3 (11,5%). Την ίδια στιγμή, ο Κρις Σίνγκλετον, ο πιο αξιόπιστος δηλαδή σουτέρ του βασικού σχήματος, έχει εκτελέσει 104 τρίποντα ευστοχώντας στα 46 (44,2%).

Με τον μέσο όρο της συγκεκριμένης πεντάδας από το τρίποντο να είναι 27,74%, εννοείται πως κάθε αντίπαλος προπονητής θα προσπαθήσει να ελέγξει τους χώρους μέσα στη ρακέτα, περιορίζοντας έτσι τους διαδρόμους για το κάθετο παιχνίδι των Καλάθη-Τζέιμς, χωρίς παράλληλα να φοβάται πως θα τιμωρηθεί από τους σουτέρ που βρίσκονται στην περιφέρεια.

Παρατηρώντας συγκεκριμένα στιγμιότυπα όταν στο παρκέ ο Καλάθης βρισκόταν μαζί με τον Τζέιμς, η δυσλειτουργία της επιθετικής ροής απέναντι σε οργανωμένη αμυνα γίνεται ευκολότερα κατανοητή. Μία πρώτη περίπτωση:

Ο Καλάθης βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης, ενώ ο Τζέιμς βρίσκεται στο αριστερό φτερό χωρίς κανείς να κινείται για να του δώσει το σκριν προκειμένου να απελευθερωθεί. Η επίθεση του Παναθηναϊκού εξελίσσεται ανάμεσα σε 4 αμυντικούς του Αστέρα, ενώ την ίδια στιγμή ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ενσαρκώνει την οποιαδήποτε απειλή (;) θα μπορούσε να έρθει από την αδυνατη πλευρά της επίθεσης --ένας παίκτης που δεν σουτάρει σταθερά και δεν μπορεί να σπάσει την άμυνα που κινείται προς τα έξω με τρίπλα το μόνο που κάνει είναι να διευκολύνει τους αντιπάλους. Μία δεύτερη περίπτωση:

Ο Τζέιμς έχει την μπάλα στην κορυφή, ο Καλάθης έχει βγει στο δεξί φτερό, ενώ ο Θανάσης βρίσκεται και πάλι στη γωνία. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Τζέιμς αποφασίζει να παίξει ένας εναντίον ενός και εκτελεί για τρεις --για μία ακόμα φορά κανένα σκριν και στατικότητα στην επίθεση, με όλες τις ελπίδες να εναπόκεινται στην ικανότητα του Τζέιμς στην προσωπική φάση.

Ένα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό των παραπάνω στιγμιοτύπων είναι ο χώρος που επιλέγει ο Παναθηναϊκός να επιτεθεί. Και στις δύο περιπτώσεις, η επιθετική δράση εξελίσσεται στην πλευρά που υπάρχουν δύο αμυντικοί του Αστέρα (φτερό, γωνία). Τι σημαίνει αυτό; Λιγότεροι χώροι, κανένας διάδρομος, περισσότερες πιθανότητες για βοήθειες στην άμυνα, λιγότερες πιθανότητες για την διεκδίκηση του επιθετικού ριμπάουντ. Σε μια τρίτη περίπτωση, το πρόβλημα γίνεται επίσης προφανές:

Ο Τζέιμς είναι ο βασικός χειριστής, ο Καλάθης έχει βγει στο φτερό της αδύνατης πλευράς, ενώ ο Αμερικανός γκαρντ επιλέγει να περάσει την μπάλα στον Βουγιούκα που έχει ρολάρει προς τη ρακέτα. Για μία ακόμα φορά, ο Καλάθης αναγκάζεται να παίξει χωρίς την μπάλα στα χέρια του, ενώ παράλληλα έχει να παίξει το ρόλο της περιφερειακής απειλής (ρόλος που θα μπορούσε να έχει ο Λοτζέσκι που περιμένει στη δεξιά γωνία).

ΚΑΛΑΘΗΣ ΚΑΙ ΤΖΕΙΜΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ

Ποιο είναι το συμπέρασμα που προκύπτει;

Σύμφωνα με την προσωπική μας εκτίμηση, η συνύπαρξη Καλάθη και Τζέιμς στην περιφέρεια του Παναθηναϊκού δεν μπορεί να είναι βιώσιμη λύση (εξαίρεση οι καταστάσεις αιφνιδιασμού, αν και ο Παναθηναϊκός απέδειξε τη σημασία των επιθετικών αποστάσεων την περασμένη εβδομάδα στην Ανδαλουσία). Όταν αγωνίζονται μαζί, είναι πολλές οι φορές που ο Καλάθης αναγκάζεται να παίξει έναν ρόλο στον οποίο δεν αισθάνεται άνετα, ενώ παράλληλα ακυρώνονται πολλά διαθέσιμα όπλα του πράσινου ρόστερ.

 

Από τη στιγμή που υπάρχουν οι παίκτες που γνωρίζουν πώς πρέπει να κινηθούν χωρίς την μπάλα (Λοτζέσκι, Λεκαβίτσιους, Ντένμον), ο Τσάβι Πασκουάλ πρέπει να προσπαθήσει να κινηθεί σε μία διαφορετική κατεύθυνση (ακριβώς όπως υπογραμμίστηκε στο κείμενο μετά τη νίκη στη Μάλαγα).

Όσο εύκολο κι αν ήταν το έργο του Παναθηναϊκού απέναντι στον Αστέρα, γεγονός που έκρυψε πολλά από τα αρνητικά που σημειώθηκαν παραπάνω, το δεδομένο είναι πως οι πράσινοι θα αντιμετωπίσουν άμυνες που θα μπορέσουν να τους περιορίσουν πολύ πιο αποτελεσματικά.

Αν κάτι δεν πρέπει να ξεχαστεί, αυτό είναι πως στο μπάσκετ η επιτυχία έρχεται μόνο αν οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του ρόστερ. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, πρέπει να παίξει σύμφωνα με τη λογική που στελεχώθηκε το περασμένο καλοκαίρι χωρίς να παρασυρθεί από τις ανακατατάξεις που προκάλεσαν οι προσθήκες. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα --στο Τελ Αβίβ ενδέχεται να κριθεί η ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της σεζόν. 

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΙΛΕΡΗΣ

Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος

Ο Γιάννης Φιλέρης βγάζει το καπέλο στη νέα Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τον προπονητή Πάμπλο Λάσο και μια ομάδα 12 σπουδαίων παικτών.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ρε τον μάγειρα...

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για την πανάξια Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τον αδικημένο Πάμπλο Λάσο και δείχνει τον δρόμο προς την Βιτόρια

ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ

Ο τελικός του Σλούκα και του Γιουλ

Η Ευρώπη παραμιλάει για τον MVP Λούκα Ντόντσιτς, αλλά ο τελικός είναι διαφορετική ιστορία. Και αυτός ο τελικός είναι ξεχωριστός και για τον Σέρχιο Γιουλ και για τον Κώστα Σλούκα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

ANALYSIS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24