EUROLEAGUE

Ολυμπιακός - Khimki: Σαφής ανωτερότητα

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ×ÉÌÊÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - KHIMKI / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ×ÉÌÊÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - KHIMKI / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι Πρίντεζης και Milutinov που έδειξαν τον δρόμο, η second unit του Ολυμπιακού που είναι αξιόπιστη και η αναμονή για την επιστροφή του Σπανούλη. Το Hoop Fiction αναλύει πώς ο Ολυμπιακός έφτασε στη νίκη κόντρα στην Χίμκι.

Ο Ολυμπιακός αποτύπωσε με σαφή τρόπο την ανωτερότητά του , ο Nikola Milutinov συνέχισε από εκεί που σταμάτησε ο Γιώργος Πρίντεζης στο Tel Aviv, ενώ η Khimki σε καμία περίπτωση δεν δικαιολόγησε το hype που την ακολουθεί φέτος, τόσο λόγω των πολλών και εντυπωσιακών κινήσεων της off-season, όσο και λόγω της μέχρι χτες αήττητης εκκίνησης στη φετινή Ευρωλίγκα.

Το πρώτο στοιχείο από τον αγώνα του Ολυμπιακού απέναντι στους Ρώσους, είναι η ευελιξία του Γιάννη Σφαιρόπουλου. O coach δείχνει πως καθιερώνει τις αρχικές πεντάδες με τους τρεις forwards, προσπαθώντας έτσι να “μακιγιάρει” μια πιθανή αμυντική αδυναμία που θα δημιουργούσε η τοποθέτηση του Strelnieks ως shooting guard στο αρχικό σχήμα, διαχειριζόμενος παράλληλα πιο ορθολογικά το rotation της περιφερειακής γραμμής, με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι ακόμα εκτός.

MILUTINOV KAI ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ×ÉÌÊÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - KHIMKI / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ×ÉÌÊÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - KHIMKI / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με Roberts, Παπανικολάου, Παπαπέτρου (στο Tel Aviv είχε ξεκινήσει ο Thompson στη θέση του), Πρίντεζη και Milutinov, εφαρμόζοντας ένα πλάνο με δύο στόχους:

Πρώτος, η διασφάλιση πως ο Ολυμπιακός είναι ικανός να ανταπεξέλθει σε όρους αθλητικότητας, έχοντας απέναντι μια ομάδα με ταχύτητα, ενέργεια, και αλτικούς ψηλούς. Δεύτερος, η στόχευση για επιθετικές προσπάθειες από Milutinov και Πρίντεζη στο χαμηλό post. Οι στόχοι επετεύχθησαν αμφότεροι, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι με επιθετικό σερί από τους ψηλούς του, καταφέρνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού από την πρώτη κιόλας περίοδο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως, στο πρώτο δεκάλεπτο, οι ερυθρόλευκοι είχαν μόλις δύο προσπάθειες από το τρίποντο. Ο Ολυμπιακός πέρασε επιτυχώς την μπάλα στο χαμηλό post, Milutinov και Πρίντεζης ήταν σωστά τοποθετημένοι και επιθετικά αποτελεσματικοί παίζοντας με πλάτη, ενώ ο Παπαπέτρου εκμεταλλεύτηκε τους χώρους βγαίνοντας από τα screens και προσπαθώντας να διεισδύσει μέχρι το καλάθι. Στο αμυντικό της μισό, η αθλητική πεντάδα που επέλεξε ο coach Σφαιρόπουλος είχε κλείσει κάθε διάδρομο, ωθώντας τους Ρώσους σε συνεχείς επιθέσεις με προσπάθειες για σουτ τριών πόντων, βγάζοντας ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού το ασφαλές playmaking του Markovic.

Πέραν, όμως, της σπουδαίας εμφάνισης των Πρίντεζη και Milutinov σε επίπεδο επιθετικής παραγωγής, αξίζει να σταθεί κανείς στο πώς οι δυο τους δημιουργούν ευκαιρίες για τους συμπαίκτες τους μέσω των screens τους και της κίνησής τους στο χώρο. Ένα πρώτο, χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, σε μια προσπάθεια επεξήγησης των δράσεων μακριά από την μπάλα:

Ολυμπιακός - Khimki: Σαφής ανωτερότητα

Ο Roberts έχει περάσει το κέντρο, ο Milutinov δίνει το πρώτο screen στην δεξιά πλευρά, με τον Κώστα Παπανικολάου να βγαίνει προς την κορυφή ώστε να πάρει την πρώτη πάσα. Στο αριστερό άκρο της ερυθρόλευκης επίθεσης, ο Παπαπέτρου περιμένει το screen του Πρίντεζη, έτοιμος να βγει στην απέναντι πλευρά διασχίζοντας την baseline. Ελάχιστες στιγμές μετά, η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Ολυμπιακός - Khimki: Σαφής ανωτερότητα

Ο Παπαπέτρου έχει πάρει το screen από τον Γιώργο Πρίντεζη, έχει διασχίσει τη βασική γραμμή, και παίρνει το δεύτερο screen από τον Milutinov βγαίνοντας στο δεξί elbow (το μαρκαρισμένο κίτρινο σημείο της παραπάνω εικόνας) για να υποδεχθεί την πάσα. Ο Παπανικολάου περνάει την πάσα προς τα μέσα και αμέσως κινείται προς το αριστερό φτερό, ενώ την ίδια στιγμή ο Γιώργος Πρίντεζης έχει ξεκινήσει την κίνησή του προς τα έξω. Φτάνουμε, λοιπόν, στην τελική διάταξη, έχοντας το τρίτο και τελευταίο στιγμιότυπο:

Ολυμπιακός - Khimki: Σαφής ανωτερότητα

Ο Παπαπέτρου έχει υποδεχθεί την μπάλα αποφασίζοντας πως θα πάει μέχρι το καλάθι (η προσπάθεια κατέληξε σε άστοχο lay-up αλλά κερδισμένο foul), με τον Ολυμπιακό την ίδια στιγμή να έχει ήδη διαθέσιμες δύο εναλλακτικές επιλογές (πράσινα βελη). Από τη μία, ο Κώστας Παπανικολάου: παίρνει το screen από τον Πρίντεζη, και αν ο Παπαπέτρου αποφασίσει να δώσει την πάσα στα αριστερά υπάρχει η δυνατότητα για ελεύθερο τρίποντο. Από την άλλη, ο Nikola Milutinov: ο προσωπικός του αντίπαλος κινείται για να δώσει τη βοήθεια στη διείσδυση του Παπαπέτρου, και η μπάλα θα μπορούσε να περάσει στον Σέρβο ώστε απλά να την αφήσει στο καλάθι, ή να κάνει το σουτ από μέση απόσταση στο πλάι.

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ο Ολυμπιακός έχει εκμεταλλευτεί απόλυτα τις αποστάσεις στο επιθετικό του μισό, έχει προκαλέσει ανισορροπία στη ρωσική άμυνα δημιουργώντας πολλαπλές επιθετικές επιλογές, και το έχει κάνει μέσα από τη συμμετοχή ολόκληρης της πεντάδας, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντική είναι η κίνηση των παικτών και τα όσα συμβαίνουν μακριά από την μπάλα.

Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ SECOND UNIT ΚΙ Ο ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ THOMPSON

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ×ÉÌÊÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - KHIMKI / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ×ÉÌÊÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - KHIMKI / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η πεντάδα των Roberts, Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Milutinov ήταν αυτή με τα περισσότερα λεπτά στο παρκέ (12:30), όμως εξίσου σημαντική ήταν η συνεισφορά όσων ήρθαν από τον πάγκο. Η second unit των ερυθρολεύκων (Μάντζαρης, Strelnieks, Thompson, Αγραβάνης και McLean βρέθηκαν για 8:49 μαζί στο παρκέ) παρουσιάστηκε αξιόπιστη, έτοιμη και προσηλωμένη στο να εφαρμόσει το πλάνο, μεταφέροντας όμως το επιθετικό κέντρο βάρους στην εκτέλεση από μέση και μακρινή απόσταση.

Στα επιμέρους θετικά στοιχεία κατατάσσεται η εμφάνιση του McLean, ο οποίος κέρδισε πολλές μάχες στη διεκδίκηση των rebounds, αλλά και ο απολαυστικός πλέον Hollis Thompson. Ο Αμερικανός σουτάρει με αυτοπεποίθηση, δεν φοβάται να διεισδύσει μέχρι το καλάθι, στοιχείο το οποίο δεν ανήκε στα όσα τον χαρακτήριζαν σύμφωνα με τα όσα είχαν γραφεί με την ανακοίνωση της απόκτησής του (προφανώς και δεν το πρόσθεσε τώρα στον τρόπο παιχνιδιού του, αλλά δείχνει πως υπάρχει μία επιπλέον επιλογή ώστε να επιτεθεί και να δώσει λύσεις), και ανεβάζει κατακόρυφα τον δείκτη ποιότητας με την παρουσία του στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός αποτύπωσε εμφατικά το πόσο ανώτερος είναι, υπερτερώντας σε τομείς του παιχνιδιού που οι Ρώσοι έμοιαζε βέβαιο πως θα επικρατήσουν. Οκτώ περισσότερα rebounds, απέναντι σε μια frontline που μέχρι στιγμής έμοιαζε κυριαρχική και γεμάτη ενέργεια. Πέντε περισσότερες assists, με το δίδυμο Markovic-Shved να μοιάζει εντελώς χαμένο, κι ενώ μετά τα τρία πρώτα παιχνίδια ο μέσος όρος των assists του Ολυμπιακού υπολειπόταν κατά εφτά σε σχέση με όσες είχαν οι Ρώσοι.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έμοιαζε χωρίς προσωπικότητα, με την πηγή του προβλήματος να είναι η συνύπαρξη του Shved με τον Markovic. Τόσο ο Ρώσος όσο και ο Σέρβος, είναι playmakers που χρειάζονται την μπάλα στα χέρια τους. Ο μέν Shved για να εκτελέσει και να δημιουργήσει, ο δε Markovic για να δημιουργήσει μέσα από συνεργασίες με το δίδυμο Robinson-Thomas και να εκμεταλλευτεί τις κινήσεις των forwards στην πλάτη της άμυνας ή στην αδύναμη πλευρά. Η ταυτόχρονη παρουσία τους στο παρκέ έμοιαζε δυσλειτουργική, περιορίζοντας και τους δύο. Η συνύπαρξη τους ενός εκ των δύο με τον Jenkins έμοιαζε πιο ορθολογική σαν επιλογή, ανεβάζοντας παράλληλα την αμυντική ένταση της ρωσικής περιφέρειας.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Ολυμπιακός - Khimki: Σαφής ανωτερότητα
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει με επιπλέον αυτοπεποίθηση, οι νέοι παίκτες δείχνουν πως έχουν προσαρμοστεί σε βαθμό παραπάνω από ικανοποιητικό, ενώ οι δύο νίκες σε εβδομάδα διπλής αγωνιστικής με την μία να γίνεται σε μια έδρα που αρκετοί θα σκοντάψουν, είναι στοιχείο που θα αποδειχθεί πολύτιμο στο κυνήγι για το πλεονέκτημα έδρας, κι όλα αυτά με τον Βασίλη Σπανούλη εκτός.

Με τον Roberts να αποδεικνύει πως είναι ικανός να δώσει κατεύθυνση στην ερυθρόλευκη επίθεση, η περιφέρεια του Ολυμπιακού αποκτά βάθος, και μοιάζει να επιστρέφει στην εποχή που υπήρχε ο Acie Law, σε αρκετά από τα χαρακτηριστικά της (η φετινή version είναι πιο περιορισμένη σε επίπεδο εκτέλεσης).

Αν αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ερωτηματικό, αυτό είναι το πώς θα κατανεμηθούν οι ρόλοι και τα λεπτά της περιφερειακής γραμμής μετά την επιστροφή του αρχηγού του. Ακριβώς όπως είχε διατυπωθεί μετά την νίκη κόντρα στη Malaga , τα μόνα προβλήματα που βιώνει ο Ολυμπιακός, είναι αυτά ενός ανεπτυγμένου κόσμου.

Επιμέλεια: Ευάγγελος Καραγιαννακίδης

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ