EUROLEAGUE

Ντέρμπι άλλης εποχής

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το Hoop Fiction αναλύει όλα όσα έγιναν στο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Η άμυνα στον Milutinov, ο ρόλος-κλειδί του Θανάση Αντετοκούνμπο, η δυσκολία του Ολυμπιακού χωρίς τον Σπανούλη και το ψυχολογικό momentum που βρίσκεται πλέον στην πλευρά των "πράσινων".

Ο Παναθηναϊκός είχε αρχίσει να μετατρέπει την επιφύλαξη που τον ακολουθεί από την αρχή της χρονιάς σε ανησυχία. Ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να αναιρεί τις θετικές εντυπώσεις που άφησε στα πρώτα παιχνίδια του.

Αμφότεροι οι αντίπαλοι είχαν σημαδέψει το ντέρμπι ως το παιχνίδι που παραδοσιακά είτε κρύβει προβλήματα και ανησυχίες κάτω από το πέπλο της νίκης, είτε τα μεγαλοποιεί στη δίνη μιας ήττας.

Η άμυνα στον Milutinov και ο κομβικός ρόλος του Θανάση

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός από τις πρώτες φάσεις έδειξε πως η άμυνά του λίγο θα θυμίζει αυτό που παρουσίασε στα προηγούμενα παιχνίδια: σοβαρός και συγκεντρωμένος, χωρίς να δίνει διαρκώς miss-match, χωρίς να χάνεται στην πρώτη περιστροφή, με μόνη εστία δυνητικών προβλημάτων τον Lojeski, ο οποίος κρύφτηκε επαρκώς πίσω από τα ελίτ αμυντικά προσόντα των υπόλοιπων τεσσάρων παικτών της πεντάδας. H ομάδα του Pascual απορρόφησε πλήρως την πίεση που επιχείρησε να βάλει ο Ολυμπιακός στη ρακέτα του με Milutinov-Πρίντεζη, τόσο κλείνοντας στο απόλυτο το οπτικό πεδίο τους πεδίο προς το καλάθι, όσο και προλαβαίνοντας να τρέξει σε αποτελεσματικά close-out όταν οι ερυθρόλευκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν από μέσα προς τα έξω.

Ντέρμπι άλλης εποχής
Ντέρμπι άλλης εποχής

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω στιγμιότυπα, ο Παναθηναϊκός έστελνε συνεχώς δεύτερο παίκτη πάνω στον Miloutinov, όποτε ο Σέρβος έπαιρνε την μπάλα χαμηλά στο ποστ. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις τα πάντα λειτουργούν στην εντέλεια: οι δυο παίκτες που πέφτουν πάνω στο Σέρβο δεν του αφήνουν περιθώριο να κοιτάξει το καλάθι, η εύκολη πάσα στη δυνατή πλευρά έχει αποκλειστεί, και η αδύνατη πλευρά είναι επαρκώς καλυμμένη. Ήταν η πρώτη φορά για φέτος που η άμυνα του Παναθηναϊκού ανταποκρίθηκε σε διαδοχικές περιστροφές, καταφέρνοντας ν’ ακολουθήσει την επίθεση του Ολυμπιακού μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα των κατοχών επιδεικνύοντας υψηλό βαθμό συνοχής και συγχρονισμού.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική πτυχή της αντιμετώπισης του Milutinov:

Ντέρμπι άλλης εποχής
Ντέρμπι άλλης εποχής
Ντέρμπι άλλης εποχής

Όποτε ο Milutinov είχε miss-match, ο Pascual επέλεξε να πάει σε άμυνα από μπροστά, ελέγχοντας τη λόμπα με τον αμυντικό της αδύναμης πλευράς. Δύο ήταν τα οφέλη αυτής της τακτικής: αφενός, η φυσική καταπόνηση του Milutinov, ο οποίος δεν μπορεί να βγάλει εύκολα εκτός θέσης ούτε τον Καλάθη ούτε τους forward του Παναθηναϊκού, και, αφετέρου, η απομάκρυνσή του από τα καλά του σημεία. Ο Παναθηναϊκός, με τον τρόπο αυτό, ξεκίνησε το παιχνίδι απενεργοποιώντας ένα από τα βασικά κομμάτια της επιθετικής λειτουργίας του Ολυμπιακού.

Τίποτα απ’ όλα αυτά, ωστόσο, δεν θα’ χε καταστεί εφικτό, όχι μ’ αυτόν τον βαθμό επιτυχίας, αν δεν είχε ξεκινήσει στην πεντάδα ο Θανάσης, ο οποίος βρισκόταν ανεξήγητα εκτός rotation μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Fener. Ο Έλληνας forward ήταν απροσπέλαστος στο ένας μ’ έναν, έβαζε τρομερή πίεση σε ό,τι κινούνταν μπροστά ή γύρω του, και, ίσως το πιο σημαντικό, ήταν πάντα εκεί για να καλύψει στα rebound τους ψηλούς του Παναθηναϊκού που έβγαιναν σε βοήθεια. Είναι χαρακτηριστικό πως το +11 που είχε χθες στο plus/minus ήταν το μεγαλύτερο απ’ όσους παίχτες αγωνίστηκαν. Είναι κατανοητό ότι ο Pascual θέλει στη θέση του κάποιον που να μπορεί τουλάχιστον να χειριστεί την μπάλα και να σουτάρει επαρκώς από το 3, αλλά αυτά που προσφέρει ο Θανάσης αμυντικά είναι υπερπολύτιμα, ειδικά σ’ αυτό το σημείο της σεζόν.

Χωρίς τον Σπανούλη ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο πρόβλημα δημιουργίας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, αδυνατώντας να βρει οποιοδήποτε miss-match κι έχοντας από νωρίς τους ψηλούς του εκτός παιχνιδιού, έδειξε για μια ακόμη φορά ότι, χωρίς τον Σπανούλη ή κάποιον guard που να μπορεί να δημιουργήσει με ευχέρεια κι ασφάλεια, είναι πλέον αδύνατον να διαχειριστεί αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Χθες, οι 3 guard του (Μάντζαρης, Roberts, Strelnieks) είχαν συνολικά 4 ασίστ. Είναι λογικό κι επόμενο ότι, όσο αγωνίζεται χωρίς τον Σπανούλη, το πρόβλημα θα διογκώνεται: οι άμυνες, όσο περνάει ο καιρός, προσαρμόζονται και διαβάζουν τους υπόλοιπους διαρκώς καλύτερα και περισσότερο. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός δεν έχει ούτε κάποιον point-forward που να μπορεί να αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα, αλλά ούτε και κάποιον ψηλό που να προσδίδει δημιουργική ασφάλεια: μέχρι τώρα προσπαθεί να πάρει ό,τι του δίνουν οι αντίπαλες αμυνες —στα τελευταία του παιχνίδια αυτό περιορίζεται σχεδόν στο τίποτα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός επί Σφαιρόπουλου βγάζει αυτήν την εικόνα επιθετικά. Υπάρχουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Έλληνα coach στο λιμάνι, αρκετά παιχνίδια ή και σειρές παιχνιδιών, με τον Σπανούλη ή χωρίς, που ο Ολυμπιακός παραμένει επιθετικά απόλυτα στατικός, χωρίς καμιά εισαγωγή μιας έστω ιδέας που να μπορεί να τον σπρώξει και να του δώσει ρυθμό. Όσο ο τραυματισμός του Σπανούλη παραμένει ομιχλώδης, ως προς τα αίτια και ως προς την αποκατάσταση, ο Σφαιρόπουλος πρέπει να βρει εναλλακτική —ήδη η πίεση που θα πέσει αυτήν τη βδομάδα στον Roberts θα είναι πρωτόγνωρη για τον Αμερικανό guard.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει βρει ρυθμό, αλλά έχει το ψυχολογικό momentum

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όχι ότι ο Παναθηναϊκός ήταν χθες καλύτερος επιθετικά. Αφού έχασε τον ρυθμό με τον οποίο ξεκίνησε το παιχνίδι, υπήρξαν διαστήματα που η εικόνα του ήταν αντίστοιχη των ερυθρόλευκων: καμία κίνηση, καμιά ιδέα, κανένα ρίσκο, πλήρης ακινησία και στατικότητα.

Το πρόβλημα έγινε εμφανώς εντονότερο στα διαστήματα που αγωνίστηκαν ταυτόχρονα οι Καλάθης-Παππάς (κάτι που συνέπεσε και με την παρουσία Βουγιούκα στο παρκέ). Η επίθεση του Παναθηναϊκού τότε, σε πολλές περιπτώσεις, αδυνατούσε ακόμα και στο να μετακινήσει την μπάλα από τη κορυφή του τριπόντου: Καλάθης και Παππάς επέμεναν στο pick n roll, δίχως να μπορούν να συγχρονιστούν με τον Βουγιούκα, και ζητώντας από τον τελευταίο ξανά και ξανά να επανέρχεται για screen, κουράζοντας τον ψηλό τους, εκνευρίζοντας τους υπόλοιπους που έβλεπαν την μπάλα να μην μετακινείται στο ελάχιστο, και καταλήγοντας οι ίδιοι εξουθενωμένοι.

Είναι ένα πρόβλημα που η επίθεση του Παναθηναϊκού αντιμετωπίζει από την αρχή της χρονιάς, κι είναι ορατό ακόμα και στις επαναφορές: όταν η αντίπαλη άμυνα του στερεί τη βασική επιλογή του, η ομάδα του Pascual δείχνει ανήμπορη να εφαρμόσει μια εναλλακτική.

Ο Παναθηναϊκός και χθες στήριξε την επίθεση του στα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών του: οι διεισδύσεις του Lekavicious και τα τρίποντα του Gist, ωστόσο, είναι δύσκολο να τον φτάσουν πολύ μακριά. Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να μην παρουσιάζει βελτίωση επιθετικά, κι όταν λέμε βελτίωση εννοούμε τη σταδιακή προσέγγιση ενός μοντέλου παιχνιδιού που θα χαρακτηρίζεται από τις επιθετικές ιδέες για τις οποίες έγινε γνωστός ο Pascual. Μέχρι τώρα, ο Παναθηναϊκος μοιάζει πολύ περισσότερο με την περσινή ομάδα, παρά με οτιδήποτε άλλο.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS / ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ(Α) ΛΕΚΑΒΙΤΣΙΟΥΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS / ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ(Α) ΛΕΚΑΒΙΤΣΙΟΥΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στα μεταξύ τους παιχνίδια, πάντως, μάλλον έχουμε ένα νέο ψυχολογικό momentum. Στα τελευταία αρκετά παιχνίδια εναντίον του Ολυμπιακού ο Παναθηναϊκός μπαίνει στο παρκέ, και συνήθως παραμένει για την υπόλοιπη διάρκεια του παιχνιδιού, πιο έτοιμος και πιο αποφασισμένος, σαν να ελέγχει το ψυχολογικό υπόβαθρο της αναμέτρησης. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό οι πράσινοι βρίσκουν διαρκώς καλές εμφανίσεις από παίκτες που, θεωρητικά, μέχρι εκείνο το σημείο είναι πιο πίσω στο rotation. Χθες, πέρα από τον Lecavicious, βγήκαν μπροστά και οι Gabriel, Θανάσης, και Lojeski.

Κι όσο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός προσέφεραν ένα από τα χειρότερα ποιοτικά ντέρμπι των τελευταίων ετών, ο Σπανούλης παρακολουθούσε το παιχνίδι δίπλα από τον πάγκο, μαζί με τους υπόλοιπους εκτός αποστολής παίκτες. Τι να σκεφτόταν βλέποντας το θέαμα που προσέφεραν η πρώην και η νυν ομάδα του; Τι να σκέφτηκε βλέποντας στη στατιστική τις 20 ασίστ και τα 19 λάθη που έγραψαν συνολικά οι δύο αντίπαλοι;

Ίσως να έστρεψε το βλέμμα του αλλού, να έψαξε σε κάποιο μόνιτορ στιγμιότυπα από άλλον αγώνα, ίσως να πείσμωσε, ή απλά να βούτηξε στις αναμνήσεις του προσπαθώντας να αποφύγει όσα διαδραματίζονταν στο παρκέ. Η αντίδρασή του δεν διαφέρει απ’ αυτήν του μέσου θεατή, ο οποίος διαρκώς έψαχνε τρόπο για να αποφύγει την επώδυνη εικόνα του χθεσινού παιχνιδιού.

Επιμέλεια: Βασίλης Καγιάς

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ