EUROLEAGUE

Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός: Χωρίς οξυγόνο

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / CRVENA ZVEZDA - OLYMPIAKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / CRVENA ZVEZDA - OLYMPIAKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

To Hoop Fiction και το Sport24.gr αναλύουν τα αίτια της ήττας του Ολυμπιακού. Ο μονοδιάστατος τρόπος παιχνιδιού, ο παράδοξος τρόπος που ήρθε το comeback με τον Σπανούλη στον πάγκο και η ανάγκη για ένα εναλλακτικό πλάνο.

Ταξιδεύοντας στο Βελιγράδι, ο Ολυμπιακός ήξερε πως η νίκη αποτελούσε μονόδρομο: συνεχόμενες βαριές εκτός έδρας ήττες που απαιτούσαν αντίδραση, τεράστιο βαθμολογικό πρέπει με τους υπόλοιπους της πρώτης πεντάδας να έχουν εντός έδρας αγώνες, κι ένας αντίπαλος που δεν αποτελεί φόβητρο και θα παρατασσόταν χωρίς ένα βασικό επιθετικό του πόλο. Οι ερυθρόλευκοι δεν τα κατάφεραν , και τα όσα είδαμε στο παρκέ απλώς επιβεβαίωσαν τις αδυναμίες, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη φορτισμένο κλίμα.

Αναπτύσσοντας σκέψεις γύρω από τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην ήττα, μπορεί κανείς να σημειώσει τα εξής:

ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η φετινή ερυθρόλευκη επίθεση δείχνει πως μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο όταν συνεργάζονται οι παίκτες του κεντρικού άξονα --χωρίς σύνδεση μεταξύ των παικτών που βρίσκονται στις θέσεις 1 και 5 ο Ολυμπιακός ασφυκτιά. Με την άμυνα των Σέρβων επικεντρωμένη στον Βασίλη Σπανούλη, οι ερυθρόλευκοι επιδίωξαν να του δώσουν το σκριν του Μιλουτίνοφ στην κορυφή και, εκμεταλλευόμενοι τη βοήθεια που έβγαινε πάνω στον αρχηγό, να ακουμπήσουν την μπάλα στον Σέρβο σέντερ ο οποίος λειτουργούσε ως σκαλοπάτι στο ύψος της γραμμής των βολών. Με τον Σπανούλη στην πεντάδα, η πλειονότητα των επιθέσεων του Ολυμπιακού εκδηλωνόταν όπως φαίνεται παρακάτω:

Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός: Χωρίς οξυγόνο

Στην αρχή, ο Σπανούλης κινούνταν προς την κορυφή παίρνοντας το σκριν στο χαμηλό ποστ. Όταν πλέον βρισκόταν ψηλά, ο Μιλουτίνοφ του έδινε το σκριν και στη συνέχεια ρόλαρε ακολουθώντας τον κεντρικό διάδρομο. Στην εξέλιξη της φάσης:

Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός: Χωρίς οξυγόνο

Ο Αστέρας έβγαζε δεύτερο παίκτη πάνω στον Σπανούλη, ο αρχηγός περνούσε την μπάλα στον Μιλουτίνοβ και με την άμυνα να γέρνει πάνω στο Σέρβο ο Ολυμπιακός εξασφάλιζε ελεύθερα σουτ στις γωνίες. Στην εξέλιξη της συγκεκριμένης φάσης, ο Μιλουτίνοβ δίνει την πάσα στον Παπανικολάου που βρίσκεται στο αριστερό φτερό, κι αυτός την περνάει στον Πρίντεζη ο οποίος ευστοχεί ελεύθερος από τη γωνία.

Με την άμυνα των Σέρβων προσηλωμένη στον κεντρικό άξονα της επίθεσης του Ολυμπιακού, το αν οι ερυθρόλευκοι θα κατάφερναν να εκμεταλλευτούν τα κενά ήταν απόλυτα συνυφασμένο με το πόσο αποτελεσματικός θα ήταν δημιουργικά ο παίκτης της θέσης 1 --στο ερυθρόλευκο ρόστερ, δεν υπάρχει περιφερειακός που μπορεί να πασάρει σε σωστά σημεία και σωστούς χρόνους με την ακρίβεια του Βασίλη Σπανούλη. Απέναντι στον Αστέρα, οι δημιουργικές στιγμές του αρχηγού αποτελούσαν τη μοναδική διάσταση της ερυθρόλευκης επίθεσης --με την πρώτη του πάσα να πρέπει να γίνει έχοντας πάνω του δύο αμυντικούς, ο Σπανούλης έκρινε κάθε κίνηση που ακολουθούσε.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / CRVENA ZVEZDA - OLYMPIAKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / CRVENA ZVEZDA - OLYMPIAKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενα κείμενα, ο Ολυμπιακός χάνεται όταν ο αντίπαλος υπερτερεί σε δύναμη και ενέργεια. Όσο ο Αστέρας προσπαθούσε για τα ριμπάουντ καταβάλλοντας ομαδική προσπάθεια, τόσο πιο μόνος ήταν ο εκάστοτε σέντερ του Ολυμπιακού. Στο επιθετικό μισό, οι Σέρβοι ήταν καλύτερα τοποθετημένοι, διέθεταν περισσότερη ενέργεια στη γραμμή των ψηλών, και βρήκαν ευκαιρίες για να ακουμπήσουν την μπάλα στο χαμηλό ποστ (4/5 δίποντα ο αθόρυβα αποτελεσματικός Νταβίντοβατς παίζοντας με πλάτη πάνω στον Παπανικολάου), ενώ στην άμυνα δεν επέτρεπαν στους ψηλούς του Ολυμπιακού να βρουν ευκαιρίες εκτέλεσης --οποτεδήποτε ο Μιλουτίνοβ υποδεχόταν την μπάλα εντός ρακέτας έμοιαζε να ψάχνει απεγνωσμένα το πού θα δώσει την επόμενη πάσα χωρίς να υπάρχει καν η σκέψη της εκτέλεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Αντίστοιχα υποτονική ήταν και η συνοχή της περιφερειακής άμυνας. Ο Ντύλαν Έννις κέρδισε κατά κράτος τους περιφερειακούς του Ολυμπιακού σε κάθε τοποθέτηση, πέτυχε 21 πόντους, μοίρασε 5 τελικές πάσες και μάζεψε 8 ριμπάουντ -- σε μια βραδιά που ο Ρότσεστι ήταν άστοχος (2/11 δίποντα), ο Αστέρας δεν τον χρειάστηκε καν για να κερδίσει.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ... PLAN B

Μετά το νέο ναυάγιο, τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται και επιβεβαιώνουν εκ νέου την κρίση χαρακτήρα τη στιγμή που δεν υπάρχει χρόνος για δραστικές αλλαγές. Τα θέματα του Ολυμπιακού είναι προφανή και εδώ και καιρό υπογραμμισμένα:

Στην επίθεση, οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις. Τι σημαίνει αυτό; Περισσότερη δημιουργία στην επίθεση, ιδιαίτερα όταν ο Σπανούλης βρίσκεται στον πάγκο. Στο παιχνίδι με τον Αστέρα, ο Ολυμπιακός επέστρεψε μεν προσωρινά όταν ο αρχηγός του χρεώθηκε με τέταρτο φάουλ, αλλά ο τρόπος μοιάζει παράδοξος: ενώ οι ερυθρόλευκοι λειτουργούσαν περισσότερο ορθολογικά με τον Σπανούλη εντός, η ανατροπή έγινε σ’ ένα διάστημα που προέκυψε σκορ από ατομικές προσπάθειες και σουτ πάνω σε άμυνα.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / CRVENA ZVEZDA - OLYMPIAKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / CRVENA ZVEZDA - OLYMPIAKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το θράσος του Γουίλτζερ, οι μάχες για κάθε ριμπάουντ και κάποιες επιθέσεις που ο Ρόμπερτς κινήθηκε κάθετα βοήθησαν τον Ολυμπιακό να ανακάμψε, όμως είναι αμφίβολο αν τα παραπάνω ήταν αποτέλεσμα σχεδίου ή οι ερυθρόλευκοι αντέδρασαν στην ένταση που υπήρχε μετά το τέταρτο φάουλ του Σπανούλη --το δεδομένο είναι πως μια ακολουθία προσπαθειών με υπερένταση δεν μπορεί να αποτελέσει σταθερή βάση για ένα ουσιαστικό πλάνο.

Στην άμυνα, ο Ολυμπιακός πρέπει να αποδεχτεί πως πρέπει να προστατέυει την έκθεση του Σπανούλη και του Γιώργου Πρίντεζη σε δυνατότερους και πιο ψηλούς αντιπάλους --τα όσα προσφέρει ο Κώστας Παπανικολάου δεν αρκούν, ενώ σε σχήματα που μαζί με Σπανούλη και Πρίντεζη τοποθετείται για τις τελευταίες κατοχές ο Μιλουτίνοβ, η άμυνα των ερυθρόλευκων διαθέτει υπερβολικά πολλά αδύναμα σημεία

Το χειρότερο για τον Ολυμπιακό είναι πως τα αρνητικά σε αγωνιστικό και πνευματικό επίπεδο μοιάζουν να συσσωρεύονται στο πιο οριακό σημείο της σεζόν. Οι πέντε που θα διεκδικήσουν τις τέσσερις θέσεις του πλεονεκτήματος έδρας έχουν ξεχωρίσει και η τελική κατάταξη ενδέχεται να κριθεί στη διαφορά μίας νίκης ή ακόμα και στην ισοβαθμία.

Την ερχόμενη εβδομάδα, οι ερυθρόλευκοι υποδέχονται τη Φενέρ. Οι αλλαγές στην αγωνιστική προσέγγιση αποτελούν δεδομένη απαίτηση, κι αυτό γίνεται ακόμα πιο άμεσο αν σκεφτεί κανείς πως τη Δευτέρα ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο ΟΑΚΑ για το Πρωτάθλημα—ακόμα κι αν δεν κρίνεται κάτι ουσιαστικό, μια αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό πάντα θα έχει την ιδιαίτερη σημασία της. Αυτό, όμως, που αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο εν όψει της συνέχειας είναι το να βρεθεί ο χαρακτήρας που αγνοείται.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ