EUROLEAGUE

Ανακοίνωση EuroLeague Basketball για την Λιέτουβος Ρίτας

Ανακοίνωση EuroLeague Basketball για την Λιέτουβος Ρίτας

Η EuroLeague Basketball πήρε επίσημη θέση για τις ρατσιστικές δηλώσεις του Προέδρου της Λιέτουβος Ρίτας, τονίζοντας ότι θα διεξάγει έρευνα, ενώ προανήγγειλε τιμωρία του συλλόγου.

Πριν μερικές ημέρες ο Πρόεδρος της Λιέτουβος Ρίτας, Γκιντβίντας Βαϊνάουσκας, προέβη σε μερικές δηλώσεις που - δικαίως - θεωρήθηκαν ως ρατσιστικές , αφού μεταξύ άλλων δήλωσε πως " Όχι πια περισσότεροι από δύο μαύροι σε κάθε ομάδα"! Η EuroLeague Basketball δεν θα μπορούσε λοιπόν να αφήσει ασχολίαστο αυτό το γεγονός.

Με την Λιέτουβος Ρίτας να αναμένεται να πάρει μέρος στο 7DAYS EuroCup τη νέα σεζόν, η διοργανώτρια αρχή ένιωσε την υποχρέωση να προβεί στην ακόλουθη ανακοίνωση, όπου αφού πρώτα διαχώρισε την θέση της, ακολούθως προανήγγειλε τιμωρία του συλλόγου. Μία τιμωρία που θα έρθει παρά τις δηλώσεις μετάνοιας από τον Βαϊνάουσκας .

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Σχετικά με τα σχόλια που προέβη ο Γκιντβίντας Βαϊνάουσκας, Πρόεδρος της Λιέτουβος Ρίτας που θα αγωνίζεται στο 7DAYS EuroCup, στα ΜΜΕ, η EuroLeague Basketball θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής: "Σε καμία περίπτωση αυτά τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το άθλημα του μπάσκετ, ούτε την Ευρωπαϊκή μπασκετική οικογένεια ούτε τον οργανισμό της EuroLeague Basketball σε κανένα επίπεδο. Αντιθέτως, το Ευρωπαϊκό μπάσκετ πάντα ήταν και πάντα θα είναι παράδειγμα ενσωμάτωσης, εντός και εκτός παρκέ, όπου οι κουλτούρες, οι φυλές και οι θρησκείες θα βρίσκονται μαζί κάτω από το ίδιο πάθος, το μπάσκετ.

Είναι ακριβώς αυτές οι κουλτούρες, γλώσσες, φυλές και οι τρόποι που καταλαβαίνουν και ζουν το άθλημα που κάνει τόσο μοναδική και πλούσια αυτή την εμπειρία, ενώ αποτελεί και ένα εργαλείο για να φέρουν ανθρώπους μαζί. Ανθρώπους που έχουν γράψει ιστορία με μερικές από τις σπουδαιότερες επιδόσεις στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι απόψεις τις οποίες εξέφρασε ο κύριος Βαϊνάουσκας είναι επιθετικές, επιζήμιες και αντίθετες με τις αρχές ομαδικότητας και σεβασμού.

Η EuroLeague Basketball συνεχίζει την συνεχή στήριξη στον εορτασμό όλων των κουλτούρων και εθνικοτήτων, χρησιμοποιώντας το άθλημα σαν μία γέφυρα ανάμεσα στις κουλτούρες. Η EuroLeague Basketball καταδικάζει κάθετα οποιοδήποτε υποτιμητικό σχόλιο ή πράξη εναντίον φυλών, φύλων, σεξουαλικότητας ή οποιασδήποτε άλλης σωματικής κατάστασης.

Έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία από την EuroLeague Basketball εναντίον του συλλόγου, ενώ παράλληλα έχει προταθεί ώστε στην προσεχή συνάντηση του 7DAYS EuroCup η Λιέτουβος Ρίτας να πάψει να εκπροσωπεί τις ομάδες της διοργάνωσης στο συμβούλιο των συλλόγων.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ