EUROLEAGUE

Άλμπα - Μακάμπι 64-73

Άλμπα - Μακάμπι 64-73

Με πρωταγωνιστή τον Ντέβιν Σμιθ και παίκτη-κλειδί τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη πέρασε από το Βερολίνο (73-64 την Άλμπα), προκρίθηκε στους "8" και πήρε μαζί της και τον Παναθηναϊκό.

Η Μακάμπι χρειαζόταν πριν το παιχνίδι νίκη για να περάσει στην επόμενη φάση. Και την πήρε σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, στο οποίο όμως δεν έχασε ούτε για ένα δευτερόλεπτο το προβάδισμα. Η "ομαδα του λαού" είχε σε πολύ μεγάλη μέρα τον Ντέβιν Σμιθ (28 πόντοι με 7/10 τρίποντα) και κατάφερε κερδίζοντας τον "τελικό" να καταλάβει την 3η θέση, αποτέλεσμα που συνέφερε και τον Παναθηναϊκό που πέρασε ως 4ος.

Παίκτης-κλειδί αποδείχτηκε και ο Σχορτσιανίτης, που μίλησε στο κατάλληλο σημείο στην 4η περίοδο. Ο "Σόφο" είχε συνολικά 10 πόντους, οι 6 εκ των οποίων μαζεμένοι στο σημείο που οι Γερμανοί ισοφάρισαν το παιχνίδι. Από την Άλμπα πρώτος σκόρερ αναδείχτηκαν οι ΜακΛιν και Ρενφρό, με τον τελευταίο να κάνει ένα σπουδαίο παιχνίδι με 6 ριμπάουντ, 9 ασίστ και κανένα λάθος.

Οι γηπεδούχοι πάντως προδόθηκαν από το άγχος τους, έχοντας χαμηλά ποσοστά στα δίποντα (36%), χαραμίζοντας έτσι το δώρο από το Ισραήλ που δεν ήταν άλλο από το 45% στις βολές (8/19) δείγμα της νευρικότητας που αισθανόντουσαν και οι παίκτες του Γκάι Γκούντες.

Τα στατιστικά του αγώνα

Οι δηλώσεις των προπονητών

Ο αγώνας

Η Άλμπα έθεσε από την αρχή τον τόνο του αγώνα, ξεκινώντας με δυναμικό τρόπο. Οι Ισραηλινοί προηγήθηκαν με 10-3 και εν συνεχεία με 16-5, χάρις στον εντυπωσιακό Ντέβιν Σμιθ που ευστόχησε σε 3/3 τρίποντα. Με τον ίδιο τρόπο, βέβαια, τα σουτ από την περιφέρεια, επέστρεψε στο παιχνίδι η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς που ξεκίνησε με 4 τρίποντα στο 12-15. Η Μακάμπι, ωστόσο, είχε καλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι, συνδυάζοντας τον τρίποντο οίστρο του Σμιθ με low-post παιχνίδι από τους Σχορτσιανίτη και Τάιους.

Κάπως έτσι ξέφυγαν και πάλι στο σκορ και έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο με 21-17. Μάλιστα θα μπορούσαν να πάρουν και μεγαλύτερη διαφορά, αν στην τελευταία φάση της περιόδου δεν έκαναν "παιδικό" λάθος στην επαναφορά και έδιναν τη δυνατότητα στον Ρέντινγκ να σκοράρει δύο εύκολους πόντους.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι παίκτες του Γκάι Γκούντες προηγήθηκαν με 26-21, πριν ξεκίνησε η αντεπίθεση των Γερμανών. Με "κλειδιά" τους Χάμοντ και Ρενφρόε και μπροστάρη τον έμπειρο Μάρκο Μπάνιτς η Άλμπα μείωσε σε 27-28 και στη συνέχεια ισοφάρισε σε 30-30. Υπολόγιζε, όμως, χωρίς τον Μπράιαν Ραντλ που πέτυχε συνεχόμενους προσωπικούς πόντους και έστειλε ξανά την ομάδα του με προβάδισμα στα αποδυτήρια.

Συγκεκριμένα η Μακάμπι προηγήθηκε στην ανάπαυλα με 41-34 χάρις στο αποτελεσματικό δίδυμο που συνέθεσαν στους φόργουορντ οι Ραντλ - Σμιθ. Από την άλλη οι Γερμανοί πλήρωσαν τα 11 λάθη που είχαν στο πρώτο ημίχρονο (δείγμα της νευρικότητας) και στηρίχτηκαν στα υψηλά ποσοστά ευστοχίας που είχαν από το τρίποντο.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε κατακόρυφα. Η άμυνα των Ισραηλινών ήταν αυτή που κυριάρχησε αγωνιστικά. Οι διάδρομοι έκλεισαν, η ρακέτα έγινε απροσπέλαστη για τον ΜακΛιν και η "ομάδα του λαού" κατάφερε να κρατήσει με νύχια και με δόντια τη διαφορά. Οι Βερολινέζοι μείωσαν σε 45-47 και σε 47-48, πριν πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο Ντέβιν Σμιθ με τρίποντο (49-53).

Εντέλει η περίοδος έκλεισε με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με 53-51, έχοντας παράλληλα πετάξει πολλές ευκαιρίες στα σκουπίδια μέσω των άστοχων βολών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παίκτες του Γκάι Γκούντες ξεκίνησαν με 0/8 από τη γραμμή των προσωπικών!

Η Άλμπα κατάφερε να ισοφαρίσει νωρίς-νωρίς στην τέταρτη περίοδο το παιχνίδι (56-56), αλλά δεν κατάφερε να περάσει μπροστά στο σκορ, έστω κι αν είχε τις ευκαιρίες. Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης με 6 σερί πόντους (κερδισμένο αντιαθλητικό φάουλ, γκολ-φάουλ και 2/2 βολές) έδωσε αέρα 4 πόντων στην ομάδα του (58-62), το οποίο διεύρυνε στη συνέχεια ο συνήθης ύποπτος, ο Ντέβιν Σμιθ που ήταν ασταμάτητος. Με πίεση σε όλο το γήπεδο οι Γερμανοί προσπάθησαν να αντιστρέψουν την κατάσταση, αλλά ήταν αργά. Κι έτσι η Μακάμπι με διαφορά ασφαλείας στα τελευταία τρία λεπτά έφτασε στην τελική επικράτηση (73-64) και στην πρόκριση, καταλαμβάνοντας την 3η θέση.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 34-41, 51-53, 64-73.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ