ΜΠΑΣΚΕΤ

H ακτινογραφία του Eurocup στη 17η σεζόν που αρχίζει σήμερα

H ακτινογραφία του Eurocup στη 17η σεζόν που αρχίζει σήμερα

Οι 24 ομάδες ρίχνονται σήμερα (2/10) στη μάχη του Eurocup, το οποίο μπαίνει στην 17η σεζόν του. Διαβάστε ποιες είναι οι ομάδες και τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν από το νέο πρωτάθλημα.

Ελληνική ομάδα για μία ακόμη χρονιά δεν συμμετέχει. Ελληνικό ενδιαφέρον όμως υπάρχει και φέτος στο Eurocup, το οποίο φιλοξενεί μερικές από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης εκτός EuroLeague. Ομάδες όπως η Γαλατάσαραϊ, ο Ερυθρός Αστέρας, η Μονακό, η Άλμπα Βερολίνου, η Βαλένθια, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, η Μάλαγα, η Ούνικς Καζάν και φυσικά η Λοκομοτίβ Κουμπάν, που για άλλη μία σεζόν μπαίνει στο πρωτάθλημα με τον τίτλο του φαβορί.

Το Sport24.gr συγκέντρωσε μερικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις, λίγο πριν από την έναρξη της 17ης σεζόν του Eurocup:

ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ

Η νέα σεζόν αρχίζει σήμερα (2/10), με 24 ομάδες να παίρνουν μέρος στην κανονική περίοδο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. Ακολούθως οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα προκριθούν στο Top 16, όπου θα σχηματιστούν νέοι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, με τις πρώτες δύο να παίρνουν το "εισιτήριο" για τα playoffs, όπου όλες οι σειρές (μέχρι και τους τελικούς) θα είναι best of three, θα κρίνονται δηλαδή στις δύο νίκες.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ

Για άλλη μία χρονιά η Λοκομοτίβ Κουμπάν μπαίνει στο νέο πρωτάθλημα του Eurocup με ρόστερ... EuroLeague. Η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς μοιάζει να διαθέτει φέτος ακόμα καλύτερο υλικό από την περσινή χρονιά, όταν έφτασε αήττητη (με 20-0) μέχρι τους τελικούς, όπου ηττήθηκε εν τέλει από την Νταρουσάφακα του Ντέιβιντ Μπλατ. Η Ούνικς Καζάν είναι μία άλλη ομάδα που φιλοδοξεί να πάει μακριά. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη απέκτησε φέτος τους Πιέρια Χένρι, Μορίς Εντούρ και Ερικ ΜακΚόλουμ, βάζοντας και φέτος ψηλά τον πήχη.

Οι ισπανικές ομάδες αναμένεται να παίξουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πρωτάθλημα. Ειδικά η Βαλένθια και η Μάλαγα, με την πρώτη να έχει κρατήσει τον περσινό κορμό της και να αποτελεί παραδοσιακή δύναμη (είναι πρώτη σε τίτλους με τρεις) και την δεύτερη να έχει στο ρόστερ της τους πρώην "ερυθρόλευκους" Μπράιαν Ρόμπερτς, Κάιλ Γουίλτζερ, αλλά και τον Ματίας Λεσόρ. Στα φαβορί θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί και ο Ερυθρός Αστέρας, παρότι δεν τα πήγε και τόσο καλά στα φιλικά. Η ομάδα του Μίλαν Τόμιτς (με τον Στράτο Περπέρογλου στο ρόστερ) έχει αρκετά καλό υλικό και δεν αποκλείεται να προχωρήσει πολύ.

ΕΝΑΣ "ΘΡΥΛΟΣ" ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ ΤΟΡΙΝΟ

Η Τορίνο έκανε την μεγάλη έκπληξη του καλοκαιριού, όταν ανακοίνωσε τον νέο προπονητή της. Ο λόγος φυσικά για τον Λάρι Μπράουν, ο οποίος αποφάσισε στα 77 του χρόνια να έρθει στην Ευρώπη για να κοουτσάρει την ιταλική ομάδα, η οποία θα μπει με μεγάλες φιλοδοξίες στη νέα σεζόν.

H ακτινογραφία του Eurocup στη 17η σεζόν που αρχίζει σήμερα
AP PHOTO/JOHN MINCHILLO

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Δεν είναι λίγα τα αστέρια πρώτου μεγέθους που θα παίζουν μπάσκετ στο Eurocup τη νέα σεζόν. Ο Μπράντον Τζένινγκς βρίσκεται πιθανότατα στην κορυφή της λίστας, επιστρέφοντας στην Ευρώπη 10 χρόνια μετά το πέρασμα που έκανε από την Ρόμα τη σεζόν 2008-09, πριν πάει δηλαδή στο ΝΒΑ. Στα 29 του χρόνια ο γκαρντ της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Eurocup. Όσο για τα υπόλοιπα;

Η Λοκομοτίβ είναι γεμάτη από τέτοια, καθώς έχει στο ρόστερ της τους Τζαμέλ ΜακΛίν, Ντορέλ Ράιτ, Αϊζάια Γουάιτχεντ, Ματέους Πονίτκα. Στη λίστα των αστεριών μπορούν να συμπεριληφθούν ακόμα ο Ματίας Λεσόρ της Μάλαγα, ο Ερικ ΜακΚόλουμ της Ούνικς Καζάν, ο Ντόμινικ Σάτον της Ρίτας, ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς της Βαλένθια και ο Σεργκέι Καράσεβ της Ζενίτ. Παίκτες όπως ο Βίκτορ Ραντ, ο Ταϊσόν Τέιλορ και ο Κάρλος Ντελφίνο της Τορίνο αναμένεται να αφήσουν το στίγμα τους στο νέο πρωτάθλημα, όπως και το δίδυμο Έι Τζέι Σλότερ - Μάντας Καλνιέτις στην Βιλερμπάν.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Πέντε είναι οι Έλληνες του φετινού Eurocup. Ο Στράτος Περπέρογλου και ο Μίλαν Τόμιτς βρίσκονται στον Ερυθρό Αστέρα, ο Ζακ Όγκαστ θα φορέσει τη φανέλα της Γαλατάσαραϊ, ενώ στον πάγκο της Ούνικς Καζάν θα κάθεται και φέτος ο Δημήτρης Πρίφτης, όπου έχει παίκτη τον Κώστα Καϊμακόγλου.

ΟΙ ΝΕΟΦΕΡΜΕΝΟΙ

Τρεις ομάδες θα εμφανιστούν στο Eurocup για πρώτη χρονιά. Πρόκειται για την Μονακό (δύο σερί χρονιές φιναλίστ του Basketball Champions League), την Μόρναρ και την Μπρέσια.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

Α' ΟΜΙΛΟΣ

Γαλατάσαραϊ - Ανδόρα (20:00)

Ερυθρός Αστέρας - Ουλμ (20:00)

Μπρέσια - Μονακό (21:30)

Β' ΟΜΙΛΟΣ

Αλμπα Βερολίνου - Τόφας Μπούρσα (21:00)

Γκντίνια - Λοκομοτίβ Κουμπάν (21:00)

Λιμόζ - Τσεντεβίτα (21:30)

Γ' ΟΜΙΛΟΣ

Βαλένθια - Βιλερμπάν (21:45)

Ζενίτ Αγιάς Πετρούπολης - Τουρκ Τέλεκομ (20:00)

Τρέντο - Παρτιζάν (21:30)

Δ' ΟΜΙΛΟΣ

Ρίτας - Ουνικάχα Μάλαγα (19:00)

Σκάιλαϊνερς - Τορίνο (18:00)

Μόρναρ - Ούνικς Καζάν (20:00)

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ