EUROBASKET

Θρίαμβος για τη Γεωργία του Ζούρου!

Θρίαμβος για τη Γεωργία του Ζούρου!

Με τεράστια νίκη ξεκίνησε την πορεία της στο Eurobasket 2017 η Γεωργία του Ηλία Ζούρου, καθώς έριξε στο καναβάτσο τη Λιθουανία (79-77).

Στο μπάσκετ, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και σίγουρα δεν ήταν τυχαία η πορεία της Εθνικής Γεωργίας προς το Eurobasket 2017, ούτε φυσικά η νίκη της επί της Ελλάδας και η κατάκτηση του τουρνουά "Ακρόπολις" από τη δεύτερη κιόλας μέρα του. Η ομάδα του Ηλία Ζούρου πήγε στο Τελ Αβίβ με την ψυχολογία στα ύψη και στην πρεμιέρα της διοργάνωσης έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τη Λιθουανία (79-77) σε ένα συγκλονιστικό ματς που κρίθηκε κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες. Τεράστια εμφάνιση από τον Τορνίκε Σενγκέλια, μοιραίος για τους Λιθουανούς ο Γιόνας Ματσιούλις που αστόχησε στο σουτ που θα τους έδινε τη νίκη στην εκπνοή.

O MVP

Μπορεί το μεγάλο όνομα της Γεωργίας να είναι ο Πρωταθλητής ΝΒΑ Ζάζα Πατσούλια (8π., 10ριμπ., 3ασ.), όμως στην πρεμιέρα του Eurobasket 2017 o Τορνίκε Σενγκέλια ήταν το πρόσωπο του αγώνα με τη Λιθουανία. Ο ψηλός της Μπασκόνια έκανε πράγματα και θαύματα, καθώς στα 36 λεπτά που έμεινε στο παρκέ σκόραρε 29 πόντους με 8/14 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 10/14 βολές, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την δεδομένη ποιότητά του.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας ξεκίνησε εντυπωσιακά το παιχνίδι, σκόραρε 8 πόντους στην πρώτη περίοδο, όμως στο υπόλοιπο ματς πέτυχε μόλις έναν από βολή. Ο σούπερ σταρ των Toronto Raptors έκανε πολύ άσχημη εμφάνιση απέναντι στους τρομερά ψυχωμένους Γεωργιανούς αντιπάλους του και είχε μάλιστα και τη χειρότερη επίδοση της ομάδας του στην κατηγορία +/- με -10 πόντους! Με απλά λόγια, στο διάστημα που έμεινε στο παρκέ, η Λιθουανία έχασε με 10 πόντους από την παρέα του Σενγκέλια και του Πατσούλια!

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες. Στους τέσσερις κρίσιμους πόντους του Ντίξον στο φινάλε, στην κλάση του Σενγκέλια, αλλά και στο άστοχο σουτ του Ματσιούλις. Η Λιθουανία δεν είχε τάιμ-άουτ πριν την τελευταία επίθεση του αγώνα, κυκλοφόρησε όμως καλά τη μπάλα, εκείνη έφτασε στα χέρια του παντελώς ελεύθερου Ματσιούλις όμως η προσπάθειά του βρήκε σίδερο και η Γεωργία πήρε δίκαια τη νίκη.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τον Βαλαντσιούνας να κυριαρχεί στις δυο ρακέτες, η Λιθουανία μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι, όμως τα έξι λάθη της στην πρώτη περίοδο, σε συνδυασμό με τον επίσης εξαιρετικό Σενγκέλια, κράτησαν τη Γεωργία ζωντανή (18-18). Η ομάδα του Αντομάιτις ξεκίνησε το δεύτερο δεκάλεπτο με σερί 8-0, βρέθηκε στο +12 (33-31), όμως σε εκείνο το σημείο ο τραυματισμός του Τσιντσάτζε συσπείρωσε τους Γεωργιανούς που ροκάνισαν τη διαφορά και έκλεισαν το πρώτο μέρος στο -5 (39-34).

Όσο καλά έκλεισαν τη δεύτερη, τόσο καλά άνοιξαν την τρίτη περίοδο οι παίκτες του Ζούρου. Έτρεξαν ένα επί μέρους 1-8 για να περάσουν μπροστά με 40-42, να δώσουν χαρακτήρα ντέρμπι στην αναμέτρηση και ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι Λιθουανοί ισοφάρισαν (68-68) με τρίποντο του Κουζμίνσκας, που στην επόμενη φάση έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του. Καλνιέτις και Ντίξον έβαλαν από ένα καλάθι για το 74-74 στο 38', πριν ο Μαρκοϊσβίλι γραψει τό 74-76 και ο Ντίξον το 74-78 στα 20". Με μια βολή και ένα δίποντο από επιθετικό ριμπάουντ η "Lietuva" έμεινε όρθια (77-78 στα 8.4"). Ο Ντίξον έβαλε βολή για το 77-79 και ο Ματσιούλις αστόχησε στο τρίποντο της νίκης, για να πάρει η Γεωργία ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Οι διαιτητές: Λεζκάνο, Τσιούλιν, Γιλμάζ

Τα δεκάλεπτα: 18-18, 39-34, 57-59, 77-79

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Αντομάιτις): Καλνιέτις 15(1), Γιουσκεβίτσιους 2, Ματσιούλις 9(1), Γκετσεβίτσιους 7(2), Βαλαντσιούνας 9, Κουζμίνσκας 18(3), Μοτιεγιούνας 4, Μιλάκνις 4(1), Γκουντάιτις 2, Ουλανόβας 7.

ΓΕΩΡΓΙΑ (Ζούρος): Ντίξον 12(1), Γκαμκρελίτζε, Μπόισα, Πατσούλια 8(10ριμπ.), Τσιντσάτζε 2, Σερμαντίνι 9, Σανάτζε 13(1), Μαρκοϊσβίλι 6, Μπερισβίλι, Σενγκέλια 29(1), Λονταρίτζε.

* Ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας της Λιθουανίας έφτασε από τις ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ δυο ώρες πριν το τζάμπολ, ενώ ο Γκιόργκι Τσιντσάτζε της Γεωργίας τραυματίστηκε στα μέσα της δεύτερης περιόδου και αποχώρησε.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ