EUROBASKET

Θρίαμβος επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης για την Εθνική γυναικών

Θρίαμβος επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης για την Εθνική γυναικών

Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Η Εθνική γυναικών νίκησε με 69-60 την πρωταθλήτρια Ευρώπης Σερβία στην πρεμιέρα του Eurobasket γυναικών που γίνεται στην Τσεχία και έκανε βήμα πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Τα προγνωστικά δεν ήταν υπέρ της ελληνικής ομάδας, παρ 'ολα αυτά όμως, η Εθνική έκανε την μεγάλη έκπληξη και μπορεί να ονιερεύεται. Με την φοβερή Εβίνα Μάλτση να ηγείται, την Σπανού να κυριαρχεί μέσα στις δύο ρακέτες και τις Σωτηρίου, Καλτσίδου να κάνουν εξίσου μεγάλη εμφάνιση, κυριάρχησαν από την αρχή του αγώνα και... σόκαραν όλους όσοι ασχολούνται με το γυναικείο μπάσκετ στην Ευρώπη. Γιατί η Σερβία δεν είναι μόνο πρωταθλήτρια Ευρώπης, είναι και ασημένια Ολυμπιονίκης... Μάλιστα η διοαφορά των 9 πόντων μπορεί να αποδειχθεί υπερπολύτιμη για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

H MVP

Η Εβίνα Μάλτση έκανε μεγάλο παιχνίδι, ήταν η ηγέτιδα της Εθνική μας στον θρίαμβο επί της Σερβίας. Είχε 16 πόντους με 1/2 βολές, 3/5 δίποντα, 3/7 τρίποντα, είχε 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα και 20 στην αξιολόγηση. Τι άλλο να κάνει δηλαδή στα 39 της χρόνια;

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Η Αρτεμις Σπανού ήταν υπέροχη μέσα στις δύο ρακέτες και βοήθησε την Εθνική να φτάσει στη νίκη. Είχε 18 πόντους με το απίστευτο 9/10 στα δίπονντα και ήταν από τους βασικούς λόγους που η ελληνική ομάδα δεν είχε πρόβλημα κοντά στο καλάθι, αν και δεν φημίζεται για το ύψος της.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Με σερί 9-0 η Σερβία έκανε το 51-50 στο 29' και έδειξε πως δεν θα κοιτάξει ποτέ ξανά πίσω. Εκεί, λοιπόν, η Εθνική μας χρειαζόταν άμεσα μία λύση και την βρήκε από το χέρι της Σπυριδοπούλου. Το μοναδικό της εύστοχο σουτ στο ματς, σταμάτησε την αντεπίθεση των αντιπάλων, έκανε το 51-53 και η Ελλάδα δεν έχασε ποτέ ξανά τα ηνία στο σκορ. Αν δεν είχε μπει εκείνο το τρίποντο, ίσως να μην είχαν εξελιχθεί τόσο καλά τα πράγματα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Η ελληνική ομάδα είχε τον έλεγχο από το ξεκίνημα. Το γρήγορο 0-6 έδωε το στίγμα για τη συνέχεια, αφού η Εθνική κοίταξε σε ελάχιστες περιπτώσεις πίσω. Με την Μάλτση και την Σπανού είναι ασταμάτητες και τις Καλτσίδου, Σωτηρίου να δίνουν πολύτιμη βοήθεια, η Ελλάδα έφτασε και στο +11 (15-26), για να είναι μπροστά στο ημίχρονο με 30-35.

Το σκηνικό δεν άλλαξε μέχρι το 28', με την Εθνική να κάνει με 42-50 και να ελέγχει την κατάσταση. Το ξέσπασμα της Ντάμποβιτς έφεραν σερί 9-0 για την Σερβία που πέρασε μπροστά με 51-50, αλλά αμέσως η Σπυριδοπούλου με τρίποντο έδωσε ανάσα και στο 30' το σκορ ήταν 51-53.

Η Εθνική δεν πτοήθηκε και με όπλο την άμυνα, αλλά και τη φοβερή Καλτσίδου, έφτασε και πάλι στο +11 (56-67) στο 37'. Οι πρωταθλήτριες Ευρώπης έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο και η Ελλάδα όχι μόνο πήρε μια σπουδαία νίκη (60-69), αλλά και μια διαφορά, που ίσως να αποδειχθεί υπερπολύτιμη στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Τα δεκάλεπτα: 11-19, 30-35, 51-53, 60-69

ΣΕΡΒΙΑ: Ραντοτσάι, Τσάντο 4, Γιοβάνοβιτς Ν. 12(1), Μιλοβάνοβιτς 17(1), Μάντιτς, Τσρβεντάγκιτς 6(1), Σκόριτς 5(1), Στάνκοβιτς, Γιοβάνοτιτς Τ. 2., Ντάμποβιτς 14(2)

ΕΛΛΑΔΑ: Σταμπολάμπρου, Σταμάτη, Λύμουρα, Σπυριδοπούλου 3(1), Μάλτση 16(3τρ., 9ριμπ., 5ασ.), Νικολοπούλου 5(1), Σωτηρίου 12, Κοσμά, Σπανού 18(9/10δίπ.), Καλτσίδου 15(1), Χριστινάκη, Φασούλα.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ