EUROBASKET

Τα "αστεράκια" του Eurobasket

Τα "αστεράκια" του Eurobasket

Πέρα από τους "ψημένους" και τους "παλιούς", στο Eurobasket θα κάνουν φέτος την εμφάνισή τους δέκα (10) παίκτες που θα μας απασχολήσουν έντονα στο μέλλον. Το Sport24.gr παρουσιάζει τους αστέρες του μέλλοντος, με πρώτο και καλύτερο τον Λούκα Ντόντσιτς.

Το Eurobasket θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για δέκα συγκεκριμένους παίκτες, οι οποίοι θα δώσουν τις πρώτες τους παραστάσεις σε αυτή την σκηνή. Δεν είναι μόνο ο Λούκα Ντόντσιτς που λογίζεται ως αστέρας του μέλλοντος, που βρίσκεται... στο παρόν, αλλά κι αρκετοί ακόμη -μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Παπαγιάννης.

Το Sport24.gr παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις παικτών που είναι κάτω των 20 ετών, ήτοι γεννημένοι από το 1997 και νεότεροι. Ο πλεϊμέικερ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην πιάτσα αυτή την στιγμή, αλλά δεν είναι ο μοναδικός που θα μας απασχολήσει. Η κουβέντα περιλαμβάνει επίσης παίκτες όπως ο Λάουρι Μάρκανεν (Φινλανδία), ο Ντράγκαν Μπέντερ (Κροατία) και ο Τρίγκβι Χλίνασον, τον οποίο θα συναντήσει στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η Ελλάδα.

1. Λούκα Ντόντσιτς (Σλοβενία)

Ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζονται για τον πλεϊμέικερ της Ρεάλ Μαδρίτης. Φρόντισε άλλωστε να διαφημίσει το ταλέντο του πέρσι, σε υπερθετικό βαθμό, σε EuroLeague και Liga Endesa. Γι αυτό άλλωστε βλέπει το όνομά του να βρίσκεται στην κουβέντα για το Νο1 του Draft του επόμενου καλοκαιριού. Είναι ο πιο έτοιμος παίκτης από τους μικρούς της συγκεκριμένης λίστας, αφού έχει δοκιμαστεί στο υψηλότερο επίπεδο, όχι ως ρολίστας, αλλά ως... πρώτο βιολί. Η Σλοβενία πανηγύριζε πέρσι τέτοια εποχή, όταν ο ίδιος ενημέρωσε πως θα φορέσει τη φανέλα της χώρας καταγωγής του πατέρα του -αφού έριζαν για την... απόκτησή του τόσο η Σερβία όσο και η Ισπανία. Δεδομένου μάλιστα πως αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη διοργάνωση του Γκόραν Ντράγκιτς, αντιλαμβάνεστε πως το Eurobasket θα αποτελέσει την τελετή παράδοσης - παραλαβής της ταμπέλας του "ηγέτη" της ομάδας.

2. Λάουρι Μάρκανεν (Φινλανδία)

Πριν από ένα χρόνο θα μιλούσαμε για ένα εκκολαπτόμενο αστέρι του φινλανδικού μπάσκετ, πλέον όμως μπορούμε να χαρακτηρίζουμε τον 20χρονο φόργουορντ ως έναν σταρ του... παρόντος. Με την ψυχολογία στα ύψη, μετά την επιλογή του στο Νο7 του Draft από τους Chicago Bulls, κι έχοντας δείξει πολύ καλή εικόνα στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας των "μπλε", ο Λάουρι Μάρκανεν μπαίνει απευθείας στα βαθιά -μπροστά μάλιστα στα μάτια των συμπατριωτών του. Η μπάλα θα πάει αρκετές φορές στα χέρια του, ο Πέτερι Κόπονεν θα φροντίσει να τον εκμεταλλευτεί καταλλήλως και, όπως και να το κάνουμε, η Φινλανδία στηρίζει πολλά στις δικές του εμφανίσεις σε αυτή τη διοργάνωση. Θεωρείται άλλωστε έτοιμος να κολυμπήσει στα νερά του Eurobasket.

3. Γιώργος Παπαγιάννης (Ελλάδα)

Η πρώτη του παρουσία σε μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική Ανδρών δεν θα έχει ακριβώς τον χαρακτήρα της απόκτησης εμπειριών, αφού ο σέντερ των Sacramento Kings έχει σημαντικό ρόλο στο rotation. Ο Κώστας Μίσσας τον υπολογίζει ωςεναλλακτική λύση στο "5" (πίσω από τον Γιάννη Μπουρούση), με αμυντικές κυρίως αποστολές. Μπορεί χαμηλά να μην είναι ιδιαίτερα δυνατός, αλλά στην άμυνα ψηλά (μπλοκ) είναι ικανότατος, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία. Οι εικόνες που απέκτησε την περσινή αγωνιστική περίοδο στο ΝΒΑ είναι στα "συν" του, με τον 20χρονο σέντερ να στοχεύει στη διάκριση κατά την παρθενική του παρουσία με την Εθνική Ανδρών.

4. Ντράγκαν Μπέντερ (Κροατία)

Η επιλογή του στο Νο4 του Draft το 2016 μόνο τυχαία δεν είναι, αφού πρόκειται για έναν πολυτάλαντο ψηλό. Μαζί με τον Ντάριο Σάριτς συνθέτει μία εξαιρετική front line, αφού αμφότεροι διακρίνονται για την ικανότητά τους να προσφέρουν πολυπλεύρως στο παιχνίδι της ομάδας. Ήταν μέλος της σπουδαίας φουρνιάς των 97άρηδων, αλλά κι ο πρωταγωνιστής σε μία ιστορία που τον έφθειρε πολύ, φράζοντας τον δρόμο του προς τις μεγάλες διοργανώσεις -πριν από δύο χρόνια. Τότε που "κόπηκε" από την "χρβάτσκα" για το Παγκόσμιο Εφήβων, για... εμπορικούς λόγους . Από τότε πολλά άλλαξαν βέβαια, με ένα πράγμα να παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο: η πεποίθηση πως πρόκειται για έναν παίκτη, που μπορεί να "γράψει" ιστορία.

Phoenix Suns forward Dragan Bender (35) drives against Utah Jazz forward Joe Ingles in the second quarter during an NBA basketball game, Monday, Jan. 16, 2017, in Phoenix. (AP Photo/Rick Scuteri)
Phoenix Suns forward Dragan Bender (35) drives against Utah Jazz forward Joe Ingles in the second quarter during an NBA basketball game, Monday, Jan. 16, 2017, in Phoenix. (AP Photo/Rick Scuteri) AP

5. Φουρκάν Κορκμάζ (Τουρκία)

Μετά από μία διετία στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο (με Αναντολού Εφές και Μπάνβιτ), ο Φουρκάν Κορκμάζ πήρε την απόφαση να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και να μετακομίσει στο ΝΒΑ, για λογαριασμό των Philadelphia Sixers. Μαζί με τον Τσεντί Οσμάν είναι οι δύο μεγαλύτερες ελπίδες της Τουρκίας για το μέλλον της εθνικής ομάδας. Όχι παράλογα αφού μιλάμε για εξαιρετικούς σουτέρ, με μεγάλα άκρα και περιθώρια εξέλιξης. Όσον αφορά τον 20χρονο γκαρντ, είναι σαφές πως η περίοδος... χάριτος έχει περάσει, αφού πλέον καλείται να αποδεικνύει σε κάθε παιχνίδι πως είναι έτοιμος να επωμιστεί το βάρος της ευθύνης και να κάνει τη διαφορά.

6. Τρίγβκι Χλίνασον (Ισλανδία)

Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, το μέλλον του έμοιαζε συνυφασμένο με την αγροτική ζωή. Πλέον θεωρείται ο επόμενος μεγάλος σέντερ της Ευρώπης, έχοντας διαγράψει εντυπωσιακή πρόοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μεταγραφή του στη Βαλένθια στις αρχές του καλοκαιριού πέρασε "στα ψιλά", αλλά η παρουσία του στην καλύτερη πεντάδα του Eurobasket U20 έδωσε ένα μικρό δείγμα του ταλέντου του. Στη Φινλανδία θα κληθεί να δώσει τις πρώτες εξετάσεις απέναντι σε παίκτες από το υψηλότερο επίπεδο, στα πρώτα δείγματα γραφής του από μονομαχίες τέτοιας ποιότητας. Τα υπόλοιπα εν ευθέτω χρόνω, σε Liga Endesa και EuroLeague.

7. Αϊζάια Χάρτενσταϊν (Γερμανία)

Στη Ζάλγκιρις δεν πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής πέρσι, αλλά αυτό μοιάζει λογικό αφού πρόκειται για έναν εξαιρετικά άγουρο παίκτη. Παρόλ' αυτά, κέρδισε μια θέση στη δωδεκάδα της Γερμανίας, με τον Κρις Φλέμινγκ να δείχνει πως του έχει εμπιστοσύνη. Δύσκολα θα τον δούμε να παίρνει πρωτοβουλίες, αλλά αυτό σε κανέναν βαθμό δεν μειώνει τη σπουδαιότητα της παρουσίας του στο Eurobasket. Κι αυτός έχει βάλει πλώρη για το ΝΒΑ, με τους Houston Rockets να τον έχουν επιλέξει στο Νο43 του Draft πριν από δύο μήνες.

Τα "αστεράκια" του Eurobasket

8. Γκόγκα Μπιτάτζε (Γεωργία)

Ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς τον έχει ήδη αναγορεύσει στον επόμενο μεγάλο σέντερ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, παρά το γεγονός ότι το δείγμα γραφής είναι πολύ μικρό. Ο 18χρονος σέντερ από τη Γεωργία αγωνίζεται στη Mega Bemax, στοχεύοντας στο ΝΒΑ -εντός της επόμενης διετίας. " Στο εγγύς μέλλον ένα μεγάλο όνομα είναι αυτό του Γκόγκα Μπιντάντζε, που φέτος έκανε τρομερές εμφανίσεις στο Adidas Next Gen της EuroLeague. Έχει ό,τι χρειάζεται για να γίνει το Νο1 του Draft, το καλοκαίρι του 2019 ίσως. Μπορεί να κάνει καλύτερη καριέρα από τον Νίκολα Πέκοβιτς", είχε δηλώσει για εκείνον ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς στο Sport24.gr , οπότε τα υπόλοιπα σχόλια περισσεύουν.

9. Ντίνο Ράντοντσιτς (Μαυροβούνιο)

Είχε την... ατυχία να γεννηθεί την ίδια χρονιά με τον Λούκα Ντόντσιτς, τον οποίο είδε να απογειώνεται τον τελευταίο χρόνο. Κάπως έτσι τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν αποκλειστικά στον "διόσκουρό" του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Επί της ουσίας όμως, μικρό το κακό για τον ύψους 2μ02 φόργουορντ, που είναι το επόμενο... εξαγώγιμο προϊόν της "Βασίλισσας". Κι αυτός αποφάσισε να πει "όχι" στην προοπτική της Ισπανίας, δηλώνοντας πιστός στη χώρα που τον γέννησε. Το Eurobasket θα είναι η πρώτη του επαφή με τη μεγαλύτερη δεξαμενή παικτών, για να ακολουθήσει η διαδικασία ωρίμασής του υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Λάσο.

10. Βλάτκο Τσάντσαρ (Σλοβενία)

Ακόμη ένα μέλος της Mega Bemax του Μίσκο Ραζνάτοβιτς, ο 20χρονος φόργουορντ κέρδισε την παρουσία του στο Eurobasket, παρότι ελάχιστοι το περίμεναν. Δεν είναι τόσο διαφημισμένος όσο ο Λούκα Ντόνσιτς, αλλά ήδη λογίζεται ως μόνιμο μέλος της εθνικής ομάδας της Σλοβενία για την επόμενη δεκαπενταετία. Το μείζον είναι να συνεχίσει τη δουλειά, για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του το ενδεχόμενο μετακόμισης στο ΝΒΑ. Τα δικαιώματά του ανήκουν άλλωστε εδώ και μερικούς μήνες στους Denver Nuggets, οι οποίοι τον επέλεξαν τον Ιούνιο στο Νο49 του Draft.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ