EUROBASKET

Σλοβενία-Λετονία: Μαγεία εναντίον τριπόντων

Σλοβενία-Λετονία: Μαγεία εναντίον τριπόντων

Οι δύο ομάδες που παίζουν το καλύτερο μπάσκετ στην διοργάνωση, Σλοβενία και Λετονία, τίθενται αντιμέτωπες στον 2ο προημιτελικό του Eurobasket (21:30). Θα επικρατήσει άραγε η μαγεία των Σλοβένων ή τα τρίποντα των Λετονών;

Είναι ο αγώνας που μάλλον θέλουν να δουν... όλοι οι μπασκετικοί. Η Σλοβενία και η Λετονία έχουν ενθουσιάσει μέχρι στιγμής με το μπάσκετ που παίζουν, με τη μοίρα να τα φέρνει έτσι ώστε να βρεθούν η μία στον δρόμο της άλλης στον 2ο προημιτελικό του Eurobasket.

Πρόκειται για τις ομάδες με τις πιο παραγωγικές επιθέσεις από αυτές που έχουν προκριθεί στα προημιτελικά, με τους μεν Λετονούς να σκοράρουν 90.7 πόντους ανά αγώνα, τους δε Σλοβένους 87.5! Κοινώς, είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση θα έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό το παιχνίδι, κάτι που θα αποτελέσει την... χαρά του ουδέτερου μπασκετικού φιλάθλου!

Ντράγκιτς εναντίον Πορζίνγκις. Περίπου...

Σλοβενία-Λετονία: Μαγεία εναντίον τριπόντων


Η Σλοβενία και η Λετονία έχουν δύο κοινά: 1. Το παιχνίδι τους στηρίζεται στην ταχύτητα. 2. Διαθέτουν έναν ξεκάθαρο σταρ και δίπλα του έχουν πολλούς εξαιρετικούς παίκτες. Από τη μία πλευρά υπάρχει ο Γκόραν Ντράγκιτς λοιπόν και από την άλλη ο Κρίσταπς Πορζίνγκις. Η διαφορά τους – πέρα από την θέση – είναι ότι από τον πρώτο περνάει το 60% των επιθέσεων των Σλοβένων, ενώ ο δεύτερος βρίσκει τα δικά του σουτ μέσα από ένα σύστημα... ίσων ευκαιριών.

Η προσέγγιση των Σλοβένων στο παιχνίδι είναι συγκεκριμένη. Η μπάλα βρίσκεται κυρίως στα χέρια του Ντράγκιτς, ο οποίος δημιουργεί για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του. Αυτό το κάνει κυρίως σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ από την κορυφή της ρακέτας (με την βοήθεια του Βίντμαρ) είτε μέσα από καταστάσεις ένας εναντίον ενός.

Από εκεί και πέρα, ο Λούκα Ντόνσιτς είναι αυτός που παίρνει τη μερίδα του λέοντος στις επιθέσεις που... περισσεύουν, με τον Άντονι Ράντολφ να ακολουθεί. Ο Βίντμαρ σκοράρει κυρίως έπειτα από πάσες των συμπαικτών του, ενώ οι Πρέπελιτς, Τσάντσαρ, Μπλάζιτς έχουν ως αποστολή να... ανοίγουν το γήπεδο με το καλό τους σουτ.

Η Λετονία από την πλευρά της παίζει... άλλο μπάσκετ. Η βασική της αρχή είναι η διαρκής κίνηση χωρίς τη μπάλα. Δύσκολα παίκτης θα κάνει πολλές ντρίμπλες. Υπάρχουν πολλά σκριν μακριά από τη μπάλα για να ελευθερωθούν οι σουτέρ, αρκετό Πικ εν Ρολ αλλά και plays για να ποστάρει ο Πορζίνγκις.

Το μεγαλύτερο όπλο της ομάδας όμως είναι ότι σουτάρουν... όλοι! Πολύ συχνά οι Λετονοί έχουν 5 σουτέρ στο παρκέ, αφού με εξαίρεση τον Μέιερς οι ψηλοί της (Πορζίνγκις, Νταβίς Μπέρτανς, Σμιτς, Τίμα) έχουν εξαιρετικά ποσοστά πίσω από την γραμμή του τριπόντου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εξαιρετικές αποστάσεις στην επίθεση και πολλοί χώροι. Το δε ποσοστό της ομάδας στα τρίποντα (41.4% με 25 προσπάθειες ανά αγώνα!) τα λέει όλα.

Όποιος αντέξει!

Σλοβενία-Λετονία: Μαγεία εναντίον τριπόντων


Βάσει των πεπραγμένων των δύο ομάδων στους προηγούμενους αγώνες αυτό που πρέπει καταρχάς να περιμένει κάποιος είναι πολύ τρέξιμο! Οι δύο ομάδες λατρεύουν να τρέχουν και να σκοράρουν σε καταστάσεις πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμού, ψάχνοντας για την ανισορροπία στην άμυνα του αντιπάλου.

Θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον να δει κανείς με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει η Λετονία το Πικ εν Ρολ του Ντράγκιτς, με την λογική να λέει ότι θα ακολουθήσει την στρατηγική των αλλαγών. Από την άλλη πλευρά, οι Σλοβένοι έχουν την τύχη να διαθέτουν – στην θεωρία τουλάχιστον – έναν από τους λίγους παίκτες σε αυτό το Eurobasket που μπορεί να ακολουθήσει τον Πορζίνγκις τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι. Ο λόγος για τον Άντονι Ράντολφ, ο οποίος θα είναι το κλειδί αυτού του αγώνα. Ο ύψους 2.02 μέτρων Έντο Μούριτς – που συνήθως ξεκινάει στην θέση του πάουερ φόργουορντ- μοιάζει δύσκολο να μπορέσει να συγκρατήσει τον σταρ των Νικς, ενώ λογικά κάποια στιγμή “πάνω” στον Λετονό σταρ θα “πέσει” και ο Βίντμαρ και ίσως ο Τσάντσαρ.

Η Σλοβενία και η Λετονία είναι μέχρι στιγμής οι δύο ομάδες που έχουν εντυπωσιάσει τον κόσμο με το... σέξι μπάσκετ που παίζουν. Μένει να φανεί τώρα ποια από τις δύο ομάδες θα καταφέρει να κάνει αυτό που πριν ξεκινήσει το Eurobasket έμοιαζε με κάτι παραπάνω από υπέρβαση. Να προκριθεί στην τετραδα της διοργάνωσης, με ένα πράγμα να είναι σίγουρο: Θα κερδίσει αυτός που θα τρέξει περισσότερο!

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ