EUROBASKET

Η LIETUVA σόκαρε τους Σέρβους!

Η LIETUVA σόκαρε τους Σέρβους!

Η Σερβία ήταν το μεγάλο φαβορί στο ματς, αλλά οι μαχητικοί Λιθουανοί κατάφεραν να τους κερδίσουν με σκορ 64-67, παίρνοντας την πρόκριση στον τελικό, σε ένα παιχνίδι που είχε εξέλιξη.. θρίλερ μέχρι το τέλος (VIDEOS).

Σε μία επανάληψη του τελικού του Ευρωμπάσκετ του 2003 (στη Σουηδία), η Ισπανία θα αντιμετωπίσει στον μεγάλο τελικό την Λιθουανία! Οι τρομεροί παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας, πραγματοποιώντας μία εξαιρετική και παλικαρίσια εμφάνιση, κατάφεραν να κερδίσουν και να σοκάρουν τους (μέχρι πρότινος) αήττητους στη διοργάνωση Σέρβους με σκορ 64-67. Σε ένα ματς που είχε εξέλιξη... θρίλερ, το οποίο κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης.

Τόσο η Ισπανία, όσο και η Λιθουανία, πέρα ότι θα διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο στον μεγάλο τελικό, προκρίθηκαν αυτόματα στην Ολυμπιάδα του 2016.

Η Σερβία ήταν το μεγάλο φαβορί στην αναμέτρηση, αλλά οι Λιθουανοί έδειξαν από την αρχή τις... άγριες διαθέσεις τους, ελέγχοντας τον ρυθμό από την αρχή έως και το τέλος του αγώνα, περιορίζοντας με την καλή άμυνα τους το επιθετικό παιχνίδι των Σέρβων, κρατώντας τους σε χαμηλό σκορ. Είχαν μέσο 88 πόντους στο τουρνουά και έμειναν στους 64.

Οι παίκτες του κόουτς Καζλάουσκας είχαν το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού και στα τελευταία κρίσιμα δευτερόλεπτα έδειξαν χαρακτήρα, παίρνοντας εκείνοι την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό. Οι "πλάβι" έδειχναν νευρικοί στο παρκέ, ήταν άστοχοι, είχαν κακές επιλογές και γενικότερα δεν επέδειξαν την καλή εικόνα που παρουσίασαν στους προηγούμενους αγώνες τους.

Η LIETUVA σόκαρε τους Σέρβους!

O MVP

Σε ένα ματς που κανείς από τους Λιθουανούς παίκτες δεν υστέρησε, ο Κουζμίνσκας ξεχώρισε. Τόσο επειδή έβαλε μεγάλα και κρίσιμα σουτ, όσο και γιατί άγγιξε το νταμπλ-νταμπλ, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 13 πόντους (6/8δ) και 9 ριμπάουντ. Σημαντική η συνεισφορά του Βαλαντσίουνας (15π, 5/6δ), πολύτιμος ο Σεϊμπούτις στη τέταρτη περίοδο, παθιασμένο παιχνίδι από τον δραστήριο Καλνιέτις (12π, 9ασ, 8λ, 5ρ).

Η LIETUVA σόκαρε τους Σέρβους!

Το "κλειδί" της αναμέτρησης

Το παιχνίδι ουσιαστικά κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα του ματς. Με το σκορ στο 64-66, ο Μπογκντάνοβιτς στον αιφνιδιασμό πήγε με ντράιβ να φέρει το ματς στα ίσα, αλλά στο μπάσιμο του βιάστηκε με αποτέλεσμα να γλιστρήσει, σπαταλώντας μία τόσο καθοριστική κατοχή στην ομάδα του, στα 5'' πριν το τέλος του ματς.

Η LIETUVA σόκαρε τους Σέρβους!

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Τα κάκιστα ποσοστά που είχαν οι δύο ομάδες από την περιφέρεια. Ήταν απελπιστικά άστοχες. Οι Σέρβοι μέτρησαν 6/28 (21%) και οι Λιθουανοί 2/14 (14%), με την "Λιέτουβα" επίσης να κυριαρχεί στα ριμπάουντ (29-40), σε ένα ματς που μέτρησε 20 λάθη (!) και 13 ασίστ. Τα 20 λάθη είναι πάρα πολλά, αλλά δεν κόστισαν στους Λιθουανούς.

Η LIETUVA σόκαρε τους Σέρβους!

Το ματς

Οι Λιθουανοί στο 6' προηγήθηκαν με νταμπλ-σκορ (7-14) ύστερα από τρίποντο του Μιλάκνις , αλλά στη συνέχεια οι Σέρβοι αντέδρασαν μειώνοντας με τον Νέντοβιτς σε 16-20. Ο Βαλαντσίουνας ήταν εξαιρετικός στην επίθεση, φτάνοντας τους 8 πόντους, με τη πρώτη περίοδο να βρίσκει την "Λιέτουβα" να προηγείται με 17-22 στο σκορ.

Ο Σεϊμπούτις με τρίποντο στη δεύτερη περίοδο έφερε τους Λιθουανούς στο +9 (17-26) στο 12', ενώ στο 16' εκτόξευσαν την διαφορά στο +11 (21-32) παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ, τελειώνοντας τις φάσεις με υπέροχο τρόπο μέσα στη ρακέτα. Οι Λιθουανοί έλεγχαν τον ρυθμό του παιχνιδιού, είχαν κυριαρχήσει στα ριμπάουντ, με τους Σέρβους να αναλώνονται σε κακές επιλογές. Στη συνέχεια όμως, με ένα σερί 9-0, οι "πλάβι" αντέδρασαν απέναντι στους "μουδιασμένους" Λιθουανούς, μειώνοντας σε 34-35, το οποίο και ήταν το σκορ του πρώτου μέρους.

Η LIETUVA σόκαρε τους Σέρβους!

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Λιθουανοί μπήκαν πιο δυνατά και με τον Κουζμίνσκας προηγήθηκαν με σκορ 34-40, με το παιχνίδι να έχει δυνατές μονομαχίες μέσα στο παρκέ. Οι Σέρβοι έψανχαν συχνά το μακρινό σουτ, έχασα αρκετά, μέχρι τη στιγμή που ο Μπογκντάνοβιτς βρήκε στόχο, μειώνοντας σε 39-40 στο 25'. Στη συνέχεια μάλιστα, πιέζοντας σε ολόκληρο το γήπεδο, προηγήθηκαν και με 43-40 χάρη στον Μάρκοβιτς. Οι Λιθουανοί... επέστρεψαν (43-44), με το παιχνίδι να έχει αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον, με τις δύο ομάδες να είναι άστοχες στην επίθεση και τους παίκτες του Καζλάουσκας να προηγούνται στο 30' με σκορ 43-48. Κορυφαίοι για τους Λιθουανούς οι Καλνιέτις, Βαλαντσίουνας και Καλνιέτις.

Στη τέταρτη περίοδο οι Λιθουανοί μπήκαν με αυτοπεποίθηση στο ματς, με τους Σεϊμπούτις και Καλνιέτις να φέρνουν τους Λιθουανούς στο +9 (43-52). Σε ένα σημείο που η Σερβία είχε ανάγκη ένα μεγάλο σουτ, το έδωσε ο Μπιέλιτσα με τρίποντο στο 37' (50-54), με τους "πλάβι" να πλησιάζουν στον πόντο (53-54) στο 35'. Εκεί όμως απάντησε ο "καυτός" Καλνιέτις με τρίποντο (53-57), με τον Κουζμίνσκας να σημειώνει πολύτιμο καλάθι και τον Ματσιούλις να φέρνει στο +6 (57-63) την ομάδα του στο 37'.

Η LIETUVA σόκαρε τους Σέρβους!

Στο τελευταίο λεπτό, με το σκορ στο 61-63, ο Μπιέλιτσα αστόχησε, με τον Ραντούλιτσα να κάνει φάουλ στα 23'' πριν το τέλος του ματς. Ο Σεϊμπούτις ευστόχησε και στις δύο βολές, αλλά ο Τεόντοσιτς απάντησε γρήγορα με τεράστιο τρίποντο (64-65) στα 13'' πριν τη λήξη. Νέο φάουλ στον Σεϊμπούτις, ο οποίος έβαλε την πρώτη (64-66), αλλά έχασε την δεύτερη, με τον Μπογκντάνοβιτς στον αιφνιδιασμό να... γλιστράει σε προσπάθεια για ντράιβ, σπαταλώντας μία τόσο καθοριστική κατοχή για την ομάδα του. Στα 5'' πριν το τέλος ο Καλνιέτις πήγε στις βολές, έβαλε την πρώτη και έχασε την δεύτερη, αλλά στα εναπομείναντα 5'' ο Τεόντοσιτς υπό πίεση έκανε κακή πάσα, με τους Λιθουανούς να παίρνουν την πρόκριση στον τελικό, κερδίζοντας τους Σέρβους με σκορ 64-67.

Τα δεκάλεπτα: 17-22, 34-35, 43-48, 64-67

Ανά δεκάλεπτα: 17-22, 17-13, 9-13, 21-19

Η LIETUVA σόκαρε τους Σέρβους!

Σερβία(Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 16 (2), Σιμόνοβιτς, Κούζμιτς, Μπογκντάνοβιτς 9 (1), Μπιέλιτσα 10 (2), Μάρκοβιτς 7 (1), Κάλινιτς 2, Νέντοβιτς 6, Μιλοσάβλιεβιτς, Ραντούλιτσα 10, Έρτσεγκ 4.
Λιθουανία(Καζλάουσκας): Καλνιέτις 12 (1), Ματσιούλις 9, Σεϊμπούτις 13, Καβαλιάουσκας, Γιανκούνας 2, Γιαβτόκας, Βαλαντσιούνας 15, Κουζμίνσκας 13, Μιλάκνις 3 (1).

Τα στατιστικά της Σερβίας:

Η LIETUVA σόκαρε τους Σέρβους!

Τα στατιστικά της Λιθουανίας:

Η LIETUVA σόκαρε τους Σέρβους!
TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ