EUROBASKET

Οι 10+1 παίκτες που ξεχώρισαν στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων

Οι 10+1 παίκτες που ξεχώρισαν στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων

Με το Ευρωμπάσκετ Εφήβων της Σλοβακίας να ολοκληρώνεται, το Sport24.gr παρουσιάζει τους 10+1 παίκτες που είναι το πιθανότερο να μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Το Ευρωμπάσκετ Εφήβων ολοκληρώθηκε, με την Σερβία να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ήταν μία διοργάνωση η οποία σημαδεύτηκε από τις τρανταχτές απουσίες, αφού μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του Ευρωπαϊκού μπάσκετ σε αυτές τις ηλικίες απουσίασαν.

Παίκτες όπως ο Σλοβένος Λούκα Ντόνσιτς, ο Βόσνιος Ντζάναν Μούσα, ο Γερμανός Ισαάκ Μπόνγκα, οι Γάλλοι Τζέιλεν Χόαρντ, Ιβένς Πονς, Σέκου Ντουμπούγια και οι Τούρκοι Ονουράλπ Μπιτίμ και Αχμέτ Ντουράν θα έδιναν άλλο κύρος στο τουρνουά, αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας δεν έδωσαν το παρών.

Ακόμα κι έτσι πάντως, το ταλέντο ήταν άφθονο σε αυτό το τουρνουά. Και το Sport24 ξεχώρισε τους 10+1 παίκτες που ξεχώρισαν και είναι το πιθανότερο να μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Νίκολα Μίσκοβιτς (Σερβία – 2.07 μέτρα, φόργουορντ): 12.6 πόντοι, 5.9 ριμπάουντ μέσο όρο

Οι 10+1 παίκτες που ξεχώρισαν στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων


Ο MVP του Ευρωμπάσκετ έκανε άλματα στην εξέλιξή του μέσα σε μία χρονιά, αφού από... παγκίτης μεταβλήθηκε σε πρωταγωνιστή για την Σερβία. Ο Μίσκοβιτς ανέβαζε την απόδοσή του όσο προχωρούσε στο τουρνουά, πραγματοποιώντας την καλύτερη εμφάνισή του στον τελικό, όπου είχε 23 πόντους. Ο 18χρονος φόργουορντ της Μέγκα Μπεμάξ είναι ένας σύγχρονος combo φόργουορντ, ο οποίος κινείται στο παρκέ σαν περιφερειακός, αλλά χάρη στο ύψος και τα προσόντα του μπορεί να παίξει και πάουερ φόργουορντ. Κοινώς, είναι το νέο “φυντάνι” των Σέρβων.

Σάνι Τσάμπαρα (Βοσνία – 1.88 μέτρα, πόιντ γκαρντ): 21 πόντοι, 3.5 ασίστ μέσο όρο

Οι 10+1 παίκτες που ξεχώρισαν στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων


Με τον Ντζάναν Μούσα να απουσιάζει λόγω των υποχρεώσεών του με την εθνική ανδρών της Βοσνίας, ο γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης ήξερε ότι έπρεπε να βγει μπροστά. Και αυτό ακριβώς έκανε. Ο Τσάμπαρα ήταν ο ηγέτης των Βόσνιων στο τουρνουά , αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Ευρωμπάσκετ, ενώ ήταν και μέλος της καλύτερης πεντάδας. Ο Τσάμπαρα δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός. Είναι όμως γρήγορος, εξαιρετικός σουτέρ, “διαβάζει” το παιχνίδι, παίζει εξαιρετικά το πικ εν ρολ και – το κυριότερο – δεν φοβάται τίποτα. Όλα αυτά τα στοιχεία του εξάλλου είναι που υποχρέωσαν την Ρεάλ να τον κάνει δικό της έναν χρόνο νωρίτερα.

Ιβάν Φεβρίε (Γαλλία – 2.03 μέτρα, πάουερ φόργουορντ): 15 πόντοι, 5.9 ριμπάουντ μέσο όρο

Οι 10+1 παίκτες που ξεχώρισαν στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων


Με τους Γάλλους να παρατάσσονται με πολλές απουσίες, ο νεαρός φόργουορντ έμεινε μόνος του να... κρατάει το κάστρο. Και η αλήθεια είναι ότι έκανε ό,τι μπορούσε, βοηθώντας την Γαλλία να τερματίσει στην 6η θέση του τουρνουά. Ο MVP του τελευταίου Adidas Next Generation της EuroLeague είναι ένας σύγχρονος πάουερ φόργουορντ, που μπορεί να παίξει κοντά και μακριά από το καλάθι, ενώ δεν φοβάται να “ρίξει” και να “φάει” μπόλικο ξύλο κάτω από το καλάθι. Αν συνεχίσει να δουλεύει, τότε δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου να βρίσκεται στις επιλογές της Γαλλίας και σε επίπεδο ανδρών.

Άρνας Βελίτσκα (Λιθουανία – 1.92 μέτρα, πόιντ γκαρντ): 15.3 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 6.4 ασίστ μέσο όρο

Οι 10+1 παίκτες που ξεχώρισαν στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων


Ο “νέος Γιασικεβίτσιους” ξεκίνησε το Ευρωμπάσκετ κάκιστα. Όσο περνούσαν οι μέρες όμως γινόταν όλο και καλύτερος, με αποκορύφωμα το triple-double που σημείωσε στον προημιτελικό κόντρα στην Ιταλία ! Ο γκαρντ της Μπαρτσελόνα θεωρείται ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ στην ηλικία του στην Ευρώπη. Η ικανότητά του να δημιουργεί το δικό του σουτ, αλλά και των συμπαικτών του, είναι θαυμαστή, όπως και το γεγονός ότι ξέρει να γεμίζει την στατιστική του, αφού τελείωσε το τουρνουά όντας πρώτος σκόρερ, ριμπάουντερ και πασέρ της ομάδας του! Η παρουσία του στην κορυφαία πεντάδα του τουρνουά ήταν απλώς η επιβράβευση μίας ακόμα εξαιρετικής του παρουσίας σε διοργάνωση εθνικών ομάδων.

Μάρκο Σιμόνοβιτς (Μαυροβούνιο – 2.12 μέτρα, φόργουορντ/σέντερ): 17.7 πόντοι, 8.4 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 1.1 κοψίματα μέσο όρο

Οι 10+1 παίκτες που ξεχώρισαν στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων


Λίγοι ψηλοί έκαναν περισσότερο θόρυβο από τον Μαυροβούνιο σε αυτό το τουρνουά. Παίζοντας σε μία από τις χειρότερες ομάδες του Ευρωμπάσκετ, ο Σιμόνοβιτς εντυπωσίασε κυρίως επειδή παρά το ύψος του (2.12 μέτρα) μπορούσε να παίξει με άνεση μακριά από το καλάθι, αλλά και να σουτάρει από την περιφέρεια, ενώ υπήρχαν και στιγμές που κατέβαζε τη μπάλα! Στο τουρνουά αυτό έπαιξε κυρίως ως σέντερ, ωστόσο στο Μαυροβούνιο – αλλά και στην ιταλική Τορίνο που ανήκει – έχουν στο μυαλό τους ότι στο μέλλον θα αγωνιστεί ως πάουερ φόργουορντ! Κρατήστε το όνομά του λοιπόν, γιατί σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

Μάρκο Πετσάρσκι (Σερβία – 2.08 μέτρα, πάουερ φόργουορντ): 12.6 πόντοι, 8.3 ριμπάουντ μέσο όρο

Οι 10+1 παίκτες που ξεχώρισαν στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων


Το περασμένο καλοκαίρι Μάρκο Πετσάρσκι (γιος του άλλοτε παίκτη του Άρη και του Παναθηναϊκού, Μίροσλαβ Πετσάρσκι), τα είχε διαλύσει όλα στο Ευρωμπάσκετ Παίδων, έχοντας 26.6 πόντους και 15.9 ριμπάουντ μέσο όρο. Έναν χρόνο αργότερα, ο – γεννημένος το 2000 – πάουερ φόργουορντ δεν χρειαζόταν να τα κάνει όλα, αφού είχε καλύτερους συμπαίκτες. Ακόμα κι έτσι πάντως – και αν και έπαιζε κόντρα σε αντιπάλους έναν χρόνο μεγαλύτερους – κατάφερε να ξεχωρίσει, όντας δεύτερος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ της Σερβίας. Ο Πετσάρσκι μοιάζει παίκτης παλαιάς κοπής και δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός. Είναι αμφίβολο όμως αν υπάρχει ψηλός στην ηλικία του που να ξέρει περισσότερο μπάσκετ από αυτόν.

Σέρχι Μαρτίνεθ (Ισπανία – 2.03 μέτρα, πάουερ φόργουορντ): 15.9 πόντοι, 6.6 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 1.4 κλεψίματα μέσο όρο

Οι 10+1 παίκτες που ξεχώρισαν στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων


Είναι ένας πάουερ φόργουορντ παγιδευμένος στο κορμί ενός σμολ φόργουορντ. Όποιος τον βλέπει να παίζει τον λατρεύει, αλλά πάντα αναρωτιέται πώς θα “μεταφραστεί” το παιχνίδι του σε επίπεδο ανδρών, όπου μοιάζει αδύνατο να αγωνιστεί ως πάουερ φόργουορντ. Ακόμα κι έτσι, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Μαρτίνεθ κατάφερε σε ακόμα ένα τουρνουά όχι απλώς να ξεχωρίσει, αλλά να κυριαρχήσει, οδηγώντας την Ισπανία στην 2η θέση! Ο φόργουορντ της Μπαρτσελόνα κάνει τα πάντα στο παρκέ σε άμυνα και επίθεση, παίζοντας με ένα πάθος που εύκολα τον κάνει τον αγαπημένο της εξέδρας. Αν η Ισπανία κατακτούσε το τρόπαιο θα ήταν ο MVP. Τελικά, αρκέστηκε στο αργυρό μετάλλιο και μία θέση στην κορυφαία πεντάδα του τουρνουά.

Ρατζίπ Μπερκέ Ατάρ (Τουρκία – 2.12 μέτρα, σέντερ): 16.4 πόντοι, 7.9 ριμπάουντ, 1.3 κλεψίματα, 1.3 κοψίματα μέσο όρο

Οι 10+1 παίκτες που ξεχώρισαν στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων


Ο Τούρκος γίγαντας έδειξε και στον προημιτελικό κόντρα στην χώρα μας πόσο έχει εξελιχθεί μέσα σε έναν χρόνο. Ο Ατάρ ξεκίνησε ως απλώς ένα ψηλό παιδί με καλά αθλητικά προσόντα. Όσο περνάει ο καιρός όμως το παιχνίδι του γίνεται όλο και πιο φινετσάτο, έχει προσθέσει κινήσεις στο ρεπερτόριό του και δίνει την εντύπωση ότι κάθε μέρα γίνεται και καλύτερος. Οι ψηλοί που μπορούν να βάλουν τη μπάλα στο καλάθι δεν πέφτουν από τα... δέντρα και αυτό είναι που κάνει τον Ατάρ να ξεχωρίζει. Αν μάθει να βάζει και βολές (σούταρε μόλις με 51% στο τουρνουά) θα είναι πολύ δύσκολο να τον σταματήσει κάποιος.

Ισούφ Σάνον (Ουκρανία – 1.90 μέτρα, σούτινγκ γκαρντ): 19.3 πόντοι, 6.1 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 3.4 κλεψίματα μέσο όρο

Οι 10+1 παίκτες που ξεχώρισαν στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων


Το να έχει ένας παίκτης τρομερά νούμερα σε μία κακή ομάδα θεωρητικά είναι απλό και αναμενόμενο. Ο Σάνον ωστόσο δεν ήταν απλώς ένας παίκτης που ξεχώριζε σε μία κακή ομάδα. Ήταν ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παίκτες του Ευρωμπάσκετ, κάνοντας ό,τι ήταν δυνατόν για να βοηθήσει την ομάδα του. Απλώς δεν είχε αρκετή βοήθεια, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι τελείωσε το τουρνουά όντας ο πρώτος σκόρερ, ριμπάουντερ, πασέρ και “κλέφτης” της Ουκρανίας!

Δημήτρης Μωραϊτης (Ελλάδα – 1.92 μέτρα, πόιντ γκαρντ): 16.8 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2.8 κλεψίματα μέσο όρο

Γιώργος Καλαϊτζάκης (Ελλάδα – 2.01 μέτρα, σούτινγκ γκαρντ): 14.4 πόντοι, 6.1 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ, 1.6 κλεψίματα μέσο όρο

Οι 10+1 παίκτες που ξεχώρισαν στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων


Ξεκαθαρίζοντας κάτι: Δεν γίνεται καμία χάρη στους δύο διεθνείς γκαρντ. Ο Μωραϊτης και ο Καλαϊτζάκης συνέθεσαν ένα από τα καλύτερα δίδυμα γκαρντ σε αυτό το Ευρωμπάσκετ , δείχνοντας ότι το μέλλον τους ανήκει. Απλώς δεν γινόταν να ξεχωρίσει μόνο ένας εκ των δύο, οπότε συμπεριλήφθηκαν και οι δύο.

Τα προσόντα και των δύο είναι γνωστά. Ο Μωραϊτης έχει το πιο εκρηκτικό πρώτο βήμα που έχουμε δει από την εποχή του Νίκου Παππά. Μπορεί να δημιουργήσε το δικό του σουτ με ευκολία, παίζει εξαιρετικά το πιν εκ ρολ και έχει σπάνια ικανότητα στην πάσα, αν και πρέπει να βελτιωθεί λίγο στο διάβασμα του παιχνιδιού. Ο Καλαϊτζάκης είναι πραγματικά... μακρύς, χρησιμοποιώντας τα τεράστια άκρα του σε άμυνα και επίθεση, μπορεί να δημιουργήσει το σουτ του, γεμίζει την στατιστική του και μπορεί να παίξει σπουδαία άμυνα, αλλά έχει την τάση να πηγαίνει συνέχεια αριστερά και πρέπει να βελτιώσει λίγο τα τελειώματά του και τις αποφάσεις του.

Οι δύο τους είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η χώρα μας στους γεννημένους το 1999, δείχνοντας ότι παρέα με τους μεγαλύτερους Αντώνη Κόνιαρη, Μιχάλη Λούντζη, Δημήτρη Φλιώνη και Βασίλη Μουράτο η Ελλάδα θα έχει βάθος στις θέσεις των γκαρντ για χρόνια.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ