EUROBASKET

Ο Ζούρος αποκρυπτογραφεί την Λιθουανία

Ο Ζούρος αποκρυπτογραφεί την Λιθουανία

Η Λιθουανία είναι στον μεγάλο τελικό του Ευρωμπάσκετ και ο άλλοτε προπονητής της Ζαλγκίρις, Ηλίας Ζούρος αναλύει στο Sport24.gr το λιθουανικό στυλ μπάσκετ και όσα το κάνουν να ξεχωρίζει και να διαπρέπει

Αν και οι περισσότεροι την είχαν... ξεγραμμένη η Λιθουανία έγινε η ευχάριστη έκπληξη του φετινού Ευρωμπάσκετ. Η "Λιέτουβα" χρειάστηκε να περάσει από πολλά εμπόδια, όμως δεν λύγισε πουθενά κι έτσι βρέθηκε για 7η φορά στην ιστορία της σε έναν τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (είχαν προηγηθεί 2013, 2007, 2003, 1995, 1939, 1937). Πλέον από την κορυφή της Ευρώπης την χωρίζει μόνο η Ισπανία, η οποία είναι το τελευταίο προπύργιο που πρέπει να ρίξουν οι παίκτες του Καζλάουσκας.

Λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό το Sport24.gr ζήτησε από τον άλλοτε προπονητή της Ζαλγκίρις, Ηλία Ζούρο, να αποκρυπτογραφήσει το λιθουανικό μπάσκετ όπως το έζησε εκ των έσω το 2011 και το 2013. Άλλωστε, κάποιοι από τους νυν πρωταγωνιστές της Εθνικής Λιθουανίας (βλ. Κουζμίνσκας) πήραν ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής επί ημερών του 49χρονου κόουτς, ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν ακόμα με τα καλύτερα λόγια για τη συνεργασία που είχαν.

Ο Έλληνας τεχνικός, ο οποίος το 2011 οδήγησε την ομάδα του Κάουνας και πάλι στα τρόπαια (πρωτάθλημα, κύπελλο, Βαλτική λίγκα), καθώς προέρχονταν από μία περίοδο τριετούς ανομβρίας, αποκαλύπτει τα πράγματα που του προκάλεσαν εντύπωση, ενώ εξηγεί πως το λιθουανικό στυλ μπάσκετ επηρεάστηκε από την... παγκοσμιοποίηση του αθλήματος.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του λιθουανικού μπάσκετ;

" Αρχικά αυτό που χαρακτηρίζει την χώρα είναι ότι όλα τα παιδιά ξεκινάνε το μπάσκετ από πολύ μικρή ηλικία. Είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα και υπάρχουν πολλά γήπεδα για να φιλοξενήσουν τα χιλιάδες παιδιά που παίζουν. Ένα από τα πρώτα πράγματα που διαπίστωσα και μου έκανε εντύπωση είναι πόσο αθλητικοί είναι όλοι οι Λιθουανοί, καθώς από το χαμηλότερο επίπεδο μέχρι το top έχουν έμφυτο να δουλεύουν σωστά και σκληρά το κορμί τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρωινές προπονήσεις όλοι απέδιδαν στο 200% των δυνατοτήτων τους κάτι που συναντάς σπάνια σε πολλούς Ευρωπαίους παίκτες.

Ο Ζούρος αποκρυπτογραφεί την Λιθουανία

Από εκεί και πέρα όσον αφορά το στυλ παιχνιδιού τους αρέσκονται να δουλεύουν στο ελεύθερο παιχνίδι και στο ένας εναντίον ενός γι αυτό και έχουν μεγάλο ταλέντο σε αυτό το κομμάτι.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεράστια βελτίωση σε θέματα τακτικής, άμυνας και συνεργασιών κι αυτό οφείλεται στους προπονητές που δούλεψαν εκεί αλλά και στους Λιθουανούς παίκτες που βγήκαν εκτός συνόρων και έπαιξαν στην Ευρώπη λαμβάνοντας μία νέα μπασκετική παιδεία.

Όπως και να έχει αυτή χώρα δεν σταματά ποτέ να παράγει ταλέντα. Είχα την τύχη να ζήσω από κοντά τα πράγματα στην Ζαλγκίρις και είδα από πρώτο... χέρι ότι είναι ένας σύλλογος που παράγει συνέχεια και δουλεύει καλά σε αυτό το κομμάτι".

"Δεν τα παρατάνε ποτέ"

Πως θα χαρακτηρίζατε την πορεία τους στη διοργάνωση; Ήταν τόσο αισιόδοξοι από πριν;

" Με όσους μίλησα πριν τη διοργάνωση δεν θα έλεγα ότι ήταν τόσο αισιόδοξοι, όμως οι Λιθουανοί πάντα έχουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί πιστεύουν πολύ στην ομάδα τους και ξέρουν ότι δεν τα παρατάνε ποτέ. Από εκεί και πέρα, όμως υπάρχει πάντα σκληρή κριτική και δεν χαρίζονται σε κανέναν".

Ο Ζούρος αποκρυπτογραφεί την Λιθουανία

Βλέποντας φέτος την Εθνική τους ομάδα τι έκαναν διαφορετικά από τους υπόλοιπους για να φτάσουν μέχρι τον τελικό;

" Νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο όταν φτάνεις στα νοκ άουτ και ειδικά στους ημιτελικούς οι αποστάσεις και οι διαφορές είναι μικρές οπότε σημασία έχει πως θα παρουσιαστεί η κάθε ομάδα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Σε τέτοια ματς εξαρτάται πόσο θες να πάρεις τη νίκη, ενώ παίζουν μεγάλο ρόλοι οι λεπτομέρειες, η αξία των παικτών και μία σωστή κίνηση στη σωστή στιγμή από τον πάγκο. Ο χαρακτήρας, η ποιότητα και το ταλέντο του παίκτη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δείτε για παράδειγμα τους Ματσιούλις, Κουζμίνσκας και Καλνιέτις πως τράβηξαν την Λιθουανία στα δύσκολα μέσα στα νοκ άουτ παιχνίδια".

"Δεν υπάρχει φαβορί στον τελικό"

Που πιστεύετε ότι θα κριθεί ο τελικός;

" Θα είναι κι αυτό ένα παιχνίδι που θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Η Ισπανία στηρίζει πολλά στον εξαιρετικό Πάου Γκασόλ κι από την άλλη οι Λιθουανοί ψάχνουν λύσεις και στηρίζονται σε πολλούς παίκτες κάτι που κάνει πιο δύσκολο την αντιμετώπιση τους.

Για εμένα δεν υπάρχει φαβορί. Η Ισπανία μπορεί να φαίνεται ότι είναι πιο μπροστά, όμως η Λιθουανία δεν έχει να χάσει τίποτα και θα είναι πιο χαλαρή. Η αδυναμία της Λιθουανίας που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να την έχει επηρεάσει αφορά τον Καλνιέτις, ο οποίος είναι ο μοναδικός πλέι μέικερ της ομάδας και προέρχεται από μεγάλο διάστημα αποχής. Από πίσω του υπάρχει ένα εξαιρετικά ταλαντούχο παιδί όπως είναι ο Λεκαβίτσιους, όμως δεν έχει παραστάσεις από τέτοιο επίπεδο κι έτσι ο Καζλάουσκας χρησιμοποιεί ως λύση έκτακτης ανάγκης τον Σεϊμπούτις που μέχρι τώρα του έχει βγει".

Ο Ζούρος αποκρυπτογραφεί την Λιθουανία

Να φανταστώ ότι χαρήκατε βλέποντας τους Λιθουανούς να φτάνουν μέχρι εδώ;

" Φυσικά και είμαι χαρούμενος που η Λιθουανία βρίσκεται στον τελικό. Έχω περάσει κάποια χρόνια εκεί και διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις με κάποια από τα παιδιά που συνεργαστήκαμε οπότε χαίρομαι γι αυτούς. Μιλάκνις, Γιαφτόκας, Γιανκούνας, Καλνιέτις, Κουζμίνσκας είναι όλοι τους εξαιρετικοί παίκτες και πολύ καλοί χαρακτήρες"

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ