EUROBASKET

Ο Ματσιούλις έστειλε τη Λιθουανία στους "8"

Ο Ματσιούλις έστειλε τη Λιθουανία στους "8"

Με τον Γιόνας Ματσιούλις να κάνει... τα πάντα στο παρκέ, η Λιθουανία επιβλήθηκε της Γεωργίας (85-81) και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Eurobasket. Εκεί, θα αντιμετωπίσει την Ιταλία (16/9, 22:00).

Ο Γιόνας Ματσιούλις δικαιολόγησε το παρατσούκλι του ("ταύρος") οδηγώντας τη Λιθουανία στα προημιτελικά του Eurobasket. Είναι από τις φορές που ένας παίκτης μπορεί να πάρει όλη (και το τονίζουμε) τη δόξα για μια επιτυχία. Κι αυτό γιατί είχε 34 πόντους με 11/13 σουτ και 9/9 βολές, μαζί με 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα και 2 κοψίματα. Μα πάνω απ όλα ευστόχησε σε καθοριστικό τρίποντο στα 11.2'' για το τέλος, ενώ στα 3.9'' έβαλε 2/2 βολές για να "γράψει" το τελικό σκορ.

Η ομάδα του Ιγκόρ Κοκόσκοφ ήταν αυτή που είχε το πάνω χέρι στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, αλλά η δράση του πρώην "πράσινου" έκρινε τα πάντα. Έτσι, η "λιέτουβα" θα αντιμετωπίσει το βράδυ της Τετάρτης (16/9, 22:00) την Ιταλία στους "8", θέλοντας να κάνει ένα ακόμη βήμα προς το βάθρο.

Ο MVP

Ποιος άλλος; Ο Γιόνας Ματσιούλις. Οι αριθμοί λένε τη μισή αλήθεια πάντως. Βλέπετε, η προσπάθεια που έκανες στις δύο πλευρές του παρκέ ήταν συγκινητική. Γι αυτό άλλωστε έμεινε στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλο συμπαίκτη του (37'39'').

Το κλειδί της αναμέτρησης

Το τρίποντο του "ταύρου" ήρθε σε ένα σημείο που η Γεωργία είχε δώσει δείγματα... ανατροπής. Με 11.2'' να μένουν όμως, αυτός ευστόχησε και έβαλε τέλος σε κάθε συζήτηση.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Αφήνοντας κατά μέρους την εντυπωσιακή εμφάνιση του Γιόνας Ματσιούλις, θα μπορούσαμε να σταθούμε στο γεγονός πως οι νικητές είχαν 66.7% (20/30) στα σουτ δύο πόντων.

Ο Ματσιούλις έστειλε τη Λιθουανία στους "8"
INTIMESPORTS

Ο αγώνας

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, η Γεωργία φρόντισε να βάλει δύσκολα στη Λιθουανία. Ειδικά από τη στιγμή που η άμυνα της "λιέτουβα" στη θέση του σέντερ ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Από τη μία ο Γιόνας Βαλαντσιούνας που ήταν σκιά του εαυτού του, από την άλλη ο Ζάζα Πατσούλια που σκόραρε με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο.

Η ομάδα του Ιγκόρ Κοκόσκοφ κατάφερε με αυτά και με αυτά να έχει το προβάδισμα, αλλά κάθε φορά που έκανε απόπειρα να φτάσει τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα, δεχόταν ένα μικρό σερί. Κυρίως δια χειρός Γιόνας Ματσιούλις, που έκανε ό,τι περνούσε από τα χέρια του για να κρατήσει "όρθια" την ομάδα του.

Έτσι, το -1 (39-40) της ανάπαυλας καθιστούσε απολύτως ρευστή την κατάσταση εν όψει του δεύτερου μέρους. Κι αν ο Τόρνικε Σενγκέλια βοηθούσε επιθετικά, από την άλλη υπήρχε ο Παούλιους Γιανκούνας με τον Μάντας Καλνιέτις για να κρατήσουν τα... μπόσικα στο παιχνίδι. Παρόλ' αυτά, το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τη Γεωργία να διατηρεί το +1 (61-62) και να μπαίνει -έστω κι έτσι- ως το πρώτο φαβορί για τη νίκη στην τελευταία περίοδο.

Εκεί, το προβάδισμα άλλαζε διαρκώς χέρια, οι εναλλαγές συναισθημάτων ήταν έντονες, μα πάνω απ όλα υπήρχε ένας παίκτης (Γιόνας Ματσιούλις) που έκανε τη διαφορά. Ήταν άλλωστε αυτός που με δικό του τρίποντο έφερε τη Λιθουανία στο +4 (83-79) με 11.2'' να μένουν στο παιχνίδι, ενώ λίγο αργότερα (στα 3.9'') "έγραψε" το τελικό σκορ με 2/2 βολές. Στην τελευταία επίθεση του αγώνα, το τρίποντο που επιχείρησε ο Τζέικομπ Πούλεν βρήκε σίδερο και κάπως έτσι η Λιθουανία θα αντιμετωπίσει την Ιταλία το βράδυ της Τετάρτης (16/9, 22:00).

Τα δεκάλεπτα: 17-20, 39-40, 61-62, 85-81.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Καζλάουσκας): Καλνιέτις 11 (1/8 τρίπ., 7 ασ.), Ματσιούλις 34 (8/9 δίπ., 3/4 τρίπ., 9/9 βολ., 6 ριμπ., 3 ασ., 4 κλεψ. 2 κοψ.), Γιανκούνας 17 (1), Βαλαντσιούνας 5, Γιαφτόκας 2, Κουζμίνσκας 3 (1), Μιλάκνις 6 (2), Λεκαβίτσιους.

ΓΕΩΡΓΙΑ (Κοκόσκοφ): Πούλεν 12 (2), Πατσούλια 23 (7 ριμπ.), Τσιντσάντζε 10 (2), Σερμαντίνι, Σανάτζε 6 (2), Μαρκοϊσβίλι 6, Σανικίτζε 14 (2), Μπουριανάτζε, Σενγκέλια, Λεζχάβα.

Τα στατιστικά της Λιθουανίας

Ο Ματσιούλις έστειλε τη Λιθουανία στους "8"

Τα στατιστικά της Γεωργίας

Ο Ματσιούλις έστειλε τη Λιθουανία στους "8"

Οι καλύτερες φάσεις του αγώνα

Το καθοριστικό τρίποντο του Γιόνας Ματσιούλις

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ