EUROBASKET

Μαυροβούνιο: Ο επόμενος αντίπαλος της Εθνικής Νέων

Μαυροβούνιο: Ο επόμενος αντίπαλος της Εθνικής Νέων

Το Μαυροβούνιο είναι επικίνδυνο, αλλά ταιριάζει πολύ στην Ελλάδα. Διαβάστε ποιος είναι ο αντίπαλος της Εθνικής Νέων στους “16” του Ευρωμπάσκετ U20 (VIDEOS).

Τα... σοβαρά μόλις τώρα αρχίζουν για την Εθνική Νέων. Μετά το 3 στα 3 στον 1ο όμιλο η Ελλάδα προετοιμάζεται για τους νοκ άουτ αγώνες του Ηρακλείου, με πρώτο αντίπαλο στη φάση των “16” το Μαυροβούνιο (Τετάρτη 19/7, 21:15), μία ομάδα που ναι μεν είναι υπολογίσιμη και επικίνδυνη (δεν νίκησε τυχαία την Τουρκία στην πρεμιέρα), εντούτοις είναι στα μέτρα της Εθνικής.

Το Sport24.gr συγκέντρωσε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από τον επόμενο αντίπαλο της ελληνικής ομάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κρήτης, το οποίο μεταφέρεται πλέον από τα Χανιά και το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο, την πόλη όπου θα γίνουν όλα τα νοκ άουτ παιχνίδια.

1. Το Μαυροβούνιο που βρίσκεται στην Κρήτη δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που κέρδισε το Ευρωμπάσκετ Νέων β' κατηγορίας το καλοκαίρι του 2016 στη Χαλκίδα. Ο μόνος συνδετικός κρίκος είναι ο 98άρης Φιλίπ Μπάκιτς, ο οποίος δεν είχε καν μεγάλο ρόλο σε εκείνη την ομάδα. Συν τοις άλλοις, απουσιάζει λόγω τραυματισμού ίσως ο καλύτερος παίκτης της γενιάς του 1998, ο πόιντ γκαρντ Ογκνιεν Τσάραπιτς.

2. Τέσσερις από τους 12 παίκτες (Πόποβιτς, Στάροβλαχ, Βογίνοβιτς, Καλουντέροβιτς) είχαν κατακτήσει πέρυσι το Ευρωμπάσκετ U18 β’ κατηγορίας. Οι Πόποβιτς, Καλουντέροβιτς, Στάροβλαχ ήταν επίσης και στην ομάδα που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ U16 β' κατηγορίας το 2014.

3. Είναι μία από τις κοντύτερες ομάδες του τουρνουά. Μόνο τέσσερις παίκτες είναι πάνω από δύο μέτρα και ο ψηλότερος έχει ύψος 2,02μ.. Ο λόγος για τον Μίλαν Σουσκάτσεβιτς, που ακόμα δεν έχει παίξει ούτε λεπτό στο τουρνουά.

Μαυροβούνιο: Ο επόμενος αντίπαλος της Εθνικής Νέων

4. Το Μαυροβούνιο είναι "ομάδα προπονητή". Έχει συνεχή κίνηση μακριά από τη μπάλα και χρησιμοποιεί πολλά σκριν στην επίθεση. Δεν συνηθίζει να πιέζει στην άμυνα, αλλά βγάζει πολλή ενέργεια, αμύνεται με διαρκείς αλλαγές και κάνει εξαιρετική ομαδική δουλειά στο αμυντικό ριμπάουντ. Της λείπει πάντως το ατομικό ταλέντο, το ύψος κάτω από τα δύο καλάθια και η ικανότητα στο μακρινό σουτ.

5. Ο Ντούσαν Ντούμπλιεβιτς χρησιμοποιεί σχετικά μικρό rotation. Ουσιαστικά οκτώ παίκτες χρησιμοποιεί και οι Πόποβιτς, Στάροβλαχ, Μπάκιτς είναι αυτοί στους οποίους βασίζεται περισσότερο. Παίζουν όλοι πάνω από 30 λεπτά και εκδηλώνουν μαζί κατά μέσο όρο 38,3 από τις 59 επιθέσεις όλης της ομάδας, δηλαδή το 65%! Είναι επίσης οι μόνοι που σκοράρουν διψήφιο αριθμό πόντων (19 ο Πόποβιτς, 15,3 ο Στάροβλαχ και 12 ο Μπάκιτς).

6. Το Μαυροβούνιο διαθέτει μία από τις χειρότερες επιθέσεις του Ευρωμπάσκετ. Συγκεκριμένα, έχει την 5η χειρότερη επίθεση (65,3π. μ.ό.), το 4ο χειρότερο συνολικό ποσοστό ευστοχίας (34,5%), το 3ο χειρότερο ποσοστό στα τρίποντα (22,2%). Είναι ακόμα 11η σε ασίστ (13,7 μ.ό.), κάνει μόνο 4,7 κλεψίματα κατά μέσο όρο (15η στο τουρνουά), ενώ υποπίπτει επίσης σε πολλά λάθη (7η με 17,3 ανά αγώνα) και φάουλ (4η με 23,3 μ.ό.).

7. Από την άλλη, το Μαυροβούνιο έχει την 5η καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση (με 68,3 πόντους κατά μέσο όρο), είναι η 4η πιο εύστοχη ομάδα από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (73,2%) και τρίτη σε προσπάθειες, ενώ κάνει εξαιρετική δουλειά στα ριμπάουντ (4η με 43,3 μ.ό.) παρά τα μικρά ύψη του.

Τα αποτελέσματα

Με Τουρκία 73-69

Με Γαλλία 73-76

Με Ισλανδία 50-60

Ο σταρ της ομάδας

Μίλος Νίκολιτς

Μαυροβούνιο: Ο επόμενος αντίπαλος της Εθνικής Νέων

Το Α και το Ω της ομάδας. Πρόκειται για έναν πολύ δυνατό σέντερ ύψους μόλις 2μ., με under the rim παιχνίδι και καλή τεχνική κατάρτιση, εξίσου καλό επιθετικά τόσο με πλάτη όσο και με πρόσωπο στο καλάθι, που σουτάρει καλά από μακρινή απόσταση. Ο Πόποβιτς είναι ο 5ος σκόρερ του τουρνουά με 19,0 πόντους μ.ό., ο πρώτος ριμπάουντερ (14,3 μ.ό.), ενώ εκδηλώνει 16,7 σουτ ανά αγώνα και 9,3 ελεύθερες βολές.

Το Μαυροβούνιο εξαρτάται τόσο πολύ από αυτόν, που ο Ντούσαν Ντούμπλιεβιτς τον έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στις στιγμής στα 126 από τα 130 πιθανά λεπτά που μπορούσε να παίξει! Έχει μέσο όρο δηλαδή 41,9 ανά αγώνα, μιας και οι Μαυροβούνιοι έχουν παίξει δύο παρατάσεις.

Προσοχή και σε αυτούς...

* Ο Φίλιπ Μπάκιτς είναι ο βασικός πόιντ γκαρντ, δημιουργός και κινητήριος μοχλός της ομάδας.

* Ο Μίλιτς Στάροβλαχ είναι ο βασικός σμολ φόργουορντ, παίζει κυρίως μακριά από τη μπάλα και είναι καλός σουτέρ και αμυντικός. Ο παίκτης για όλες τις δουλειές του Μαυροβουνίου.

* Ο Ελβις Τσέκιτς είναι ο πιο αθλητικός Μαυροβούνιος. Το βασικό “τεσσάρι” και ο μοναδικός rim protector της ομάδας.

Όλοι οι αγώνες του Μαυροβουνίου στην Κρήτη:

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ