EUROBASKET

Λιθουανία: Μια παραδοσιακή δύναμη στα μέτρα της Εθνικής

Λιθουανία: Μια παραδοσιακή δύναμη στα μέτρα της Εθνικής

Η Εθνική προκρίθηκε στις... καθυστερήσεις στα knockout παιχνίδια του Eurobasket 2017 και κοιτάζει ήδη τον επόμενο αντίπαλό της. Την πάντα δυνατή, πάντα υπολογίσιμη Λιθουανία.

Το μονοπάτι που έπρεπε να περπατήσει η Εθνική Ελλάδας στη φάση των ομίλων του Eurobasket ήταν γεμάτο εμπόδια. Ένα καλό ημίχρονο απέναντι στην Ισλανδία της χάρισε μια άνετη επικράτηση, πριν ακολουθήσουν τρεις ήττες απέναντι στη Γαλλία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία. Κακό μπάσκετ, κακή ψυχολογία, πολλά νεύρα, ένταση στα αποδυτήρια, εγωϊσμοί, όλοι οι οιωνοί έδειχναν εναντίον της ομάδας του Κώστα Μίσσα το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο αγώνας με την Πολωνία είχε χαρακτήρα τελικού επιβίωσης , με τους πέμπτους αντιπάλους του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος να βρίσκονται σε καλύτερο φεγγάρι. Είχαν χάσει στα σημεία από τους Γάλλους και τους Φινλανδούς, είχαν παλέψει απέναντι στους Σλοβένους, έδειχναν έτοιμοι για την πρόκληση. Δεν είχαν όμως τον Εϊ Τζέι Σλότερ που είχε τραυματιστεί λίγα βράδια πριν στο συγκλονιστικό παιχνίδι με τους Φινλανδούς, δεν είχαν ούτε την εμπειρία των Ελλήνων, ούτε τις απαντήσεις για να μείνουν όρθιοι όταν ο Σλούκας και ο Καλάθης τους σφυροκοπούσαν. Ηττήθηκαν και έμειναν εκτός των 16 κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, αντίθετα με την Ελλάδα που θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει το απόγευμα του Σαββάτου τη Λιθουανία για την πρόκριση στα προημιτελικά του τουρνουά.

Ναι, η εθνική μας ομάδα δεν βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική της κατάσταση. Δεν έχει παίξει σύμφωνα με τις πραγματικές της δυνατότητες. Οι διεθνείς δεν έχουν πιστέψει στους εαυτούς τους, δεν υπάρχει καλή "χημεία", ούτε ιδανική επικοινωνία ανάμεσα στους παίκτες και το τεχνικό team. Η εμφάνιση απέναντι στην Πολωνία ήταν όμως μια καλή αρχή για να αντιστραφεί το "βαρύ" κλίμα που υπήρχε εντός και γύρω από την ομάδα. Η Ελλάδα πήρε το πρώτο -έστω και "ανεπίσημο"- knockout και μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες, αρκεί αυτό το αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί σωστά για να βελτιωθούν οι δεδομένες αδυναμίες και όχι να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι.

Λιθουανία: Μια παραδοσιακή δύναμη στα μέτρα της Εθνικής

Η συνέχεια, λοιπόν, φέρνει τη Λιθουανία στο δρόμο μας προς τα προημιτελικά του Eurobasket. Μια Λιθουανία που έχει τρεις εξαιρετικούς παίκτες, 3-4 πολύ χρήσιμους και έξι ρολίστες. Δεν είναι Dream Team, δεν είναι ανίκητη, είναι όμως ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Η "Lietuva" τερμάτισε πρώτη στον Β' Όμιλο που έγινε στο Τελ Αβίβ, χωρίς να εντυπωσιάσει, χωρίς να κάνει κάτι πραγματικά σπουδαίο, παίζοντας όμως καλό μπάσκετ.

Στην πρεμιέρα ηττήθηκε από τη Γεωργία (77-79) και από εκεί και πέρα πανηγύρισε τέσσερις νίκες απέναντι στο Ισραήλ (88-73), την Ιταλία (78-73), την Ουκρανία (94-62) και τη Γερμανία (89-72), με την οποία πάλεψε για την πρώτη θέση του ομίλου. Ίσως "διάλεξε" την Ελλάδα. Ίσως όχι. Κανείς δεν ξέρει, η ιστορία όμως έγραψε πως η ομάδα του παλαίμαχου φόργουορντ Νταΐνιους Αντομάιτις θα αντιμετωπίσει ως πρώτη την τέταρτη του Α' Ομίλου Εθνική μας.

Στο ρόστερ ξεχωρίζουν τρεις παίκτες. Ο πολύπειρος πλέι μέικερ Μάντας Καλνιέτις (10.2 πόντοι με 65.4% στα δίποντα, 28.6% στα τρίποντα και 55.6% στις βολές, 2.6 ριμπάουντ, 7.2 ασίστ και 2.8 λάθη ανά 25.6 λεπτά) είναι αυτός που ξεχωρίζει στον άσο, αν και ο Άντας Γιουσκεβίτσιους που κλήθηκε για να αντικαταστήσει τον τραυματία Λούκας Λεκαβίτσιους έχει κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις (8.6 πόντοι με 83.3% στα δίποντα, 55.6% στα τρίποντα, 60% στις βολές, 1.2 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ ανά 19.1 λεπτά συμμετοχής).

Λιθουανία: Μια παραδοσιακή δύναμη στα μέτρα της Εθνικής

Ο δεύτερος σταρ είναι ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, ένας σμολ φόργουορντ που έκανε μεν καλές χρονιές με τη φανέλα της Μάλαγα, όμως βελτιώθηκε πολύ στη rookie σεζόν του στο ΝΒΑ. Παίζει στους New York Knicks, έχει τρομερή αυτοπεποίθηση, είναι πολύ οικονομικός και αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του με 14.4 πόντους (56.2% στα δίποντα, 37% στα τρίποντα, 54.5% στις βολές) ανά 23 λεπτά συμμετοχής. Οι Παπανικολάου - Παπαπέτρου - Αντετοκούνμπο θα έχουν σίγουρα πολλή δουλειά στο μαρκάρισμά του.

Ο τρίτος σταρ, ο σούπερ σταρ αυτής της ομάδας για την ακρίβεια, είναι ο Γιόνας Βαλαντσιούνας. Βασικός σέντερ των Toronto Raptors τα τελευταία χρόνια, είναι το πρόσωπο που ξεχωρίζει στη Λιθουανία και το σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της αν και θα ήθελε να παίρνει περισσότερες μπάλες στην επίθεση. Έχει 16.4 πόντους στο τουρνουά με 63% στα δίποντα και 74% στα τρίποντα, μαζεύει 11.4 ριμπάουντ, μοιράζει 1.2 ασίστ και κάνει 1.2 κοψίματα ανά 26 λεπτά συμμετοχής. Μπουρούσης, Παπαγιάννης και ενδεχομένως Αγραβάνης θα προσπαθήσουν να μην αφήσουν τη μπάλα να περάσει στη ρακέτα, διότι ο Βαλαντσιούνας μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά με το μέγεθός του, πηγαίνει συχνά στη γραμμή των βολών και έχει εξαιρετικά ποσοστά. Στην καριέρα του στο ΝΒΑ (σε σύνολο 363 αγώνων) εκτελεί με 78.1% από τη γραμμή.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι πολύ έμπειροι Γιόνας Ματσιούλις, Ντονάτας Μοτιεγιούνας που δίνουν σημαντικές λύσεις στη ρακέτα μαζί με τον νεαρό, αλλά αρκετά αξιόλογο Αρτούρας Γκουντάιτις. Οι Λιθουανοί είναι "γεμάτοι" κοντά στο καλάθι, έχουν παίκτες που δίνουν ποιότητα στην περιφέρεια (Μιλάκνις, Ουλανόβας, Γκετσεβίτσιους) και μπορούν να σουτάρουν ανά πάσα στιγμή, να βάλουν σερί τρίποντα ο κάθε ένας. Ο Αντομάιτις χρησιμοποιεί ένα rotation 8-9 παικτών (Καλνιέτις, Γιουσκεβίτσιους, Γκετσεβίτσιους, Ουλανόβας, Γκριγκόνις, Κουζμίνσκας, Ματσιούλις, Μοτιεγιούνας, Βαλαντσιούνας) και η ομάδα του μπορούμε να πούμε ότι ταιριάζει στην Ελλάδα.

Λιθουανία: Μια παραδοσιακή δύναμη στα μέτρα της Εθνικής

Με απλά λόγια, η Λιθουανία είναι μια καλή ομάδα με πολύ βάθος στις θέσεις 3-4-5, αλλά λίγες επιλογές στα γκαρντ όπου ο Καλνιέτις, ο Γιουσκεβίτσιους και ο Γκετσεβίτσιους καλούνται να κάνουν περισσότερα απ' όσα πραγματικά μπορούν. Η Ελλάδα πρέπει να πιέσει πολύ τον Καλνιέτις, πρέπει να τον εξουθενώσει, να του δυσκολέψει την πάσα, να του κάνει τη ζωή κόλαση.

Με ρεκόρ 2-3 η Ελλάδα σουτάρει με 56.6% στα δίποντα, 39.8% στα τρίποντα και 67.9% στις βολές. Με ρεκόρ 4-1 η Λιθουανία εκτελεί με 59.3% στα δίποντα, 37.1% στα τρίποντα και 69.5% στις βολές. Η Ελλάδα πετυχαίνει 84.2 πόντους ανά αγώνα, η Λιθουανία έναν περισσότερο. Μαζεύει όμως 41 ριμπάουντ την ώρα που η ομάδα μας μαζεύει πέντε λιγότερα. Και από αυτά τα 41, τα 14 είναι επιθετικά, πέντε από τα οποία παίρνει ο Βαλαντσιούνας. Αυτός είναι ένας αριθμός που θα πρέπει να προσέξουν υπερβολικά πολύ ο Μίσσας, οι συνεργάτες του κι οι διεθνείς αν θέλουν το βράδυ του Σαββάτου να έχουν πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά του Eurobasket 2017.

O δρόμος προς την κορυφή της Ευρώπης έχει ακόμη τέσσερα εμπόδια. Η Ελλάδα πρέπει να υπερπηδήσει αυτό της Λιθουανίας, πριν συναντήσει πιθανότατα την Κροατία, την Σερβία και την Ισπανία στον τελικό της 17ης Σεπτεμβρίου. Ας γίνει το Σάββατο η αρχή απέναντι στη "Lietuva" και με το κεφάλι χαμηλά θα έρθει η συνέχεια...

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ