EUROBASKET

Ισραήλ: Η ομάδα-έκπληξη του Ευρωμπάσκετ Νέων

Ισραήλ: Η ομάδα-έκπληξη του Ευρωμπάσκετ Νέων

Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον Ταμίρ Μπλατ στο Ισραήλ, την αντίπαλο της Ελλάδας στον αποψινό τελικό του Ευρωμπάσκετ Νέων (21:15). Διαβάστε ποιο είναι το Ισραήλ (VIDEOS).

Η ώρα του χρυσού έφτασε για την Εθνική Νέων. Η γενιά του 1997 θα πάρει μέρος σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης για τρίτη φορά σε διάστημα τριών ετών (μετά το Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2015 και το Παγκόσμιο Κύπελλο την ίδια χρονιά) και το Ισραήλ αποτελεί το μόνο εμπόδιο που έχει απομείνει μπροστά της. Η ομάδα του γνωστού μας Οντεντ Κάτας μπορεί να μην τρομάζει κανέναν, ωστόσο μόνο τυχαία δεν έφτασε μέχρι τον τελικό -και μάλιστα αήττητη.

Το Sport24.gr συγκέντρωσε τα πιο σημαντικά στοιχεία γύρω από το Ισραήλ, την αποψινή αντίπαλο της Ελλάδας στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων της Κρήτης. Μία ομάδα που σουτάρει εξαιρετικά (και πολύ) από μακρινή απόσταση, στην οποία τα πάντα περιστρέφονται γύρω από έναν παίκτη: τον Ταμίρ Μπλατ.

Ελλάδα Vs Ισραήλ: Το παρελθόν

Οι Έλληνες 97άρηδες και οι αντίστοιχοι του Ισραήλ θα αναμετρηθούν απόψε για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα. Εντούτοις η ομάδα του Οντεντ Κάτας δεν είναι άγνωστη στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Αυτό συμβαίνει επειδή στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Ευρωμπάσκετ της Κρήτης η Εθνική είχε ηττηθεί με 68-81 από το Ισραήλ στο τουρνουά του Ντόμετζε (30/6), σε ένα παιχνίδι πάντως από το οποίο απουσίαζαν οι Χαραλαμπόπουλος, Χρηστίδης, Λούντζης.

Ισραήλ: Η ομάδα-έκπληξη του Ευρωμπάσκετ Νέων

Οι 97άρηδες είχαν βρει απέναντί τους το Ισραήλ και στο στάδιο της προετοιμασίας για το Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2014. Ήταν στις 12 Ιουλίου 2014 και στο τουρνουά του Τσιστερνίνο συγκεκριμένα, όταν είχαν νικήσει εύκολα το Ισραήλ 79-56. Ωστόσο οι συνδετικοί κρίκοι εκείνου του αγώνα ήταν μόνο επτά παίκτες: οι Χαραλαμπόπουλος, Κόνιαρης, Μουράτος, Σκουλίδας, Μπλατ, Αρτζι και Χούμπερ.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βρήκε μπροστά του το Ισραήλ σε επίσημη διοργάνωση “μικρών” εθνικών ομάδων (ανδρών) ήταν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων του 2009, όταν είχε ηττηθεί με 76-86. Παρεμπιπτόντως, προπονητής σε εκείνη την Εθνική Παίδων ήταν ο Γιώργος Δοξάκης, ασίσταντ κόουτς του Ηλία Παπαθεοδώρου στην τωρινή Εθνική Νέων.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν οι Ισραηλινοί 97άρηδες

Αν και έπαιζαν ως επί τω πλείστον στη 2η κατηγορία, οι γενιές του 1997 και του 1998 είναι δύο από τις πιο επιτυχημένες που έχει να παρουσιάσει το Ισραήλ την τελευταία δεκαετία. Ως παίδες οι 97άρηδες δεν έκαναν πολλά πράγματα (οι Μπλατ, Χούμπερ, Αρτσι ήταν 9οι στο Ευρωμπάσκετ U16 β' κατηγορίας το 2013), ωστόσο το 2015 τερμάτισαν 2οι στο Ευρωμπάσκετ U18 β’ κατηγορίας και πήραν την άνοδο, με τους Αρτζι, Κόπερμπεργκ, Μπλατ, Χούμπερ να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ομάδας.

Σε εκείνη την ομάδα υπήρχαν ακόμα τρεις παίκτες από τη γενιά του 1998 (Ζούσμαν, Ρούινα, Ραμπίνοβιτς), η οποία έχει φέρει άλλη μία άνοδο στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, μέσω του Ευρωμπάσκετ Παίδων β' κατηγορίας του 2014, στο οποίο οι Ζούσμαν, Ρούινα, Ραμπίνοβιτς, Σαπίρ, Μπένι είχαν κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο. Μέχρι πρότινος, πάντως, τόσο οι 97άρηδες, όσο και οι 98άρηδες του Ισραήλ δεν είχαν κάνει τίποτα στην πρώτη κατηγορία. Οι μεν 97άρηδες ήταν 12οι πέρυσι ως Νέοι, ενώ οι δε 98άρηδες υποβιβάστηκαν ως έφηβοι το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ισραήλ: Η ομάδα-έκπληξη του Ευρωμπάσκετ Νέων

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε επίπεδο Νέων το Ισραήλ έχει φτάσει άλλες δύο φορές μέχρι τον τελικό, αμφότερες με αντίπαλο τη Σλοβενία, δίχως να καταφέρει να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Το 2000 είχε ηττηθεί στον τελικό του Ευρωμπάσκετ Νέων με 66-65 και το 2004 με 66-61. Έκτοτε η τελευταία φορά που έφτασε μέχρι την τετράδα ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων ήταν το 2005 (με τους 85-86άρηδες), όταν είχε τερματίσει 4ο.

Έτσι παίζει η ομάδα του Οντεντ Κάτας

Η πιο επιθετική ομάδα του Ευρωμπάσκετ. Το Ισραήλ παίζει μόνιμα σε up tempo, τρέχει αδιάκοπα και προσπαθεί διαρκώς να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο του. Δεν πετυχαίνει τυχαία 16,3 πόντους κατά μέσο όρο στον αιφνιδιασμό... Έχει την καλύτερη επίθεση στο τουρνουά (83,7 π. μ.ό.), σουτάρει με καλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη ομάδα (47,4%) και είναι η πιο αποτελεσματική του Ευρωμπάσκετ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Η ομάδα του Κάτας σημειώνει 9,3 τρίποντα ανά αγώνα και σουτάρει με το καλύτερο ποσοστό στη διοργάνωση (40,6%).

Αν και είναι ομάδα με πολύ μικρά ύψη (έχει μέσο όρο 1,93μ. και έχει μόνο έναν πάνω από τα δύο μέτρα, τον Κόπερμπεργκ), το Ισραήλ κάνει σπουδαία (ομαδική) δουλειά στα ριμπάουντ και είναι 3ο στο Ευρωμπάσκετ με 45,3 κατά μέσο όρο. Παράλληλα, είναι η ομάδα που μοιράζει τις περισσότερες ασίστ (20,2), με τον Μπλατ να είναι υπεύθυνος για πάνω από τις μισές! Στον αντίποδα, το Ισραήλ είναι μία από τις χειρότερες ομάδες του Ευρωμπάσκετ στις ελεύθερες βολές. Έχει το 4ο χειρότερο ποσοστό (59,6%) και μόνο έναν παίκτη που σουτάρει καλύτερα από 70%. Και όχι, δεν είναι ο Μπλατ (68,4%) αλλά ο Χούμπερ (87,5%).

Τα αποτελέσματά του στο Ευρωμπάσκετ

Με Λετονία 90-54 (όμιλος)

Με Λιθουανία 94-88 (όμιλος)

Με Ουκρανία 91-83 (όμιλος)

Με Ιταλία 79-71 (“16”)

Με Ισλανδία 74-54 (“8”)

Με Γαλλία 74-52 (“4”)

Ο σταρ της ομάδας

Ταμίρ Μπλατ

(17,0 πόντοι, 10,7 ασίστ, 4,8 ριμπάουντ, 1,3 κλεψίματα μ.ό., 47,9% σουτ)

Ισραήλ: Η ομάδα-έκπληξη του Ευρωμπάσκετ Νέων

Ο MVP του φετινού Ευρωμπάσκετ. Ανεξάρτητα από την έκβαση του αποψινού τελικού. Ουδείς εκ των 192 παικτών που συμμετέχουν στο φετινό τουρνουά έχει μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του από αυτόν. Ο Μπλατ είναι το Α και το Ω των Ισραηλινών. Έχει εξαιρετικό pull-up σουτ από κάθε απόσταση, ακόμα και από τα... εννέα μέτρα. Πάνω απ' όλα όμως είναι ο εγκέφαλος στην επίθεση, είναι ο παίκτης που ελέγχει το ρυθμό, σπρώχνει όλη την ομάδα και πασάρει καλύτερα από κάθε άλλον παίκτη στο τουρνουά.

Προσοχή και σε αυτούς...

Τέσσερις είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν από την υπόλοιπη ομάδα του Οντεντ Κάτας. Οι δύο ψηλοί, ο Κόπερμπεργκ (11,7π., 6,8ρ.) και ο Ζούσμαν (15,2π., 5,5ρ., 2,0κλ.) είναι αθλητικοί, παίζουν υποδειγματικά μακριά από τη μπάλα, κινούνται γρήγορα και αποτελούν τους κύριους αποδέκτες των πασών του Μπλατ στην επίθεση. Επικίνδυνοι είναι όμως και οι άλλοι δύο παίκτες που συμπληρώνουν την αρχική πεντάδα του Ισραήλ.

Ο Χούμπερ (9,7π., 2,2ασ.) δεν σουτάρει καλά στο τουρνουά (33,3%), ωστόσο είναι ο δεύτερος καλύτερος σουτέρ που έχει το Ισραήλ και αποτελεί βασικό επιθετικό όπλο. Τέλος, ο Αρτζι (13,8π., 5,8ρ.) είναι ένας σκληροτράχηλος, πολύ δυνατός σμολ φόργουορντ, που μπορεί να κάνει πολλές δουλειές και στις δύο άκρες του γηπέδου.

Όλοι οι αγώνες του Ισραήλ στο Ευρωμπάσκετ

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ