EUROBASKET

Φινλανδία δεν είναι μόνο ο Μάρκανεν

Φινλανδία δεν είναι μόνο ο Μάρκανεν

Το Sport24.gr αναλύει το προφίλ της Φινλανδίας, σημερινής αντιπάλου της Εθνικής Ανδρών για την 4η αγωνιστική του Eurobasket 2017 (5/9, 20:00). Ο Μάρκανεν που ξεχωρίζει και οι παίκτες-κλειδιά.

Το άστρο του Λάουρι Μάρκανεν οδηγεί εκ του ασφαλούς την σημερινή (5/9) αντίπαλο της Εθνικής Ανδρών, Φινλανδία (20:00, Live Blog από το Sport24.gr). Ο ρούκι των Μπουλς ωστόσο δεν είναι μόνος του. Ίσα-ίσα που έχει αρκετή βοήθεια.

Η Φινλανδία αποτελεί τον ορισμό της ομάδας. Οι παίκτες έχουν ξεκάθαρους ρόλους και ξέρουν ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές και ποιοι οι ρολίστες. Απλώς, στο σημερινό παιχνίδι κόντρα στην Εθνική δεν ξέρει ακόμα με ποια σύνθεση θα παραταχθεί, αφού δύο σημαντικοί παίκτες στο ροτέισον της ομάδας, ο Τζαμάρ Ουίλσον και ο Άνταμ Κοϊβίστο, είναι εξαιρετικά αμφίβολοι λόγω τραυματισμών που υπέστησαν στον προηγούμενο αγώνα της ομάδας με αντίπαλο την Πολωνία.

Μπροστά ο Μάρκανεν

Φινλανδία δεν είναι μόνο ο Μάρκανεν


Ο Λάουρι Μάρκανεν αποτελεί το άρμα μάχης των Φινλανδών, οι οποίοι προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο, θέλοντας να τον κάνουν να αισθανθεί άνετα στην επίθεση. Τον χρησιμοποιούν συχνά σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ και (κυρίως) Πικ εν Ποπ για να ανοίξουν το γήπεδο περισσότερο.

Οι Φιλανδοί ενίοτε περνάνε τη μπάλα κοντά στο καλάθι στον Μάρκανεν, ωστόσο αυτό συμβαίνει κυρίως όταν τον μαρκάρει κοντύτερος αντίπαλος έπειτα από αλλαγές στα σκριν, αφού ακόμα δεν είναι αρκετά δυνατός για να ποστάρει παίκτες στα “κυβικά” του. Αυτό που επίσης πρέπει να προσέξει η Εθνική Ανδρών είναι ότι πολύ συχνά οι Φινλανδοί επιλέγουν να δίνουν σκριν στον 20χρονο πάουερ φόργουορντ μακριά από τη μπάλα – συνήθως με περιφερειακό παίκτη – βγάζοντάς τον στην περιφέρεια, προκειμένου αυτός να εκτελέσει πίσω από την γραμμή του τριπόντου.

Το εναλλακτικό πλάνο και τα ενδιαφέροντα plays στις επαναφορές

Φινλανδία δεν είναι μόνο ο Μάρκανεν


Ο Μάρκανεν είναι αυτός που έχει τραβήξει όλα τα φώτα πάνω του. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης πάντως είναι ότι τα περισσότερα σουτ του ταλαντούχου φόργουορντ βγαίνουν μέσα από ένα σύστημα που θεωρητικά δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Γενικώς οι Φινλανδοί αρέσκονται να παίζουν σε καταστάσεις δευτερεύοντα αιφνιδιασμού, ψάχνοντας ένα γρήγορο περιφερειακό σουτ, ενώ διακρίνονται για την εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας. Το τελευταίο γεγονός οφείλεται στο ότι έχουν εξαιρετικές αποστάσεις, προϊόν της χρησιμοποίησης τεσσάρων – και ενίοτε πέντε – παικτών που μπορούν να σουτάρουν από την περιφέρεια.

Κύριο χαρακτηριστικό των Φινλανδών είναι η ταχύτητα ακόμα και σε καταστάσεις σετ παιχνιδιού. Προτιμούν την πάσα από το σουτ και οι μόνοι περιφερειακοί που παίρνουν προσωπικές φάσεις είναι ο (τρίτος σκόρερ της ομάδας με 10.7 πόντους ανά αγώνα, αλλά πρώτος πασέρ με 8 ασίστ ανά αγώνα) Πέτερι Κόπονεν και ο (αμφίβολος για τον αγώνα με την Ελλάδα) Τζαμάρ Ουίλσον. Από εκεί και πέρα, οι “λύκοι” προσπαθούν να “βγάλουν” ελεύθερα σουτ στον Σάσου Σαλίν (επιχειρεί 6.3 τρίποντα ανά αγώνα!) και τον (επίσης αμφίβολο) Μίκο Κοϊβίστο, ενώ χρησιμοποιούν σε καταστάσεις Πιν Εν Ρολ τον πολύπειρο Τούκα Κότι και σε καταστάσεις Πικ εν Ποπ τον Έρικ Μέρφι.

Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι ένα ακόμα γεγονός: Η Φινλανδία έχει πάρα πολλά plays για την επαναφορά της μπάλας από την βασική και την πλάγια γραμμή. Στους τρεις πρώτους αγώνες πήρε αρκετούς πόντους σε καταστάσεις επαναφοράς “νεκρής” μπάλας, πιάνοντας στον ύπνο τους αντιπάλους της.

Άμυνα με... αδυναμίες

Φινλανδία δεν είναι μόνο ο Μάρκανεν


Οι Φινλανδοί είναι μία ομάδα φύσει-επιθετική. Βγάζει ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ένας από τους λόγους ωστόσο που πηγαίνει το παιχνίδι στην ταχύτητα και την ενέργεια είναι για να κρύψει τις αδυναμίες της στην άμυνα. Εκεί όπου το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει αρκετό μέγεθος στις θέσεις της περιφέρειας, αλλά και ότι πρακτικά έχει μόνο έναν σέντερ (τον Κότι που έχει ύψος 2.06 μέτρων) και τρεις πάουερ φόργουορντ με ύψος πάνω από 2.08 μέτρα (Μάρκανεν, Λι, Μέρφι).

Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια οι Φινλανδοί να ακολουθούν το εξής τρίπτυχο στην άμυνα: 1. Ασφυκτική πίεση στη μπάλα. 2. Αλλαγές στα σκριν 3. Συνεχείς βοήθειες στο post όταν παίζει με πλάτη ο αντίπαλος ψηλός και μάλιστα αποκλειστικά από την βασική γραμμή.

Οι τρεις αυτές επιλογές των Φιλανδών “κρύβουν” τα προβλήματά τους, αλλά δεν τα εξαφανίζουν. Κι αυτό γιατί υπάρχουν συνεχή μις-ματς στην άμυνα από τις αλλαγές που γίνονται στα σκριν, ενώ προκύπτουν και πολλά ελεύθερα σουτ λόγω της βοήθειας που δίνεται στο post έπειτα από τις περιστροφές της άμυνάς τους. Κοινώς, αν μπουν τα σουτ, τότε οι Φινλανδοί θα έχουν πρόβλημα. Οι Γάλλοι και οι Σλοβένοι δεν τα έβαλαν, με τους πρώτους να χάνουν και τους δεύτερους να... φτύνουν αίμα για να κερδίσουν. Οι Πολωνοί τα έβαλαν και κόντεψαν να “κλέψουν” τη νίκη.

Θέμα ρυθμού και θέλησης

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÓËÏÂÅÍÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / SLOVENIA - GREECE (EUROKINISSI)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÓËÏÂÅÍÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / SLOVENIA - GREECE (EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS


Ο αγώνας με την Φινλανδία ήταν εξ αρχής “ύποπτος” για την Εθνική Ανδρών. Τα αποτελέσματα των τριών πρώτων αγώνων ωστόσο τον μετέτρεψαν σε ντέρμπι. Αυτό προδίδει η εικόνα των δύο ομάδων μέχρι στιγμής στο Eurobasket 2017.

Η Ελλάδα είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να ελέγξει το τέμπο, να ισοφαρίσει την ενέργεια των γηπεδούχων Φιλανδών – που θα έχουν 12.500 φιλάθλους στο πλευρό τους – και να “χτυπήσει” τις αδυναμίες τους. Θα προσπαθήσει να περιορίσει την τριάδα των Μάρκανεν, Κόπονεν, Σαλίν και να βγάλει τα δικά της στοιχεία στο παρκέ.

Το παιχνίδι δεν θα είναι εύκολο. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον το περιθώριο να χαλαρώσει. Πρέπει να βγάλει πείσμα, θέληση και ενέργεια στο παρκέ. Αν δεν το κάνει, τότε θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ