EUROBASKET

EuroBasket U18: Το προφίλ της Λετονίας

EuroBasket U18: Το προφίλ της Λετονίας

Η αποψινή (2/8, 21:15) αντίπαλος της Εθνικής Εφήβων στο EuroBasket U18 δεν τρομάζει. Το κάθε άλλο, αποτελεί έναν αντίπαλο που ταιριάζει "ταμάμ" στην ομάδα του Γιώργου Βλασσόπουλου.

Το φινάλε της φάσης των ομίλων δεν ήταν το καλύτερο δυνατό για την Εθνική Εφήβων , αλλά αυτό μικρή σημασία έχει μπροστά σε ό,τι ακολουθεί. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει απόψε (2/8, 21:15) τη Λετονία για τους "16" του EuroBasket U18, σε έναν αγώνα που θα διαχωρίσει την επιτυχία από την αποτυχία. Η πρόκριση στην οκτάδα θα αποβάλλει αυτόματα το άγχος από τους παίκτες του Γιώργου Βλασσόπουλου, αφού θα έχει εξασφαλιστεί άμεσα η παραμονή στην Α' Κατηγορία, την ώρα που θα παραμείνει "ζωντανή" η ελπίδα για υπέρβαση, ήτοι για πρόκριση στους "4" της διοργάνωσης.

Η βαριά ήττα από τη Λιθουανία έφερε τη Λετονία στον δρόμο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, το οποίο θα συναντήσει σε μερικές ώρες μια ομάδα που του ταιριάζει αρκετά, από την άποψη πως δεν διαθέτει κάποιον ψηλό - φόβητρο. Το κάθε άλλο, πρόκειται για μία ομάδα που στηρίζεται στην δράση των περιφερειακών, οι οποίοι αναλαμβάνουν τις περισσότερες πρωτοβουλίες στη διάρκεια του σαρανταλέπτου. Με μόλις τρεις παίκτες να ξεπερνούν τα δύο μέτρα άλλωστε, δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως πρώτος ριμπάουντερ της Λετονίας είναι ο Νικς Βισνέβικς, ένας παίκτης στα 1μ94, που αγωνίζεται στο "3" και το "4". Τα χαμηλά σχήματα είναι σύνηθες φαινόμενο για τον Ούβις Χελμάνις, ο οποίος προσπαθεί με πίεση πάνω στην μπάλα να αλλάξει τον ρυθμό των αναμετρήσεων. Δίχως μεγάλη επιτυχία βέβαια, αφού η ομάδα του υπολείπεται σε ταλέντο σε σχέση με αυτές που αναμένεται να βρίσκονται στην οκτάδα του EuroBasket U18. Χαρακτηρίζεται όμως για τη μαχητικότητά της, στοιχείο που την έχει βοηθήσει να κάνει δύο νίκες στην α' φάση της διοργάνωσης, όσο και να βρίσκεται πέμπτη στη λίστα των ριμπάουντ, με 40.3 "σκουπίδια" ανά αγώνα.

Η νίκη επί της Σλοβακίας στην πρεμιέρα (78-61) ήρθε ως φυσικό επακόλουθο αφού οι διοργανωτές είναι μάλλον η χειρότερη ομάδα του EuroBasket U18, την ώρα που ακολούθησε η συντριβή από τη Γαλλία (93-49). Ένα αποτέλεσμα που προέκυψε κατά κύριο λόγο από την ευστοχία των "μπλε" πίσω από τα 6μ75 (11/19 τρίποντα) στη διάρκεια του αγώνα, όσο και από τη διάθεσή τους να παίξουν με το πόδι στο γκάζι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, μετά την ήττα τους στην πρεμιέρα. Παρά τη νίκη μάλιστα επί της Βοσνίας (79-74) χθες το απόγευμα, η Λετονία δεν κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη δυάδα του Δ' Ομίλου, πληρώνοντας αυτό το -44 από τη Γαλλία.

EuroBasket U18: Το προφίλ της Λετονίας

Η έλλειψη ηγέτη και επιθετικού ταλέντου αποτυπώνεται ανάγλυφα από το γεγονός πως δεν υπάρχει παίκτης με διψήφιο αριθμό πόντων σε μέσο όρο, με τον Ντάβιντς Ατελμπάουερς (πλεϊμέικερ) να είναι αυτός που ηγείται στην σχετική λίστα, με 9 πόντους ανά αγώνα. Δίχως όμως να έχει αντίστοιχα καλά ποσοστά αφού σουτάρει με 45% στα δίποντα και 20% στα τρίποντα.

Τα λετονικά κορμιά ταιριάζουν αρκετά σε αυτά της Εθνικής Εφήβων, η οποία στηρίζει άλλωστε το παιχνίδι της στην προσωπική φάση των περιφερειακών και το μέγεθος κάποιων παικτών, όπως του Γιώργου και του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη. Δεδομένου δε, ότι η Λετονία είναι μία από τις πιο κοντές ομάδες του EuroBasket U18, δεν αποκλείεται να εφαρμόσει ο Γιώργος Βλασσόπουλος πλάνο με τέσσερις κοντούς και έναν ψηλό στο παιχνίδι, προκειμένου να προκύπτουν καλύτερα "ματσαρίσματα". Ειδάλλως, θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τη διαφορά μεγέθους κοντά στο καλάθι.

Πέραν του Ντάβιντς Ατελμπάουερς, ξεχωρίζουν επίσης οι Έντγκαρς Καουφμάνις (8.7π., 3ριμπ., 1.7ασ., 1.7κλεψ.), Νικς Βισνέβικς (5.7π., 7.3ριμπ.), Ράινερς Χερμανόβσκις (8.3π., 2ριμπ., 2.7ασ.) και Φράνσις Λάτσις (7.3π., 3ιμπ.), δίχως κάποιος να τρομάζει ή να αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τη λετονική επίθεση.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ