EUROBASKET

Τουρκία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Τουρκία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Η διοργάνωση του Eurobasket 2017 κόστισε πολλά στην Τουρκία. Ομως η Εθνική τους ομάδα φλερτάρει με τον αποκλεισμό. Και εδώ στην Πόλη, η αισιοδοξία δεν περισσεύει εν όψει της αναμέτρησης με την Ισπανία.

Η Τουρκία δεν τα κατάφερε κόντρα στην Λετονία, δεν απέφυγε την τέταρτη θέση στον όμιλό της και μετακομίζει στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης, προκειμένου να παίξει το τελευταίο της χαρτί. Και μοιάζει δύσκολο να έχει κι άλλη ευκαιρία στην διοργάνωση, διότι την Κυριακή αντιμετωπίζει το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, την Ισπανία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ

Το μπάσκετ στην Τουρκία έχει συνεχώς ανοδική πορεία, η κυβέρνηση βοηθά το άθλημα, τα χρήματα που υπάρχουν στην Ομοσπονδία είναι αμέτρητα, γι αυτό και αποφασίστηκε η διοργάνωση, όχι μόνο ενός ομίλου, αλλά και της τελικής φάσης. Οταν, βέβαια, ελήφθη η απόφαση, ουδείς πίστευε πως η εικόνα της Εθνικής τους ομάδας θα είναι τόσο απογοητευτική. Και ότι θα κινδύνευε άμεσα με αποκλεισμό, μία εβδομάδα πριν την ολοκλήρωση του τουρνουά.

Εννοείται πως με βάση το ρόστερ της Εθνικής Τουρκίας, δεν είναι καθόλου περίεργο που έμεινε στην τέταρτη θέση και θα αντιμετωπίσει την Ισπανία. Οταν καλύτερος παίκτης είναι ο Μαχμούτογλου, που στην Φενέρ είναι 11ος ή 12ος στην Euroleague, όταν ηγέτης είναι ο Οσμάν στα 22 του και παίρνουν χρονο συμμετοχής ο Σιπάχι και ο Κορκμάζ, είναι μάλλον φυσιολογικό ό,τι συμβαίνει. Και είναι ακόμα πιο περίεργο αυτό που συμβαίνει με τους Τούρκους, διότι ρίχνουν το βάρος στις μικρές Εθνικές, πρωταγωνιστούν στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αλλά σε επίπεδο ανδρών δεν έχουν συνέχεια. Πώς και γιατί γίνεται αυτό; Την απάντηση πρέπει να την δουν ο Χινταγιέτ Τούρκογλου και οι συνεργάτες του στην Ομοσπονδία.

Ο κόσμος στο γήπεδο της Φενέρ χειροκρότησε μεν την Εθνική με τους ως επί το πλείστον νεαρούς μπασκετμπολίστες για την προσπάθεια, αλλά το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί κανένα. Ξεγραμμένη την έχουν την ομάδα τους, δεν θεωρούν πως μπορεί να πετύχει κάτι σπουδαίο, το έλεγαν πριν ακόμα μάθουν ότι θα αντιμετωπίσουν την Ισπανία στη φάση των "16".

Βέβαια ακόμα δεν έχει τελείωσει τίποτα, τα νοκ άουτ ματς τώρα αρχίζουν και σε ένα παιχνίδι πολλά μπορούν να συμβούν. Η Τουρκία έχει λιγοστές ελπίδες κόντρα στην Ισπανία, αλλά παίζει μέσα στο σπίτι της και θα το παλέψει. Ομως μπροστά στο φάσμα του πρόωρου αποκλεισμού, είναι λογικό στην τουρκικη ομοσπονδία να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Με μια διαφορά φυσικά. Εδώ κανείς δεν έχει πέσει να φάει κανέναν, παρότι ξοδεύτηκαν τόσα λεφτά. Ούτε πρόκειται να ξεσπάσει... εμφύλιος την Δευτέρα, αν μείνουν έξω οι οικοδεσπότες. Φαντάζεστε να ήταν η Ελλάδα στη θέση των Τούρκων; Οχι, ας μην το συζητησουμε καλύτερα.

Το Eurobasket 2017 τώρα αρχίζει

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε στη ασιατική πλευρά της Πόλης η πρώτη φάση του Eurobasket 2017 και μεταφέρεται στην... Ευρώπη. Σάββατο και Κυριακή θα διεξαχθούν 8 ματς και αν δούμε το πρόγραμμα, τα 6 απ' αυτά έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Εντάξει η Σερβία λογικά θα έχει άνετο έργο απέναντι στην ήδη επιτυχημένη Ουγγαρία, το ίδιο και η Σλοβενία με την Ουκρανία. Από εκεί και πέρα, όμως, κάθε παιχνίδι έχει την αξία του.

Στο Γερμανία - Γαλλία, οι τρικολόρ έχουν το όνομα, αλλά στο Ελσίνκι δεν φάνηκε να έχουν τη χάρη. Αν δεν βελτιωθούν, η Γερμανία του Σρέντερ θα συνεχίσει στους "8", πέρα ίσως από κάθε προσδοκία.

Στο τελευταίο ματς του Σαββάτου, η Λιθουανία περιμένει την Ελλάδα, σε μια κλασική μονομαχία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η Λιθουανία έχει τον πρώτο λόγο, μετράει τέσσερις συνεχόμενες νίκες, αλλά και η δική μας Εθνική δεν είναι τόσο κακή, όσο δείχνει η τέταρτη θέση στον όμιλό της.

Την Κυριακή, το παιχνίδι ανάμεσα στη Λετονία και το Μαυροβούνιο έχει φαινομενικά φαβορί, αλλά ίσως κρύβει εκπλήξεις. Σε ό,τι αφορά στο Ισπανία - Τουρκία, ναι μεν η φούρια ρόχα είναι πολύ καλύτερη, αλλά έχασε και τον Αμπρίνες. Κι αυτό οι οικοδεσπότες, με τον κόσμο πλάι τους, θα επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν. Κι αν πετύχουν την μεγάλη ανατροπή του Eurobasket 2017, τότε ποιος τους... πιάνει. Κι από τα πρόθυρα νευρικής κρίσης, θα βγουν στους δρόμους.

Οσο για το τελευταίο ματς της φάσης των 16; Θεωρητικά είναι το πιο αμφίρροπο. Κροατία εναντίον Ρωσίας και όποιος αντέξει, έχει ελπίδες να φτάσει μακριά στη διοργάνωση.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ