ΜΠΑΣΚΕΤ

Παπαλουκάς: Ο "τσάρος" 40αρησε

Παπαλουκάς: Ο "τσάρος" 40αρησε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς γίνεται σήμερα (8/5) 40 χρονών και το Sport24.gr θυμάται στιγμές από την καριέρα του ίσως πιο "εγκεφαλικού" παίκτη στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Πρωταθλητής Ευρώπης. Δευτεραθλητής κόσμου. Πασέρ. Ηγέτης. Υπάρχουν πολλές λέξεις για να περιγράψει κανείς τον Θοδωρή Παπαλουκα. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια δεν χρειάζονται ούτε χαρακτηρισμοί, ούτε πολλές συστάσεις. Το όνομα “Θοδωρής Παπαλουκάς” αρκεί για να ξυπνήσει μνήμες στον κόσμο.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, λοιπόν, ο “τσάρος” του Ελληνικού μπάσκετ 40αρησε. Πάτησε λοιπόν τα δεύτερα “-άντα” έχοντας αφήσει μαζί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη την δική τους κληρονομιά, αφού οι δυο τους πρακτικά άλλαξαν τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος το μπάσκετ. Αυτοί ήταν που έδειξαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν υπάρχει “Εγώ” στο μπάσκετ αλλά “Εμείς”, δείχνοντας ότι κάποιος μπορεί να κάνει την διαφορά ακόμα και αν δεν σκοράρει πολύ. Και αυτή είναι η ιστορια του.

Ένα 2μετρο παιδί που έπαιζε πλέι-μέικερ

Παπαλουκάς: Ο "τσάρος" 40αρησε


Ο Θοδωρής Παπαλουκάς ξεκίνησε το μπάσκετ στον Εθνικό Ελληνορώσων. Πολύ γρήγορα ωστόσο πήρε μεταγραφη στους Αμπελόκηπους, με τους οποίους έκανε και το ντεμπούτο του στην Α1 (νυν Stoiximan.gr Basket League) την σεζόν 1995/96, παίζοντας σε 4 αγώνες, έχοντας 2.3 πόντους μέσο όρο. Στους Αμπελόκηπους θα έμενε και την σεζόν 1996/97 και κατόπιν πήρε μεταγραφή στην Δάφνη, που αγωνιζόταν στην Α2.

Στην δεύτερη τη τάξει Εθνική κατηγορία ο Παπαλουκάς δεν άργησε να ξεχωρίσει, φτάνοτνας την σεζόν 1998/99 να κατακτήσει το Πρωτάθλημα και να αναδειχθεί MVP της κατηγορίας. Είχε γίνει ήδη ξεκάθαρο ότι δεν τον “χωρούσε” το μικρό γήπεδο της Δάφνης. Πήρε λοιπόν μεταγραφή μερικά χιλιόμετρα πιο δίπλα, στον Πανιώνιο.

Στους “Κυανέρυθρους” ο 2μετρος πόιντ γκαρντ έμεινε μία διετία (1999-2001). Την δεύτερη – και τελευταία – σεζόν του (2000/01) ήταν που είχε και την αγωνιστική του έκρηξη. Παρέα με τον Γιώργο Διαμαντόπουλο συνέθεσε ένα από τα πιο θεαματικά και παραγωγικά δίδυμα γκαρντ που έχουμε δει στην χώρα, εκτοξεύοντας τους αριθμούς του στους 14.4 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, 5.7 ασίστ και 2 κλεψίματα μέσο όρο! Είχε έρθει ήδη η ώρα για το επόμενο βήμα, αφού πλέον ήταν και διεθνής με την Εθνική Ελλάδας. Και αυτό το “επόμενο βήμα” σήμαινε “Ολυμπιακός”.

Ο Παπαλουκάς ήταν η μεγαλύτερη μεταγραφή του Ολυμπιακού την σεζόν 2001/02. Ήρθε σε μία ομάδα που είχε ακόμα παίκτες όπως ο Αλφόνσο Φορντ, ο Δημήτρης Παπανικολάου και ο Τζέιμς Φόρεστ. Δεν ήταν ο Παπαλουκάς του Πανιωνίου, αλλά δεν ήταν και κακός, έχοντας 10.4 πόντους, 2.6 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ ανά αγώνα, κατακτώντας ένα Κύπελλο Ελλάδος, ενώ έφτασε μέχρι τον Τελικό του Πρωταθλήματος, όπου ηττήθηκε με 3-2 από την ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 2002 ο Ολυμπιακός αποφάσισε ότι δεν τον ήθελε άλλο, αφήνοντάς τον ελεύθερο Αύγουστο μήνα. Ο Έλληνας γκαρντ όμως δεν άργησε να βρει τον επόμενο σταθμό του, που έμελλε να είναι και η μπασκετική του “Ιθάκη”.

“Τσάρος” στη Μόσχα και επιστροφή στον Πειραιά

Παπαλουκάς: Ο "τσάρος" 40αρησε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Το μακρινό 2002 η ΤΣΣΚΑ δεν ήταν ακόμα η κυρίαρχη ομάδα που είναι σήμερα. Φιλοδοξούσε όμως να γίνει τέτοια. Και ο Παπαλουκάς θα φρόντιζε να την κάνει, όντας αναπόσπαστο μέλος αυτής της ομάδας, ζώντας δύσκολες και όμορφες στιγμές με την ομάδα.

Με αυτόν σε θέση οδηγού η ΤΣΣΚΑ μπήκε σταδιακά στον δρόμο των επιτυχιών. Έπειτα από πολλές δυσκολίες και πολλά χαμένα λεφτά, η “ομάδα του στρατου” είδε τον Παπαλουκά να την οδηγεί το 2006 στην κορυφή της Ευρώπης, με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP του Final Four. Έναν χρόνο αργότερα (2007) αναδείχθηκε MVP της κανονικής περιόδου της διοργάνωσης, ενώ το 2008 οδήγησε τους Ρώσους ξανά στην κορυφή της Ευρώπης. Πλέον είχε την καθολική αποδοχή από όλους, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι από το 2005 έως το 2008 ήταν μαζί με τον Διαμαντίδη οι καλύτεροι παίκτες στην Ευρώπη!

Παπαλουκάς: Ο "τσάρος" 40αρησε

Το καλοκαίρι του 2008 ο Παπαλουκάς επέστρεψε στον Ολυμπιακό έπειτα από 6 χρόνια έναντι ενός πλουσιοπάροχου συμβολαίου. Η αποστολή του ξεκάθαρη: Ήθελα να φέρει τον Ολυμπιακό πίσω στην κορυφή και να σπάσει την κυριαρχία του Παναθηναϊκού. Δεν έμελλε να συμβεί αυτό, αφού την τριετία που έμεινε στο μεγάλο λιμάνι μπόρεσε να κατακτήσει μόνο δύο κύπελλα Ελλάδας (2010, 2011), να προκριθεί στo Final Four της EuroLeague το 2009 (όπου αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον Παναθηναϊκό) και να φτάσει μέχρι τον Τελικό της EuroLeague το 2010, όπου ηττήθηκε από τη Μπαρτσελόνα.

Η σεζόν 2010/11 ήταν και η τελευταία του Παπαλουκά στον Ολυμπιακό. Η σεζόν 2012/13 τον βρήκε, στα 35 του πια, στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, να έχει μικρό ρόλο, με τον Έλληνα γκαρντ να κλείνει τελικά την καριέρα του στην αγαπημένη του ΤΣΣΚΑ την σεζόν 2012/13.

Η Εθνική και η κληρονομιά που άφησε

Παπαλουκάς: Ο "τσάρος" 40αρησε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Η Εθνική Ελλάδος είναι ένα κεφάλαιο από μόνο της για τον Θοδωρή Παπαλουκά. Ο 2μετρος γκαρντ πήρε το “βάπτισμα του πυρός” σε μεγάλες διοργανώσεις στο Ευρωμπάσκετ του 2001 στην Τουρκία υπό τις οδηγίες του Κώστα Πετρόπουλου. Ήταν εκ των κορυφαίων της Εθνικής, αλλά και ο μοιραίος παίκτης της ομάδας, αφού στο τέλος του νοκ-άουτ αγώνα με την Τουρκιά είχε 1/6 βολές στο τέλος του αγώνα. Θα φρόντιζε όμως άμεσα να εξαλείψει τις όποιες άσχημες αναμνήσεις από αυτό το παιχνίδι.

Με μπροστάρη αυτόν και τον Δημήτρη Διαμαντίδη η Ελλάδα θα κατάφερνε σταδιακά να αναρριχηθεί στο Παγκόσμιο στερέωμα. Η αρχή έγινε στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας το 2005, όταν η Ελλάδα αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, με τον Παπαλουκά να αναδεικνύεται MVP του τουρνουά. Έναν χρόνο αργότερα, ο Θρύλος του Ευρωπαϊκού μπάσκετ θα συνέβαλλε τα μέγιστα στο θαύμα της Σαϊτάμα και τον αποκλεισμό των Αμερικανών ΝΒΑερς στον ημιτελικό, στον δρόμο για την κατάκτηση της 2ης θέσης στον κόσμο στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας το 2006.

Πάνω από όλα, όμως, ο Παπαλουκάς, ο Διαμαντίδης, ο Ζήσης, ο Σπανούλης και οι υπόλοιποι παίκτες εκείνης της Εθνικής έκαναν περήφανους τους Έλληνες για έναν άλλο λόγο και όχι για τις επιτυχίες τους: Επειδή δεν τα παρατούσαν ποτέ, πετυχαίνοντας τη μία μεγάλη ανατροπή μετά την άλλη. Από τον ημιτελικό με την Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005, μέχρι τις ανατροπές κόντρα σε Λιθουανους και Αυστραλούς στο Μουντομπάσκετ του 2006 και τη μυθική ανατροπή επί της Σλοβενίας στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ του 2007.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς λοιπόν 40αρησε. Η κληρονομιά που άφησε σε όλους τους μπασκετικούς είναι τεράστια. Και αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται. Το βιογραφικό του εξάλλου τα λέει όλα: 2 τίτλοι της EuroLeague, ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την Εθνική Ελλάδος, MVP του Final Four της EuroLeague το 2006 και της Κανονικής περιόδου της διοργάνωσης το 2007, MVP του Ευρωμπάσκετ του 2005, αλλά και μέλος της λίστας με τους 50 πιο σημαντικούς ανθρώπους στην σύγχρονη ιστορία της EuroLeague.

Twitter @steflong85

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ