ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο επιτάφιος του ελληνικού μπάσκετ

Ο επιτάφιος του ελληνικού μπάσκετ

Ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής το Sports Ilustrated περιφέρει τον επιτάφιο του ελληνικού μπάσκετ σε όλο τον κόσμο. Με αφορμή το Μαρούσι, το αμερικάνικο μέσο σκιαγραφεί γλαφυρά την χρεωκοπία της ελληνικής λίγκας.

Την τραγωδία του ελληνικού μπάσκετ, με αφορμή την "πτώση" του Αμαρουσίου εξιστορεί το Sports Illustrated σε μια ανάλυση της κατάστασης που υπάρχει στο πρωτάθλημα. Ο δημοσιογράφος Κεν Μαγκουάιρ έκανε ρεπορτάζ για μια κατάσταση που βιώνει (και η μπασκετική) Ελλάδα.

Το άρθρο του Μαγκουάιρ ξεκινάει με την περιπέτεια του ταξιδιού που έκανε το Μαρούσι μέχρι να φτάσει στη Δράμα: " Ταιριάζει με την τραγωδία μιας ομάδας που λέγεται Μαρούσι. Το τελευταίο της ταξίδι για εκτός έδρας αγώνα έγινε στη Δράμα. Το Μαρούσι ηττήθηκε με διαφορά 38, έχοντας ρεκόρ 1-23. Ο βασικός πάουερ-φόργουορντ της ομαδας δεν ταξίδεψε. Τραυματίας; Οχι. Ξενύχτης από κάποιο χανγκ-όβερ; Όχι, όχι.

Είχε διάβασμα! Είναι ακόμη μαθητής Λυκειου και έπρεπε να μελετήσει για εξετάσεις στο σχολείο του. Ερασιτέχνες από τα εφηβικά του συλλόγου, στελεχώνουν την πρώτη ομάδα, καθώς πολλοί επαγγελματίες κόπηκαν. Το κλαμπ σταμάτησε να τους πληρώνει, αφού τα λιγοστά έσοδα πήγαν στις τσέπες άλλων αθλητών που τους οφείλονταν χρήματα από τα προηγούμενα χρόνια.

Το Μαρούσι είναι μια από τις πολλές ομάδες που βρίσκονται στη δίνη της χρεωκοπίας. Η Ελλάδα είναι το επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης και η ελληνική λίγκα που ήταν μια από τις πιο δυνατές στην Ευρώπη, υποφέρει..." σημειώνει αρκετά γλαφυρά ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

"Το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι νεκρό" δηλώνει ο Γιάννης Γκαγκαλούδης προσθέτοντας: "Είναι σε κώμα. Σε δυο-τρία χρόνια, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση" (ξέρει κάτι ο Γιάννης και δε μας το λεει;).

Σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Κοέν που είναι υπεύθυνος των νομικών υποθέσεων της FIBA η "Ελλάδα έχει τις περισσότερες τιμωρίες σε σχέση με οφειλές προς παίκτες", ενώ γίνεται λόγος για τις ποινές απαγόρευσης μεταγραφών από την διεθνή ομοσπονδία σε Μαρούσι, Πανιώνιο και Άρη λόγω χρεών .Ο Μαγκουάιρ υπογραμμίζει ότι συμβόλαια όπως του Τσίλντρες πριν απο τρία χρόνια μοιάζουν πλέον πολύ μακρινά. Περιγράφει την κατάρρευση του Αμαρουσίου, με την εκτόξευση του μπάτζετ στα 1.7 εκ.ευρώ και την κατάρρευση της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών της εταιρείας Βωβού: "Είχαμε χρήματα τότε. Θέλαμε να έχουμε μια ομάδα και η οικογένεια ήταν υπερήφανη" δηλώνει ο Κώστας Κατσάνος. Η κατάληξη, βέβαια, είναι γνωστή.

Γίνεται εκτενής αναφορά στην υπόθεση Χόμαν και την απαξίωση της ομάδας από την οικογένεια Βωβού. Πού να φανταζόταν το Μαρούσι ότι θα γινόταν "θέμα" στο Sports Illustrated για την ...κατάρρευσή του!

Το άρθρο ολοκληρώνεται με δηλώσεις του Κώστα Ζομπανάκη, που ηγείται φέτος της ΚΑΕ Ρέθυμνο. Για την ομάδα-έκπληξη της χρονιάς, το SI γράφει: "Το Ρέθυμνο πούλησε φέτος 800 διαρκείας (σε γήπεδο χωρητικότητας 1300 θεατών) κερδίζοντας 130.000 δολάρια. Ο προϋπολογισμός του για να χτίσει το ρόστερ ήταν 500.000 δολάρια: "Στην Αμερική όλα είναι οι παίκτες. Τους αξιολογείς και τους ...παίρνεις. Αυτό καναμε κι αυτό πέτυχε. Φέτος, χάσαμε μόλις 125.000 δολάρια, κάτι που μπορούμε να το αποκαλέσουμε θαύμα. Αυτό που μας καίει τώρα είναι να πώς θα εξασφαλίσουμε μελλοντικά έσοδα από την κρατική τηλεόραση, γιατί η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέες περικοπές. Δεν ξέρω αν μπορεί να λειτουργήσει τελικά το δικό μας μοντέλο. Η χώρα καταρρέει. Δεν υπάρχει χρήμα, η διαφήμιση στέρεψε. Είναι αλήθεια. Αντιμετωπίζουμε την χειρότερη χρεωκοπία της ιστορίας και είναι αληθινά πολύ άσχημα τα πράγματα".

Δεν έχετε παράπονο. Ό,τι πρέπει για ...Μεγάλη Παρασκευή όλο το άρθρο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ