ΜΠΑΣΚΕΤ

ΚΚΕ: "Να λύσει το κράτος τα θέματα των ιατρικών εξετάσεων και του εργοσήμου των διαιτητών"

ΚΚΕ: "Να λύσει το κράτος τα θέματα των ιατρικών εξετάσεων και του εργοσήμου των διαιτητών"
EUROKINISSI

Το ΚΚΕ με πρόσφατες ερωτήσεις του στην Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς καταπιάστηκε με δύο θέματα που αφορούν τον αθλητισμό: την αμοιβή διαιτητών και κριτών και την πληρωμή τους με εργόσημο και τις ιατρικές εξετάσεις όσων συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Το ζήτημα της αμοιβής των διαιτητών, βοηθών κριτών και παρατηρητών και της πληρωμής τους με εργόσημο απασχόλησε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, η οποία επίσης ζήτησε να μάθει τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε οι ιατρικές εξετάσεις όσων συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες να γίνονται με "με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση μέσω των δομών του κράτους χωρίς να επιβαρυνθεί η λαϊκή οικογένεια".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη και Μανώλης Συντυχάκης με ερώτηση τους προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά και την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου τοποθετήθηκαν για τις αμοιβές διαιτητών, βοηθών κριτών και παρατηρητών και την πληρωμή τους με εργόσημο τονίζοντας πως το κράτος σε συνεννόηση με τις ομοσπονδίες πρέπει να λύσει το ζήτημα χωρίς να μεταφέρει το βάρος στα σωματεία και στους γονείς των αθλητών.

Επίσης, οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης με ερώτησή τους προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά τοποθετήθηκαν για το ζήτημα του προαγωνιστικού ελέγχου.

Το κείμενο της ερώτησης (29/8) για τις αμοιβές διαιτητών, βοηθών κριτών και παρατηρητών και την πληρωμή τους με εργόσημο:

"Σύμφωνα με συνδέσμους διαιτητών, αλλά και των ανθρώπων πολλών Αθλητικών Ομοσπονδιών και των αντίστοιχων σωματείων τους έχει προκύψει αναστάτωση με τις αμοιβές των διαιτητών, βοηθών κριτών και παρατηρητών και την πληρωμή τους με εργόσημο.

Το ζήτημα αφορά ανθρώπους που προσφέρουν υπηρεσίες διαιτησίας, γραμματείας κλπ. και χωρίς αυτούς δεν μπορούν να διεξαχθούν τα λεγόμενα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών των αθλημάτων. Πολλοί που είναι ήδη εργαζόμενοι και ασφαλίζονται από την εργασία τους, μιλάνε για εργόσημο που δεν θα 'χει αντίκρισμα, ενώ άλλοι είναι άνεργοι ή και φοιτητές που παίρνουν ένα επίδομα και με το εργόσημο κινδυνεύουν να το χάσουν.

Επίσης δεν παίρνεται υπ’ όψιν ότι στην πλειοψηφία τους σωματεία της γειτονιάς λειτουργούν με πολλές δυσκολίες αφού στηρίζονται σε ανθρώπους των ΔΣ που αφιερώνουν χρόνο και κόπο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Σε πολλά σωματεία είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η κρατική χρηματοδότηση έχει στερέψει εδώ και χρόνια, πράγμα που βάζει εμπόδια στη λειτουργία τους αφού οι πόροι που έχουν είναι οι συνδρομές και οι χορηγίες, όταν υπάρχουν. Δεν μπορούν επομένως να στηρίξουν μηχανισμό λογιστηρίου σ’ αυτές τις συνθήκες γιατί αυτό προϋποθέτει χρήμα και προσωπικό που τα περισσότερα σωματεία δεν διαθέτουν. Επίσης δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος που προκύπτει από το εργόσημο γιατί απλά θα μεταφερθεί και αυτό το βάρος στους γονείς.

Χρειάζεται το κράτος να λύσει το ζήτημα της ασφάλισης κεντρικά σε συνεννόηση με τις Ομοσπονδίες. Υπάρχει κίνδυνος πολλά σωματεία να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν και να υποστηρίξουν τη συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ασφάλισης χωρίς να μεταφέρεται το βάρος στα σωματεία και τους γονείς;".

Οι βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας

Γιάννης Δελής

Λιάνα Κανέλλη

Μανώλης Συντυχάκης".

Το κείμενο της ερώτησης (5/9) για τις ιατρικές εξετάσεις:

"Ο προαγωνιστικός έλεγχος, ο εντοπισμός των ομάδων υψηλού κινδύνου αλλά και η δημιουργία δομών διάσωσης και πρώτων βοηθειών στους αγωνιστικούς - αθλητικούς χώρους είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί.

Η θέσπιση της κάρτας υγείας του αθλητή ενώ είναι απαραίτητη, από μόνη της, δεν λύνει το πρόβλημα. Και αυτό γιατί δεν συνδυάζεται με χρηματοδότηση, προσωπικό, κρατική μέριμνα και υποδομή για την καθιέρωση προληπτικών και εξειδικευμένων εξετάσεων για όλο τον πληθυσμό καθώς και την παρουσία αθλητιάτρου σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερα όταν το κόστος των εξετάσεων για την έκδοση και την ανανέωσή της επιβαρύνει τα σωματεία και κατ´ επέκταση τους γονείς.

Χρειάζεται επίσης να παρθεί υπ’ όψιν ότι αυτήν την περίοδο, που έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές στα αθλητικά σωματεία, στα προγράμματα των δήμων, αλλά και στα σχολεία, η οικογένεια πρέπει να πληρώσει 2 ή και 3 φορές ακόμα για τον ίδιο έλεγχο προκειμένου να πιστοποιηθεί η υγεία των παιδιών της.

Ερωτάται η κα Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να λυθεί κεντρικά το θέμα των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση μέσω των δομών του κράτους χωρίς να επιβαρυνθεί η λαϊκή οικογένεια.

Οι βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας

Γιάννης Δελής

Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιώργος Λαμπρούλης

Διαμάντω Μανωλάκου

Μανώλης Συντυχάκης".

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ