ΕΟΚ

ΕΟΚ για το νέο Σχέδιο Νόμου: "Αντισυνταγματικό και επικίνδυνο"

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Με το νέο μίνι αθλητικό νομοσχέδιο με επίκεντρο την βία, τα στημένα και τις εκλογές Ομοσπονδιών να βρίσκεται προς διαβούλευση, η ΕΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς το μεταξύ άλλων "αντισυνταγματικό".

Το μίνι αθλητικό νομοσχέδιο με επίκεντρο την βία, τα στημένα και τις εκλογές Ομοσπονδιών βρίσκεται προς διαβούλευση, με μία από τις προτεινόμενες διατάξεις να αναφέρει ότι θα προβλεφθεί περιορισμός στις θητείες των μελών των διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών ομοσπονδιών έως 3 θητείες ως Πρόεδροι και άλλες 2 φορές σε οποιαδήποτε εκτελεστική θέση της Ομοσπονδίας. Αυτή η διάταξη είναι που έφερε και την αντίδραση της ΕΟΚ.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης εξέδωσε ανακοίνωση για να εκφράσει την αντίθεσή της, τονίζοντας ότι μεταξύ άλλων αυτό το νομοσχέδιο είναι "αντισυνταγματικό, επικίνδυνο και προβληματικό".

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Με το Σχέδιο Νόμου που τίθεται προς διαβούλευση επιχειρείται η διατήρηση της άμεσης παρέμβασης της πολιτείας στη διοικητική υπόσταση των Αθλητικών Ομοσπονδιών, με τελικό στόχο τον περιορισμό του κατοχυρωμένου από τους διεθνείς και εθνικούς φορείς αυτοδιοίκητου των αιρετών ανώτατων διοικητικών φορέων του αθλητικού κινήματος.

Η παρέμβαση αυτή επιχειρείται με τη διατήρηση της ρύθμισης που τέθηκε με το ν . 4603 /2019 περί περιορισμού της θητείας μελών του Δ.Σ. που κατέχουν εκτελεστική θέση, με την επιβαρυντική όμως προσθήκη του αναδρομικού χαρακτήρα τους.

Ο περιορισμός που εισάγει ως προς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε μέλη του προεδρείου των Αθλητικών Ομοσπονδιών είναι αντισυνταγματικός αλλά και ιδιαίτερα προβληματικός, προσβάλλει δε την διεθνώς αναγνωρισμένη και κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του ανώτατου διοικητικού φορέα των αθλημάτων, όπως αυτή προσδιορίζεται από την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΧΑΡΤΑ της Δ.Ο.Ε.

Είναι αντισυνταγματικός επειδή καταργεί και μάλιστα με αναδρομική ισχύ το ατομικό δικαίωμα κάθε πολίτη να εκλέγεται σε δημόσιες αιρετές διοικητικές θέσεις (άρθρα 5 παρ. 1, 12, 55 παρ. 1 και 78 παρ.2 του Συντάγματος.

Είναι επικίνδυνος και προβληματικός για το άθλημα επειδή καταλήγει στην στέρηση των υπηρεσιών παραγόντων καταξιωμένων για την προσφορά τους, των οποίων η προσφορά των υπηρεσιών τους έχει αναγνωρισθεί και τιμηθεί από την ελεύθερη βούληση του εκλογικού σώματος της Αθλητικής Ομοσπονδίας, την οποία όμως με αυτή την παρεμβατική ρύθμιση η πολιτεία ανεύθυνα αποδοκιμάζει.

Η είσοδος νέων διοικητικών παραγόντων στο χώρο δεν θα επιτευχθεί με την αποδοκιμασία και εν τέλει τον αποκλεισμό των με επιτυχία δοκιμασθέντων παραγόντων, αλλά με την δική τους δοκιμασία μέσω της δημιουργικής πνοής που θα αποκομίσουν από την συνεργασία τους με την διοικητική εμπειρία αλλά και την αναγνώριση και καταξίωσή τους από τον κόσμο του αθλήματος.

Η αντισυνταγματική αυτή ρύθμιση προσλαμβάνει ένα επί πλέον αρνητικό στοιχείο, το οποίο επιβάλλει την απάλειψή του από το Σχέδιο Νόμου. Το κάθε άλλο παρά σύννομο αυτό στοιχείο είναι ότι η ρύθμιση έχει σαφή φωτογραφικό χαρακτήρα, το οποίο στρέφεται κατά συγκεκριμένων Αθλητικών Ομοσπονδιών και διοικητικών παραγόντων, με προφανή σκοπό την αναγκαστική αποχώρησή τους από το χώρο, που αφιλοκερδώς υπηρέτησαν και επιδοκιμάσθηκαν από τη κοινωνία του αθλήματος και γενικότερα της αθλητικής κοινωνίας".

Διαβάστε ακόμα:

Αυγενάκης στο Sport24.gr: "Τιμώ τον Βασιλακόπουλο, αλλά είναι σε πίεση"
TAGS ΕΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ