ΜΠΑΣΚΕΤ

Θρίαμβος της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού, 73-69 και επιστροφή στον τελικό

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό Superfoods στο ΟΑΚΑ (73-69) και επέστρεψε σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος μετά το 2001. Έξαλλοι πανηγυρισμοί από τους "κιτρινόμαυρους" μπροστά σε 10.000 οπαδούς τους!

Η 5η Νοεμβρίου απέκτησε ιστορικό χαρακτήρα για την ΑΕΚ! Η ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου πήρε σπουδαία νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό Superfoods (73-69) στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, εξασφαλίζοντας την παρουσία της στον τελικό της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2001. Η πρόκριση στον τελικό αποτελούσε τον στόχο της Ένωσης εδώ και δύο χρόνια, κάτι που δεν κρυβόταν. Μόνο που απόψε στο ΟΑΚΑ, αποτυπώθηκε αυτή η επιθυμία στο παρκέ!

Σε ένα κάκιστο ποιοτικά παιχνίδι, οι "κιτρινόμαυροι" βρήκαν τον τρόπο να μείνουν "ζωντανοί" μέχρι το φινάλε και με 5/6 βολές από τους Μάικλ Γκριν, Τσινεμέλου Ελόνου και Ντούσαν Σάκοτα να πάρουν τη μεγάλη νίκη απέναντι στο "τριφύλλι", που πραγματοποίησε τη χειρότερη εμφάνισή του επί των ημερών του Τσάβι Πασκουάλ στην ομάδα.

Όπως είναι λογικό, άμα τη ολοκληρώσει της αναμέτρησης, οι περίπου 10.000 φίλοι της ΑΕΚ που βρίσκονταν στο ΟΑΚΑ πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη - πρόκριση, παρέα με τους παίκτες της ομάδας.

Από πολύ νωρίς, ήταν σαφές πως το σκορ δεν θα πήγαινε ψηλά. Οι παίκτες των δύο ομάδων ήταν εξαιρετικά άστοχοι, σε σημείο... απογοητευτικό. Αυτό το γεγονός όμως ευνοούσε την ΑΕΚ, που ούτως ή άλλως, ήξερε ότι έπρεπε να κρατήσει χαμηλά τον Παναθηναϊκό Superfoods και να μην τον αφήσει να "τρέξει". Κάπως έτσι, η ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου κατάφερε να μείνει σε επαφή με το σκορ, κι όχι μόνο αυτό, αλλά να πάρει το προβάδισμα στο τέλος του α' μέρους.

Το... καμπανάκι που "χτύπησαν" οι "κιτρινόμαυροι" στους "πράσινους" δεν εισακούστηκε, με τον αγώνα να έχει ίδια εικόνα μετά την ανάπαυλα του ημιχρόνου. Ο Μάνι Χάρις ήταν αυτός που πλέον έπαιρνε πρωτοβουλίες, ολοκλήρωνε φάσεις και έδινε βοήθειες στην ομάδα του, με τον Παναθηναϊκό Superfoods να έχει ως απάντηση σε αυτό την δράση των Ίαν Βουγιούκα και Νικ Καλάθη.

Τίποτα όμως δεν ήταν αρκετό για να επιτρέψει στο "τριφύλλι" να διατηρήσει τα ηνία. Ακόμη κι όταν ο δεύτερος μαζί με τον Νίκο Παππά πέτυχαν μαζεμένους πόντους στην εκκίνηση της τελευταίας περιόδου, οι "πράσινοι" δεν έπεισαν. Αντίθετα, η ΑΕΚ παρέμενε "εκεί" να διεκδικεί το παιχνίδι, με τον Τσινεμέλου Ελόνου να κάνει τη διαφορά κοντά στο καλάθι και να βοηθάει σε σημεία που οι "κοντοί" δεν "τραβούσαν".

Στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα, οι "κιτρινόμαυροι" είχαν τον έλεγχο, είδαν τους Μάικλ Γκριν, Τσινεμέλου Ελόνου και Ντούσαν Σάκοτα να έχουν 5/6 βολές, με αποτέλεσμα να παραμείνουν μπροστά στο σκορ. Όσο κι αν τα λάθη που έκαναν οι παίκτες του Σωτήρη Μανωλόπουλου στο φινάλε έδωσαν δεύτερες ευκαιρίες στο "τριφύλλι", το προβάδισμα δεν άλλαξε ποτέ χέρια με τον αρχηγό της ΑΕΚ να δίνει τη χαριστική βολή στον Παναθηναϊκό Superfoods στα 6.8'' και να στέλνει την ομάδα του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος μετά από 16 χρόνια!

Επόμενος στόχος; Η κατάκτηση του τίτλου στα "Δύο Αοράκια"!

Ο MVP

Το παιχνίδι ήταν κάκιστο ποιοτικά, τα άστοχα σουτ αποτέλεσαν τον κανόνα, επηρεάζοντας εν πολλοίς παίκτες, όπως ο Μάνι Χάρις. Η ουσία πάντως δεν αλλάζει, αφού ο νεοαποκτηθείς γκαρντ/φόργουορντ της ΑΕΚ ήταν καθοριστικός για την ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου, έχοντας 20 πόντους (με 6/14 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 5/7 βολές), 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 λάθη και 1 κλέψιμο σε 29'45'' συμμετοχής.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Οι δύο ομάδες ήταν πολύ άστοχες, επιδόθηκαν σε κάκιστες επιθετικές επιλογές, κάτι που αποτυπώθηκε στα ποσοστά τους. Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 24/69 σουτ (35%), με τον Παναθηναϊκό Superfoods να είναι αντίστοιχα κακός εκτελεστικά, με 21/60 σουτ (35%).

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Για κάτι παραπάνω από τρεις περιόδους, η ΑΕΚ έδειχνε ικανή για να κάνει τη ζημιά. Κι αν στην αρχή της τελευταίας περιόδου ο Νίκος Παππάς πήρε πρωτοβουλίες, δίνοντας μικρό προβάδισμα στην ομάδα του, η αδυναμία των "πρασίνων" να προστατεύσουν τη ρακέτα τους στην τελική ευθεία έφερε τη νίκη των "κιτρινόμαυρων".

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Το ΟΑΚΑ έζησε μεγάλες στιγμές, αφού περίπου 10.000 φίλοι της ΑΕΚ είχαν κλείσει θέση σε αυτό, δημιουργώντας πολύ "ζεστή" ατμόσφαιρα. Συνδύασαν τον ημιτελικό και μια ιστορική στιγμή της ομάδας τους με το ποδοσφαιρικό ντέρμπι που ακολουθεί, απέναντι στον ΠΑΟΚ.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Καρακατσούνης - Μάνος - Πουρσανίδης Γ..

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-18, 32-28, 42-44, 73-69.

ΑΕΚ (Μανωλόπουλος): Τζέιμς 5 (1), Γκριν 17 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Χάρις 20 (7/17 σουτ, 1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 4 (0/5 τρίποντα), Μαυροειδής 2, Ελόνου 12 (14 ριμπάουντ), Ξανθόπουλος (0/4 σουτ), Σάκοτα 9 (1), Μπάρλοου 4 (5 ριμπάουντ), Μωραΐτης, Σι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ SUPERFOODS (Πασκουάλ): Ντένμον 5 (1), Γκιστ 6 (5 ριμπάουντ), Βουγιούκας 9 (12 ριμπάουντ), Λοτζέσκι 11 (1), Καλάθης 10 (2/6 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 9 ασίστ), Σίνγκλετον 5 (1/4 σουτ, 11 ριμπάουντ), Ρίβερς 9 (1/6 τρίποντα), Παππάς 14 (1), Λεκαβίτσιους (0/6 σουτ), Αντετοκούνμπο.

Ομαδικά στατιστικά - ΑΕΚ: 20/52 δίποντα, 4/17 τρίποντα, 21/25 βολές, 43 ριμπάουντ (31+12), 15 ασίστ, 10 λάθη, 7 κλεψίματα, 3 τάπες.

Ομαδικά στατιστικά - Παναθηναϊκός Superfoods: 15/37 δίποντα, 6/23 τρίποντα, 21/32 βολές, 38 ριμπάουντ (28+10), 16 ασίστ, 13 λάθη, 7 κλεψίματα, 5 τάπες.

Οι επόμενες υποχρεώσεις των δύο ομάδων: Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει την Τρίτη (7/11) τη Στρασμπούρ για το Basketball Champions League, ενώ ο Παναθηναϊκός Superfoods δοκιμάζεται την Παρασκευή (10/11) στην έδρα του Ολυμπιακού για την EuroLeague.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ