ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Τα 5 σημεία-κλειδιά του "αιώνιου" ντέρμπι

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Τα 5 σημεία-κλειδιά του "αιώνιου" ντέρμπι

Το Sport24.gr παρουσιάζει τα πέντε σημεία-κλειδιά του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός. Η δημιουργία του Καλάθη, η άμυνα στον Μιλουτίνοβ, τα σουτ, τα ριμπάουντ και ο... ρολίστας που ίσως αλλάξει τα δεδομένα.

Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό (20:00, LIVE Blog από το Sport24.gr) στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ανδρών, σε ένα παιχνίδι με βαρύνουσα σημασία και για τους δύο.

Ένα “αιώνιο” ντέρμπι δεν είναι ποτέ αδιάφορο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ημιτελικό. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ωστόσο έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από αρκετούς αγώνες του παρελθόντος – ακόμα και παιχνίδια που έγιναν σε αντίστοιχο σημείο της σεζόν – όχι τόσο γιατί εν πολλοίς θα κριθεί ο πρώτος τίτλος της σεζόν, όσο και λόγω της εικόνας των δύο ομάδων.

Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός βρίσκονται σε κακό φεγγάρι. Η πορεία αμφότερων στην EuroLeague δεν είναι αυτή που ήθελαν, με τους μεν “πράσινους” να βρίσκονται εκτός 8αδας, τους δε “ερυθρόλευκους” να βλέπουν την 4η (αλλά και την 5η) θέση να απομακρύνεται. Μία νίκη επί του “αιωνίου” αντιπάλου θα φέρει ηρεμία στο ένα στρατόπεδο και αναστάτωση στο άλλο, οπότε το κέρδος θα είναι διπλό.

Ο σημερινός (13/2) αγώνας είναι ο τέταρτος ανάμεσα στις δύο ομάδες, με τον Παναθηναϊκό να έχει μέχρι στιγμής το προβάδισμα στις νίκες με 2-1. Έχοντας λοιπόν υπόψη όσα έγιναν στα προηγούμενα παιχνίδια των δύο ομάδων, αλλά και την εικόνα τους μέσα στην σεζόν, το Sport24.gr παρουσιάζει τα 5 σημεία-κλειδιά του αγώνα, που θα κρίνουν εν πολλοίς τον τελικό νικητή.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΗ

Ο περιορισμός της δράσης του Νικ Καλάθη αναμένεται να αποτελέσει το κύριο μέλημα του Ολυμπιακού σε ακόμα ένα παιχνίδι. Ο χαρισματικός γκαρντ είναι ενδεχομένως ο καλύτερος δημιουργός στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αλλά και ο μοναδικός δημιουργός του Παναθηναϊκού. Και αν έχει αποδειχθεί κάτι (και) φέτος είναι πως όταν ο Καλάθης δεν είναι καλά, ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλο πρόβλημα .

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Τα 5 σημεία-κλειδιά του "αιώνιου" ντέρμπι
EUROKINISSI

Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον βέβαια είναι το πώς θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ τον Καλάθη. Αν δηλαδή θα του δώσει το σουτ (παίζοντας under) ή θα κάνει αλλαγές. Στα δύο πρώτα παιχνίδια των δύο ομάδων οι “ερυθρόλευκοι” ακολούθησαν τον πρώτο δρόμο. Στον τρίτο αγώνα όμως (αυτόν που κέρδισαν για την 16η αγωνιστική της EuroLeague) επέλεξαν τον δεύτερο δρόμο, υποχρεώνοντας τον Παναθηναϊκό να τον κερδίσει από μέσα προς τα έξω.

Η ΑΜΥΝΑ ΣΤΟΝ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒ

Όσο σημαντικός είναι ο Νικ Καλάθης για τον Παναθηναϊκό, τόσο σημαντικός είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοβ για τον Ολυμπιακό φέτος. Ο Σέρβος σέντερ είναι ένας από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη – και πιθανότατα ο καλύτερος από τους λεγόμενους... παλαιάς κοπής. Είναι ο παίκτης που αλλάζει τα δεδομένα για τον Ολυμπιακό και ο πρώτος “στόχος” του Παναθηναϊκού σε άμυνα και επίθεση για να τον φθείρει.

EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO  KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Γενικώς η φιλοσοφία των “πράσινων” - κυρίως επί Πασκουάλ – ήταν να δίνει βοήθειες στο μαρκάρισμα του Μιλουτίνοβ, όπως και του Πρίντεζη. Στον τρίτο αγώνα των δύο ομάδων όμως ο Μιλουτίνοβ διάβασε καλύτερα το παιχνίδι και ο Ολυμπιακός βρήκε πολλά ελεύθερα σουτ , υποχρεώνοντας τον Ρικ Πιτίνο να αλλάξει φιλοσοφία στο ημίχρονο και να δηλώσει ακολούθως ότι δεν γίνεται να αντιμετωπίσει έτσι τον Σέρβο.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΠΟΝΤΟΥ

Το μακρινό σουτ κρίνει πλέον πολλά στο σύγχρονο μπάσκετ. Αμφότεροι οι “αιώνιοι” ωστόσο σίγουρα θα ήθελαν να έχουν περισσότερους σουτέρ στο ρόστερ τους και ειδικότερα ο Παναθηναϊκός, αφού το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί το μεγαλύτερο ψεγάδι του ρόστερ του. Τα πράγματα, δε, γίνονται ακόμα χειρότερα για τους “πράσινους” λόγω της απουσίας του καλύτερου σουτέρ του, Ματ Λοτζέσκι.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Τα 5 σημεία-κλειδιά του "αιώνιου" ντέρμπι
EUROKINISSI

Οι παίκτες που θα κληθούν να σουτάρουν από την περιφέρεια ενδέχεται να κρατούν τα κλειδιά του ματς στα χέρια τους. Όπως αποδείχθηκε στα τρία προηγούμενα ντέρμπι των δύο “αιωνίων”, μερικά μαζεμένα τρίποντα είναι αρκετά για να ξεφύγει λίγο η κατάσταση και η ομάδα που έβαλε τα σουτ να πάρει προβάδισμα νίκης.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Αν τα σουτ θα ανοίξουν χώρους για όλους, το τι θα γίνει στη μάχη κάτω από τα καλάθια ανάμενεται να παίξει εξίσου μεγάλο ρόλο, αν όχι και μεγαλύτερο. Στα τρία προηγούμενα παιχνίδια των δύο ομάδων, αυτή που κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ πήρε τελικά και τη νίκη. Αυτό σίγουρα λέει πολλά αν σκεφτεί κανείς ότι ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που έχει ένα θέμα στο ριμπάουντ γενικότερα, αλλά με κάποιον τρόπο κατάφερε να κερδίσει των αιθέρων στις δύο πρώτες αναμετρήσεις των δύο ομάδων.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Τα 5 σημεία-κλειδιά του "αιώνιου" ντέρμπι

Στους 22 αγώνες του στην διοργάνωση, ο Παναθηναϊκός είχε ρεκόρ 5-3 όταν κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ, 3-10 όταν την έχασε και 0-1 όταν είχε τα ίδια ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός αντίστοιχα έχει ρεκόρ 11-4 όταν πήρε τη μάχη των ριμπάουντ, 0-5 όταν την έχασε και 2-0 όταν είχε τα ίδια ριμπάουντ με τον αντίπαλό του.

Το ριμπάουντ δεν είναι υπόθεση μόνο των ψηλών. Όλοι οι παίκτες οφείλουν να προσφέρουν σε αυτό τον τομέα, γιατί κάθε επιθετικό ριμπάουντ ενδέχεται να αποδειχθεί... χρυσάφι σε ένα ντέρμπι που κρίνεται στις λεπτομέρειες.

Ο ΡΟΛΙΣΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ X-FACTOR

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στους σταρ της ομάδας. Την ίδια στιγμή όμως που πολλοί θα στρέψουν το βλέμμα τους στο δίδυμο των Καλάθη-Κιλπάτρικ στον Παναθηναϊκό και στην τριάδα των Σπανούλη-Πρίντεζη-Μιλουτίνοβ στον Ολυμπιακό, υπάρχει πάντα ο... αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να φέρει τούμπα την κατάσταση.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Τα 5 σημεία-κλειδιά του "αιώνιου" ντέρμπι
EUROKINISSI

την έκανε το δίδυμο των Λεκαβίτσιους και Αντετοκούνμπο , με τον πρώτο να έχει 17 πόντους και τον δεύτερο 12 πόντους. Στην δεύτερη συνάντησή τους (για το πρωτάθλημα αυτή τη φορά), ο μεγάλος απόντας του σημερινού αγώνα, Νίκος Παππάς, πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του με 24 πόντους στη νίκη των “πράσινων” με 79-70 . Στον τρίτο αγώνα των ομάδων, πίσω από την αυτοκρατορική εμφάνιση του Μιλουτίνοβ (18 πόντοι, 18 ριμπάουντ), ήταν το ώριμο παιχνίδι του Στρέλνιεκς (18 πόντοι) και το all around παιχνίδι του Παπανικολάου (12 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα) που βοήθησαν στην επικράτηση με 79-65 του Ολυμπιακού.

Στα ντέρμπι συνήθως λάμπουν οι σταρ, αλλά συχνά την διαφορά την κάνει κάποιος άλλος παίκτης, ο οποίος αρπάζει την ευκαιρία του. Μπορεί αυτός ο παίκτης να είναι σήμερα για τον Παναθηναϊκό ο Έιντριαν Πέιν, ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Ντίνος Μήτογλου ή ο Γιώργος Παπαγιάννης. Μπορεί για τον Ολυμπιακό να είναι ο Ζακ ΛεΝτέι, ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ, ο Γουίλιαμς-Γκος ή ο Μπριάντε Γουέμπερ. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να προβλέψει κάποιος αυτή τη στιγμή.

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός ετοιμάζονται να κοντραριστούν για τέταρτη φορά φέτος. Αυτή η συνάντησή τους είναι πιο κρίσιμη από κάθε προηγούμενη. Οι σφυγμοί όλων θα είναι στα ύψη. Το διακύβευμα μεγάλο, τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Τώρα είναι που όλοι οι παίκτες πρέπει να δείξουν από τι υλικό είναι φτιαγμένοι. Η συνέχεια, όπως πάντα, στο παρκέ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ