ΜΠΑΣΚΕΤ

Απόλλων Πατρών - Παναθηναϊκός 53-68

Απόλλων Πατρών - Παναθηναϊκός 53-68
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Απόλλωνα Πατρών (68-53) στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, κατακτώντας τον τίτλο για 4η συνεχόμενη χρονιά, και 16η στην ιστορία του.

Κυπελλούχος Ελλάδος για 16η φορά στην ιστορία του αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός, που κέρδισε στον 40ό τελικό τον Απόλλωνα Πατρών, με 68-53. Οι "πράσινοι" πήραν από νωρίς το προβάδισμα, έβαλαν τις βάσεις της νίκης τους μέσα από την άμυνα και έχοντας πλουραλισμό στην επίθεση (σ.σ.: μόνο ο Λούντζης δεν σκόραρε) πήραν με άνεση το ροζ φύλλο αγώνα. Και μαζί τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς άφησε εκτός δωδεκάδας τους Γιάνις Μπλουμς, ΝτεΜάρκους Νέλσον και Γκάνι Λαουάλ, χρησιμοποιώντας στη θέση τους τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Μιχάλη Λούντζη και Γιώργο Διαμαντάκο. Τους έδωσε μάλιστα σημαντικό χρόνο συμμετοχής, στον πρώτο τελικό της καριέρας τους.

Ο πρωταγωνιστής

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ των Κυπελλούχων Ελλάδος, με 13 πόντους, αλλά σε ένα παιχνίδι που σκόραραν έντεκα παίκτες, ο τίτλος του πρωταγωνιστή είναι δύσκολο να περιοριστεί σε έναν μόνο.

Ο αριθμός

Οι 20 πόντοι που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός είναι οι λιγότεροι στην ιστορία 1ου ημιχρόνου τελικού Κυπέλλου Ελλάδας (σ.σ. 34-21, ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1999).

Ο αγώνας

Οι "πράσινοι" ξεκίνησαν από νωρίς να βάζουν τις βάσεις της επικράτησής τους. Μόλις στο 3ο λεπτό προηγήθηκαν με 9-0, την ώρα που οι Πατρινοί έκαναν περίπου τέσσερα λεπτά για να πετύχουν τους πρώτους πόντους τους στον τελικό (δια χειρός Φιτζπάτρικ).

Παρόλ' αυτά, δεν είχαν την επιθετική ευχέρεια να πλησιάσουν στο σκορ, ειδικά από τη στιγμή που μέχρι το 16ο λεπτό είχαν σκοράρει μόλις τρεις παίκτες (Φιτζπάτρικ, Αργυρόπουλος, Ελ Αμίν). Η διαφορά μειώθηκε βέβαια αρχικά στους τέσσερις (12-16), αλλά ένα μικρό σερί 5-0 που ακολούθησε αρκούσε για να επαναφέρει την τάξη στο ΟΑΚΑ (12-21 στο 10').

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, τα δεδομένα δεν άλλαξαν σημαντικά. Βλέπετε, οι παίκτες του Νίκου Βετούλα δεν μπορούσαν να βρουν τον δρόμο προς το καλάθι του Παναθηναϊκού. Την ίδια ώρα, αυτοί του Ντούσκο Ιβάνοβιτς έκαναν καλά τη δουλειά τους, έστω κι αν δεν είχαν τα καλύτερα δυνατά ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα.

Η άμυνα ήταν αυτή που διατηρούσε το προβάδισμα του "τριφυλλιού" σε διψήφια επίπεδα, με τον Απόλλωνα Πατρών να χρειάζεται περίπου 4'30'' αγώνα στη δεύτερη περίοδο για να σκοράρει (με τον Αλ Αμίν). Ένα δίλεπτο "ξέσπασμα" των τυπικά γηπεδούχων έριξε τη διαφορά κάτω από τους δέκα πόντους (18-27 στο 17') μετά από ώρα, αλλά το επιμέρους σκορ 2-12 των "πράσινων", έφερε το +19 (20-39) του ημιχρόνου, που διαμορφώθηκε από το τρίποντο του Διαμαντίδη, σχεδόν με την εκπνοή.

Με το παιχνίδι να έχει πάρει τον... δρόμο του από το πρώτο εικοσάλεπτο, ο Απόλλων καλούταν να κάνει κάτι εντυπωσιακό για να μπορέσει να πλησιάσει τον Παναθηναϊκό. Δεν τα κατάφερε. Κυρίως γιατί τα ποσοστά του παρέμεναν εξαιρετικά χαμηλά.

Τι κι αν στο πρώτο μισό του τρίτου δεκαλέπτου ο ρυθμός ανέβηκε, με τη μπάλα να αλλάζει πλευρά διαρκώς; Οι Πατρινοί αδυνατούσαν να σκοράρουν, την ώρα που οι τυπικά φιλοξενούμενοι είχαν πλουραλισμό στην επίθεση.

Έτσι, η διαφορά έφτασε το +23 (29-52) στο 28ο λεπτό, με τους παίκτες του Νίκου Βετούλα να έχουν 8/26 δίποντα και 2/16 τρίποντα, δηλαδή 10/42 σουτ εντός παιδιάς. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό στο +26 (31-57), δίνοντας την ευκαιρία στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να δώσει λεπτά συμμετοχής σε όλους τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του, συμπεριλαμβανομένων των Μιχάλη Λούντζη και Γιώργου Διαμαντάκου.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με το "τριφύλλι" να επικρατεί με 68-53 και να κατακτά το 16ο Κύπελλο Ελλάδος της ιστορίας του! Η πρώτη κούπα της χρονιάς κατέληξε λοιπόν στους "πράσινους", που δεν κινδύνευσαν καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, από έναν Απόλλωνα που το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει τη διαφορά στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 12-21, 20-39, 31-57, 53-68.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Βετούλας): Σκορδίλης 5 (1), Αργυρόπουλος 9 (1), Γκάλογουεϊ, Πεν 5 (1), Φιτζπάτρικ 19 (2 τρίπ., 11 ριμπ., Μπατής 2, Ελ Αμίν 4, Πελεκούδας 2, Μολφέτας, Νιφόρας 7, Γεωργαλλής, Ότζο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 3 (1), Σλότερ 3 (1), Μποχωρίδης 3 (1), Γιάνκοβιτς 4, Φώτσης 6 (1), Παππάς 9 (1), Μαυροκεφαλίδης 13, Διαμαντίδης 9 (1), Γκιστ 6 (2), Μπατίστα 9, Διαμαντάκος 3, Λούντζης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ