Γ' ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Κρόνος Αγ. Δημητρίου βρίσκεται στα πάνω του

Ο Κρόνος Αγ. Δημητρίου βρίσκεται στα πάνω του

Η παραμονή του Κρόνου Αγ. Δημητρίου στη Γ' Εθνική ήταν μικρότερη απ ότι περίμεναν οι περισσότεροι. Οι "κόκκινοι" επέστρεψαν στη Β' Εθνική, με το πλάνο να παραμένει ίδιο την τελευταία τριετία.

Όταν ο Κρόνος Αγ. Δημητρίου υποβιβαζόταν στη Γ' Εθνική πριν από δύο χρόνια, πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν πως είχε έρθει η ώρα για το restart. Οι "κόκκινοι" δεν κατάφεραν να παραμείνουν στην τρίτη τη τάξει κατηγορία, δίχως αυτό να σημαίνει πως επρόκειτο για αποτυχία. Το αντίθετο, αφού το έργο τους ήταν εκ προοιμίου εξαιρετικά δύσκολο. Παρόλ' αυτά υπήρχε μια μικρή επιτυχία εκείνη τη σεζόν, η εντός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ (80-77) , που τότε ξεκινούσε το ταξίδι της επιστροφής στη Basket League.

Άπαξ κι ήρθε όμως, ο υποβιβασμός η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές, κάποιες εκ των οποίων ήταν ριζικές -εδώ να σημειώσουμε πως αυτές δεν προέκυπταν ως ανάγκη λόγω αποτυχίας, αλλά λόγω ανάγκης για να πάει η ομάδα παρακάτω. Η μεγαλύτερη αφορούσε το πόστο του προπονητή, αφού ολοκληρώθηκε η συνεργασία με τον Αλέξανδρο Παρασκευόπουλο (κατόπιν κοινής επιθυμίας) για να προκύψει η προαγωγή του Παναγιώτη Σαββάτη. Ο νυν κόουτς του Κρόνου Αγ. Δημητρίου άφησε το παιδικό τμήμα του συλλόγου για να αναλάβει τις τύχες του αντρικού, με το έργο του να είναι πέρα ως πέρα επιτυχημένο.

Για αρχή, ήρθε η κατάληψη της τρίτης θέσης στο πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2013-'14, με τον Φάρο Κερατσινίου να παίρνει εν τέλει το εισιτήριο της ανόδου -έχοντας το πάνω χέρι στην ισοβαθμία. Ουδεμία πίεση προήλθε όμως από αυτό, για τη φετινή σεζόν. Ακόμα κι όταν ο σύλλογος έβαλε χρήματα στο ταμείο του, μετά την πώληση του Μιχάλη Λούντζη στον Παναθηναϊκό.

Φέτος όμως ήταν η ώρα της επιστροφής στη Β' Εθνική, μετά το πέρας της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος . Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και η κατάκτηση του τίτλου στον 2ο Όμιλο Νότου της Γ' Εθνικής.

Το μπάτζετ που είχε στα χέρια του ο Παναγιώτης Σαββάτης πέρσι το καλοκαίρι ήταν μεσαίας ταχύτητας, αλλά το ρόστερ... από το πάνω ράφι. Αυτό που πάντως έφερε μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν πως τα 9/15 του ρόστερ απαρτίζονταν από παίκτες που προέρχονταν από τον σύλλογο. Έτσι, υπήρχε εκπλήρωση του βασικού στόχου, ο οποίος δεν ήταν άλλος από την προώθηση και ανάδειξη των παιδικών του Κρόνου Αγ. Δημητρίου.

Το σωστό πλάνο κάνει τη διαφορά

Επί του πλάνου που ακολουθήθηκε το καλοκαίρι του 2014, ο προπονητής των "κόκκινων" είχε να πει πως " η ομάδα είχε πάει σε μειώσεις στον προϋπολογισμό, έδωσε περισσότερες ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες. Για να καταλάβετε, ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών μας ήταν τα 24 χρόνια περίπου. Κάπως έτσι έγινε καλύτερη σύνδεση με τα τμήματα υποδομής", για να εξηγήσει πως όταν άρχιζε το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής " πρώτος στόχος ήταν η παραμονή στην κατηγορία γιατί ήταν πολύ ανταγωνιστικός ο πρώτος όμιλος. Στην πορεία η ομάδα έχτιζε χαρακτήρα και στο τέλος έγινε αναπροσαρμογή στόχων".

Τι σημαίνει αυτό; " Όταν τελειώνεις τον α' γύρο με 12-1 ρεκόρ, είναι λογικό να αναπροσαρμοστούν οι στόχοι. Θέλαμε μετά να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούσαμε. Φτάνουμε κοντά στην πηγή και λέμε πως τώρα θα κυνηγήσουμε την άνοδο, με πέντε αγωνιστικές για το τέλος. Μετά έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της κατάκτησης του τίτλου. Το καταφέραμε κι αυτό", σχολίασε, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε πως " όλοι οι αναπροσαρμοσμένοι στόχοι επιτεύχθηκαν".

Ο Κρόνος Αγ. Δημητρίου βρίσκεται στα πάνω του

Θα κάνουμε ένα μείγμα των έμπειρων παικτών μας σε σύνδεση με τα παιδιά που έρχονται από τις υποδομές. Έχουμε βάθος πάγκου στην ομάδα. Όλοι έχουν ρόλο. Η λογική μας είναι να πάμε με μεγάλο ροτέισον. Ίσως χρειαστεί τη νέα χρονιά ο αριθμός των παικτών να μεγαλώσει, δεδομένου ότι μεγαλώνει το πρωτάθλημα", εξήγησε.

Το μεγαλύτερο ρόστερ σημαίνει βέβαια περισσότερες ευκαιρίες για τους "μικρούς" που έχει ο Κρόνος Αγ. Δημητρίου, που την τελευταία πενταετία έχει επιδείξει σημαντική συνέπεια στην προώθηση των "δικών του" παιδιών στην πρώτη ομάδα: " Τα παιδιά που υπάρχουν θα έχουν όλα ενεργό ρόλο, όπως συνέβη και φέτος", σχολίασε ο κόουτς των "κόκκινων", για να καταλήξει: " Υπάρχει μία προοπτική και στις μικρότερες ηλικίες. Αυτά όμως θέλουν χρόνο. Να γίνει η δουλειά σιγά σιγά, υποστηρίζοντας τη διαδικασία να "βγουν" τα παιδιά".

Η λογική δεν αλλάζει

Επί της νοοτροπίας του συλλόγου μίλησε και ο Δημήτρης Σκουλίκας, που εκτελεί χρέη προέδρου. Κάπου εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως ο Κρόνος Αγ. Δημητρίου δεν έχει έναν και μοναδικό χρηματοδότη, δεν εξαρτάται από την τσέπη του ενός, αλλά από τη συλλογική προσπάθεια, για να δημιουργηθεί το μπάτζετ. Το πολυπληθές ΔΣ απαριθμεί δεκαεννιά (19) μέλη, που έχουν το δικαίωμα του λόγου και των αποφάσεων επί των ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία του συλλόγου -σε όλες τις βαθμίδες του.

Όσο για το πως γεμίζει ο κουμπαράς κάθε καλοκαίρι; Από εκδηλώσεις στις οποίες συγκεντρώνονται χρήματα, από λαχειορόφες αγορές, ημερολόγια και άλλα αναμνηστικά της ομάδας. Μαζί, τα μέλη του ΔΣ βάζουν το χέρι στην τσέπη, μέχρι εκεί που μπορεί ο καθένας. Έτσι, δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με χρηματοδότη, ο οποίος θα καθορίσει τη λειτουργία και την πορεία της ομάδας. Όλα γίνονται ομαδικά!

Ο "ισχυρός άνδρας" της αθηναϊκής ομάδας σχολίασε στο Sport24.gr τη λογική με την οποία βαδίζει ο Κρόνος Αγ. Δημητρίου στις εθνικές κατηγορίες, ενημερώνοντας πως " η φιλοσοφία είναι χρόνια η ίδια. Απλά τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκε πιο έντονα", για να επισημάνει πως " τούτη την ώρα, έχουμε πάνω από 400 παιδιά στις ακαδημίες μας -αγόρια και κορίτσια. Βραχυπρόσθεσμος στόχος είναι να λέμε ότι 10/12 παιδιά του αντρικού θα είναι δικά μας, από τις ακαδημίες. Φέτος, για παράδειγμα, τα 9/15 του ρόστερ είναι παίκτες που προέρχονται από τον σύλλογο. Πέραν αυτού, ανεβάζαμε σε κάποιες προπονήσεις παιδιά από μικρά τμήματα. Δεν μας απασχολεί να κατακτήσουμε τίτλους σε επίπεδο παίδων και εφήβων. Δεν κάνουμε μεταγραφές γιατί θέλουμε να βγάζουμε παιδιά από τον Κρόνο Αγ. Δημητρίου".

Κάπως έτσι προέκυψε η μεταγραφή του Μιχάλη Λούντζη στον Παναθηναϊκό , για τον οποίο " χαιρόμαστε που προοδεύει και εξελίσσεται. Δεν υπήρχε περίπτωση να σταθούμε εμπόδιο στην πορεία του. Όχι μόνο του Μιχάλη, αλλά και όποιου παιδιού έχει τη δυνατότητα να παίξει ψηλότερα, σε μεγαλύτερη ομάδα".

"Ο κόουτς είναι εγγύηση"

Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς πως εκτός από παίκτες, ο Κρόνος Αγ. Δημητρίου βγάζει και προπονητές. Ο Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος (που οδήγησε τους "κόκκινους" στη Β' Εθνική προ τετραετίας) προερχόταν από το παιδικό τμημα της ομάδας, όταν κλήθηκε να αναλάβει τις τύχες του αντρικού. Ομοίως και ο Παναγιώτης Σαββάτης, που τον διαδέχθηκε το καλοκαίρι του 2013. " Θέλουμε να προωθούμε τους προπονητές μας, όσο γίνεται. Μακάρι να βγαίνουν και προπονητές από τον Κρόνο Αγ. Δημητρίου, αν και αυτό είναι πιο δύσκολο από το να βγάζεις παίκτες", είπε ο Δημήτρης Σκουλίκας.

Ενώ, πριν ολοκληρώσει αυτά που είχε να πει για την ομάδα τοποθετήθηκε για τη νέα αγωνιστική, στην οποία " δεν υπάρχει φόβος. Ποτέ δεν υπήρχε. Δεν μας ενδιαφέρουν ποτέ τα ονόματα που ακούμε ότι παίρνουν οι άλλοι. Ξέρεις γιατί; Γιατί ο κόουτς είναι εγγύηση για την ομάδα. Έδειξε τι μπορεί να κάνει πέρσι. Έχτισε ομάδα με πολεμιστές".

Το ρόστερ

Όνομα Θέση
Γιώργος Μπάλας Γκαρντ
Θάνος Στραγανιώτης Γκαρντ
Γρηγόρης Νάτσος Γκαρντ
Βασίλης Ξιούρας Γκαρντ/Φόργουορντ
Κωνσταντίνος Πίτσας Φόργουορντ
Σάββας Δορκοφίκης Φόργουορντ/Σέντερ
Αντώνης Αντωνόπουλος Φόργουορντ
Μιχάλης Φρουσκλιάς Φόργουορντ
Τάσος Χαλβατζής Σέντερ
Δημήτρης Γιαννόπουλος Γκαρντ
Γεράσιμος Ανδρεάτος Φόργουορντ
Ανδρέας Νικατζάμ Φόργουορντ
Γιώργος Τσιλάγας Γκαρντ/Φόργουορντ
Νίκος Γεωργούλης Γκαρντ
Παναγιώτης Κόης Γκαρντ
TAGS Γ' ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ