ΜΠΑΣΚΕΤ

Στη μάχη του Παγκοσμίου η Εθνική Γυναικών

Στη μάχη του Παγκοσμίου η Εθνική Γυναικών

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον Καναδά (22/9, 19:30) στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών, το οποίο θα φιλοξενήσει η Τενερίφη από σήμερα έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Αμφίβολη η Σωτηρίου.

Απευθείας στα βαθιά ρίχνεται η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στην Τενερίφη, την πόλη της Ισπανίας που θα φιλοξενήσει από σήμερα (22/9) και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τη διοργάνωση. Ο πρώτος αντίπαλος της Εθνικής είναι ο Καναδάς (22/9, 19:30), μία από τις ισχυρότερες ομάδες του τουρνουά και υποψήφια για το βάθρο, παρότι δεν θα έχει μία από τις καλύτερες παίκτριες της, την Κέιλα Αλεξάντερ, λόγω τραυματισμού.

Η ομάδα της -ελληνικής καταγωγής- Λίζα Θωμαΐδη έχει πάντως αρκετά καλό υλικό για να πρωταγωνιστήσει. Δεν θεωρείται τυχαία άλλωστε η 4η καλύτερη ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα power rankings της FIBA. Ο Καναδάς πήγε στην Τενερίφη με σκοπό να παίξει γρήγορο μπάσκετ, να πιέσει σε όλο το γήπεδο και να κάνει (τουλάχιστον) ένα βήμα παραπάνω από την 5η θέση που είχε κατακτήσει το 2014, διεκδικώντας το πρώτο του μετάλλιο από το 1986.

Όσον αφορά στις παίκτριες που ξεχωρίζουν από την ομάδα της 46χρονης κόουτς Θωμαΐδη; Τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι το περιφερειακό δίδυμο που σχηματίζουν η Κία Νερς της Νιου Γιορκ Λίμπερτι και η Νάιρα Φιλντς, καθώς και οι ψηλές Μιράντα Αγίμ, Μισέλ Πλουφ και Νάταλι Ατσόνουα.

Η ανάλυση του Καναδά από τον Τσίκληρα

" Ο Καναδάς είναι μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα με γρήγορο ρυθμό, με μεγάλη πίεση στην άμυνα και ταχύτητα στο κομμάτι της επίθεσης. Με τον τρόπο του παιχνιδιού του οδηγεί την αντίπαλο σε κακές επιλογές, ενώ δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σε ανοιχτό γήπεδο για να φτάσει στο εύκολο καλάθι", λέει στο σάιτ της ΕΟΚ ο Αγγελος Τσίκληρας, σκιαγραφώντας τον πρώτο αντίπαλο της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

" Τα γκαρντ του έχουν πολύ καλό χειρισμό μπάλας και έτσι μπορεί να δημιουργεί καταστάσεις είτε με ντράιβ είτε βγάζοντας ανοιχτή πάσα για σουτ. Παράλληλα διαθέτει ψηλές ρολίστριες με ποιότητα, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην αντίπαλη ομάδα. Είναι σίγουρα μια ομάδα με χαρακτηριστικά αμερικανικού μπάσκετ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι περισσότερες από τις παίκτριες του παίζουν στο WNBA και σε αμερικάνικα πανεπιστήμια", συνεχίζει ο ασίσταντ κόουτς της Εθνικής.

" Οι Καναδοί λένε ότι έχουν κατέβει σε αυτό το παγκόσμιο με το καλύτερο ρόστερ όλων των εποχών. Είχαν δύο απώλειες κατά στη διάρκεια της προετοιμασίας τους την Κάιλι Αλεξάντερ και τη Κατρίν Πλουφ, ενώ ήρθε στην ομάδα η αξιόλογη γκαρντ Τζέιμι Σκοτ. Από την πλευρά μας απαιτείται προσοχή και προσήλωση στο πλάνο μας για να έχουμε καλό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να έχουμε συγκέντρωση από το πρώτο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης έτσι ώστε να υπάρχουν πιθανότητες για κάτι θετικό".

"Μέσα" η Σπανού, αμφίβολη η Σωτηρίου

Το δυσάρεστο νέο για τον Κώστα Κεραμιδά είναι ότι δεν γνωρίζει εάν θα έχει στην διάθεσή του την Κατερίνα Σωτηρίου, η οποία έχει ενοχλήσεις στη μέση. Η διεθνής παίκτρια θα δοκιμάσει πάλι να προπονηθεί σήμερα το πρωί (22/9), προς το παρόν όμως η συμμετοχή της στον αγώνα θεωρείται αμφίβολη. Αντιθέτως, η Αρτεμις Σπάνου ξεπέρασε το διάστρεμμα που είχε υποστεί, προπονήθηκε κανονικά την Παρασκευή (21/9) και θα είναι κανονικά στη διάθεση του ομοσπονδιακού προπονητή.

Από εκεί και πέρα, στο άλλο παιχνίδι του 1ου ομίλου η Γαλλία θα αντιμετωπίσει την Κορέα, ενώ τα πιο ανταγωνιστικά ματς της πρεμιέρας αναμένεται να είναι το Τουρκία - Αργεντινή και το Λετονία - Κίνα. Αντιθέτως, κόντρα στην θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης, την Σενεγάλη, θα κάνει την δική της πρεμιέρα η Εθνική ΗΠΑ, το ακλόνητο φαβορί για άλλο ένα χρυσό μετάλλιο.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Τενερίφη:

ΠΡΩΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Κορέα - Γαλλία (15:30)

Ελλάδα - Καναδάς (19:30)

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Αυστραλία - Νιγηρία (13:30)

Τουρκία - Αργεντινή (16:00)

ΤΡΙΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Ιαπωνία - Ισπανία (22:00)

Πουέρτο Ρίκο - Βέλγιο (22:30)

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Λετονία - Κίνα (13:00)

ΗΠΑ - Σενεγάλη (20:00)

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ