ΜΠΑΣΚΕΤ

Σαν σήμερα: Ο Διαμαντίδης "εκτελεί" την Γαλλία!

ΤΟ ΝΙΚΗΤΗΡΙΟ ΚΑΛΑΘΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ
ΤΟ ΝΙΚΗΤΗΡΙΟ ΚΑΛΑΘΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ EUROKINISSI

Σαν σήμερα (24/9) πριν από 13 χρόνια ο Δημήτρης Διαμαντίδης απογείωσε όλους τους Έλληνες με το νικητήριο τρίποντό του στο ημιτελικό του Eurobasket του 2005 κόντρα στην Γαλλία. Το Sport24.gr θυμάται.

Είναι μία από τις στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του κόσμου: Ο Νίκος Ζήσης κατεβάζει τη μπάλα και πασάρει στον Δημητρη Διαμαντίδη. Ο "3D" σηκώνεται για σουτ τριών πόντων και ευστοχεί. Η Ελλάδα προκρίνεται στον τελικό του Eurobasket χάρη στη νίκη της με 67-66 επί της Γαλλίας στον ημιτελικό!

Στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ έχουν σημειωθεί πολλά μεγάλα σουτ. Κανένα σουτ όμως δεν έχει "σφηνώσει" τόσο έντονα στη μνήμη του Έλληνα φίλου της Εθνικής όσο αυτό το τρίποντο του Διαμαντίδη. Το μεγαλύτερο σουτ της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ και της Εθνικής. Το σουτ που πιθανότατα πανηγυρίστηκε πιο έντονα από κάθε άλλο στην ιστορία. Αυτό το σουτ:

Πέρασαν κιόλας 13 χρόνια από αυτό το σουτ. Ήταν 24 Σεπτεμβρίου 2005 όταν ο Διαμαντίδης έστελνε στον 7ο ουρανό τους Έλληνες. Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα είχε αποκλείσει την Ρωσία στα προημιτελικά. Μία ημέρα αργότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου, θα κέρδιζε και την Γερμανία στον τελικό, κατακτώντας την κορυφή της Ευρώπης. Αν κάποιος όμως ρωτήσει ποια στιγμή θυμάται περισσότερο από αυτή την διοργάνωση θα πει αυτό το σουτ. Κάτι που είναι και λιγάκι άδικο. Γιατί για να φτάσει η Ελλάδα σε αυτή την θέση χρειάστηκε πρώτα να σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές της ιστορίας της.

Το χρονικό μίας μυθικής ανατροπής

Σαν σήμερα: Ο Διαμαντίδης "εκτελεί" την Γαλλία!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο κρίσιμος ημιτελικός με την Γαλλία ήθελε 1 λεπτό και 12 δευτερόλεπτα να λήξει όταν ο Τόνι Πάρκερ έκανε το σκορ 58-51 με τρίποντο. Τα πράγματα έδειχναν χειρότερα από ποτέ. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Παπαλουκάς μείωσε σε 58-53 με λέι-απ, αλλά ο Φλοράν Πιετρούς με 2/2 βολές έκανε ξανά το 60-53. Ο Παπαλουκάς μείωσε εκ νέου σε 60-55 και κέρδισε και φάουλ, αστοχώντας στην συμπληρωματική βολή, με τον Μπορίς Ντιαό να καρφώνει στον αιφνιδιασμό για το 62-55 με 47 δευτερόλεπτα να μένουν για το τέλος του αγώνα. Εκ νέου κατήφεια. Το παιχνίδι όμως δεν είχε τελειώσει.

Η Ελλάδα δεν χάνει την αυτοσυγκέντρωσή της και ο Νίκος Ζήσης κερδίζει φάουλ σε προσπάθειά του για τρίποντο, μειώνοντας σε 62-58 με 3/3 βολές. Νέο φάουλ από την Ελλάδα στον Τόνι Πάρκερ, ο οποίος πάει στην γραμμή και αστοχεί σε 2 βολές, αλλά ο Παπαλουκάς χρεώνεται με βήματα. Οι Γάλλοι παίρνουν τάιμ-άουτ, αλλά κάνουν λάθος στην επαναφορά της μπάλας. Σειρά της Ελλάδας να πάρει τάιμ-άουτ, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να περνάει στο παρκέ για μία επίθεση τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, ο οποίος κάρφωσε και μείωσε σε 62-60. Η Ελλάδα κάνει νέο φάουλ στον Πάρκερ, ο οποίος αυτή την φορά είναι ψύχραιμος και με 2/2 βολές κάνει το σκορ 64-60. Ο Παπαλουκάς όμως έχει πάλι την απάντηση και μειώνει σε 64-62 με λέι-απ. Στην επόμενη φάση γίνεται φάουλ στον Ριγκοντό, ο οποίος με 1/2 βολές κάνει το σκορ 65-62. Το παιχνίδι πλέον ήταν διεκδικήσιμο!

Ο Ντιαό κάνει φάουλ στον Παπαλουκά, ο οποίος με 2/2 βολές μειώνει σε 65-64 και ακολούθως κάνει φάουλ (το 5ο του) στον Ριγκοντό, ο οποίος αστοχεί στην πρώτη βολή και ευστοχεί στην δεύτερη για το 66-64. Όσο για την συνέχεια; Αυτή είναι πλέον γνωστή: Ο Ζήσης κατεβάζει τη μπάλα, μπερδεύεται λίγο υπό την πίεση του Ντιαό, αλλά βρίσκει στην περιφέρεια τον Διαμαντίδη, ο οποίος με τρίποντο δίνει τη νίκη στην Εθνική, αφού στα 3 δευτερόλεπτα που έμεναν ο Ριγκοντό δεν πρόλαβε καν να κάνει σουτ. Η Ελλάδα ήταν στον τελικό του Eurobasket!

ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Σπανούλης, Διαμαντίδης 7(1), Παπαλουκάς 10, Χατζηβρέττας 3, Ζήσης 11, Κακιούζης 3(1), Βασιλόπουλος, Τσαρτσαρής, Φώτσης 4, Ντικούδης 14, Παπαδόπουλος 15, Μπουρούσης

ΓΑΛΛΙΑ (Μπερζό): Πάρκερ 20(2), Φοτού, Ριγκοντό 6, Ντιαό 14(2), Φ. Πιετρούς 8, Ντιαρά, Τζιφά, Μ. Πιετρούς 6(2), Ζελαμπάλ 7(1), Ζιλιάν 2, Σμιτ 2, Βάις 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ