ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σάκοτα: "Ό,τι είμαι το χρωστάω στην Ελλάδα"

Σάκοτα: "Ό,τι είμαι το χρωστάω στην Ελλάδα"

Ο Ντούσαν Σάκοτα μίλησε στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ για το χρέος του προς το ελληνικό μπάσκετ, την εθνική ομάδα, καθώς και για την ΑΕΚ και τη Stoiximan.gr Basket League.

Ο Ντούσαν Σάκοτα χρειάστηκε να φτάσει τα 31 και να απουσιάσει σχεδόν όλη η "βάση" της εθνικής ομάδας, προκειμένου να φορέσει το εθνόσημο για πρώτη φορά σε επίπεδο ανδρών. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις όμως "κολλάει" το " κάλλιο αργά, παρά ποτέ". Και ο Σάκοτα είχε ένα χρέος να ξεπληρώσει προς το ελληνικό μπάσκετ, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

- Έντεκα χρόνια μετά, επέστρεψες στις Εθνικές ομάδες ως μέλος της ανδρών πλέον, σε μία ιδιαίτερη περίοδο για την ομάδα. Πως βίωσες την παρουσία σου με το Εθνόσημο;

" Όπως είπα και στα παιδιά μετά από τον αγώνα, είναι σίγουρα μια πρωτόγνωρη εμπειρία και για μένα αλλά και για άλλα παιδιά που βρέθηκαν στην Εθνική για πρώτη φορά. Και νομίζω από την Τρίτη πλέον που θα… κρυώσουν τα κεφάλια θα νιώσουμε ακριβώς το τι βιώσαμε. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα, τόσο περίεργα. Σε μια εποχή που υπάρχει τόσο σκάουτινγκ, υπάρχουν τα πάντα, να παίξεις δύο σερί ματς κόντρα σε αντιπάλους που ουσιαστικά δεν τους γνωρίζεις. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν φυσικά και τα συναισθήματα που νιώθεις όταν παίζεις για την Εθνική. Είναι δύσκολο να κοντρολάρεις όλα αυτά τα συναισθήματα και να παρουσιαστείς σαν ομάδα. Και είναι σπουδαίο που το καταφέραμε αυτό".

- Οι περισσότεροι αθλητές ακόμα και αν δεν είχατε εμπειρίες στην Ανδρών έχετε υπάρχει στις "μικρές" Εθνικές. Αυτό σας βοήθησε;

" Είναι γενικά δύσκολο ειδικά από τη στιγμή που όλοι προερχόμαστε από διαφορετικές φιλοσοφίες, από άλλες ομάδες. Αλλά σίγουρα μας βοήθησε το γεγονός πως οι περισσότεροι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και έχουμε βρεθεί κάπου αλλού συμπαίκτες. Και βέβαια μας βοήθησε το κίνητρο που αναπόφευκτα υπάρχει, ώστε να γίνουμε ομάδα σε… χρόνο ρεκόρ!".

- Πριν από λίγα χρόνια είχες μία σοβαρή περιπέτεια υγείας. Τώρα, λίγο καιρό μετά είσαι αρχηγός στην ΑΕΚ και μέλος της Εθνικής ομάδας. Νιώθεις δικαιωμένος που συνέχισες;

" Η δικαίωση είναι το λιγότερο. Αν κάποιος τότε που έγιναν όλα αυτά, μου έλεγε πως θα φτάσεις το 2017 να είμαι αρχηγός στην ΑΕΚ και να παίξω και στην Εθνική Ελλάδας θα… του έριχνα και μια σφαλιάρα, γιατί θα νόμιζα πως θα με κορόιδευε. Όμως οι στόχοι και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και πιστεύω πως δικαιώθηκα μέσα από τη σκληρή δουλειά και από το γεγονός πως δεν παραδόθηκα ποτέ".

- Τι σημαίνει για εσένα η συμμετοχή στην Εθνική ομάδα;

" Είναι η υπέρτατη τιμή. Ό,τι είμαι εγώ μπασκετικά σαν Ντούσαν το χρωστάω στο ελληνικό μπάσκετ και στην Ελλάδα. Οπότε καταλαβαίνεται τι κίνητρο έχω ώστε να ανταποδώσω αυτό το χρέος που αισθάνομαι. Το να με καλέσουν μετά από 11 χρόνια ουσιαστικά, και στην Εθνική Ανδρών, σε μια δύσκολη στιγμή -που σημαίνει πως κάποιοι άνθρωποι έδειξαν εμπιστοσύνη σε εμένα- είναι σίγουρα υπέρτατη τιμή και θα κάνω τα πάντα ώστε να ανταποδώσω".

-Η ΑΕΚ κάνει τη δική της προσπάθεια ώστε να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ. Φέτος έχει ήδη προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου. Τι σημαίνει αυτό για την προσπάθειά της;

" Σίγουρα αυτή η πρόκριση είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα και για την ομάδα και για τον κόσμο που περίμενε πολύ καιρό ώστε να δει την ΑΕΚ σε έναν τελικό. Από την άλλη όμως έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον Ιανουάριο με πάρα πολλά εκτός έδρας και δύσκολες αναμετρήσεις εντός όπως με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι πάρα πολύ δύσκολο και θα πρέπει να αντεπεξέλθουμε ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία θετική σεζόν".

- Όταν στο τέλος της χρονιάς η ΑΕΚ κάνει ταμείο τι θα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία;

" Αυτό που προσπαθούμε κι εγώ σαν αρχηγός αλλά και όλοι στην ομάδα είναι να κρατάμε τους τόνους χαμηλούς και τον πήχη ψηλά. Θέλουμε και ονειρευόμαστε έναν τίτλο, οπότε καταλαβαίνεται τι κίνητρο θα έχουμε στις 17 Φεβρουαρίου στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Θέλουμε να δώσουμε αυτή τη χαρά πρώτα στον κύριο Αγγελόπουλο και φυσικά στον κόσμο μας. Επίσης στην Ευρώπη θέλουμε να προκριθούμε στην επόμενη φάση μέσα από έναν πού δύσκολο όμιλο και βέβαια στο πρωτάθλημα να διατηρηθούμε ψηλά στη βαθμολογία. Να μην έχουμε στραβοπατήματα και να προσπαθήσουμε να πάρουμε και φέτος "μεγάλο" μας. Ο στόχος μας είναι να μην υποτιμούμε κανέναν και στο τέλος θα κάνουμε ταμείο".

- Φέτος η χρονιά αλλά και ο τελικός συμπίπτει με τα 50 χρόνια από το 1968 και την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού κυπέλλου.

" Είναι μεγάλη στιγμή για κάθε ΑΕΚτζή. Και έχει βγει και μία πανέμορφη ταινία, το "1968". Οπότε το κίνητρο για κάθε παίκτη και όλους όσοι αγαπάμε και πονάμε την ΑΕΚ, είναι ακόμα πιο μεγάλο. Είναι μια συμβολική σεζόν που πρέπει να την τελειώσουμε με πολλά θετικά αποτελέσματα".

- Ποια είναι η άποψή σου για τη φετινή Stoiximan.gr Basket League;

" Θεωρώ πως είναι πολύ βελτιωμένο το πρωτάθλημα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπουμε κάποιες ομάδες οι οποίες βελτιώνονται και αγωνιστικά αλλά εξωαγωνιστικά που είναι επίσης σημαντικά. Όπως πχ ο Προμηθέας που κάνει μια σπουδαία πορεία ως τώρα. Εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ομάδες και από την επαρχία αλλά και ιστορικές ομάδες να είναι ανταγωνιστικές. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα και αυτό είναι πολύ καλό καθώς βοηθά και στην προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ