ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σάκοτα: "Δεν υπάρχει αργά ή νωρίς για την Εθνική"

MEDIA DAY ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
MEDIA DAY ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ντούσαν Σάκοτα μίλησε στο Sport24.gr για την παρθενική του παρουσία στην Εθνική Ανδρών, τον ρόλο της ΑΕΚ σε αυτό και τη λογική του "σημασία έχει μόνο το παρόν, όχι το παρελθόν".

Στα 31 του, ο Ντούσαν Σάκοτα νιώθει... rookie. Οξύμωρο, όσο και αληθινό αφού ο αρχηγός της ΑΕΚ βρίσκεται για πρώτη φορά στις τάξεις της Εθνικής Ανδρών για τα δύο πρώτα παιχνίδια των "παραθύρων" με Μεγάλη Βρετανία (24/11) και Ισραήλ (27/11). Η πρότερη εμπειρία του στην Εθνική Εφήβων (2003) και την Εθνική Ενόπλων (2009) σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτή που βιώνει τις τελευταίες ημέρες, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να παίξει για την Ελλάδα στα προκριματικά μίας μεγάλης διοργάνωσης.

Πως νιώθει άραγε; Πρωτάρης ή παλιός; Έμπειρος ή νέος; " Λίγο απ όλα", απαντάει γελώντας στο Sport24.gr για να εξηγήσει πως " αυτό είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση για όλα τα παιδιά, όχι μόνο για μένα. Στην ομάδα υπάρχουν παίκτες με μεγάλη εμπειρία σε συλλογικό επίπεδο, κι άλλοι πιο νεαροί. Όλοι όμως είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε την Εθνική ομάδα με όποιο τρόπο μπορούμε. Πρέπει πολύ γρήγορα να δέσουμε τα μεταξύ μας στοιχεία, τόσο αγωνιστικά όσο και σε θέμα χαρακτήρων γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν έχει απουσίες, είναι χρόνια ως σύνολο, οπότε το έργο μας είναι αρκετά δύσκολο για αρχή".

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για το γεγονός πως η κλήση για την Εθνική Ανδρών ήρθε μετά τα τριάντα. Το όνομά του βρίσκεται εδώ και δύο - τρία χρόνια στον... αέρα για την Εθνική Ανδρών, μεταξύ δημοσιογράφων και φιλάθλων, πλην όμως έπρεπε να περιμένει λίγο παραπάνω: " Πάντα το έλεγα πως δεν υπάρχει νωρίς ή αργά για την Εθνική. Υπάρχει μόνο το τώρα. Κι αυτή είναι η λογική με την οποία προσεγγίζω την κατάσταση. Δεν έχει σημασία αν καλείσαι στην Εθνική στα 17 ή στα 37, σημασία έχει ότι βρίσκεσαι εκεί. Έτσι το βλέπω. Δεν σκέφτομαι ότι άργησε κάτι ή ότι ήρθε νωρίς. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι ότι βρίσκομαι εδώ, είναι ύψιστη τιμή να φοράω τη φανέλα της Εθνικής και θα κάνω ό,τι μπορώ για να έρθουν τα θετικά αποτελέσματα".

Οι παίκτες που θα διαχειριστεί ο Θανάσης Σκουρτόπουλος τις επόμενες ημέρες δεν είναι ακριβώς άγνωστοι μεταξύ τους, αφού έχουν παίξει ως συμπαίκτες και αντίπαλοι τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα. Δεν έχουν όμως την απαραίτητη αγωνιστική συνοχή, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι απέναντί της η "γαλανόλευκη" θα βρει την Παρασκευή (24/11) τη Μεγάλη Βρετανία, που είναι ίδια και απαράλλακτη σε σχέση με το Eurobasket.

Ο αρχηγός της ΑΕΚ παραδέχεται επ αυτού πως " δεν είναι εύκολο όλο αυτό. Μας βοηθάει όμως το γεγονός πως ο ένας ξέρει τον άλλον, μέσα από τους συλλόγους. Αυτό που είπε κι ο κόουτς χθες (20/11) στην πρώτη συγκέντρωση είναι πολύ σημαντικό, ότι δηλαδή πρέπει όλοι να παλέψουμε για να βγάλει η ομάδα μία καλή εικόνα προς τα έξω. Δεν υπάρχουν εγωισμοί ή ατομικές προσωπικότητες στην ομάδα, πρέπει όλοι να είμαστε κάτω από το σύνολο για να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θεωρώ ότι αυτό είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα. Κι από εκεί να παλέψουμε για τη νίκη στα δύο πρώτα παιχνίδια".

Η ΑΕΚ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΩ ΚΑΙ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΩ

Όσο για το ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτή τη φάση, το αγωνιστικό ή το πνευματικό, σχολιάζει πως " είναι λίγο απ όλα, γι αυτό κι ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος. Υπάρχουν πολλά αυτά που πρέπει να διαχειριστούμε για να δείξουμε το πρόσωπο που θέλουμε όλοι στο γήπεδο. Είναι τιμή για όλους, χαρά και φυσικά δικαίωση για την προσπάθεια και τους κόπους που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να φιλτράρουμε όλα αυτά τα στοιχεία γιατί έχουμε πολύ λίγο χρόνο μπροστά μας και να κοιτάξουμε το παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία, που με το "καλημέρα" μπορεί να κρίνει πολλά. Το κίνητρο είναι στο ύψιστο σημείο αυτή την στιγμή, μπορώ να σε διαβεβαιώσω γι αυτό".

Για το φινάλε αφήσαμε την ΑΕΚ, όχι ως συλλογικό κομμάτι, αλλά ως το σκαλοπάτι που χρειαζόταν για να φτάσει στην Εθνική Ανδρών. Ο αρχηγός των "κιτρινόμαυρων" παραδέχθηκε πως η παρουσία του στην ομάδα αποτέλεσε έναν βασικό λόγο της μετέπειτα κλήσης του από τον Θανάση Σκουρτόπουλο: " Η παρουσία μου στην ΑΕΚ έχει σίγουρα βοηθήσει. Είχα φύγει από τα μάτια των φιλάθλων στην Ελλάδα γιατί ήμουν στο εξωτερικό για αρκετά χρόνια και μετά ήρθε ο τραυματισμός μου. Καταλαβαίνεις ότι δεν είναι λίγος ο χρόνος που μεσολάβησε από τότε που έφυγα από τον Παναθηναϊκό μέχρι να παίξω στην ΑΕΚ", είπε και κατέληξε:

" Όλες αυτές οι καταστάσεις που ζω στην ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και ως αρχηγός της ομάδας, με βοήθησαν πολύ να ωριμάσω και να εξελιχθώ ως προσωπικότητα κατά βάση, και μετά ως παίκτης. Η θητεία μου στην ΑΕΚ έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στο να βρίσκομαι εδώ αυτή την στιγμή, να μιλάω μαζί σου για την Εθνική ομάδα και να δουλεύω με τα υπόλοιπα παιδιά για δύο νίκες στα πρώτα παιχνίδια".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ