ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οπως το 2009 στη Ρόδο...

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ / EUROPEAN CHAMPIONSHIP / U20 /ΤΕΛΙΚΟΣ / FINAL / ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ / GREECE-FRANCE
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ / EUROPEAN CHAMPIONSHIP / U20 /ΤΕΛΙΚΟΣ / FINAL / ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ / GREECE-FRANCE ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο τελικός των Νέων της Ελλάδας και της Γαλλίας το 2009 στη Ρόδο αναβιώνει και σε επίπεδο ανδρών... Βαγγέλης Μάντζαρης και Εντουιν Τζάκσον θυμούνται, συγκρίνουν και ο Ελληνας γκαρντ θέλει να συνεχιστεί η παράδοση υπέρ της ελληνικής ομάδας που δημιουργήθηκε τότε.

Ποτέ άλλοτε ένας αγώνας στο πιο υψηλό επίπεδο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ δεν θύμιζε έναν τελικό U20... Το ραντεβού της Ελλάδας με τη Γαλλία το Σάββατο στο Ελσίνκι για το Eurobasket 2017 έχει μία ιδιαιτερότητα που μάλλον λίγοι έχουν παρατηρήσει. Εννέα - ναι εννέα - παίκτες από το ραντεβού της 26ης Ιουλίου του 2009 στη Ρόδο έχουν φτάσει να αγωνίζονται στις ομάδες των ανδρών των δύο ομάδων και σε λίγες ώρες θα βρεθούν και πάλι αντίπαλοι στο παρκέ για τη φανέλα της Εθνικής τους.

ΕΛΣΙΝΚΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΛΛΟΣ

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης και ο Εντουιν Τζάκσον μίλησαν στο Sport24 γι αυτό το ραντεβού, που... ήρθε επτά χρόνια και ένα μήνα μετά. Κανείς τους δεν έχει ξεχάσει εκείνον τον τελικό στο Βενετόκλειο, που βρήκε την Ελλάδα νικήτρια με 90-85.

"Εκείνες τις φουρνιές της Γαλλίας τις κερδίζαμε συνήθως. Κυρίως τους 90ηδες, αν και ο τελικός της Ρόδου ήταν για τους 89ηδες και τους 90ηδες", λέει ο Βαγγέλης Μάντζαρης, που δεν είχε βάλει στο μυαλό του αυτό το περιέργο ραντεβού. " Να σου πω την αλήθεια δεν το είχα σκεφτεί, αλλά τώρα που μου το λες πράγματι ισχύει. Από την ελληνική ομάδα είναι ο Παπανικολάου, ο Σλούκας, ο Παππάς, ο Μπόγρης κι εγώ, από την Γαλλία ο Ερτέλ, ο Τζάκσον, ο Ντιότ και ο Σεραφέν. Μακάρι να κρατήσουμε ζωντανή τη παράδοση που δημιουργήσαμε εκείνα τα χρόνια".

Τι έχει αλλάξει από τότε; " Σε εκείνη την Εθνική Γαλλίας ο Τζάκσον και ο Ντιότ ήταν οι καλύτεροι περιφερειακοί, ο Ερτέλ ερχόταν από πίσω. Τώρα πλέον ο Ερτέλ είναι ο βασικός και τα άλλα δύο παιδιά δεν έχουν τόσο σημαντικό ρόλο", λέει ο Μάντζαρης, " Από εμάς είναι πολύ ωραίο που είμαστε πλέον πέντε παίκτες στην 12αδα της Εθνικής Ανδρών, από την ομάδα της Ρόδου. Νομίζω πως αυτοί δείχνει πως εκείνη η φουρνια δεν κέρδισε τίποτα τυχαία. Πήραμε χρυσό ως έφηβοι και Νέοι στην Ευρώπη, πήραμε άλλο ένα ασημένιο ως Νέοι και μία ακόμα δεύτερη θέση στον κόσμο ως Νέοι. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά παραμένουμε εδώ στην Ανδρών και ελπίζουμε κάποια στιγμή να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε ανάλογες επιτυχίες".

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ / EUROPEAN CHAMPIONSHIP / U20 /ΤΕΛΙΚΟΣ / FINAL / ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ / GREECE-FRANCE
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ / EUROPEAN CHAMPIONSHIP / U20 /ΤΕΛΙΚΟΣ / FINAL / ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ / GREECE-FRANCE ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τι θυμάται από την πλευρά του ο Τζάκσον; " Ηταν ένας φοβερός τελικός, σε μια καυτή ατμόσφαιρα. Όντως παίξαμε τότε όλοι μαζί αντίπαλοι. Το περίμενα να αντιμετωπίσω κάποιους γιατί συνηθίζεται παίκτες από τις μικρές εθνικές όπως τις ηλικίες των 18 ή 20 ετών στη συνέχεια της καριέρας τους να στελεχώνουν την ομάδα των ανδρών", λέει ο σούπερ σκόρερ εκείνης της Γαλλίας, που στον τελικό είχε βάλει 32 πόντους. " Ναι, τότε είχα σκοράρει πολύ. Τώρα έχω διαφορετικό ρόλο, άλλο πράγμα η Νέων Ανδρων και άλλο η μεγάλη Εθνική. Οπως και να έχει όμως, αυτή τη φορά θέλουμε να νικήσουμε. Είναι πλέον πολύ σημαντικό για μας μετά την ήττα από την Φινλανδία στην πρεμιέρα".

Πώς όμως έχασε η Γαλλία ένα ματς που φαινόταν ότι ήταν δικό της; " Νομίζω ότι οι Φινλανδοί κατάφεραν και μας προξένησαν ολοκληρωτικά ένα σοκ. Έπαιξαν πολύ σκληρά και με ένταση και αυτά έπρεπε να τα ματσάρουμε. Αυτό το κάναμε σε κάποια διαστήματα και πήραμε ένα προβάδισμα έξι με οκτώ πόντους. Θα μπορούσαμε να είχαμε κρατήσει το προβάδισμα αυτό, όμως κάποιες λάθος επιλογές μας κόστισαν. Κάναμε ένα βήμα πίσω, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς δεν είμαστε εντελώς νεκροί. Περιμένω ένα ακόμα πολύ δύσκολο παιχνίδι πλέον το Σάββατο. Θέλουμε να πάρουμε τη νίκη και ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μία σκληρή ομάδα".

Ποια είναι η άποψη του Μάντζαρη για το δεύτερο παιχνίδι της Εθνικής στο Eurobasket 2017; " Δεν θα έχει καμία σχέση με το πρώτο παιχνίδι. Η Γαλλία είναι πολύ πιο ισχυρή από την Ισλανδία και το γεγονός ότι έπεσε θύμα έκπληξης στην πρεμιέρα, δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τη δύναμή της. Παραμένει ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Eurobasket 2017 και τώρα που έχει πληγωθεί, είναι ακόμα πιο επικίνδυνη. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε ό,τι έπρεπε στην πρεμιέρα, έστω κι αν υπήρξε ένα διάστημα που ήμασταν κακοι και κάπως έτσι μειώθηκε η διαφορά. Αν νικήσουμε κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την πρόρκιση, αυτός είναι ο στόχος κατ αρχάς, να περάσουμε στην επόμενη φάση χωρίς να κοιτάζουμε κάτι άλλο. Το Eurobasket 2017 δεν έχει εύκολους αντιπάλους, ήδη έχουν γίνει αποτελέσματα που συζητήθηκαν κι αυτό δείχνει ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ