ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οι επιλογές του Κατσικάρη για την προετοιμασία της Εθνικής

Οι επιλογές του Κατσικάρη για την προετοιμασία της Εθνικής
INTIME SPORTS

Ο Φώτης Κατσικάρης ανακοίνωσε τους παίκτες που θα έχει μαζί του στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας για το Eurobasket του Σεπτεμβρίου. Δείτε ποιους κάλεσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός (video).

Τους 15 παίκτες που αποτελούν την προεπιλογή για το Eurobasket του Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο Φώτης Κατσικάρης. Ο Ομοσπονδιακός προπονητής όπως αναμενόταν συμπεριέλαβε στην αποστολή τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος επιστρέφει στην Εθνική ομάδα, αλλά και τον Στράτο Περπέρογλου.

Από την άλλη, δεν είναι στη λίστα οι Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, ενώ επιβραβεύτηκαν για την παρουσία τους τη χρονιά που ολοκληρώθηκε οι Ζήσης Σαρικόπουλος και Δημήτρης Αγραβάνης. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που η ΑΕΚ θα έχει παίκτη στη "γαλανόλευκη", μετά από δέκα χρόνια. Η τελευταία παρουσία "Ενωσίτη" παίκτη ήταν αυτή του Γιάννη Μπουρούση στο Eurobasket του Βελιγραδίου.

Οι τρεις μπαλαντέρ της προετοιμασίας

Πέρα από τους 15 που θα ξεκινήσουν την προετοιμασία στη λίστα η οποία κατατέθηκε επίσημα στη FIBA υπάρχουν ακόμα τρεις αθλητές. Αυτό έγινε γιατί οι σχετικές λίστες συμπεριλαμβάνουν 18 παίκτες με τους τις τρεις που συμπληρώνουν την 18άδα να είναι σε επιφυλακή εάν χρειαστεί.

Αυτοί είναι οι Γιάννης Αθηναίου (Ολυμπιακός), Γιώργος Μπόγρης (Μπιλμπάο) και Γιώργος Παπαγιάννης (Παναθηναϊκός). Οι τρεις συγκεκριμένοι θα κληθούν να βοηθήσουν μόνο εάν προκύψει κάτι απρόοπτο με τους υπόλοιπους της 15άδας.

Βασιλακόπουλος: "Από το κακό στο χειρότερο, λόγω Μνημονίου"

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο, κι αφού είπε πως " έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο στο οποίο βαδίζουμε. Έχει κάτσει πολλές φορές με τον Φώτη για να γίνουν όλα βάσει προγράμματος. Επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο παρουσίασης κατόπιν εισήγησης του προπονητή για να έχει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση. Έχει ανάγκη ο ελληνικός αθλητισμός μία επιτυχία της Εθνικής ομάδας", για να συνεχίσει:

" Η προσπάθεια μας είναι να φτάσουμε στο υψηλότερο σκαλοπάτι. Οι κινήσεις μας έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Ήδη ο Φώτης και κάποιοι άλλοι κοντεύουν να γίνουν πολίτες των ΗΠΑ, μιας και η μισή Εθνική ομάδα κατοικοεδρεύει στην Αμερική. Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η κατάσταση τον τελευταίο χρόνο έχει αλλάξει πολύ, προς το χειρότερο, λόγω του Μνημονίου. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο περιβάλλον για την Εθνική ομάδα".

Ενώ κατέληξε λέγοντας: " Επί τη ευκαιρία, θέλω να τονίσω ότι η οικονομική επιχορήγηση από πλευράς πολιτείας ειδικά φέτος είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη. Δεν το κάνουμε πρώτο θέμα γιατί υπάρχει γενικότερα πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε πως τα μέσα που διαθέτουμε, ακόμη και για την Εθνική ομάδα, είναι πενιχρά. Δεν θέλω να προχωρήσω παραπέρα, γιατί άμα το κάνω θα γίνω κακός".

Κατσικάρης: "Πιο έξυπνοι από πέρσι"

Στη συνέχεια μίλησε ο Φώτης Κατσικάρης, ο οποίος είπε πρώτα πως " ξεκινάμε την προετοιμασία στις 31 Ιουλίου, με στόχο να είναι όλοι διαθέσιμοι. Είναι πολύ σημαντικό πως δεν έχουμε καμία απουσία. Ηταν μία πολύ δύσκολη επιλογή. Η επιλογή έγινε βάσει αγωνιστικών κριτηρίων, αλλά πιο πολύ λόγω χημείας. Είναι πολύ σημαντική, περισσότερο απ ότι στους συλλόγους", για να συνεχίσει:

" Θέλουμε να πάρουμε το καλύτερο από τον καθένα. Η φιλοσοφία του παιχνιδιού είναι να συνεχίσουμε στην περσινή βάση. Ένα μπάσκετ που άρεσε στον κόσμο, το ευχαριστήθηκαν οι παίκτες. Δυστυχώς πέρσι είχαμε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι με τη Σερβία. Πικραθήκαμε από τον τρόπο που έληξε η διοργάνωση. Θεωρώ ότι είμαστε πιο έξυπνοι από πέρσι. Όλοι λένε ότι το μπασκετικό IQ του Έλληνα είναι υψηλό".

Ενώ εστίασε στο συναισθηματικό κομμάτι και τη δυσκολία της τελικής επιλογής: " Πέραν αυτού, θα πρέπει να προσέξουμε πολύ το συναισθηματικό κομμάτι. Σε αυτή την ομάδα υπάρχουν παίκτες που είναι σταρ στις ομάδες τους. Δεν υπάρχουν εύκολα κοψίματα. Μην μπείτε σε αυτή τη λογική. Πρέπει να είμαστε ανιδιοτελείς. Αν μισό λεπτό σκεφτεί κάποιος τον εαυτό του περισσότερο απ ότι την ομάδα, θα είναι καταστροφικό.

Έχουμε όλα τα συστατικά για να διεκδικήσει η Εθνική ομάδα αυτά που θέλει. Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που απαιτείται για το ομαδικό συμφέρον. Η ομάδα είναι πάνω από τους παίκτες. Η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη".

"Δύσκολη επιλογή"

Σε ερώτηση που του έγινε για τη μη παρουσία των Σοφοκλή Σχορτσανίτη και Λουκά Μαυροκεφαλίδη, απάντησε: " Θα μπορούσα να καλέσω 18 παίκτες, αλλά είναι πολύ σύντομο το διάστημα της προετοιμασίας", και συνέχισε: "Οι Παπανικολάου και Σπανούλης είναι έτοιμοι ιατρικά. Ο Βασίλης θα ξεκινήσει με ατομικό πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να τελειώσει. Στην πορεία θα ενσωματωθεί πλήρως με την Εθνική ομάδα".

Αναφερόμενος στην ευελιξία που υπάρχει όσον αφορά τα πρόσωπα και τη λογική με την οποία θα στελεχωθεί το ρόστερ ανέφερε: " Μπορούμε να κάνουμε οποιονδήποτε συνδυασμό για την τελική δωδεκάδα. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, για τους γκαρντ, τους φόργουορντ και τους σέντερ. Ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές ομάδες με διαφορετικά σχήματα. Ξέρουμε πως θα πρέπει να απαντήσουμε. Σε σχέση με την περσινή ομάδα υπάρχουν τέσσερα νέα παιδιά. Ο Περπέρογλου, ο Σπανούλης, ο Σαρικόπουλος και ο Αγραβάνης".

"Λύθηκε η παρεξήγηση με τον Κουφό"

Ενώ όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις του με τον Κώστα Κουφό, απάντησε: " Έχω παραδεχτεί ότι έκανα λάθος πέρσι όσον αφορά την αντίδρασή μου. Ήταν υπερβολική. Ήταν σπασμένο τηλέφωνο. Δεν είχαμε την κατάλληλη επαφή. Έγινε παρεξήγηση. Υπήρχαν κάποια προσωπικά ζητήματα του παίκτη. Λύθηκε η παρεξήγηση. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Στην Εθνική ομάδα δεν υπάρχουν συμβόλαια. Υπήρχαν δύο δρόμοι: ή να κόψω τελείως τους δεσμούς ή να σκεφτώ το καλό της ομάδας. Λύθηκε η παρεξήγηση. Πήγα στις ΗΠΑ για να τον γνωρίσω και να δω κατά πόσο θέλει να είναι στην Εθνική ομάδα".

Για να ολοκληρώσει λέγοντας: " Σε σχέση με πέρσι έχουμε τόσο τον Σπανούλη όσο και τον Κουφό. Πέρσι πληγωθήκαμε πολύ στο "5". Η Σερβία μας σκότωσε μέσα στη ρακέτα. Η άμυνα είναι αυτή που θα σε πάει ψηλά. Θα είμαστε καλύτεροι από πέρσι σε αυτό το κομμάτι. Τα παιδιά ξέρουν τη φιλοσοφία από πέρσι".

Αναλυτικά οι παίκτες που επέλεξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός:

Όνομα Ομάδα
Βασίλης Σπανούλης Ολυμπιακός
Κώστας Σλούκας Φενέρμπαχτσε
Βαγγέλης Μάντζαρης Ολυμπιακός
Νίκος Ζήσης Μπάμπεργκ
Νικ Καλάθης Παναθηναϊκός
Γιάννης Αντετοκούνμπο Μιλγουόκι Μπακς
Κώστας Παπανικολάου Ντένβερ Νάγκετς
Βλάντο Γιάνκοβιτς Παναθηναϊκός
Γιώργος Πρίντεζης Ολυμπιακός
Κώστας Καϊμακόγλου Ούνικς Καζάν
Γιάννης Μπουρούσης (ελεύθερος)
Κώστας Κουφός Σακραμέντο Κινγκς
Στράτος Περπέρογλου Μπαρτσελόνα
Ζήσης Σαρικόπουλος ΑΕΚ
Δημήτρης Αγραβάνης Ολυμπιακός

Θυμίζουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται στον Γ' Όμιλο (Ζάγκρεμπ) μαζί με την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Γεωργία, την Ολλανδία και τα Σκόπια.

Θυμηθείτε το LIVE της συνέντευξης Τύπου του Φώτη Κατσικάρη.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ