ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ομάδα της Ρόδου αντέχει ακόμα

Η ομάδα της Ρόδου αντέχει ακόμα
EUROKINISSI

Η γενιά των παικτών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket Νέων της Ρόδου και κυριάρχησε στην Ευρώπη με τις μικρές Εθνικές επιβεβαιώνει σταθερά σε συλλογικό επίπεδο το βάθος που είχε σε ταλέντο.

Ήταν 26 Ιουλίου 2009 όταν η γενιά των γεννημένων το 1989 και το 1990 κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο U20 στο Eurobasket U20 της Ρόδου. Σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα, εφτά μέλη της ίδιας ομάδας είχαν βρεθεί στο 2ο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας. Ήταν τα ίδια 7 μέλη που έναν χρόνο νωρίτερα είχαν αναδειχθεί πρωταθλητές Ευρώπης στο Eurobasket U18 της Αμαλιάδας. Το μέλλον αυτής της γενιάς προδιαγραφόταν λαμπρό. 9 χρόνια αργότερα οι προβλέψεις βγήκαν αληθινές.

Πολύ συχνά στην Ελλάδα γίνεται αναφορά για “χαμένες γενιές”. Για φουρνιές που κυριάρχησαν στις μικρές εθνικές και μετά δεν έφτασαν ποτέ το αγωνιστικό τους ταβάνι. Αυτός ο φόβος υπήρχε και για την γενιά των γεννημένων το 1989 και το 1990. Η πορεία της καριέρας των περισσότερων μελών αυτής της ομάδας – της δεύτερης πιο πετυχημένης φουρνιάς σε επίπεδο εθνικών ομάδων μετά από αυτή των 97αρηδων – δείχνει ότι το ελληνικό μπάσκετ φρόντισε να μην χαραμιστεί το τόσο μαζεμένο ταλέντο.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ / EUROPEAN CHAMPIONSHIP / U20 /ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / SEMIFINAL / ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΣ / SPAIN-GREECE
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ / EUROPEAN CHAMPIONSHIP / U20 /ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / SEMIFINAL / ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΣ / SPAIN-GREECE EUROKINISSI

Η Ελλάδα λοιπόν είχε παραταχθεί στην Ρόδο με το εξής ρόστερ:

PG: Κώστας Σλούκας*, Βαγγέλης Μάντζαρης*

SG: Νίκος Παππάς*, Σπύρος Μούρτος, Βαγγέλης Σακελλαρίου

SF: Κώστας Παπανικολάου*, Χάρης Γιαννόπουλος, Βλαδίμιρος Γιάνκοβιτς*

PF: Λεωνίδας Κασελάκης*

C: Γιώργος Μπόγρης, Ζήσης Σαρικόπουλος*, Ευθύμης Τσακαλέρης

*Οι παίκτες που έχουν αστερίσκο είναι γεννημένοι το 1990 και ήταν μέλη της ομάδας που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 δύο εβδομάδες νωρίτερα, παρέα μεταξύ άλλων με τους Νώντα Παπαντωνίου (1990), Δημήτρη Κατσίβελη (1991) και Γιώργο Γεωργάκη (1991).

Η φουρνιά των 89αρηδων και των 90αρηδων είχε βάθος και ποιότητα σε κάθε θέση. Αυτό γίνεται σαφές όταν βλέπει κάποιος τα ονόματα και τα συνδυάζει με την καριέρα τους, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Και μόνο το γεγονός εξάλλου ότι ένα μέλος αυτής της ομάδας έφτασε να αγωνιστεί στο ΝΒΑ (Παπανικολάου), 7 παίκτες αυτής της φουρνιάς έχουν αγωνιστεί σε επίπεδο EuroLeague (Σλούκας, Μάντζαρης, Παππάς, Παπανικολάου, Γιάνκοβιτς, Γιαννόπουλος, Μπόγρης) και ένας ακόμα ετοιμάζεται να το κάνει (Σακελλαρίου) το αποδεικνύει αυτό, όπως και το γεγονός ότι και οι υπόλοιποι 4 παίκτες της 12αδας (Σαρικόπουλος, Μούρτος, Κασελάκης, Τσακαλέρης) έχουν μία σεβαστή πορεία και παρουσία σε καλές ομάδες σε επίπεδο Basket League. Αν προσθέσει κάποιος και τους Νώντα Παπαντωνίου και Δημήτρη Κατσίβελη μπορεί να αντιληφθεί το βάθος αυτής της φουρνιάς.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ / EUROPEAN CHAMPIONSHIP / U20 / ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΣ / SPAIN-GREECE
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ / EUROPEAN CHAMPIONSHIP / U20 / ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΣ / SPAIN-GREECE EUROKINISSI

Το καλύτερο στην περίπτωση αυτών των παιδιών είναι ότι μόλις μπήκαν στην καλύτερη φάση της καριέρας τους. Όλοι είναι 28-29 χρονών και έχουν μπροστά τους 4-5 χρόνια καλού μπάσκετ μέσα τους. Έχουν την δυνατότητα να κάνουν μερικά βήματα προόδου ακόμα. Και είναι στο χέρι τους να πάνε ακόμα πιο μακριά.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ