ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η δικαίωση του Λαρεντζάκη

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ικαρος Καλλιθέας, Άρης, Κολοσσός, Σαραγόσα, ΑΕΚ. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης πέρασε από όλα τα στάδια της εξέλιξης μέχρι να κληθεί στην Εθνική Ανδρών. Και έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος αυτή τη στιγμή.

Στα νιάτα του – όχι ότι τον έχουν πάρει τα χρόνια – θεωρείτο απλώς ένας εξαιρετικός σκόρερ. Στον Άρη δεν τον πίστεψαν ποτέ. Στον Κολοσσό τον λάτρεψαν. Και στην ΑΕΚ τον βλέπουν να γίνεται διεθνής.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είναι από χθες (18/7) το 16ο μέλος της προετοιμασίας της Εθνικής Ελλάδος, παίρνοντας την θέση του τραυματία Τάιλερ Ντόρσεϊ . Ο τελευταίος παίκτης της ΑΕΚ που κλήθηκε στην προεπιλογή της Εθνικής Ανδρών ήταν ο Ζήσης Σαρικόπουλος το 2015. Όσο για το ποιος ήταν ο τελευταίος γκαρντ της ΑΕΚ που κλήθηκε σε προετοιμασία της Εθνικής; Αυτή η απάντηση χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Η συγκεκριμένη κλήση αποτελεί πρακτικά την απόλυτη δικαίωση για τον γκαρντ από την Κύθνο, αλλά και για την ΑΕΚ, η οποία έκανε μία επένδυση στο πρόσωπό του το περασμένο καλοκαίρι. Γιατί, για όποιον δεν το θυμάται, με τον Λαρεντζάκη να συμφωνεί με την Σαραγόσα μετά την λήξη του συμβολαίου του με τον Κολοσσό (όπου αγωνιζόταν δανεικός από τον Άρη), η “Ένωση” χρειάστηκε να πληρώσει ένα buy out για να τον κάνει δικό της, αποκτώντας έτσι έναν καλό Έλληνα παίκτη σε καλή ηλικία. Και, πλέον, μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει έναν διεθνή Έλληνα παίκτη, ο οποίος ετοιμάζεται να μπει στην καλύτερη φάση της καριέρας του.

Ο Άρης δεν τον πίστεψε, ο Κολοσσός τον ανέδειξε

Η δικαίωση του Λαρεντζάκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Ο δρόμος του Γιαννούλη Λαρεντζάκη μέχρι την κλήση του στην Εθνική Ελλάδος δεν ήταν ακριβώς στρωμένος με ροδοπέταλα. Όντας διεθνείς με όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες, ο “Λάρυ” είδε τον Άρη να του προσφέρει τριετές συμβόλαιο το 2013. Στον Άρη όμως δεν τον πίστεψαν ποτέ, αφήνοντάς τον δανεικό για δύο χρόνια στον Κολοσσό (2014-16), ενώ δεν προσπάθησαν καν να ανανεώσουν το συμβόλαιό του όταν ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2016. Κι ας έκλεισε την σεζόν 2015/16 έχοντας 11.8 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο. Όπως αποδεικνύεται, μάλλον έγινε λάθος εκτίμηση στην περίπτωσή του.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο Κολοσσός αποτέλεσε το ιδανικό “σχολείο” για τον γκαρντ από την Κύθνο. Παίζοντας υπό τις οδηγίες του Άρη Λυκογιάννη – ο οποίος πιθανότατα τον πίστεψε όσο κανένας άλλος προπονητής – ο Λαρεντζάκης εξελίχθηκε. Από απλός σκόρερ έγινε και δημιουργός. Παίζοντας ακόμα και ως πάουερ φόργουορντ είδε το παιχνίδι του με πλάτη στο καλάθι να βελτιώνεται. Έμοιαζε έτοιμος για το επόμενο βήμα. Ένα επόμενο βήμα το οποίο το έκανε, έστω και μέσω... Ισπανίας.

Η ΑΕΚ εμφανίστηκε στην ζωή του Λαρεντζάκη κάπως ξαφνικά. Οι “κιτρινόμαυροι” από τότε που επέστρεψαν από την Α2 έχουν βάλει ως στόχο να δυναμώσουν τον γηγενή κορμό τους. Με εξαίρεση τους Γιάννη Αθηναίου και Δημήτρη Κατσίβελη όμως (οι οποίοι έμειναν μόλις έναν χρόνο) αποκτούσαν είτε παίκτες κοντά στα 30 τους χρόνια, είτε παίκτες κάτω των 20 ετών. Παίκτη με το βιογραφικό του Λαρεντζάκη όμως – που να συνδυάζει καλή μπασκετική ηλικία και πρωταγωνιστικό ρόλο σε ομάδα της... μεσαίας τάξης της Stoiximan.gr Basket League – δεν είχαν αποκτήσει. Αυτό όμως άλλαξε το περασμένο καλοκαίρι, όταν και η ΑΕΚ αποφάσισε να πληρώσει το buy out που είχε στο συμβόλαιό του με την Σαραγόσα.

Η καθιέρωση έφερε την... απογείωση

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS


Η αλήθεια είναι ότι στον αρχικό σχεδιασμό της ΑΕΚ ο Λαρεντζάκης δεν υπολογιζόταν να είναι βασικός. Τα πράγματα ωστόσο άλλαξαν γρήγορα. Όντας από τους καλύτερους παίκτες της προετοιμασίας της ομάδας, ο πρώην παίκτης του Κολοσσού είδε τον Γιούρι Ζντοβτς να τον χρίζει βασικό σούτινγκ γκαρντ της ομάδας, αφού ήθελε να έχει μία ψηλή ομάδα στο παρκέ. Και ο ύψους 1.96 μέτρων Λαρεντζάκης ταίριαζε “γάντι” σε αυτό που ήθελε ο Σλοβένος. Έστω και αν του ζητούσε να κάνει πράγματα που δεν είχε κάνει ποτέ.

Ο Λαρεντζάκης πήγε στην ΑΕΚ ως σκόρερ, που ενίοτε πασάρει. Εκεί όμως του ζητήθηκε να γίνει... εξολοθρευτής , αφού ήταν ο μόνος περιφερειακός του ρόστερ που είχε τα στοιχεία για να εξελιχθεί σε κάτι τέτοιο. Το καλό του ύψος, τα μακριά του χέρια και το πείσμα του τον βοήθησαν να ξεχωρίσει. Το κυριότερο ωστόσο ήταν πως θα έκανε τα πάντα για να μείνει στο παρκέ. Δεν ήταν εύκολη βέβαια όλη αυτή η αλλαγή. Ο Λαρεντζάκης ήταν ΠΑΝΤΑ σκόρερ. Τώρα του ζητούσαν να αλλάξει το DNA του. Η ΑΕΚ θέλησε να τον “διαλύσει” και να τον “χτίσει” από την αρχή, προκειμένου να τον κάνει έναν ολοκληρωμένο παίκτη. Και η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να το κάνει αυτό.

Την σεζόν που ολοκληρώθηκε ο Λαρεντζάκης αγωνίστηκε από πόιντ γκαρντ μέχρι πάουερ φόργουορντ. Μάρκαρε από τον Μάικ Τζέιμς μέχρι τον Τόρλιν Φιτζπάτρικ. Έκανε καλά παιχνίδια κόντρα σε καλές ομάδες. Έκανε τα λάθη του, “έφαγε” και πάγκο κάποια στιγμή και είδε τον Σωτήρη Μανωλόπουλο να του αυξάνει τις αρμοδιότητες όταν πήρε την σκυτάλη από τον Ζντοβτς. Γιατί; Προφανώς γιατί εκτίμησε όλες αυτές τις ώρες που πέρναγε στο γήπεδο ο Λαρεντζάκης εκτός προπονήσεων, δουλεύοντας ατομικά για να βελτιώσει το παιχνίδι του.

Πολλοί μπορούν να πουν ότι ο Λαρεντζάκης μπήκε από το “παράθυρο” στην Εθνική επειδή τραυματίστηκε ο Ντόρσεϊ. Στην πραγματικότητα ωστόσο ο 24χρονος γκαρντ δεν μπήκε από κανένα παράθυρο. Διεκδικούσε μία θέση στην προεπιλογή από την στιγμή που πάτησε παρκέ με την φανέλα της ΑΕΚ. Από την στιγμή που “έριξε” το “Εγώ” του και από σκόρερ έγινε πολυεργαλείο. Από την στιγμή που έβαλε το κεφάλι κάτω και δούλεψε, αλλάζοντας ακόμα και το ίδιο το DNA του. Η αλήθεια είναι ότι το να συμπεριληφθεί στην τελική 12αδα ενόψει του Ευρωμπάσκετ θεωρείται δύσκολο. Οι θέσεις της περιφέρειας μοιάζουν... ρεζερβέ. Το πρώτο βήμα ωστόσο προς την καθιέρωση έγινε.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ